Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Végfok javítás
Témaindító: microfrost, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Kimertem a barna csatlakozon nincs semmi. A trafo jol van bekotve, azon nem valtoztattam.
Hm.. bár írtad is hogy megvan a +-60VDC-d.
Megtennéd hogy csinálsz egy felvételt a forrasztási oldal felől is?
csinaltam egy par kepet, a bementi oldarlol es a meghajtokrol is
Attila!
Egy olyan jó minőségű teli kép többet segítene mint amit először feltettél. De a forrasztási oldalról, nem az alkatrészbeültetés felől!
Ez a legjobb amit tudok , sajnos nem a legjobb a fenykepezogepem.
Meg egy dolog, Tudom ahhoz, hogy hiteles eredmenyt kapjak ki kellene venni az alkatreszeket. Viszont es javitsatok ki ha nem igy van, ugyanabban a kapcsolasban ugyanolyan ertekeket kellene mutatniuk ugye? Itt a meghajto ICk-rol beszelek (TL072CN, ugye ezek a meghajtok?) . A ket oldal szimetrikus, ugyanaz az aramkor megeis a ket IC kulonbozo ertekeket mutat. Tovabmegyek , ebbol az ICbol harom van az erositoban es ebbol ketto( es nem az a ketto emelyek azonos kapcsolasban vannak) ugyazaokat az ertekeket mutatja a harmadik elter.
Egy meski IC amibol ketto van az NE5532p az egyil a bementen a masik a hangeroszabalyzo panelen. Meregettem ezeket is. Azonosak, viszont amelyik a hangeroszabalyozo panelen van, ket labara ha ramerek zarlatot jelez.
A kepek megegyszer, atmeretezes nelkul !!
Hát nekem a kondik forrasztása elég gyanús !
Mik azok az óriási lyukak benne? Olyan érzésem van, mintha nem melegedett volna át rendesen a kondi lába és az ón csak körbefolyt rajta. Feszmentes állapotban fogd meg az elkót és húzd meg, de vigyázz a panel ne törjön el ! Esetleg mozgathatod a kondikat nem -e mozdulnak ki a helyükről. Ezen a képen is gyanúsak a kondik. Bővebben: Link
A cegemnel van onszivo azzal letakaritottam a regi ont aztan zsirtalanitottam a feluletet. Frankon elegendo mennyisegu onnal beforrasztottam az uj kondikat egy kis extra gyantaval. Biztos vagyok benne hogy elegndo ideig tartottam rajta a pakata forrasztas eros jol tart, akondik nem mozognak. Mit gondolsz az nem lehet baj , hogy nem hasznaltam ragsztoot a kondik alatt ?
Megmertem a tapfeszt az osszes vegfokon, MInden rendben van !!
Egy kindit kivettem mert megakartam neznni alatta a nyakot , ezert a nagy lyukak. Ha megnezed az alaktresz oldalt ott latszik a hianyzo kondi.
A kondik alá nem hinném, hogy kellene szigetelés.
Inkább azt nézném meg, hogy a graetz kibírta e a többletkondikat indulásnál. Minél több kondi van a cuccon, annál több ideig van az indulás pillanatában zárlatban a graetz, egészen addig, míg a kondik fel nem töltődnek. Talán érdemes lenne a graetzet megvizsgálni, nem e zárlatos, vagy szakadt valamelyik diódája.
Hello Ciw, koszi a tippet! Kimertem a graetzet nem tunt hibasnak. A biztonsag kedveert azert kicsereltem, raktam bele egy tuti mukodoot, ugyanaz a helyzet meg mindig buug. Ugy nez ki csak nem lesz ez olyan egyszeru, mit csinaljak ? Megjottek az IC-k rendeltem beloluk, kezdjem el oket sorra kicserelni?
Hello!
Lehet hogy hülyeséget írok, de talán érdemes lenne védőföld nélkül leválasztó trafóról megpróbálni, illetve egy szkópot bevonni a méregetésbe.
Van az erositon egy ugyn, earth lift kapcsoloo. Az nem a foldelest valasztja le ? Probaltam mar azt is es nem volt eredmeny. Oszcilloszkopom sajnos nincs.
A hang ami kijön belőle, az most búgás, vagy gerjedés ?
Ha másképp nem megy, akkor én először is visszaállítanám az eredeti állapotot, és úgy is megnézném. Lehet azért voltak kivéve a kondik, mert eredetileg is ez volt a baja, és a volt gazdija nem akart kínlódni vele, ezért gyorsan megszabadult tőle. Szőval előbb vissza a gyári állapot, mondjuk 1-1 kondival a +- tápra, vagy ahogy volt. Kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény. Bár terheletlenül üresjáratban nem sok vizet zavar, hogy több vagy kevesebb kondi van benne.
A bal oldali vegfokbol lukteto 50hz es zaj jon ki es ugy hallom mintha a luktetes gyorsulna egy par masodperc utan. Nem hagyom sokaig bekapcsolva ezert nem tudom megmondani hogy ez gyorsul-e a vegtelenbe. Ez amint mar emlitettem letekert hangeroo melett. Ha mar egy picit elforditom a potit a hangszoro nagyot csattan, ( hirtelen egy nagy amplitudoju lokes a membranon). Miutan a membran visszaall az eredeti helyere a bugas folytatodik viszont sokkal hangosabban. Ugy tunik mintha a hangero szabalyozo ezen az oldalon nem befolyasolna a bugas erejet.
A jobb oldal, tompa alacsonyabb hangszinu bugas ami a hangero szabalyozo elforditasaval erosodik. Ez ahhoz hasonlit mint amikor megfogod a jelet es az erositoo bug, viszont annal kicsit nagyobb erovel. Valaszolva a kerdesedre , hogy bugas vagy gerlyedes, sztem a baloldali gerlyedes lehet a jobb pedig bugas. Amit ajanlottal mar kiprobaltam. Visszatetem az eredeti kondikat de sajnos nem valtozott semmi. Egyszer mikor tettem be az egyik kondit veletelen kisutottem az egyik mar bent levoot, ami igen csak nagyot csattant. Lehet, hogy ott ment ki valami?
Ok, nem tudom, hogy közrejáttszott e a kondi kisütése, de remélem, konnektorból kihúzott állapotban forrasztottál.
Olyan a jelenség, mintha a potin egyenáram lenne, akkor szokott recsegni, meg csattogni, viszont nem értem, hogy ez hogy mehet rá a végfokra, mivel általában a végfok egy dc leválasztó kondival indul. Akkor a végfok bemenetét, nem a gyári inputot, hanem a poti utáni részt, tehát közvetlen ahová a potiról megy a vezeték a végfok paneljára, na ott a végfok bemenetét kösd gnd-re és nézd meg egy pillanatra, hogy búg e még (szerintem fog). Méricsgéld meg a kis tranyókat jók-e, illetve a nagyob wattos ellenállásokat nincs-e szakadás. (kikapcsolt kihúzott kisült állapotban).
Még látok a képeken jópár darab hőkapcsolót a hűtőbordára csavarozva, azokat is mérd meg, nem -e szakadt az egyik, sosem lehet tudni.
Bizony elfelejtettem kihuzni!!! Egyszer, ebben biztos vagyok.
És földelt pákával dolgoztál ?
Mert ha igen, akkor az nagy gáz, és veszélyes is.
Igen, a dugoja foldelt. Nem a pillanat paka a masik azt hiszem wellernek hivjak. Mit tettem? Persze anyi gogyim van , hogy ki kell huzni az erositott amikor forrasztok, akkor egyszer ez kiment a fejembol.
Akkor gáz, ha a dugvilla földje össze van kötve a páka hegyével, ezt ki lehet csipogtatni műszerrel.
Szóval ilyenkor könnyen tönkremennek a félvezetők a cuccban. Ráadásul azért veszélyes, mert ha egy olyan részt forrasztasz amiben 230 van akkor elég nagyot durran. Szerintem egyenként méricsgéld ki a nagyteljesítményű kis óhmos ellenállásokat és az összes tranzisztort, az ic-ket meg jobb cserélni. Ha nem találsz hibás alkatrészt akkor tranyó garnitúra csere. Szerintem írd össze, hogy milyen tranyók vannak a végfokban és tegyél be újakat mindegyik helyett, kivéve a végtranyókat. A végtranyókat ki kell venni és megmérni, hogy nem e rosszak, vagy ha nem akarod kivenni akkor a panelben lévő két lábáról szivasd le az ónt, hogy ne érjen a vezetősávhoz és úgy is ki tudod mérni. Sajna ez csak így fog menni.
Sziasztok!
Tesómnak van egy orosz порта 75у101с tipusú erősítője. Nem tudok rájönni mi lehet a baja. A jelenség annyi volt hogy egyszer elhallgatott a jobb oldala és azóta csak nagyon halkan szól. Biztosítékot megnéztem pályákat végignéztem semminek semmi baja. Aki ért oroszul legyen szíves segítsen, csatoltam a gyári leírását. Üdv.: Petya
Szia!
A végfok bemenetéig eljut a jel? Én ezzel a fajta erősítővel, már belefutottam ebbe a hibába, akkor a végfok panelon egy kisjelű tranzisztor adta meg magát!
Szia!
A bemenetig eljut a jel mert szól csak max. kivezérlésen alig lehet hallani olyan halk. Akkor átnézem az összes tranzisztort ami rajta van a végfokon. Köszi a segítséget! Hátha sikerül vele vmit elérnem. Ez hány W-ot tud egyébként, merthogy nem tudok sajnos oroszul
Tisztelt fórumozók!!!
Nagy feladat elébe álltam életemben először szeretném saját magam megjavítani az erősítőmet. A helyzet a következő van egy ezer +1 éves relikviám családi örökség egy radiotechnika y-7101 es sztereo erősítőm gondja ezer de a legkellemetlenebb az hogy tegnap egyszer csak a hang felmondta a szolgálatot. Hangos monoton zúgás ha hangosítoka potin akkor nagyon halkan recsgve szól Ha a három központi bíztosíték közül a gyengébbeket kiveszem elmarad a zúgás. A fő gondom nem értek annyira az elektronikához tehát teljesen rátok mesterekre bízom magam mindent úgy csinálok ahogy mondjátok csak kérlek segítsetek. Egyéb gondjai elöl a grafikus kijelvő egyáltalán nem működik hátul két tape csatorne elöl kettő bemenet és csak egyik szól. Már nem is stereo szegény. Bárki tud segíteni vagy ismer szeged környékén valaki mániákust aki megtudná nézni természetesen honorálnám. Szervízbe azért nem viszem mert két éve is meghalt egyszer és a kora miatt a szervízben egy biztosítékot ( ami láthatóan feketére volt égve) nem tudtakkicserélni de elkértek 1700 forint "visit" díjat. A segítségeket előre is köszönöm. Üdv Pat És még annyit hogy a javításhoz szükséges felszerelét megvan nagyjából használni is tudom.
Sziasztok! Kaptam egy Basszusgitárerősítőt azzal a problémával, hogy megint megsült a végfok. 1 éve már járt nálam, akkor tranyót cseréltem de megin elvillant. Az a probléma áll fent hogy ha az előfokon a gain poti kicsit is fel van tekerve kilövi a végfok tranyót. ha úgy kapcsolják be hogy le van tekerve akkor nem lesz baja. Kéne hozzá egy kapcsolási rajz, hogy meg tudjam nézni mi lehet a baj, vagy hol lehet a baj. Minden segítséget szívesen várok!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |