Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Jól gondolod, ez egy gépkocsi kereső a parkolóban. Ha mellette állsz, már jelez is! Ez azért egy kis nokedli kapcsolás, sokat ne várj tőle. - Ez a Led-es kivezérlés jelző, nem egy korrekt megoldás. Ha növeled a Led-ek számát, kevés lesz a tápfeszültség, hogy kigyújtsa. (Nézz meg egy UAA180-at, ott is négyes csoportokra van bontva, ugyan ebből az okból) - A kondik és a vele párhuzamos tekercsek, egy párhuzamos rezgőkört alkotnak. Vétel csak akkor van (azaz akkor érzékeny) ha a két hangolt kör ugyan azon a frekvencián van. Ezért hangolható a két rezgőkör. Természetesen fix kondival is üzemelhet, ha a tekercsek egyformák (és ezen a frekin nem zavarja semmi a vételt). - Ijen tekercset nehéz készíteni, de ilyent már egyszerű. Legegyszerűbb, ha kis fazék vasmagra tekered. Annak adot az Al értéke. L=menetszám*menetszám*Al [az értéket nH-ben kapod meg!] - A frekvenciát a Thomson képlettel határozhatod meg. Ebben természetesen a kondi és a tekercs is benne van. (Viszont az antenna kapacitása, a szórt kapacitás, és a tekercs belső kapacitása is beleszól kissé a frekvenciába.) f=1/(2*Pi*gyök(L*C)) üdv! proli007
Ellenőrizd le a két alkatrész fő paraméterét.
A :google: most kegyes volt: < OP275 adatlapa. > < TL072 adatlapa. > A TL072-es tápfeszültsége csak MAX +-18V! Az OP275-nek MAX +-22V. Egymással lábkompatibilisek. Ha a tápfeszültség nem lépi túl a megengedettet, akkor talán meglehet próbálni... De inkább háromszor ellenőrizd le a többi paramétert is...
Sziasztok!
Van 2 ilyen tranzisztorom... egyik ismerős azt mondta hogy "úr isten 950MHz ez már mobiltelefon" ebből én mit tudnák kihozni? (sorkimenőt hajtott) Megmértem hogy jó e de a C-E lábak között 53-60mV-nyi nyitó feszt mutat a műszer.. ez azt jelenti hogy hibás a tranzisztor? vagy ez jó jel? Más tranzisztornál még sohasem mértem ilyet de kitudja ennél lehet hogy jó dolog.. Még annyi hogy nekem nem olyan tokban van mint az adatlapon hanem Ilyenben.. üdv!
Hello!
A tudásnak semmi értelme, ha nem érted! Ezt a feladatot, bízd a lexikonra. Téged a kapacitás elnevezés zavar valószínűleg. Azért vezették be valószínűleg, hogy meghatározható legyen egy kondi töltéstároló képessége. Ha az alap képletből indulsz ki, amit írtak: Q=C*U Azaz egy kondiban tárolt töltés mennyisége egyenesen arányos a kondi kapacitásával, és a kondiban létrejött feszültséggel. Tehát 1 Farád annak a kondinak a kapacitása, amely 1V-ra feltöltve, 1As (1Q) töltést tárol magában. (Vagy fordítva, ha 1As töltést viszünk bele a kapocsfeszültsége 1V-lesz.) üdv! proli007
Hi! Találtam egy nagyon érdekes kapcsolást, már ki is próbáltam, működik.
Szóval egy LED villog 230V-ról, kb fél másodpercenként egyszer, íme: Bővebben: Link Van a kapcsolásban egy 680 ohmos ellenállás, azt ki kell hagyni (legalábbis nálam). Amíg ég a lámpa a spájzban, addig villog a kapcsoló, amit már nem reggelente kapcsolok le! Ja, és az egész áramkör 0,11 W-ot fogyaszt, a led sima 4 vagy 5mm-es fehér led Üdv: Domel Jah, és aki odaragad az áramkörhöz, attól már most elköszönök
A kapcsolás elve nagyon nem új, valaha ezt glimm lámpával szokták építeni, ez annak a félvezetős változata.
Csak láttam az archívumban, hogy keresgéltek már 230-ról működő villogó ledet, és gyárilag _villogó ledet_ ajánlottak neki túlbonyolított elektronikával
Hobbielektronika Archívum és gondoltam, bedobom az enyémet a közösbe Persze ha nem működik a kezdő kérdésekben is a kereső, akkor sokra nem mentem vele...
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, ha egy LM317-es után kötök egy nagyobb tranzisztort, akkor ezzel ugye ki tudom bővíteni az áramerősséget tranzisztortól függően? Köszönöm: uli
Hello!
Megtennéd, hogy pici magyarázatot fűzöl a képhez? Miért oda kell kötni a tr. bázisát ahova? Csak ezt nem értem. Köszi! Uil
Érdekel a bonyolított változat is. És esetleg ezzel az áramerősség szabályozását is meg lehetne oldani? Vagy az már túl komplikált lenne? Esetleg nem is lehet vele ilyet? Vagy jobban megérné egy egyszerűbb szab.tápot építeni?
uli
Szia!
Itt egy korrekt adatlap hozzá! Ez egy sorvégtranzisztor. Viszont ha a C_E ellenállása 0, akkor halott!
Rendben, szuper, köszönöm.
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy egyszerű infrával távirányított be/ki kapcsolót. A kiindulás egy egygombos kapcsoló, amit ki szeretnék egészíteni egy infra vevővel, hogy egy infra adóval tudjam távvezérelni. Szobai lámpát kapcsolnék vele egy relén keresztül. Összeollóztam pár rajzot, de nem tudom hogyan lehetne illeszteni egymáshoz az alkatrészeket. Ebben szeretnék segítséget kérni. csak azért gondoltam infrára, mint jelátvitel, mert szerintem lényegesen egyszerűbb mint egy rezgőkör. // pl tv távirányító megzavarhatná a működését, ezt most még ne vegyük figyelembe//
Kell venni a hestore rol egy olyan vevőt ami kiszüri a ** kHz s jelet és egy 555 össel az ** kHz frekin kell villogtatni a IR led et.Amikor a lámpa ki van kapcsolva a reset nincs gnd n bekapcsolni a reset gnd re kötésével lehetne.A vevőnelk csak tápfesz kell és már lehet is kapcsolgatni (szerintem digitális soros átvitelre tervezték de az most teljesen mindegy ) A kimenetet egy tranzisztorral felerősiteni és már lehet kapcsolni a lámpát a relén keresztül.
Bár nembiztos hogy jó az elképzelésem.
Hali!
Találtam egy Soundcardscope programot. Mindenhol tökéletesen működik, csak nálam nem.. Mellékelek, egy képet. Ez a négyszögjel, mindenkinél hibátlan, és szép sehol nem torz jel, Nálam viszont ilyen, mint a képen látható! Mérőzsinor amit csináltam hozzá 1:20 hoz arányú, szóval 20 V-os jelszintig tudok mérni vele, és a mikrofon kimenetet használom. Az is van kiválasztva.. A Hangkártyám, C-Media 3D audio, 5.1-es. integrált. Remélem nem ez lesz a gond..
Próbáltad line in en?Lehet ott működne.Vagy a windows beállitásokkal lesz a baj.
Amugy olyan mintha a négyszögjelforrásra egy kondit tettek volna.Feltöltödik egyböl aztán lassan kisül.
Nem működik... Még1 bemenet van amin működik, Stereo mix. ez a neve. De ott is torz jelet ad.
Nemtudom mi lehet a baj. A hangkártyám nem rossz szerintem.. Ezért nem is értem tényleg mi lehet.. Próbáljátok ki a progit ti is erről a linkről letölthető! Ha Ráklikkelve nem nyitná meg az oldalt, irjátok be a címet. Köszi üdv: aderka
Mit jelent a kondinál (az adatlapjában) az hogy 2000 óra a long life kondinál meg 5000h?
Magyarul én is tudom ez mit jelent, de ténylegesen azt jelenti, hogy 2000órát szavatolják a működését?
Nem lehet hogy a mérőzsinór torzítja el a jelet?
Láttunk már ilyet.Tedd fel a rajzát én nagyon gyanakszom rá !
Tuti hogy nem, mert suliba csináltam meg, és ott ki is próbáltam. Működött. Csak itthon nem.. Egypár emberrel már beszéltem, valaki azt mondta , hogy a hangfalat kellett lehalkítania és akkor jó lett :S.
De ha nagyon kiváncsi vagy rá, akkor a melléklet ittvan.
Szerintem a hangszínszabályzók el vannak állítva és/vagy valamilyen effekt van hozzáadva, mert nagyon emeli a magas tartományt esetleg a mikrofonbemeneten lévő kondi miatt ilyen.
Itt a Hangkártyám beálításai Minden a maxon
- Microfon Boost aktív?
- Az effekt fülön mi van? - Hangszínszabályzóra vethetnénk egy pillantást?
sziasztok.
megépítetttem a majki féle hangszóróvédő kapcsolást (Reflex). Átszámoltam az ellenállásokat 56 voltra. A led előtét ellenállás 5,6 kohmra jött ki (kalkulátorral és képlettel is), de nagyon melegszik. Ez normális? Köszi: Maverick
Figy, szerintem ne a microphont használd bemenetnek hanem a line in-t mert a miki nagyon érzékeny ám!! Nálam az volt a gond hogy mikrofonos a fülesem és a mikire volt beállitva, igy a fülesből kapta a hangot a miki és ugy a szkóp, na igy teljesen torz volt a jel, áttettem a felvételnél a wave-ra és jó lett, a saját generátorának a jele kifogástalan lett, majd aux-ra és a kék csatin adtam jelet külső generátorról, igy is jó.
Sziasztok!!Nehari ha rosz helyre írok csak új vagyok még itt.Olyan kérdésem lenne h van egy Kenwood KRF-V5070 erősítőm.Ép egy stroboszkópot építettem,kipróbáltam és v mi igen gáz lehetett vele mert lelőtte a főbiztit is.Na most azóta ha be akarom kapcsolni az erősítőm be be akarna kapcsolni de pár másodperc mulva kikapcsol.A strobit hangfalkimenetre kelett ráötnöm.Elég nagy balfasság volt ebben kérném segítségeteket h tudok el még v mit kezdeni vele vagy ássak egy árkot neki.Előre is köszönöm!!!
Szerintem ellőtted az erősítőd végfokját
Hello!
Ha az ellenállás értékét ki tudtad számolni, akkor a teljesítményét, miért nem számoltad ki? Abból már láthatnád, hogy miért melegszik, illetve jó teljesítményű ellenállást tettél-e bele. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |