Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm a megtisztelő válaszodat: De sajnos én ezzel csak egy picikét jutottam előre .A kérdésem az lett volna, hogy ezeket a trafókat ill a vasakat lehetne - e a GU50 hez alkalmazni ? Pl kimenőtrafónak? Én mint kezdő csöves ugyanis ezt szemeltem ki a kezdetnek.Nagyon megköszöném ha valaki ? tudna ebben nekem segíteni.Ugyanis van itthon GU50 -em két darab és ezért is ez a döntés,meghát van ezenkívül sok ei magos trafóm is- az talánn jobb lehet aGU50 hez kimenőtrafónk?Olvasgatom már ezt a fórumot egy jó ideje,és számomra is nagyon tetszetős az egéssz .Valamikor fiatal koromba már építeetem csöves erősítőket, csak az már nagyon régen volt.ECL PCL sorozatú csövekkel barkácsoltam annó,csak azóta már eltelt fölöttem 20-30 év,csövek nélkül.Ezúton is megköszönném ha valaki tudna,Pl egy teljes kapcsolást,nekem küldeni a GU50 hez.A fórumban csak töredékeket lehet találni?Ez egy hibbistának édes kevés.Itt a szint szerintem már a haladóké! Üdv :CIROKL
Szerintem GU50 SE-hez elég lehet 8-10 wattra. A korrekt menetszámok kiszámolásához kérdezd CHZ vagy Sturbi mestert szerintem.
Sziasztok!
Az alábbi csövek közül melyikből lehetne erősítőt csinálni? EABC80 EF89 EM94
Sturbi,Imi!Lehet,hogy tényleg a mérőfejjel volt a gond,vagy az a szorzó kapcsoló.Ez eszembe nem jutott volna....annak már örülnék,ha 6-7W kijönne belőle.
utána járok.Ja,és köszi.
Nézegettem a kapcsolási rajzot, tényleg egyszerű, gyakorlatilag az összes alkatrész a fiókban hever, 1%os műszerellenállások is vannak, yaxley is akad. Lehet a hétvégén meg is csinálom
( Most egy Quad405-höz lettem kész a nyáktervekkel, de ez itt szentségtörés ( ezért is írtam, hogy a csöves pokolban kárhozok el ) )
egyikből sem! Az EABC80 az rásiókban volt trioda, dioda, és kettősdioda egy burában, az EF89 az hangfrekvenciás előfokokban alkalmazható, az EM94 pedig hangolásjelző cső (varázszsem)
Kaptam egy 18 cm^ es vasmagot és ere szeretnék tekerni egy ellenütemű kimenőtrafót G807-es végcsövekhez 4ohmra. Valaki meg tudná mondani hozzá a menetszámokat és a huzalátmérüt? Üdv:korgs2
mekkora anódfesszel járatnád a 807-eket, mekkora teljesítményt szeretnél????
Köszi a választ! Volt még egy cső a rádióban azt nem vettem észre. 6N14N akkor ez a végerősítő nem?
Ha valaki tud hozzá egyszerű kapcsolási rajzot az küldje már el légyszi.
Lehet hogy 6P14P ? Cirill betővel írva. Mert akkor az a végcső, és az EL84-nek felel meg! Rengeteg kapcsolás volt már vele itt a fórumon, keress rá! "El84 SE"
Előrevetítem, hogy nagy menetszámú lesz a primer és nagyon jól kell majd szigetelned de nem lehetetlen. Végülis a szép 807-ért megérheti a kimenővel szenvedni. Én maradnék a max 500v anódnál és a PL509/519, 6P45SZ, GU50 csöveknél de ne halgass rám mert én a könnyebb utat választom.
Most nézem az adatlapot, 750 Voltnál 12kOhm az Raa, és 72 Wattot "tud" a primer oldalon
Na akkor számoljunk! Először is keressük meg a voltonkénti menetszámot! Nv=10000 / (4,44*B*qvas*fa) Nem tudom, hogy milyen vasad van, én most "sima" szilíciumos vasra számolok, ennél kimenőnél 0,6 T gerjesztést engednek meg (hiperszilnél 0,8-1T). Nem tudom, hogy mihez szeretnéd, hifihez, gitárhoz, ezért nem ismerem az álalad igényelt "fa"-t, de számoljuk ki 40 watthoz : qvas=10...20*ngyök(P/fa) 18cm2=20*ngyök(40W/fa) ->fa ~ 25 Hz ha nem tévedek, de azért legyen csak inkább 30 Nv=10000 / (4,44*0,6*18*30) a voltonkénti menetszám tehát 6,95 Most kiszámoljuk a váltófeszültséget anódtól anódig Uaa=ngyök(P*Raa) Uaa=ngyök(40W*12000Ohm) Uaa=692 Volt A primer menetszám Np=Nv*Uaa = 6,96*692V = 4816 ~4900 számoljuk ki az áttételt á=ngyök(Zp/Zs) = ngyök(12000Ohm/4ohm) =55 Ebből a secunder menetszám á=Np/Ns -> Ns=Np/á = 4900/55 =89
De a 807 sugártetroda, ezért "sugártetrodás" hangja van, ami a 6L6, 6V6 , Kt66 stb "irányvonal"
Ha lehetne énis ezt tenném . Csak amibe kellene az egy gyári 785A végerősítő és sajnos már nem tudok változtatni a feszültségeken.Sajnos az előző okos tulajdonosa valahova eltüntette a kimenőtrafóját
Megtudja valaki mondani, hogy a Puskas borze a nepligeti buszallomastol gyalog kb mennyi idore van?
Sziasztok!
Nézelődtem olvasgattam és találtam egy jó kapcsolást amihez pont olyan csővek kellenek amilyenek nekem vannak. Csatolom, nézzétek meg hogy működne e.
fentebb kiszámoltam a menetszámokat, de bármilyen más értéket behelyettesítve, saját magadnak átszámíthatod a képletek alapján. A huzalátmérőket , meg az osztást majd holnap, vagy valaki más önkéntjlentkező kiszámolja .) remélem nem írtam el semmit ELLENŐRIZZE LE MÁS IS!
Nekem van hozza gyari kimeno. Ha kell, szolj.
Az a baj hogy még a gári is 100v-ra van tehát ígyis úgyis át kéne tekercselnem, de azért köszönöm és lenne mégegy kérdésem: trafószigetelő papírnak használhatok egyszerű zsírpapírt vagy hasonlót,sejnos trafószigetelőm nincs ezért kéne valamivel helyettesíteni
Szia! én ott jártam általánosba valamikor és mindig gyalog. A lényeg az erőállapotodtól függ, hogy 15-20 perc
kondenzátorpapír lenne a legtutibb sorszigetelésre, tekercsek között, meg hostafán, triflexil, esetleg warnishvászon. Ennél a kimenőnél nagyon figyelni kell a jó szigetelésre, mert 700 Volt körüli váltófesz "szaladgál" benne. Szóval szerintem nem árt ha szerzel be "rendes" trafószigetelő anyagokat!
Na szétszedtem,a atx 100 kimenőjét. 2x420menet a primer,0,45 drótból szigeteléssel.A szekundum 3x194menet szintén 0,45 drótból, és a három tekercs párhuzamosan van kötve.A felület miatt, gondolom. 3x0,45ös drótnak nagyobb a felülete mint a 1,3 mm lenne a drótátmérő.
Na most ebből kellene kiszámítani hogy a 100ohm 194 menet, akkor 8 -16 ohm hány menet. Ha megvan a menetszám ugyan így visszatekerem és párhuzasan kötöm, vagy használjak vastagabb drótot, mert van hely bőven
Ma , utazásom közben úgy döntöttem, hogy egy gyári FISHER erősítődobozba átépítem a 2x70w-os /2x100w-os lesz/ 6p45sz-es erősítőmet.
No és száműzöm a tranyókat belőle!!! Az anódfesz késleltetést EZ80 fogja kapcsolni /ha felfűt/ Símán két külön egyenirányított szekunder a táptrafón, utólag sorba kötve, így meglesz a 150v-os segédrács, és az 500v-os anód! Viszont úgy néz ki, hogy a csöveknek vízszintesen kell lenniük, mert csak így férnek el!!! Muszály csúnya lefogatóval rögzíteni egy vízszintes 6p45sz-t??? Ha muszály lefogatni, nem tudtok valami jobb módszert???
Pityu, szerintem az EZ előbb befűt, mint a 6P...
Most rakjak bele csöves egyenirányítást, vagy csak áteresztőt???????
2 AZ4 elbír vele párhuzamban, szerinted??? Végülis 500v-ról, ha vesz is fel anódon 150w-ot, akkor is csak 300mA! Annyit kibír az AZ4 párhuzamban... nem? Oldalanként 1db AZ4 hehe! De mi lesz a felfogatással???
Ja!
450w-os hipersilmagos táptrafója lesz! CSAK ELÉG!!-----------------/vagy elég!!! /
Sziasztok!
Máris van egy kérdésem: El84-nak melyik lába van rákötve a 3-masra? És az 1, 6, 8 lábnak nincs funkciója? |
Bejelentkezés
Hirdetés |