Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   8 / 123
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ez nem így van. Itt nincsenek hibás illesztések, a kimeneti csatolókondiknak mindenképp fel kell töltődni a fokozatok közt, mivel az előfokban szimpla tápfeszt használnak. Ha csekély ismereteim tiszták, nincs más mód a fesztüskék kikerülésére, ezért szerintem teljesen jó megoldás hogy bekapcsoláskor némítják a végfok bemenetét, ahogy pl. az ICcéknél.

És ha az erőlködő normális állapotban van, vagyis a végfok komplementer tranyói jól vannak összeválogatva, meg a táp oldal +- része is egyforma, akkor ennyi védelem bőven elég.
(#) CHZ válasza pl13 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Pontosan a csat. kondik töltődése miatt koppan , erre próbáltam utalni .
A vázlaton jól látható , ha az R1 hiányzik , akkor a következő fokozat rákapcsolásakor az R2-n keresztül töltődik és ez okozza a koppanást .
Ha az R1 ott van az töltött állapotban tarja a kondit..
Igényesebb erősítőkön miért nincs ilyen némító ák. , mert megoldották nélküle is .

A végfok védelme esetleg elegendő lehet így , de a hangszórókat mi védi meg , egy kimeneti DC ellen .
Relés védelem mind 2-öt megoldaná .

A1.WMF

(#) xadaiy válasza CHZ hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Relés védelem soha nem árt, olcsóbb mint a hangszóró csere.
(#) peterbrian válasza CHZ hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

ha jól értelmezem amit leírsz ez az ellenállás nincs benne gyárilag a kapcsolásban? mert nekem is tulajdonomat képezi egy ilyen erősítő és zavar a bekapcsolási koppanás. illetve búg is de azt már kisilabizáltam itt a fórumon, hogy az valszeg táp puffer kondi lesz.
(#) CHZ válasza peterbrian hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Igen jól értelmezed , erre nem figyeltek , de a modernebb erősítőiket már úgy tervezték .
Útólag betenni nem anyira egyszerű .
Ha alakítgatni akarod , jobb hang érdekében első lépés a LOUDNES kiiktatása , szerintem nagyon sokat ront a hangján .
Találam itt egy leírást :
Bővebben: Link
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Nah lehet hogy én vagyok hülye de nem értem mit is akarsz ezzel mondani, ismerve az erőlködő kapcsolását....
Amit te rajzoltál működne egy kondival kicsatolt végfoknál hangszórókimeneten, de elő és végfokozat között?
A csatolókondik töltődésével járó fesztüskéket akkor tudják elkerülni, ha szimmetrikus tápról működtetik az előfokot, más megoldásról én nem nagyon tudok.

kimeneti DC? Hát nem kell zárlatig hajszolni a tranyókat, egyetlen erősítő sem torz jelek előállítására születik.
(#) pl13 válasza peterbrian hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Legritkább esetben a puffer.. De semmi sem elképzelhetetlen. És Ha jól működik a némító áramkör akkor bekapcsoláskor eleve nem hallasz semmit.
(#) CHZ válasza pl13 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Ha feltöltve tartod a kondikat akkor nem lesz tüske , mert nem a következő fokozat bemenetén keresztül töltödik ! Szerintem ez könnyen belátható . Ha nem hiszed nem baj , nézd meg a nagy ORION erősítő kapcsolását vagy a későbbi VIDEOTON erősítőket , ott már megtalálod .
Hú ez jó gondolat , ezt tovább folytatnám , még biztosabb ha be sem kapcsolom .Tuti hangszóró védelem .
Sajnos nem csak a túlzott hajszolás nyírhatja ki a végfokot .
(#) peterbrian válasza CHZ hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

köszi az infót értelmezem és meglépem belőle amit kell

Egyetlen későbbi Vidi erősítő volt, ami sorozatgyárást ért meg, a 7386, annál viszont szimmetrikus tápról mentek a B082-es IC-k amikből az előfokot és hangszínszabályzót felépítették, tehát a kettő nem hasonlítható össze, mert a 7386-ban nincs hova töltödni a kondiknak, amikor minden bemenet 0V-os egyenfeszültségen van.
Azt nem tudom, hogyan tartod feltöltve a kondit akkor, amikor az erősítő ki van kapcsolva és nincs benne semmiféle fesz.... indításkor mindenképp töltödik.
(#) pl13 válasza peterbrian hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

olyan hangsugárzónál, amiben eleve nincs BS korrekció, és a mélytartomány túl sokat esik, még jól is jöhet a loudness.

"Hú ez jó gondolat , ezt tovább folytatnám , még biztosabb ha be sem kapcsolom .Tuti hangszóró védelem . Sajnos nem csak a túlzott hajszolás nyírhatja ki a végfokot ."
Ha a nyugalmi áram rendben van, nem sok más lehetőség marad.
(#) Bonanza02 válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Annál is inkább célszerű egy egyszerű koppanásvédelmet beletenni,mert amikor bekapcsolod,akkor a végfok "beáll" középtápfeszre. Ha nézed is a hangszórót bekapcsolásnál,akkor a membrán hirtelen beugrik,majd lassan kijön vissza. koppanásgátlónál ez megszűnik,csak a relé halk kattanását hallod.
Ja,és a koppanásgátló másik lényege, hogy egyenfesznél lekapcsolja a hangszórót. De,ha ez történik,akkor a végfokod valszeg elszállt előtte valamiért. én már találkoztam olyan HS 500-al (konkrétan az enyém volt), hogy házibuli közepette szóltak hogy büdös. Kivittük az udvarra és ki kellett kapni belőle a mélyet,mert a vatta izzott.(meggyújtotta) Kissé leégett a hangszóró,mire észrevettük,hogy valóban a 6-ból 1 nem szól és tényleg büdös is.
Mondjuk más koppanásgátló kell szimmetrikus táphoz,mint egyszeri táphoz.Utóbbinál én beletennék egy 10Ohm/5w ellenállást(sorba egy 1A-es biztivel),hogy finoman beálljon a kicsatolókondi,mire a hangszóró kerül a kimenetre.

Szimpla tápoknál nyugati cuccoknál egyszerű kis npn tranyót vezérelve földre teszik a végfok bemenetét 1 sec-ra. Az elég szokott lenni és finom bemenet választásnál(Ez a hozzáérek és némít,valahogy egyedi dolog vidiéknél) .
(#) CHZ válasza pl13 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Indításkor természetesen töltődik , de akkor van relés vagy az a némító ák. tehát addig kivédi az , majd a bemenetek kapcsolgatása már simán megy .
Szerintem érted ezt Te is .
Ha minden kimenet 0 V-on lenne és a bemenetek is , akkor jöhet a DC csatolás ....

Sajnos marad még sok lehetőség is .
Murphy törvényére gondolj csak .
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

azt én nem szeretem.
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Akkor nem sokra mentünk vele.

jöhetne a DC, de azt meg veszélyesnek tartom, ha már Murphy. Meg ugye az 1Hz-es jelek átvitele nem biztos, hogy cél, kivéve, ha a terem vagy helyiség jellemzőit is érzékeltetni akarjuk és persze ha ezek a jelek a felvételen egyáltalán rajta vannak.
(#) pl13 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

ha rendben van a végfok és a táp, bekapcsolásnál a membrán mozdulatlan marad (6363-83-akról beszélünk ugye, itt nincs féltápfesz, 0V-on van a kimenet).
Az előző szimpla tápfeszes, kondival kicsatolt verziójó vidiknél volt az amit Te írsz. 6380 asszem.
(#) Bonanza02 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

A 6380-as sorozatnál az egyszeres tápnál erőteljesen előjött.A szimmetrikus végfokoknál is VAN bekapcsolási puffanás. Nézd meg a hangszórót,hogy moccan-e.(merthogy igen)
Természetesen az hogy a hangszóró "0"-án van,annak is be kell állnia. Amikor a tápfeszt megkapja a végfok,ott azért beleszól minden.Érdemes rátenni egy analóg egyenfeszmérőt és nézni bekapcsoláskor.

Én sem , de attól még létezik !

Igazad van ez tökéletesen összedobott készülék.
Részemről befejezve .

(#) pl13 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Nálam mivel rendberaktam a tápot és a végfokot nem... bocsánat a Te stílusodban NEM mozdul a membrán. és ez a normális állapot.

Meg persze "beleszól minden" hja.
(#) peterbrian válasza pl13 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

azt elmondanád nekem, hogy mely alaktrészeket érdemes cserélni a tápban?
(#) Bonanza02 válasza pl13 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

"Nálam mivel rendberaktam a tápot és a végfokot"

Attól függ,hogy te mit nevezel "rendberakásnak" (?).
Kívácsivá tettél....

Ha koppanásgátlót építettél be,akkor értem.
(#) pl13 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

semmi különös. Félig-meddig muszájból csináltam, táp oldalon csak annyi a lényeg, hogy a + és - oldal egyformán terhelhető legyen. Két 10 000u/63V kondi, meg egy graetz került bele.

A végfokban meg a kompl. párokat összeválogattam és ennyi. Nameg a BF244-es lezárást is meg kellett kicsit piszkálni, hogy indításkor is jól működjön.
(#) Bonanza02 válasza pl13 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

A plusz pufferelés valóban kell a vidikbe.A fetes lezárásnál az időállandóval érdemes kezdeni,hogy kicsit tovább némítson.
Ja, és egy érdekesség (ha újat mondok): azokban a régebbi VT rádióerősítőkben,amelyekben egyszeres táp van, kicsatolókondis végfokokkal, azokban a trafó középkivezetéssel is rendelkezik. Vagyis át lehet alakítani az egészet +/--os tápos végfokokra,csak az egyenirányításnál is megfelelően át kell variálni.
(#) pl13 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hjaa, ilyet is csináltam egy pár éve.
(#) teknos24 hozzászólása Dec 2, 2008 /

Szevasztok.Végigrágtam magam a cikken,de pontosan olyan hibára senki sem panaszkodott,mint ami a nálam levő készüléknél jelentkezik.Bekapcsolás után kb. 5-10percig normálisan működik,aztán a hangszóróból recsegés-ropogás,majd erőteljes búgás,(ezzel együtt a rádió hangja megszűnik)kb.50Hz,olyan, mintha hálózati brumm lenne,a hangerő levétele után is megmarad.Kis pihentetés után a helyzet ugyanez.Ez csak a bal csatornánál van igy,a jobb ok,és csak a rádióval próbáltam.Megpróbáltam végtranyót cserélni, (BD249.250)semmi változás.Ha van ötletetek,köszönettel várom.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Dec 2, 2008 /

Sztem a problémát valamelyik alkatrész felmelegedése okozhatja...a végerősítő modulokat alaposan nézd át,kiöregedett forrasztást keressél a modulokon.
(#) teknos24 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Kösz az ötletet,nézegetem, nézegetem,de semmi.Viszont:pótóltam a kiégett skálaizzókat,és most kb.fél órája minden rendben levőnek tűnik.Az izzók nélkül 5 perc után a már leírt jelenség,ami ekkor melegedett:VR40 0.47ohm,de el nem szállt semmi.
Van erre épkézláb magyarázat?
Következő: »»   8 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem