Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alpine/Clarion SWI Jack

Témaindító: cserno3, idő: Nov 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) cserno3 hozzászólása Nov 19, 2008 /

Kedves Topictársak!

Az autómba új CD-s fejegységet szeretnék tenni. Ezeket (Clarion/Alpine) 3.5-es jack dugón keresztül lehet vezérelni (kormányról). Tud erről valaki valami pontosabbat? Elképzelhető, hogy valamilyenellenállás hálózatot kell erre kapcsolni. És az ellenállások értékei határozzák meg, hogy ép mi történjen. Erről van valakinek vmi infója?

Előre is köszönöm,

(#) Action2K válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 19, 2008 / 4

Szia!

Elképzelhető, bár lehet komolyabb soros kommunikáció is.
2 darab ér a tápnak, a harmadik az adatnak és így egy sima sztereó kábelen mehet a dolog akár még a jelsorozat lehet olyan is mint az infra távirányítókban, csak itt kábelen megy.
Egyébként 3 vagy 4 pólusú dugója van?
Megvan a kormányra szerelhető része is, vagy akarsz építeni ilyet a műszerfalra?

Egyébként ki kell mérni (leginkább szkóppal), hogy mi megy rajta.
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Hát... kicsit túl akartam bonyolítani a dolgot azzal a soros kommunikációval (bár az is egészen jó lenne).

itt a megoldás: Link (ellenállásháló).

Bár itt egy kormányba gyárilag fixen beépítettről írnak, de szerintem, nem hiszem, hogy más lenne az elv.
(#) cserno3 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Először is megszeretném köszönni a gyors választ. Ritka az ilyen fórum. 3 pólusú. 1. pólus GND, 2. pólus 5V-ra felhúzva 1900 Ohm-os ellenállásal. 3. pólus pedig bármilyen értéket felvehet.

A Kormány távirányító Renault Clio2, és ebből soros kommunikációval (I2C) lehet kiolvasni az értékeket. I2C-n próbáltam beszélgetni az Alpine-nal, de semmire sem válaszolt. Egy Slave I2C, nek nem lehet felkötve egyik lába sem.

Ezexerint akkor egy A/D érzékeli a bemenő feszt, ami ellenállás hálóval van előállítva. Akkor akár a PIC-el, ami I2C fogadja az információkat PWM-el ezeket a fesz szinteket is előtudná állítani??

Előre is köszi

üdv,
cserno

Ilyet én is találtam. Azonban ami nekem igazán jól jönne (sehol sem találtam). Konkrét értékek.

Olyat már csináltam, hogy egy 22kOhm. potit rákötöttem. És bárhova tekergettem, a fejegység nem válaszolt/csinált semmit. Ezek szerint ha egy állandó értéket nem kap (ami az üres állapotot jelezné), és nem hirtelenszerű a fesz. változás, akkor semmibe veszi a távirányítást.
(#) Action2K válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Nem, PWM-mel nem feszültség szinteket hozol létre.
(#) pokot válasza Action2K hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

hacsak nem rak utána egy megfelelő RC tagot...
(#) Action2K válasza pokot hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Persze!
De egy megfelelő D/A-val pontosabban kalibrálható és a programozása is egyszerűbb.

Ez igaz, ezen is gondolkodtam. De sajnos a PIC-be (16f876) nincsen beépített D/A. Végülis részletkérdés mivel állítom elő, amíg a rádió nem reagál és nem tudom mit kell előállítani

Egy dolog biztos: 0-4.66 V között van a tartomány. Ahhoz, hogy nagy legyen a tartomány az üres állapot nem lehet kisebb, mint 3V kb. Tehát szerintem, 3kOhm feletti lehet az "üresjárati" ellenállás értéke. (De ez sajno még édes kevés)

Lehet hogy D/A-s kísérleti áramkört építek, amit egy pic vezérel. És rá egy olyan progit írok ami kipróbál minden lehetőséget tized feszültségenként...

D/A-nak megépítheted a R-2R létrát is! 8 biten, 5V-nál piszok finoman fog lépni! Kb. két századosan. Pontosan: 0,018867924528301886792452830188679V/lépés

Köszi, lehet összedobok egy ilyet. Aztán jelentkezem.

....másrészt nem értem az Alpine-ék miért titkolóznak ennyire. Amikor feltettem nekik a kérdéest, hogy mivel vezérelhető: azt válaszolták ez TITOK. Vegyem meg a gyári interfacet 30e-ért. (egy ellenállás hálót)

no komm.

Üzletpolitika!

Én ezt értem. De a készüléküket megvásároltam, ami 100e felett volt. Én csak a tőlük megvásárolt készüléket akarom vezérelni..

Na mind1., akkor is megcsinálom...
(#) cserno3 válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Óóóóó úgy imádom ezt a Szolnokot. Egy darab DAC IC nincs. Úgyhogy ellenállásokból felépítem. És meglátjuk mit tud. 8bit 5v-ig.

Szegény, de sajnállak! Itt Esztergom és környékén még elektronikai bolt sincs.

Szóval ellenállásokból összedobtam egy létrás D/A. PIC port kimenetei vezérli. Így 0-2.9 V között tudom szabályozni a kimenetet 8biten. A Rádió le se szarja
(#) cserno3 hozzászólása Nov 20, 2008 /

Senkinek nincs erről információja??
(#) Action2K válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

miért csak 2.9V van? majdnem 5V-ig kéne mennie a létrával.
Ilyent építettél?

Lehet, hogy magasabb fesz is kell neki?
(#) cserno3 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szétszedtem a fejegységet. A kapcsolás nem követhető. Szétbontani sem akartam nagyon. A JACK aljzat "ADAT" lába 2db SMD tranzisztor-hoz megy. Mintha valami darlington kapcsolás lenne. Még van ott egy optocsatoló és egy műveleti erősítő a környéken.
Lehet hülyeséget mondok, de ha vmiféle soros kommunikációt várna, akkor kövzvetlenül a mikrovezérlőbe kellene bemenni, nemde?

FF nél 2.9x Volt jött ki

(#) cserno3 válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

"Létrahálózatos átalakítót csináltam"

2R-R-R....2R
(#) cserno3 hozzászólása Nov 21, 2008 /

Na ezt építettem meg..

Image1.jpg

(#) Action2K válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Érdekes, pedig ha az Uref 5V akkor, márprdig gondolom a PIC annyit ad ki...

Hát, ha sorost vár akkor persze, hocs a PIC-be, de ezesetben ha nincs egy mintadarab, minél lescannelhetjük a kommunikációt, akkor esélytelen.

Mivel gondolom csak egyirányú a kom. szerintem olyan egyszerű lehez, mint az infratávokban.
(#) cserno3 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Na most hát. Először arra gondoltam, 3 pólus GND + 2 --> i2c kommunikáció lesz. Aztán gyanús volt, hogy az egyik fel volt kötve 5 V-ra- Hiszen az i2C szabvány nekm ezt írja elő. Na mind1. Csináltam PIC progit erre. És hát az a felhúzott 5V nem csak ellenállással van felhúzva, hanem kondi van a föld felé is, tehát a jel nem tud ott gyorsan változni. Még egy lassú i2C óra jele is nem négyszög jel volt, hanem háromszög. Ezért gondolom, hogy a szinkron kommunikációt kizárhatjuk. Már pedig a szinkronhoz min. 2 vezeték kell. Lehetne asszinkron egyirányú vagy félduplex, de akkor az 5V minek oda? Elég volna GND + Adat. Ezért merészeltem arra következtetni, hogy a +5V ból volna fedezve az ellenállás "hálónak" a fesze. Dehát rengeteg félét kipróbáltam és semmi.
(#) cserno3 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Meg van a megoldás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ugyanazon jelsorozatot várja, mint amit az infrás távirányító kiad. Ettől azért komolyabb megoldás néztem ki az Alpineból...
(#) Action2K válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Szia!

Na ugye! Az első hozzászólásomban emlitem is ezt a varjációt is:
Idézet:
„a jelsorozat lehet olyan is mint az infra távirányítókban”
. Bővebben: Link

Amúgy ez sokkal komolyabb megoldás az ellenállásosnál.

Na ezért "TITOK" a vezérlés, és ezért 30000HUF

Megkapon a pontot érte?

Mivel a legegyszerűbb vezérelni ilyen "kommunikációt". Hiszen egyenlőre csak oszcilloszkópon látom a jelsorozatot, de hogy még mivel fogom megvalósítani, az még nem körvonalazódott ki. Lehet hogy rutint kell rá írnom, ahogy rángatom a portot PIcnél

Igy van!
Azd kell még megtudni, hogy van e modulált vivőfreki, vagy már csak az adatok mennek.
A vivőfreki 32KHz körüli lehet.

Vannak PIC-es távirányítos rovatok is itt.

Ha nincs viwőfreki, akkor egyszerűen 5:1-es oszton beküldöd e jelet a kangkártyán, wawba rögzíted és kielemezed, ott már az időzítések is megnézhetők, aztán ezt előállízod a pic-el. kezdetnek a PLAY-STOP gombokét vidd be, azokkal könnyű kisérletezni.

41kHz a frekvenciája a jelnek. Ezt wav-ba nem tudom rögzíteni.
(#) cserno3 válasza cserno3 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Egyenlőre még az a probléma, hogy nem találom a rendszert a jelsorozatban. Ami alapján rendszerezni lehetne. Azonos frekvenciájú majdnem 50-50% kitöltésű négyszögjel. És abban van különbség, hogy csoportonként van-e jel vagy nincs.

Le kellene szűrni a vivőfrekit egy R-C taggal. és azt megnézni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem