Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   9 / 67
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Remek. 26Hz az már elég. Az áramfelvétele mennyi?
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Itt a rajz , most állok neki a tranyócserének de inkább új panelt csinálok. (legalább próbálom az új levilágítómat )

DSCF0129.JPG
    
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Elég lenne a freki, de én magasabbra akarok még ezzel menni... Egyébként 250mA/8.6V-nál már elfogadható amplitudóval rezeg!
Szia.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Köszönöm a rajzot.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Azt hiszem elértem a mech. rezgés felső határát, amit tud a mostani eszközöm, 44Hz lett ez a freki. Ha rászerelem a kijelzőt csökkenni fog, de miután hosszabb a kar mint az eredeti, (össz.:260mm) levághatok kb. 60mm-ert, és egálban leszek. Ha minden jól megy holnap azt is megtudom (megtudjuk).
Itt van néhány fotó róla.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Sziasztok!
Épül a szerkezet, de lasabban mint gondoltam. Új panelt kell építeni, a régivel már nem igazán kompatibilis. (Rövidek a hozzávezetések a LED kijelzőhöz. ezért új készül).
Találtam a neten egy újabb verziót, ezt is kézzel kell "pöckölni", elérési útja:
http://www.electronics-lab.com/projects/misc/019/index.html
Roppant érdekesnek tűník.

(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Ezzel csak egy gond van! a vezérlő IC AT89C2051. Nekem volt egy órám, amibe ilyet kellet rakni csak nagyobb memóriájút (4051), és nem tudtam felprogramozni. Találtam ilyen IC-hez való égetőt, meg programot is, de nem tudtam otthon felprogramozni! Egy ismerősöm programozta fel, aki ilyenekkel foglalkozik már néhány tíz éve!
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szia Zolee1209!
Nem is hiszam, hogy valaki is meg akarná építeni, mert ez sem ide való program. Most vagyok ott, hogy kb, 30 Hz-en tudom járatni a lengőkart felépítve, (ennyire esett le a freki a LED-ek miatt), de itt már olyan lassú a program, hogy nem fér bele a kijelzésí időbe. Csak egy kis számkavalkád van helyette, vagyis csak bizonyos részei. Semmit nem lehet kivenni abból, hogy mit akarna kijelezni. Itt már mindenképp a programot kellene gyötörni, hogy beférjen a 4 vagy esetleg a 6 digit ebbe a lengési időbe!
Szia.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Kellett vagy 5 perc mire rájöttem hogy működik. Lespórolta a folyamatos kijelzést. A piezo rá van ragasztva a karra, és az adja az alapjelet a kijelzéshez a mikrovezérlőnek.
Fémcsőből van a kar! Már én is gondoltam rá, csak nagy szilárdságú alumínium vagy Titán cső lenne az igazi.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Sziasztok!
Ilusztrációként egy kép és egy MOV a hibáról.
Hali.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Sziasztok!
Meglepő eredmény egy hibából adódóan...
Egyik winchester mágnese véletlenül kettétört amikor szedtem le a vasmagról, de csodák-csodája, igy lett tökéletesen működó a lengő! Kb. 3x nagyobb amplitudó van ugyanakkora árammal, mint az egész mágnessel! Szerintem ez már igen jól használható az órához. Még egy pár winyót szétszedek a mágnesek miatt.
- Ha valakinek kedve lenne, átnézhetné ezt a programot, hogyan lehetne a lengési időt átállítani benne. Csatolom az asm filét. (Wand Trigger!).
Sziasztok

Magicw31.asm
    
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Lehet hogy hülyeséget beszélek, mert már évek óta nem mélyedtem el jobban a PIC lelkivilágába. A következőt gondolom:
1, alapvetően az a probléma hogy a 32768Hz órajel túl lassú. No de nem lehet csak úgy megnövelni az értékét, mert hatással lesz az idő értékére a TMR0-on keresztül.
A végén az inicializálásnál van a lényeg.
movlw b'00000100' ; RBPU=0 (pull-ups on portB enabled),
; INTEDG=0 (falling edge INT on RB0),
; T0CS=0 (TMR0 uses internal clk source),
; T0SE=x (edge direction if T0CS set),
; PSA=0 (prescaler assigned to TMR0),
; prescaler=32 (TMR0 overflows once per sec)
movwf OPTION_REG ;

Az előosztó értéke jelenleg 32. Ha duplájára növeled az órajelet, akkor az előosztót is a duplájára kell növelni. Ha butaságot beszélek, akkor bocs.
A másik dolog hogy a 32768Hz-es kvarcok nagyon pontosak, hisz pont erre lettek kitalálva. Lehet hogy gyorsabban nem találsz ilyen pontosat. Órajel duplázó lenne szerintem a megoldás.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Egy esetben megnézten nagyobb frekvenciás kvarcal is. (100KHz! volt ithon), nyilván 3x gyorsabb lett az óra, de befért a kijelzés 16Hz-es kar-rezgésbe.
Igy már bíztos hogy igazad van ezzel kapcsolatban.
Azt lenne még jó tudni, hogy ha nagyobb frekis kvarcal megy a progi, akkor azt valahol be lehet-e állítani hogy pontos legyen az idő? Vagy egy teljesen új programot kellene ide írni erre az eszközre.
- Volna itt egy szintén PIC16F84-re írt program 10.24 MHz-es kvarcal, de az "forgó" kivitelhez készült. Lenne majd egy ugyanilyen 4 MHz-es kvarcal is. Ide rakom az asm filét, légy szives nézd át, talán abból könnyebben lehet Wand_Clock, mint az előzőböl.
Szia.

propclock.asm
    
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szerintem a frekvencia sokszorozás lesz a megoldás. A 32768Hz-et meg kell négyszerezni és a TMR0 előosztót 128-ra állítani. Próba szerencse.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia . Most néztem meg egy vinyó mágnest, a közepe PL" észak" a két vége meg " dél" (vagy forditva ) Az biztos hogy furcsán van mágnesezve.
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
És még annyit ,hogy sajna van itthon pár jó mágnesem, ugyanis a modellmotorok tele vannak mágnessel. itt van kettő--5*20*2. és 6*25*2.5 neodium és ezek lapra vannak mágnesezve.Ha én is nekiállok a rugólemezesnek, lessz mit beletenni.

DSCF0134.JPG
    
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Nos a vinyó projektem az udvaron landolt ( ablakon kirepülve ). Kezdem a másik kuka épitést. Csináltam tekercseket, négy sor van feltekerve, remélem elég lessz.Janocsi tapasztalatai és szakértői leirásai sokat segithetnek. Köszi. találtam szénpálcát amit a modellezésben használok,karnak valószinüleg kiváló lessz. A mag 2*4 DB trafó "I" lemez .(KB 80* 134* 3 mm) 4 sor 0.25 ös huzal .Most elteszem magam holnapra.
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Bocsi. 80*13*3
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Ma ennyit haladtam , mert fel kellett mennem pestre dolgozni. Nemtaláltam rugólemezt, ezért ideiglenesen acéldrotból csináltam ( a méretek miatt )
(#) zoly15 válasza pittyu hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Látom jól haladsz!
Amit én kaptam abban a rugólemez volt eltörve...
Apám munkatársa ajánlotta hogy venni kell a Tesco-ban egy spaklit Az úgy is rugólemez és próba szerencse..
Már van itthon egy spakli (direkt erre) csak még nem próbáltam ki..

üdv!
Gondoltam hátha ihletet ad..
(#) pittyu válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Az a baj, hogy nemhaladok!Mindig keresztbe tesz valami,és valaki.A spakli talán túl erős rugólemeznek. Valamit kiokoskodok.( nosztalgia , de hol vannak már azok a jó régi csörgőóra rugók ?)Te nem csinálsz magadnak egy "wand clockot ?" Ha égetsz magadnak PIC et csinálhatnál nekem is egyet, hidrogén peroxid +sósav+ kp bartelba.
(#) zoly15 válasza pittyu hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Az az igazság hogy nekem tetszik-tetszik ez az óra de nem csinálnék magamnak ilyet..

Inkább Big Clock-ot csinálnék mint ilyet..
Csak gondoltam hogy tetszene az embereknek hisz a Propeller Clock topic igen népszerű..
A PIC égetésről meg annyit hogy: Akár mikor szólhatsz és égetek Csak legyen mit égetni..
Összeegyeztetünk egy időpontot és beégetem neked szívesen.. Hisz sec perc alatt benne van (kb 10 másodperc)

Üdv!
Sok Sikert!
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Igen komoly lépésekkel haladsz előre, ezért azt gondolom, hogy néhány probléma megelőzése miatt, a következő szempontokat vedd figyelembe.
- Rugólemez: Most próbáltam erősebb acéllemez berezgését megvízsgálni, de nem sikerült csak alacsony frekin, (15Hz-ig!), hosszú rugólemmezel, (85mm), megfelelő amplitudót elérni. (60 fok!), a legjobb mágnessel!
- 50Hz-en, vagy fölötte, csak vékonyabb anyagú acéllemezt tudok berezgetni, kis fürészlap, (0.35mm*6mm*40mm), akár 80Hz-en is berezeg a winchester (fél)mágnessel, 60-80fok kitéréssel. Itt elég nehéz tartani a rezononciát, mert könnyen "kiesik" szinkronból. (Talán ez az egyik járható lehetőség).
Ezeket tartanám fontosabb lépéseknek, de a programmal sokkal nagyobb a baj.: Ahogyan már leírtam, ilyen magas frekin már nem férnek be a karakterek a kijelzés félperiódusába, mert kiszélesednek a karakterek, majd egymásba íródnak, vagyis az időalap már nem felel meg ehez az eszközhöz, túl lassú!
Ha sikerülne találni egy "jó" programot, akkor azt mondhatnánk, meg lehet csinálni az órát, de amig egyelőre ezt nem tudjuk megoldani, nem fog tökéletes Wand_Clock készülni... Azért sem adjuk fel!
Szia.

(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Köszönöm az észrevételeket. Még annyi kérdésem lenne, hogy astabillal rezgeted vagy végállás optókkal ?Gondolom astabillal elindul magától, amúgy "pöckölni kell ". Az egész buli a programozáson fog elvérezni abban van az okosság.!Amíg meg nem szán valaki minket egy jó programmal csak villogunk össze vissza.De ne adjuk fel (egyenlőre )
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Az astabil szerintem sokkal erősebben dolgoztatja a tekercspárt, igy én azzal is fogom működtetni továbbra is. Nagyobb frekin, (60Hz), lehet hogy meg kell lenditeni, és akkor kapja el... Természetesen, már be lett hangolva legalább egyszer a rezononcia. Most vágtam egy újabb acéllemez darabot abból a bizonyos fa-fűrészlapból, (0,5mm*6mm*45mm), és igen szépen be tudom rezgetni 60Hz-en, 70-75fok amplitudóval, 120mm karral. Nem szereltem rá a kijelzőt, de azzal is csak kb. 60Hz-ről 50Hz-re esik a freki, ami igy is bőven sok!? A programmal kapcsolatban azt látom megoldásnak, (nagyon kéne), hogy ezt a magicw31-et valaki átírja ilyen lengési időre. Az is elfogadható megoldás lenne, ha nagyobb frekis kvarcal működne, hogy hozzá lehessen hangolni a mindenkori rezgési frekvenciához.
Szia.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Gyors vagy . Szerintem nemkell túl nagy freki . Úgytudom 24/ sec az emberi szem tehetetlensége,akkor már összefüggő képet lát.Inkább a kart kell "láthatatlanná tenni hogy beleolvadjon a háttérbe. A propell clock- kot lefestettem hogy a háttérrel azonos legyen a szine.Nekem a propell 20Mhz es kvarcról ment. Azt a programot kellene átalakitani valahogy, PIC 16f 628 A .... Tudja azt ami nekünk kell, csak át kellene alakitani.
(#) zoly15 válasza janocsi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Sziasztok!
Le tudnátok írni hogy PONTOSAN mit kéne variálni a progin?
De PONTOSAN mi nem jó és min kéne és hogyan alakítani..
Lehet hogy el tudom intézni hogy át legyen alakítva :yes:

üdv!
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Néhány fontosabb adat: Winchester (fél)mágnessel.
Egy (0.5mm*6mm*45mm) acéllemez rezgési frekvencia 56Hz. (A rögzitési elemek miatt ez a hossz 10-15mm-el rövidebb lesz minden esetben!).
Kitérés fokban: 100mA -nél 30, 200mA-nél 60, 300mA-nél 80! És innen már nagyon romlik, mert nem lineáris a változás, az áram/kitérés értéke, (astabil/H-hid), vezérléssel.
Egy másik rugólemez adatai: Frekvencia 60Hz
(0.4mm*6mm*42mm gyári fém lukfűrészlap darab),
Kitérés fokban: 100mA-nél 35, 200mA-nél 70, 300mA-nél 85! Ez nagyon jó rugalmas lemeznek tünik
Szerintem otthon Neked is van ilyen "rezgőfűrész"-lapod.
Szia.




(#) janocsi válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia Zoli15!
Egy oldallal előbb, Bbatkával letárgyaltuk, mi lenne ehez megfelelő átalakítás. (17. oldal, végén). A program neve: Magicw31.asm
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Az a helyzet, hogy a frekinek csak az egyik felében van hasznos információ! Szerintem kell az 50-60 Hz-es freki. Nekem megvan az első Wand_Clok-om még, nem is szedem szét, de nagyon nézhetetlen, mert 2-4 Hz-en megy ezzel a magicw31-el. szépen kiírja az időt, de nem jó leolvasni... azt a vibrálást...
Szia.
Következő: »»   9 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem