Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítóval PC-ről vezérelhető relék
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dr.God Man hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Sziasztok!

Az én elképzelésem elég összetett és több témát érint.Remélem azért tudtok majd segíteni!

Szeretnék egy olyan eszközt építeni ami úgy működik , hogy egy infra távirányító jelére egy számítógépre kötött eszközzel relét tudjak vezérelni.De az elvárások , hogy több különböző jelhez hozzá tudjak rendelni egy-egy kimenetet.A kimenetek száma jó lenne ha elérhetné a 20db-ot. Ha esetleg van olyan ötletetek amivel a számítógépet nélkülözni lehetne és nem lenne rá szükség , az lenne a leg jobb.De szerintem a gépre mindenképp szükség van mert valahogy a távirányító jelét dekódolni kell és ez után egy valamilyen porton keresztül vezérelni kellene a reléket.
Én az LPT portra gondoltam elősször de azon csak 8db kimenet van. Ezért kellene hozzá egy relé kártya amin rajta van a 20db relé és valamilyen módon a pc-ről lehet vezérelni őket egymástól függetlenül.
Van egy Girder nevü program ami arra van , hogy infra távirányító jeléhez hozzá lehessen rendeli valamilyen műveletet de ez ha jól tudom nem kezeli a portokat.
Valamilyen hasonló megoldást szeretnék mint a Girder programmal lehet csak lehessen reléket vezérelni vele valamilyen módon.

Remélem tudtok segíteni megvalósítani ezt a masinát.És bízom benne , hogy nem csak egy untató kérdéssel fordultam hozzátok.
(#) zolee1209 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Sajnos a konkrét megvalósításig nem tudok neked segíteni, de egy alapötlet, ha tudsz programozni:

Szükséged lesz egy 28, vagy 40 lábú mikrokontrollerre. Ezeknek az I/O portjait használod fel az infrajel feldolgozására, illetve a relék meghajtására egy-egy tranzisztoron keresztül. Így nem lesz szükséged PC-re, mobil készülékként üzemelhet az egész! Mivel programozni nem tudok ilyen szinten, ezért csak egy kiindulási ötletet adtam. További szép napot!
(#) Dr.God Man válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Helló!

Jól hangzik de sajnos én sem tudok programozni .De valami ilyesmi lenne a tökéletes megoldás. Eddig inkább analóg áramkörökkel foglalkoztam de ahogy egyre jobban belemerülök az elektronikába úgy egyre jobban mikrovezérlők kellenénének a megvalósításokhoz.Jó lenne megtanulni valahogy ezeknek a használatát és alkalmazni őket.De sajnos azt sem tudom , hogy hol kezdjem...Mert leginkább nagyobbszabásu dolgokat szoktam kitalálni.És leginkább mindíg az egszerüségre törekszem mert őszintén megmondom , hogy szinte iritál , hogy sokan még egy astabil multivbrátort is vezérlővel csinálnának... Persze mindennek meg van a maga előnye is.Ha esetleg van valami ötlet vagy elképzelés , hogy hogyan is kezdjek neki azt nagyon megköszönném!
Mint írtam sajnos nem értek a mikrovezérlőlhoz de ha tudnál segíteni abban , hogy felvegyem ezt a technológiát is annak örülnél

Ha legalább 1-2 hasonló dolgot megtudnák csinálni akkor már az emém bizt jobban forogna és menne a tuning...

(#) zolee1209 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Én AVR-ekkel kezdtem a mikrovezérlőket! De van, akinek a PIC a nyerő. Ezt Neked kell eldöntened! Akár AVR, akár PIC, egyszerű dolgokkal kell kezdeni a programozást, lépésről lépésre. De ha a továbbiakban ezzel kapcsolatos kérdésed van, akkor azt az oldal megfelelő témájában kérdezd meg! Vannak még PIC-es és AVR-es projectek az oldalon, leírások, tanulási segédletek. Keress, és találsz!
(#) Action2K válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szia!

A legjobb megoldás a PIC vagy AVR, ami a fenti hozzászólásban is említve van.
De PC-vel is megoldható, és még ráadásul az LPT porton.
Sajnos itt is kell programozni kicsit, de talán egyszerűbb.

Ha nem értesz a mikrokontrolerekhez akkor elsőként ez a legjárhatóbb út. Nem kel még égető sem, csak a reléket illesztő áramkör, meg az infra vevő.

A többi már csak programozás.

Az infra dekódolás nem bonyolult, a 80-as években a Commodore 64-re basicban írtam is ilyet.

Kisérletezésre ez nagyon jó, de ha már energiatakarékos módon akarod profin, akkor a MC a nyerő.
(#) Fulcrum válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szia!

Én már csináltam valami hasonlót. Az LPT portról gyakorlatilag bármennyi relét tudsz egymástól függetlenül vezérelni csak egy kis elektronika kell hozzá. Amit én csináltam az egy 8 csatornás LPT-ről működő kapcsoló. Csatornánként lehet ki/be kapcsolni egér kattintással. (Tervező asztalon van már a csatornánkénti dimmer is ) Az infrás távirányításhoz lehet használni pl. a winlirc nevű progit. A kettőt már csak össze kell hozni, ami már csak programozás kérdése.

Üdv.


(#) Dr.God Man válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Helló!

Úgy látom ,hogy mindenképp meg kell ismerkednem ezekkel de nem tudom , hogy melyik a jobb . Szerintem az ic ára ami mérvadó elsősorban.Nem akarlak nagyon fárasztai ilyenekkel de melyik az olcsóbb és a leg egyszerübb megoldás? És melyikhez kell a leg kevesebb anyagi befektetés?

(#) Dr.God Man válasza Action2K hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Helló!

A PC-s megoldást , hogyan lehet megvalósítani?Tervezem a vezérlővel való ismerkedést de ez szerintem egy kicsit lassan fog menni
. Így vevő vagyok minden megoldásra
(#) googa válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Ha PIC-nél maradsz, akkor a programozó a chipcad oldaláról megrendelhető, PIcKIT2-nek hívják, kb 7000 forint és ha minden igaz, van hozzá egy demo panel, amin már eleve van egy PIC és egy csomó forrasztási hely a be/ki menetekenek. Egyébként egy midrange PIC 16-os széria 500-1000 forint körül van.
Sokat kell foglalkozni vele, meg azért kell egyfajta elhívatottság, meg műszaki agy is hozzá.
(#) Dr.God Man válasza Fulcrum hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Helló!

Hogyan oldanád meg a 8 kimenetről való 20db relé vezérlését?Nehéz megvalósitani? Sajnos programozni nem tudok. Így egy kicsit maceráns lessz összehozni a szerkentyűt.
(#) pici válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia
"Sajnos programozni nem tudok"
Pedig itt van a kutya elásva.
Akár PC akár kontroller, mindenképpen programoznod kell.
Vagy a mikrokontrollerbe irod az infradetektáló progit és a relékimenetet, vagy a PCn programozod le és ott vezérled az LPT portot 8-10 relére vagy shiftelve akár 32-ig is.

20 relé vezérlése esetén a mikrokontroller olcsóbb lehet. Mivel egy 32 bites shiftregiszter annyiba kerül mint egy 28 lábu kontroller. Bár a külön tápot nem számoltam.

PIC és AVR chip között árban tudásban nincs nagy különbség. Programozó szempontjából már van.
Ahogy írták, a PIC programozó 7600, de ha adnak hozzá demópanelt, akkor már 6540+Áfa . És sajnos nincs rajta sok kivezetés, mert csak 12 IO láb van kivezetve rajta, ebből se mind szabadon használható.
AVR-nél a programozó 200Ft ( Printerportcsati + kábel )
Itt viszont nincs panel.
De ha reléket akarsz rátenni korrektül (ne csak úgy lógjanak) védelemmel (főleg, ha 220V-t akarsz vezérelni), csatlakozókkal, infra vevő, meg egyebek, akkor panelt kell csinálnod.

Szóval tanulni kell alap elektrónikát (relék, védelem) tanulni kell programozást (akár PC akár mikrokontroller) és tanulni kell paneltgyárta(t)ni és megépíteni.

Sajnos programírásban nem nagyon lehetne segíteni, mert minden távírányító más jelet ad (nekem mint az 5 másképpen kódol)

De meg lehet csinálni
Régebben készítettem egy dekodolót, ez csak kiírja a megnyomott gomb funkcióját és nem kapcsolgat, de azt már nem veszélyes leprogramozni:

PIC és infra távirányító

Mit szeretnél vele vezérelni?
(#) zandriis5 hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
Hello!
Az én kérdésem sokkal egyszerűbb. Mégpedig az lenne, hogy egy nagyon egyszerű infraadóval, vevővel szeretnék 1 tranzisztoron keresztül vezérelni egy 12V-os relét. Valami nagyon egyszerű megoldást szeretnék keresni, lehetőleg olyant, amiben nincs annyi ic, és programozni nem kell.. Végülis teljesen mindegy hogy az infra jel mekkora hullámhosszon van, lényeg az hogy kb 5 méterre az adó vevő között még müködjön. A relé addig müködjön, míg nyomom a jeladó infra gombját.
Kellene egy jeladó és egy jelvevő. Ezek infra legyenek. A jeladót elemről szeretném müködtetni, mondjuk 3V ró, a jelvevőt 12V-ról szeretném müködtetni.
Ha nem lehet ezt infrával ilyen könnyen megoldani, akkor jó a rádióhullámos jeladó-jelvevő is, de itt már jobban oda kell figyelni a rádióhullámra, hogy a vételezhető rádió, telefon, mühold rádióhullámoktól ne lépjen müködésbe a relé behúzása. Kb 28kHz-en sztem ez jó.
(#) Dr.God Man válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia!

A konkrét elképzelés az lenne , hogy "bár milyen" infra távirányító gombját benyomva az adott jelhez egy relét hozzárendeljek amit ki ílletve be lehet kapcsolni az adott gomb megnyomásával.Ha több relé lenne az csak jó .
Szoktam készíteni elég "bonyolult" nyákokat. Ezt fotolakkal készítem, Eagle progin.Maga a nyák készítés eszméletlenül megy és majd , hogy gyári minőségü! Nincsenek lyukacsok , elmosódás és egyéb nem kívánatos hibái. Én álltalában mindent megpróbálok a leg egyszerübben a leg jobb minőség előállítására kikísérletezni . Már néhány smd alkatrészt is használok , pl tranzisztort , diodat és ledeket.Persze ezeket elsősorban azért mert ebből nagyon olcsób rengeteget betudtam szerezni.-- -
Régen készítettem néhány LPT-re való relékártyát 8db relével az tökéletesen működött!És nagyon gyári lett Jó tudom , hogy sokaknak ez csak egy primitív dolog de akkor nagyon nagy dolognak számított nekem! Szeretnék valahogy beletanulni a programozásba de nem tudom , hogy pontosan mik kellenek hozzá. Régebben gondoltam , hogy készítek egy PIC programozót de a neten annyi félét találtam , hogy kételkedni kezdtem abban , hogy működnek-e. És a szükséges progikkal is gondban vagyok mert nem tom , hogy melyiket kellene használni hozzá. De most szétnézek itt a fórumon , hátha tudok valami infót kiszűrni , hogy el kezdjem a PIC vagy AVR-el való próbálkozást.De gondolom pl. egy LCD-t nem valami egyszerü összehozni , hogy működjön.

Így nem is próbálkozok egy ideig vele max én is villogókkal és egyéb " értelmetlen" dolgokkal kell , hogy gyakoroljak . Jó lenne ha lenne valami hiper gyors talpalló tanfolyam ilyenre és már készíthetném a nagy cuccokat

(#) Dr.God Man válasza zandriis5 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia!

Bár én is hatalmas tudásbeli problémákkal küszködöm de szerintem ebben tudok is segíteni neked.Nem régiben készítettem egy kódzárral kombinált kapunyítót ami infra távirányítóval is nyitható.Nem tudom , hogy mit szeretnél vala használni de az bisztos , hogy kódolni kellene az infra jelet mert ha a szobában használod már a TV vagy rádió bekapcsolására is húzná a relét ami elég kellemetken lenne . Amit én késtítettem ahoz a távirányítót is egyszerü megépíteni.És kb. 2000 kódvariáció közül lehet választani.
De ha csak az a lényeg , hogy egy relét húzzon mindenféle kódolás nélkül akkor a TSOP1738 vagy hasonló infra vevővel már képes lehetsz egy relét működtetni.Persze 1db tranzisztor is kell hozzá. Ezt a megoldást kb 300Ft-ból ki lehet hozni és bár milyen távirányítóbal használható vagy egy NE555 íc kimenetére egy infra ledet teszel és már kész a távirányítód..A bekötését a neten rögtön megtalálod ha a keresőbe beírod a TSOP1738 at és képeket keresel.
Itt megtudod nézni a kapcsolási rajzot a kódolható infra adó-vevőhöz.Link

Nekem bevállt!

(#) NeoCorteX hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
Hello!

Elszakadva az eddiektől én úgy kezdeném hogy tudok programozni PC-t is PICet is Assemblyben is c-ben, PC-t még jópár más nyelven is de ez mindegy.
AVRel még nem találkoztam, nemtudom talán egyszer megkóstolom, eddig a PIC bejött. Amire azt kitalálták arra kiváló és még hozzámérten komolyabb dolgokat is tudhat. Plö videojáték.
Lényeg hogy én is gondolkodtam már a dologban. Csak a kivitelezésig még pár projekt előtte van.
Az infra jel vételére én egy TSOP1738 fogok használni ez egy 38kHz-s infra vevő(három láb: gnd, 5V, kimenet), érzékeny mint az állat szűr napfényt és a legtöbb távrinyáló 38kHz körüli vivőfrekit használ. Elsőkörben kell majd egy eszköz amivel a távirányítód "kódjád" láthatod hogy a mikroba legyen mit betáplálnod. Oscilloscop vagy egy hangkártya. Ezzel fel is veheted.

PICre visszatérve, lehet Cben zúzni, ASMben, jók a leírásai(persze ha olvasol angolul és legalább a 80%át meg is érted), egy FET-es JDM84 égetőt 500,-Ft ból kihozol. Annyi féle fajta van mint égen a csillag. Egyik kedvencem a 12F683 a "kicsi a bors de erős".
Végszónak annyit hogy aki már eljutott arra a szintre hogy ilyeneket akar hekkelni, most kezdjen el foglalkozni a gondolattal hogy megtanul valamilyen szinten programozni, mert a mai világban mindenhez kell.

Üdv,
UI, ha meglesz a kütyü prototiusa publikálom mindenki nagy örömére
(#) Dr.God Man válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Nézegettem az AVR és a PIC ről írtakat nekem az AVR jönne be jobban. Esetleg tudnál segíteni egy programozó elkészítésében és a szükséges progival? Nagyon meg köszönném! :buck:
Nézegettem az avr-eket és találtam olcsó smd avr-t ezt is lehet valahogyan programozni? És tudnék hozzá készíteni programozót? A típusa "AT90S4414-4AI" asszem ez is AVR ??? Ha nem akkor bocsi! Melyik típussal kellene próbálkoznom? Van valami külömbség a programozásuk közt?
(#) Dr.God Man válasza NeoCorteX hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
A TSOP1738-at ismerem
Már csináltam távirányító portot is PC-re És működött bár nam egy nagy tudást igényelt az elkészítése :idiota:

Amit írtál "12F683" megnéztem és van néhány kapcs rajz a neten róla. Megépíteném de sajnos nem tudok se PC-t programozni se PIC-et.Ráadásul az angol tudásom nem a leg fényesebb . De tanulgatok és remélem mielőbb elérem azt a szintet , hogy tudjak csinálgatni ilyesmit.

Esetleg ha néhány nagyon egyszerü kidolgozott dolgot készítenék úgy megtanulnám gyors a programozáshoz szükséges lépéseket és a nyelv használatát.Régen Turbopascalal játszadoztam de max villogó színes szöveget és rajtot tudtam csinálni... :vigyor5:
(#) pici válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
AVR programozót egyszerű csinálni
A neve STK200, kesess rá a neten.
Van a sima "madzagos" ezzel programozom a kisebb AVR-eket, nincs vele gond. De csinálhatsz pufferezettet is abban van egy busz ic LS244.
Nagyobb AVR-eket már JTAGról érdemes programozni, mert akkor tudsz debuggolni is.
Ehhez a legjobb a WinAVR ami programoz (Cben is ingyér ) és debuggol is rendessen.
Van még a BASCOM. Engem annyira nem fogott meg, de kezdőknek nagyon jó, vannak benne modulok pl LCD-re is. Pár utasitással tudsz 2x24 LCD-t vezérelni, RS232-t kezelni...

Az AT90S4414-4AI nem igazán szinvonalas proci (sztm)
Lassú, kicsi memó és csak SPI
Van ennél gyorsabb és több memós is nem sok pénzért ennyi lábbal.

pl 700-ért van ATMEGA64 (64lábú)
(#) Dr.God Man válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Helló!

Azért gondoltam a AT90S4414-4AI-re mert 120Ftért tudok. bár nem tudom , hogy boltban mibe kerül.És azt sem , hogy ténylegesen mi a gond vele... De ha ezt tundám programozni az annyiból lenne jó , hogy egy halommal tudok belőle és így erre építeném a cuccokat amit készítenék.Így egyszerübb lenne újratervezni mert megszokott lenne.Persze ez csak az én elképzelésem.Amúgy ehez milyen programozót kellene csinálnom?
(#) pici válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
SPI programozó meghajtja mind.
Sima is jó hozzá.

Próbáld BASCOMmal. Van rá egy oldal... keress rá.
(#) NeoCorteX válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Olyat én is, csak abba volt egy PIC16F84 és winamp pluginok kezelték
Ha most kezdenél pic-cel akkor a 18F sorozattal kezd mert arra van jóféle bootloader, és assemblyben kellemesebb programolni
(#) pici válasza NeoCorteX hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szerintem a bootloader nem igazán kezdőknek van, főleg ha ASM-ben nyomul. És azt is bele kell tuszkolni a szűz prociba, amihez programozó kell...
"na meg mi az a bootloader?"(költői)
(#) Action2K válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szerintem is a 16F84 javasolt, le lehet vele "akárhány" relét vezérelni, csak soros vagy buszos tárolók kellenek hozzá.
(#) pici válasza Action2K hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
ok, de minek plusz alkatrész, ha van olyan kontroller aminek van annyi lába, amennyi kell? PIC is és AVR is
ősrégi 16F84...
(#) Action2K válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Mert az úgy snassz! A multiplexelés meg szépen hangzik.
Félre téve a viccet, ha kinőtted a lábszámot, jöhet egy másik pic...
Ha viszont azt mondjuk hogy minden egyes 8db-os relépanelre teszünk egy kb.80Ft-os IC-t, akkor ezeket a panelokat a "végtelenségig" fűzhetjük.
És csak a szoftver dekóder tábláját kell kicserélni.
(#) NeoCorteX válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
load "!" ,8,8

(#) NeoCorteX válasza Action2K hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Felejtsétek már el a 16f84 et. Horror áron van és az egy paleontológiai lelet.
nézzétek meg a chipcad oldalát és a microchip oldalát 16 os szériában vannak sokkal kifinomultabb tipusok negyed áron
(#) pici válasza Action2K hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
ok, de végtelenségig senki se fűzi...
20 a limit, nem tennék bele A6818SEP-et (32 bites shift, pedig van pár darab, LCD-kért cseréltem).
Inkább egy soklábú kontroller kisebb fogyasztással kisebb panellel és kevesebb hibalehetőséggel.
És persze nem 16F84-el amiben nincs osc és UART se (sok infra uart protokolos, ha erre köti könnyű dekodolni)

Inkább PIC16F722-t választanám. 25 IO, 16Mhz/4, USART
Bőven jó a feladatra 280ft körül

ATTiny2313 csak 18 IO de 20Mhz
240Ft

ATMEGA88 ez már többet tud... 23 IO
400Ft

De szerintem nem a procin kell spórolni, a relék, a panel nagységrendileg többe lesz majd
(#) Dr.God Man válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia!

Olvasgatom a beszélgetéseket és repkednek az ötletek...

Már elkeztem a vezérlők programozásával kapcsolatot irodalmat bújni. De szerintem fényévnyire van az , hogy én eljussak odáig , hogy a programot megírjam rá... :guluszem1: Mivel még csak a nyelvet olvaskatom.
Kár , hogy nincs olyan mint a mátrixban..."operátor! vezérlők programozását kéem betölteni..."

De csak eljutok mielőbb erre a szintre.Na persze még ezen kívül is lessz néhány dolog amivel tisztában kell lennem. Melyik ic mire felel meg és ilyesmi. Ahogy látom van jókora választék belőlük.

(#) pici válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Itt tudsz válogatni: ATMEL AVR-eket
Itt pedig: MicroChip PIC-eket
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem