Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   52 / 507
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Még annyit ehhez, hogy én a - Bánki turbinára - hasonlító megoldásban gonolkodom, mivel a sebesség nagy lesz... elég sok autóban hasonló kialakítású a befúvó ventillátor is.
(#) kissanyi válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Gondolkodtam hason szerkezeten én is.
Pontosabban, egy kéményszerű tákolmány merült fel, de elvetettem.
Túl sok tüzelőanyagot kellett volna elégetni egy szerény teljesítményért is.
Szóval, csak hasonlított talán az Általad említett megoldáshoz. Persze, csak annyiban, hogy egy függőleges csőre gondoltam én is.
Persze a Revuczky Úré, egészen más.
A megoldás, szerintem amatőr körülmények között nehézkes. Egy három méteres cső, csonka kúp megépítése, nem kis feladat. És ezzel, még nem sokra mentünk. Ipari méretekben, viszont, lehetne belőle valami.
Össze lehetne kombinálni egy kis napenergiával is. Napos időben a kémény alját melegítve.
Nehogy, valaki szabadalmat jelentsen be rá!
(#) watt válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Egyetértek, de most sokkal inkább érdekelnének a tölcsér körüli dolgok.
(#) kissanyi válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Te vetetted fel. Gondoltam, van ifó a dologról. Engem is érdekelne.
(#) watt válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Persze, én vetettem fel, gondoltam lesz valaki, akivel mélyebben át lehet gondolni a dolgot...
(#) Flexi válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Most értettem meg mit akarsz a függőleges csővel
Ahoz csak egy egyszerű szellőző szélkakas kell fentre, ami a szél haladási irányába forgatja a fenti kiömlő nyilást. Viszont ez vastag csővel és nagy lapátos rendes ventillátorral lesz csak jó szerintem. Mint a szobaventillátor, hogy ne tudjon elszökni a hasznos légáramlat a lapátok közt.
(#) watt válasza Flexi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Idézet:
„Most értettem meg mit akarsz a függőleges csővel”

Vagy mégsem?
Nincs függőleges cső, nincs kakas. Tölcsér van(vízszintesen)!
Képzelj el egy 5*5m-es függőleges nyílást, ami a tölcsér szája. A szájtól valamilyen függvény szerint (lineáris(kúpos), exponenciális, traktrix, egyéb) a keresztmetszet szűkül a torokig, ahol egy turbina kap helyet. Ez a turbina hasonlít a Bánki féle vízturbinához, hogy nagy sebességű szelet fel tudjon dolgozni(autó aksziális befúvó ventillátorai is hasonlóak!) A turbinaház másik oldalán egy ugyanolyan tölcsér nyílik ki a másik irányba(szimmetrikusan)
A kérdés pedig a tölcsér arányai(száj/torok), hossza, és alakja(függvények, amiket említettem) a hatékonyság szempontjából vizsgálva.
Azzal most ne törődjetek, hogy ez a monstrum hova kerül, csak a feladat a kérdés!

Azt gondoltam, jobb ha rajzolok egyet! csatoltam
(#) Iszkakof István válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

A piros nyil a szélirányt mutatja?
(#) kissanyi válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Függőleges tengelyű ez a szerkezet?
(#) gulyi88 válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

én egy olyan tölcsérre szavaznék ami 2 részre bontható:
szája és a közepe között konvex
a szél könnyen betaláljon és ne kelljen egyből nagy irányváltásra kényszerülnie (kisebb tolóerőt okoz a tölcsérre nézve, ebből következően a hatásfokot is növeli, mert az energiájának kevesebb része veszik el a tölcsér falának nekiütközése következtében igencsak megmagyarítottam, de remélem azért érthető),
közepe és a turbina között meg konkáv, itt a lényeg a sebesség növelése de ennek is aerodinamikusnak kell lennie nem lehet benne törés..

sőtt azt azt is el tudnál képzelni, hogy a szeelet megforgatni a tölcsér belső felülete mentén fél kört. (mint a puskacsövekben a lőszert)
ez azért lenne jó, mert amikor a tölcsér átmegy konvexből konkávba, akkor a szél lehet, hogy leválna a felületről átcsapódna a szembeni oldalra , ami megint az energiáját csökkeni, de ha haladás közben meg van csavarva, akkor sokkal hegyesebb szögel ütközik a szembeni felületre és így kevesebb energiát veszít..
de lehet hogy ezt felületről való leválást ki lehet küszöbölni a megfellő konvex konkáv arányokkal, és méretekkel...

kéne egy homemade szélcsatornát építeni
nagy plexicső, prszívó a végére, meg egy füstgép szívószállal
(#) watt válasza Iszkakof István hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Igen, a szélirány bármely oldalról jöhet, de természetesen egyszerre csak az egyik irányból.
(#) watt válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Magától értetődik.
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Köszönöm a reagálást!
Ezen a leváláson gondolkodni kéne, pontosabban azon, hogy legyen e átmenet a kontúrban.
Abban igazad van, hogy így a belépés jobbnak tűnik, de lehet, hogy nagy lesz az átmenetnél a visszaverődés. Egy kellően hosszú tölcsér esetében nem olyan hirtelen szűkül és a szűkülés mértéke függ a száj és a torok arányától is. Ha pl. a torok nem sokkal kisebb, akkor a tölcsér alig észrevehetően görbül és az sem mindegy, hogy a függvény mely részét vágod ki.
Szerinted hányszoros sebességre kéne transzformálni a levegőt? Én úgy 3....5x arányra gondoltam. Ha pl. a száj 5mx3m=15m2, akkor a torok 5x-ös szorzó esetén 3m2=1m*3m lehetne, azaz 3m magas 2m átmérőjű lenne a turbina, aminek a felére, azaz a sugarára kerülne a szélnyomás. Így a tölcsér teteje vízszintes és sík lenne.
A hossza 5m lehetne, tehát 5méteren csökkenne le a szélessége exponenciálisan 1m-re. A tágulási együtthatóval is lehet játszani, mint a hangtölcséreknél. Ez annyit tesz, hogy a tölcsért nem ideális hosszra méreteznénk, de ezzel némi visszaverődési hajlamot vinnénk bele. Ez a hatás növekszik, ha rövidebb a tölcsér és-vagy ha az áttétel aránya nő.

5x-ös szorzó esetén egy 2m/s szél ideális esetben 10m/s-re gyorsulna! Jól hangzik nem?

Én is eléggé sokat írtam, remélem nem keveredtem bele!

Tényleg jó lenne egy szélcsatorna!
Erről jut eszembe, mivel lehet füstcsíkot kelteni?

Ezt tovább gondolva, van egy függőleges cső is? Amin távozik a levegő?
Érdekes elképzelés!
Nem tudom, hogy ez a fajta lapát tudna-e kellő hatásfokkal „fordítva” működni.
Tételezzük fel, hogy igen.
Elvileg, ez a dolog, egy épület lenne?
Feltételezem, hogy állandó tájolás.
Észak és dél.
Nem mintha, hozzá tudnék szólni a számolást illetően, csak érdeklődöm.
Ekkora beruházást megelőzően kellene tényleg az a szélcsatorna, amit gulyi88 is említett.

füstcsíkra ármi jó ami füstöl füvet is tüzelhetsz..
zárt dobozban kell tüzelni (kevés levegőt szaabad beengedni), ami nem ég az füstöl ..
a füst meg egy csövön a megfelelő helyre jut, mivel egyre több van magától is kitalál (felfelé)....

igen ahogy montad nem mindegy,hogy a függvény mely részét vágod ki, de enenk felülrül határt szab a fizikai megvalósítás, miszerint minnél rövidebb a tölcsér annál jobb (nekünk), így viszont nem lehet kis görbülettel nagy "felületáttételt" létrehozni a cső 2 vége között..
aranyköréputat kellene találni...

annyi biztos, hogy a tölcsér bármely pontjához húzott érintő és a középvonal (szélirány) által bezárt szög nem lehet nagyobb mitn 45°..

Ahh értem. A hatásfokon sokat rontana az hogy a levegő csak középen tudna távozni egy derékszögű kifúvó nyíláson és az sem elhanyagolandó hogy míg az egyik oldalon a szél ereje meghajtja a lapátokat, addig a másik oldalon a lapátok próbálnának a túloldalról belapátolni plusz levegőt, ezzel tovább rontva a helyzetet.
A tölcsért meg túlspilázod.
A tölcsér két oldala közti nyomáskülönbség lesz a mérvadó, nem a hossza.
Azt hogy mégis miért életképes ez a ventilátor forma? Lásd oszlop ventillátorok.
A formája és a kis mérete miatt.
(#) Iszkakof István válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hallottam valahol, valamikor, hogy a levegő abban az esetben nagyon gyorsan tud haladni, ha örvénylik.
(#) watt válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Idézet:
„Ezt tovább gondolva, van egy függőleges cső is?”

Dehogy. A levegő a másik tölcséren keresztül távozik. Ílyen módon a másik tölcsér még szívja is a rendszert, mert az elhaladó külső légáramlat vákuumot kelt.
Idézet:
„Nem tudom, hogy ez a fajta lapát tudna-e kellő hatásfokkal „fordítva” működni.”

Fordítva? Soha nem áll fordítva, gondold végig!
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Idézet:
„annyi biztos, hogy a tölcsér bármely pontjához húzott érintő és a középvonal (szélirány) által bezárt szög nem lehet nagyobb mitn 45°..”

Ez ha minden igaz teljesíthető a felírt méretekkel, de megszerkesztem méretarányosan is, ha lesz érkezésem.

Idézet:
„A hatásfokon sokat rontana az hogy a levegő csak középen tudna távozni egy derékszögű kifúvó nyíláson és az sem elhanyagolandó hogy míg az egyik oldalon a szél ereje meghajtja a lapátokat, addig a másik oldalon a lapátok próbálnának a túloldalról belapátolni plusz levegőt, ezzel tovább rontva a helyzetet.”

Akkor még sem érted! Nincs függőleges cső, én ilyet nem mondtam. A levegő a másik tölcséren megy ki, amiből nem lapátolódik vissza semmi, mert szívja a csövet, ha a levegő kívül áramlik, már pedig áramlik, főleg, ha a tölcsér nyílásait egy fal keretezi!

Idézet:
„A tölcsér két oldala közti nyomáskülönbség lesz a mérvadó, nem a hossza.”

Ezzel nem értek egyet, főleg, hogy a turbinánál a torokban a nyomás kisebb lesz mint a szájnál. A sebesség lesz nagyobb! Nem a nyomással van baj a legtöbb esetben, hanem hogy nem fúj elég gyorsan!

Idézet:
„Lásd oszlop ventillátorok.”

Nem ismerem így, tudnál linkelni?
(#) watt válasza Iszkakof István hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Ez igaz, elég csak a palackból kiáramló folyadékra gondolni, amit előtte megpörgetünk. De nem tudom mit szólna egy lapát, ha ilyen forgó szél érne oda. De meg lehet próbálni, csak egy spirált kell a torok elé rakni.

én is úgy látom hogy alapvetően bármelyik konstrukciójú szélkeréknél a fő probléma a sebesség!
így elsősorban ennek növelése lenne a cél..

Ezt te kipróbáltad már? Ezt a forma elképzelést a Planet Mechanics-ban Dick használta vízgenerátorában de ott is csak azért, mert az volt az elképzelése hogy a bemenő oldali lapátról „átverődik” a víz a szembe oldali lapátokra és ott is erőt fejt ki távoztában.
Aztán egy nagy fröcskölés lett a vége De mivel 80 méter magasról vezette le a vizet mind1 volt a hatásfok, a víz ereje győzött.
Vedd figyelembe hogy azért levegőre nem vihető át ez az elképzelés egy az egybe.

gondolkoztam a csavart légátamlaton, de egy ilyen malomszerű torbina nemtom mit szólna hozzá..
talán egy ventillátor szerű turbina, esetleg turbinasor jobban dijjazná, ha a forgásiránya megegyezne a szél forgásának irányával!
(#) watt hozzászólása Nov 21, 2008 /

Kicsit tisztázom az elképzelést.
A tölcsér egy padláson kapna helyet a csúcsfalakba vágva a tölcsér nyílásait. A padlás 13m hosszú.
Gondoljatok bele, hogy a huzat hogy keletkezik ha nyitva van két ablak a ház szélfútta elején, és a szélárnyékos hátulján.
A szél a homlokfalnak támaszkodva nyomást gyakorol arra, miközben elterelődik és megkerüli a házat. A ház hátulján pedig turbulensen leszakad róla és vákuumot okoz mögötte. Az első ablakon a nyomás miatt beáramlik a levegő, miközben a hátsó ablakon keresztül a vákuum kiszívja a levegőt. A két hatás egymást erősíti. A levegő sebessége magasabb a két ablak között, mint a kinti szél sebessége. Főleg akkor tapasztalható nagy sebesség növekedés, ha a két ablak között egy ajtót résnyire nyitva tartunk. A levegő hangot kelt, olyan sebességre gyorsul.

Nos én ezt a hatást godnoltam mesterségesen előállítani a két tölcsér közé helyezett turbinaházzal.

Írtam ,hogy csak hasonlít arra a turbinára(még ne próbáltam, mert nem találom az axiális ventillátorom!). Láttál már axiális ventillátort? Én olyat tervezek, de keresek egy videót, amin ilyen szélkerék forog, nemrég láttam, de már nem emlékszem hol, remélem megtalálom! Két fajta is van, az egyik még áramlásjavítással is körül van véve, amit én már szintén tovább gondoltam!

Tudom melyikre gondolsz. Azt már én is tovább gondoltam képzeletben. Googlen vertical axis wind generator néven találsz sokat.

szerintem érdemes lenne tanulmányozni egykét autóturófltöltő kupufogó felöli oldalát

az lenen a legjobb ha a tölcsér után egy csöben a szél megtenne egy egész kört és utána kijutna másik tölcsérbe, a turbinát kellene úgy berakni a csőgyűrűbe, hogy ne akadályozza a szelet abban hogy a másik csövön kijusson.

Az eredeti helyzethez viszonyítva értem, hogy fordítva.
Pontosabban. Ezt a fajta turbinát eddig úgy láttam üzemközben, hogy a turbina vákuumot termelt a közepében. Ehhez képest értem azt hogy fordítva.
Így, hogy nincsen függőleges cső, már más a helyzet.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Naszóval itt vannak azok, amelyikek ide szerintem szóba jöhetnek:

Ez egy gagyi, de olyasmi
Ez egy jobb kivitel, és jól látható az elv
Egy terv a jövőből. Én ezen is tudnék javítani, főleg, hogy akkora ...lötte!

Ez a kerék a legjobb szerintem, csak nehéz előálltani.
Itt jól meg lehet nézni!

Ez a kivitel is érdekes!

Ez is jó!

Láttam még egy PVC csatornából készült kereket is, ha megtalálom belikelem...

A nyitott kivitelűek lesznek a jók, hogy a túloldalon távozni tudjon a levegő. Az se baj, ha néhány kört megtesz a kerék belsejében, mert előbb utóbb a lapátok között kitalál a túloldalon.
Következő: »»   52 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem