Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   6 / 105
(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Nem értelek
Miért kéne a padeket letakarni, és nem lefújni? Vagy utólag leszedni onnan a lakkot? A lakk forrasztható. Itt a dolognak vége is. A lakk nyilván nem folyasztószer helyett van, de kérdés, hogy minek folyasztószer? Ma már mindegyik forraszanyagban benne van a folyasztószer, nem kell vele vacakolni. De egy frissen lemaratott nyákot, lakkozás után elég szépen befutja az ón. Egy kicsit sem akadályoz a felület nedvesítésében a lakk. Sőt... Szerintem ha olyan a lakkod, hogy takargatni kellene a padeket, meg nehezen forrasztható stb... akkor ott már rég baj van. Mehet a kukába, és ideje újat venni.
Ha nem járt le a lakkod, akkor semmiféle maszkolásra, vagy kapargatásra nincs szükség. A panelt teljesen logikus módon, maratás és tisztítás után egyből illik lefújni (mivel a réz igen hamar oxidálódik szobahőmérsékleten).
Én SSOP tokozású IC-k helyét könnyedén előónoztam forrasztópákával, lefújt nyákon! Pedig azért az elég sűrű lábkiosztást takar! Problémamentesen ment a dolog, szépen befutotta az ón a felületet, a szomszédos padek pedig nem folytak össze (mármint az ón).
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Még nagyon régen (2002) körül én használtam nyákvédelemre ezt a lakkot. Emlékszem megkínlódtam vele akkor. Ezért is állt itt. Általában használok folyasztószert (gyanta denaturált szeszben) és rajta is szoktam hagyni a nyákon. Ennél a nyáknál elég csúnyára sikerült mert a QFN48 tokozású CPLD beültetéséhez hőlégfúvót és fluxot használtam. Az egész úgy foltosan szétterült így inkább lemostam az egészet, aztán utólag lefújtam ezzel a lakkal, de ez is elég ronda. Nekem nem jön be ez a lakk.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
rosszul írtam QFG48 a tokozás
(#) molnarp válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Na, meg is volt a teszt. A forrasztás szép lett, de ahol folyatószer éri, ott lemarja a lakkot...
Nektek is?
(#) NickE hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
Szeretnék flux gélt (zselét) venni fecskendőben.

Ilyen áttetsző trulyi kellene, amit csak rányomok a padekre és hőlégfúvóval beforrasztom az IC-t:
http://www.youtube.com/watch?v=gDv3OzpCvck

Sok helyen (SOSelectronic, Speedshop) az ilyen fecskendőben lévő terméket solder paste-nek nevezik, de ha jól gondolom, ez nem gél.

Honnan érdemes ilyet venni? (minőség, ár, ...)
(#) watt válasza NickE hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
A flux nem tartalmaz ónt, ezt gondolom tudod.
Én - ITT - veszem.
Lehet, hogy Te inkább forrasztó pasztára gondolsz, amiben van ón is?
(#) NickE válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Hát nem tudom, lehet hogy fogalomzavarban vagyok. Létezik olyan "trutyi", amiben vannak óngömböcskék, egész pici átmérőjű.(néhány mikron) Tehát egyben van a folyasztószer és az ón. Ha jól látom, akkor a videón, -amit megadtam- a linken is ilyen anyaggal dolgoznak.

Ilyen kellene nekem.
(#) Novak válasza NickE hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Igen, amire te gondolsz azt olyan néven tudod venni, hogy forraszpaszta. Ebben vannak az említett kis óngolyócskák, folyasztószerben elkeverve..
(#) instantwater hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
SMD forrasztás profin

Elég profi?
(#) SzervízMacska válasza NickE hozzászólására (») Nov 19, 2008 1 /
 
Én szombaton vettem a speedshopban, 50g van a fecskendőben 2000Ft-ért. Ólommentesük is van 3-ért. Viszonyítás képpen: előző napon a C+F-nél közel 6e-ért kínáltak 25g MultiCore márkájú pasztát. Ez hatszoros ár, tehát mindenképpen érdemes utána járni. Ki is próbáltam a hét végén, működik a cucc, szépek lettek a forrasztási pontok. Csak valami praktikus diszpenzer pisztolyt ( adagoló ) kellene hozzá szerválni. Az árkülönbségnek a márkán kívül más oka is lehet, teszem azt lehet, hogy a drágábbik No Clean folyasztószert tartalmaz, vagy bármi egyéb... Érdemes a szavatosságra is rákérdezni, nehogy rádromoljon. Amit kinyomsz belőle azt célszerű mihamarabb elhasználni, pár nap alatt szinte kőkeménnyé szárad szabad levegőn. A tárolása hűtőben célszerű.
(#) SzervízMacska válasza instantwater hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Ez ugye költői kérdés volt?
(#) NickE válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
(#) bbatka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Én is Speedshoppos forrasztópasztát használok, ólmosat. Kicsit nagyok a gömbök, de használható.

(#) watt válasza bbatka hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Na de, az az-e, amit NickE belinkelt?
(#) oxygen válasza NickE hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Forrasztópasztát elég nehézkes pontosan adagolni, én injekciós tűvel próbáltam de pár láb mindíg összefolyt forrasztáskor. A mellékelt nyákot sima folyasztószerrel kentem le (pango no clean a tipusa, a noniusznál vettem a forrasztástechnikai boltjukban) fültisztítót beleáztattam, átkentem vele a négy oldalt, feltettem a procit, és sima 40w-os solomon pákával beforrasztottam. A nyákot nem ónoztam elő. Ónt csak a páka hegyére tettem, a folyasztószer miatt úgyis átkerül a lábakra és padekre. Fél liter ha jól emlékszem 2500ft volt, szerintem 100 évre elég lesz. Forrólevegős pákához lehet, hogy jobb a paszta de nekem elég lassan ment a munka vele, a folyasztószeres módszerrel kb 1mp alatt két lábat tudtam beforrasztani. Senkit nem akarok lebeszélni sem rábeszélni, de ez is egy alternatíva az smd munkához.

68331.jpg
    
(#) bbatka válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Megnéztem. Az . Használat előtt meleg víz alatt felmelegítendő és így könnyebb kinyomni, felvinni.
(#) SzervízMacska válasza NickE hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Igen.
(#) Zed válasza oxygen hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Szia Oxygen!

Megnéztem a képet, amit mellékeltél. Hadd kérdezzem meg: a NYÁK a saját "műved"? Nagyon szépen sikeredett! Én magam csinálom a NYÁKjaimat, az érdekelne, hogy a képen mekkora a legkisebb távolság és mekkorák a legkisebb vezetősávok. ( Nekem általában a vezetősávok távolságával van problémám, ha hosszan futnak egymás mellett, akkor "nem válnak szét" rendesen, tehát szinte mindig marad olyan réz, ahol össze vannak kötve. Te hogyan készíted a NYÁKokat? - Már ha magad csinálod. )
(#) watt válasza Zed hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Nézz fel az oldalamra, leírtam, hogy lehet ilyen nyákot készíteni. Megjegyzem, van egy nyák készítéséről szóló topic, ez nem az...
(#) SzervízMacska válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Gyanítottam én is, hogy létezik ennél finomabb "kenőcs" is, meg biztos, hogy a benne lévő folyasztószer sem a legeurópaibb ( szép új magyar szó ), de általános munkákhoz főleg ennyiért több, mint megfelelő. Például forrasztóhuzalom is van többféle. Van, amit csak durvább munkákhoz használok pl. autóban kábel-kötések vagy próbapanelen összedobott áramkörök, és van profi minőségű, amit műszerekhez és egyéb érzékeny áramkörökhöz tartogatok.
(#) bbatka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Egyetértek Oxygennel. Soklábú IC beforrasztásához én sem pasztát használok, mivel összefolyik a lábaknál. Utána meg ónszívó harisnyával le kell szedni úgyis a felesleget. Persze gyári NYÁK-nál más lenne a helyzet. Nekem az a módszer vált be , hogy vékonyan leónozóm kézzel a nyákot. Fluxot kenek rá. Ráhelyezem az IC-t. Ezután megfelelő hőlégfúvóval rámelegítek. Ezután kontakt ellenőrzés.
Ha nincs valamelyik láb beforrasztva akkor ömlesztéssel végig ónozom azt a szakaszt, aztán fluxot kenek rá és ónszívó harisnyával leszedem a felesleget.
Nemrég egy QFN48 tokozású CPLD-t tettem így fel. A lábai 0.5mm távolságra vannak. Ennél a tokozásnál a lábak a tokozás alatt helyezkednek el és a tok alatt középen egy hűtőfelület is van, amit GND-re kell forrasztani. A középső hűtőfelületre forrpasztát tettem. Idegölő mutatvány volt.
(#) NickE hozzászólása Nov 20, 2008 /
 
Olvasgattam egy másik (angol) fórumon is a témát és azt írják, hogy igen komoly difik vannak a made in China és a made in USA/Japan paszták között. Persze ez nem túl meglepő, de a negatív tapasztalatokkal rendelkezőknél lehet, hogy ezzel volt a gond.

Na mind1, érdemes elolvasni a véleményeket, tapasztalatokat, de ahányan írnak, annyi féle...

Na majd ha lesz saját tapasztalat, írok. Ebayen nem szoktatok ilyeneket vadászni?
(#) NickE hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Végül tutti kínai pasztát vettem hongkongból. (mikor megláttam az ár/mennyiség arányt, nem tudtam ellenállni a kisértésnek Ma volt időm kipróbálni, első forrasztás ellenére meglepően jól sikerült. Sima Solomon pákával forrasztottam be egy IC-t. Az adagolás picit nehézkes, még azon kell finomítani, de tényleg jól sikerült.

Még akarok venni egy Aoyue hőlégfúvót SMD beforrasztáshoz. Melyiket ajánljátok?
Báttyámnak van egy Weller, de külső kompresszor kell hozzá, meg minden nagyon drága hozzá. Ráadásul több ismerős mondta, hogy az Aoyue nagyon bevált.
(#) SzervízMacska válasza NickE hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Én a 852-est vettem nemrég. Keveset használtam, mindenesetre strapabírónak tűnik - egyelőre. Ez azért lehet egy jó választás, mert teljesen analóg a beállítása, így kikapcsolás után nem kell újraprogramozni ( pl. a 908-asról hallottam ilyen véleményt ). Mindamellett digitális hőfok és analóg légmennyiség mérőt is tartalmaz, valamint automatikus lehűtő funkciója is van. Az ára sem volt vészes: br. 19000.-Ft.
(#) NickE válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Valószínűleg én is ezt fogom megvenni.

Még annyit szerenék kérdezni, hogy a speedshopban a 852+ mellett mutatják a fúvókákat, de a 852 mellett nem látom. Az Aoyue honalpján viszont írják, hogy ehhez is jár. Gondolom, kaptál 4 db fúvókát?
(#) SzervízMacska válasza NickE hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Persze. Minden bent volt a dobozban, ami jár hozzá.
(#) NickE hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Ma megjött a forró levegőt fuvalló szerkezet. Gyorsan fel is dobtam egy 0,5mm tokozású IC-t az egyik panelra, nagyon tutti.
(#) mutty válasza kobold hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Heló mindenki! most kapcsolódok éppen.A Komáráomi nokiában lehuztam 5 évet Mint folyamat technológus,imádtam.Aztán áttbútoroztun néhányan a mellette lévő Foxconn-ba.Itt is az smt beültető autómatákon kevertünk,nekem innen a tapasztalat a fluxtollról és a pasztáról.Ha néha kidobálták a teszterek a frissen beültetett lekemencézett nyákokat ezek a javítótechnikusok elé kerültek kézi javításra.Azt innen néha elcsentem hol pasztát amit annyira nem zártam a szivembe.Viszont a tollbol még mindig van ,és az mindent visz.A sima pillanat pisztolyal a helyére lehet vágni akárhányszázllábut,tudom szétt égeti mind ezt addig hittem még nem láttam a müködő telót.egyszerüen a pad-eken mindenféle cik-cak-nélkül átt húzod a filcet ,A szippancsal le rakod az alk.részt és ott tartod.Az cink szálat csak úgy odafekteted naggyából a lábakra,(1oldal egszerre)és elhúzom a pisztolyt alig a lábakon szinte mellette.és az olyan mintha a forrasztó kemencén jött volna végig.Enneka tollnak FLUXUR pennvolt az oldalára vésve semmi más.Ha mindenhez használod (és még azon is túl akkor is a filcrész hamarabb megy benne tönkre mint kifogyna.De azt meg lehet oldani.Nem folyik nem ragad nem párolog ha nincs meg a kupakja.Emléxem valakire onnan aki mintha azt mondta volna ,hogy a Conradnál van ilyen toll.Fehér műanyag toll piros kupakkal semmi extra KINÉZET,ha esetleg valaki arra jár és szerencséje van.
(#) NickE válasza mutty hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Miért nem kedvelted a pasztát?
(#) zsimon válasza NickE hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Tudsz róla mutatni képeket?
Következő: »»   6 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem