Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   9 / 123
(#) vgyre válasza teknos24 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ha csak a rádiónál fordul elő a hibajelenség,akkor nem valószínű, hogy a végfokkal van baj. Valószínű, hogy egy rossz forrasztás okozza a hibát.Érdemes átnézni a dekóder modult, valamint az előerősítő modult. Esetleg az alaplapot is.
(#) teknos24 válasza vgyre hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Valószínű, rosszul fogalmaztam, azért értettél félre. Nem biztos,hogy csak rádiónál fordul elő,de én csak azzal próbáltam.Mindenesetre végignézem a nyákot nagyítóval is,hátha találok valamit.Az viszont felettébb gyanús,hogy a skálaizzók cseréje után a hiba nem jelentkezett.A gép azóta is hibátlanul működik.(igaz,csak 2-3 körüli hangerőn)
(#) pl13 válasza teknos24 hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

ha az emitterellenállás melegszik, az már elég nagy baj, meg kéne nézni a nyugalmi áram részeket.
Bár lehet h. csak az 50Hz-es brumm miatt melegedtek fel, az meg akár az izzók hiányára is visszavezethető.
(#) Bonanza02 válasza teknos24 hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Az izosztát váltó tasztatúra is okozhatja, kh hibánál elő szokott jönni. Arra egy mód van. Húzd is ki a konnektorból.Pofára lefelé állítod a készüléket úgy hogy hátulról hozzáférj a kapcsolósor házához,és be kell fújni valami kontakt tisztítóval (esetleg WD40), mindenesetre csővel és nem túl sokat, amikor gyorsan befújsz mindnek,akkor visszafordítod és kapcsolgatod ész nélkül.Majd bekapcsolod és teszteled,hogy sikerült-e megjavítanod.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Dec 3, 2008 /

Szerintem ez akkor is valami forrasztáshiba miatt lehet.
Mindegyik nyákot nézd át alaposan,elég meglepő dolgokkal találkozhat az ember pár év után.Én általában ha ilyet kapok egyikben se égnek az izzók a skálamegvilágításnál, de ilyen problémát még nem tapasztaltam.De a pufferkondikat próbálhatod cserélni meg minden olyan elkót amit csak tudsz...Ha vmi nyirkos helyen dekkolt sokáig az erősítő nem csoda hogy ilyen hibák jelentkeznek :yes:
(#) teknos24 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Dec 3, 2008 1 /

Köszi az ötleteket.Akkor most leírom,én mire jutottam.Előtte egy-két kérdés gondolatébresztőül:
pl13:ha az 50Hz-es brumm miatt melegszik VR40,miért csak a bal oldalon?
Bonanza02:a hibát többször is megidéztem,minden alkalommal néhány perc elteltével jött meg a recsegés,és ment el ahang,helyette kivezérlés nélkül is erős hálózati brumm.A hullámváltóhoz egyik esetben sem nyúltam.
Tehát:a szabályozó modulról valaki lehúzta a némító ák.csatlakozóját,ezt eddig nem vettem észre,le volt szigetelve.De a hiba attól szünt meg,hogy(a fórumon olvasottak hatására)a két kiégett skálaizzót pótoltam.A készülék ma reggel 7órától hiba nélkül üzemel,most is megy,jó,ezalatt kiiktattam a loudnesst is,valamivel jobb lett a hangja,de elég "lélektelen",úgy hogy gondolkozom az összes elkó cseréjén.Mi a véleményetek,lehet ennek drasztikus javulás az eredménye?
(#) xadaiy válasza teknos24 hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Én kicseréltem minden elkót a szabályzó modulon és az alaplapon (+táppuffer) de nem észleltem, hogy változott volna a hangja.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Dec 4, 2008 /

Én is cseréltem már ilyen vidin elkót szinte mindegyiket,de volt olyan vidi amin nem nagyon volt halható változás...viszont a loudness kikapcsolását jónak tartom,sztem is jobb így az erősítő.
teknos24:Ha a szabályzó modulról le volt akasztva a csati persze nem fog szólni normálisan az erősítő bár nekem még ezzel az izzócserés dologgal még nem volt ilyen tapasztalatom,én mindig ledekkel oldom meg a világítást mert utána azzal nem kell többet bajlódni
(#) pl13 válasza teknos24 hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Én nem tudom, te javítod, te látod, méred stb.
(#) laci6662 hozzászólása Dec 5, 2008 /

Sziasztok!

Ha a tápban a 2db 4700µF-ot 2db 10000µF-ra cserélném az szerintetek jó ötlet, nem lehet belőle semmilyen gond?

(#) goldscorpio07 hozzászólása Dec 5, 2008 /

Szia
Rosszat nem teszel vele,csak jót :smile: nagyobb lesz a tápszűrés.Arra figyelj hogy a kondik 40V vagy a felettiek legyenek és a polaritásra ügyelj.
Üdv...
(#) laci6662 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Rendben.

Bekapcsolásnál sem lehet gond a nagy kapacitás miatt (amíg feltöltődik viszonylag nagy áramot vesz fel)?
(#) xadaiy válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Nem, nyugodtan rakj bele 10.000µF-ot, ártani nem fog.
(#) laci6662 válasza xadaiy hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Ok, kösz a segítséget!
(#) peterbrian hozzászólása Dec 5, 2008 /

lehet, hogy hülyeség és ekkora kapacitásnál még nincs számottevő jelentősége de és inkább több 4700-es berakásán filózok (2-3 db) az 1-1 helyett. ha baromság szóljatok
(#) laci6662 hozzászólása Dec 5, 2008 /

35V-os kondi szerintetek kicsi lenne a tápba puffernek?
+/-31V van ott elvileg az még éppen belefér a 35-be...
(#) goldscorpio07 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 6, 2008 /

Hátt belefér belefér,indításnál nem tudom nem e ugrik meg az a 31 V egy picit,hát próba szerencse
(#) laci6662 hozzászólása Dec 14, 2008 /

Szerintetek az alaplapon lévő kis 1uF, 2,2µF-os csatolókondikat érdemes kicserélgetni, vagy azok nem szoktak kiszáradni?

Üdv: Laci
(#) goldscorpio07 hozzászólása Dec 14, 2008 /

Ha fólia kondik akkor nem kell őket bántani...ha elkó,és ha van időd,akkor lehet cserélni....pár forintos dolgok.
(#) laci6662 hozzászólása Dec 15, 2008 /

Valakinek közületek nincs véletlen ehhez hasonló szervízkönyve RA-6363S-hez?
Mert már régóta vadászom, de egyszerűen nem sikerült találnom sehol.

Ha megvan, vagy tudjátok honnan lehetne beszerezni, lécci jelezzétek privátban vagy mailben.

Előre is köszönöm!
Üdv: Laci
(#) Raptor80 hozzászólása Dec 18, 2008 /

Sziasztok,

Pattogó hangot hallat a vidi (6363s) erősítőm egyik fele! Valamint torzítja is a hangot nagyobb hangerőn. Nem tudjátok mi lehet a bűnös?
(#) oregtamas0202 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Üdv .De van:RT-6300S/ RA-6360-S / RA-6363-S / RA-6380-S / RM 5632S TV:TS3301SP /TS-4320-SP /TS2601 SP PAL-SECAM DEKÓDER MODUL /FET-I HANGOLÓEGYSÉG. Szerintem az Elektro tanyán fen van. Sajnos a Scannerem meghalt. Tisztelettel : Öreg Tom
(#) goldscorpio07 válasza Raptor80 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Szia
Először is,lehet kontakthiba,potikat tisztítsd ki.
Lehet valamelyik nyákon forrasztási hiba,ezeket nézd meg.
Ha ez se oldja meg a hibát,akkor annak a csatornának nézd át a végerősítő modulját (pár tranyó és egy fet)de kondenzátor miatt is lehet. A szabályzó modult is érdemes megnézegetni.
Üdv.
(#) Raptor80 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Köszi a segítséget, úgy tűnik egy kondenzátor volt a bűnös!
(#) radamka hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok! Nekem van egy 6363 s-m már körübelül 12 éve nagyon megvagyok vele elégedve!
Most viszont van egy problémám vele PHONO üzemmodban a bal oldalon sokkal kevesebb a mély hang mint a jobbon. rádiónál TAPE1 TAPE2-nél tökéletes. Próbáltam már több lemezjátszót is úgyhogy biztos nem az a rossz. Tudnátok nekem segíteni mi lehet a hiba oka nem vagyok valami nagy guru a témában ugyhogy minél egyszerűbben irjatok ha lehet.
ELőre is köszönöm!!
(#) goldscorpio07 válasza radamka hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Szia
Először kapd le az erősítő alján lévő lemezt így látni fogod az erősítő alaplapját.A phono csatinak nézd meg alulról a forrasztását,akár ez is okozhat problémát, én ezeket a din csatlakozókat nem nagyon szeretem.
Ha oké akkor először kiöregedett forrasztást keress az erősítőben,különösen azt a modult nézd át ami aphono-hoz tartozik.Hamar át lehet nézni,nem nagy kaland.A jelkábeled jó?
(#) CHZ válasza radamka hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Mély hiányt csatoló és hidegítő kondik kiszáradása okozza általában , nézd meg az elkokat a RIAA modulban .
(#) radamka válasza CHZ hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Köszi szépen a választ, de én sajnos nagyon hülye vagyok hozzá. Pontosan mi is az a RIAA modul hol található? Tudnál róla képet küldeni? Ja igen és mit értessz "elkok" alatt? Előre is köszi!!
(#) Imi65 válasza radamka hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

A RIAA modul egy "bedobozolt" panel, ami a bemenetek közelében van. Ennek az oldalába nem megy semmilyen vezeték az antenna hüvelyekről. Alul csavarral van rögzítve a hordozóNYÁK-hoz, felül modulsínbe van csúsztatva. Ha lepattintod a fedelét, egy IC-t, és jó pár egyéb alkatrészt találsz még benne. Keress rá az elektrolit kondenzátorra (elkó), és megláthatod, hogy néz ki.
(#) CHZ válasza radamka hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Elko =elektrolit kondenzátor :Bővebben: Link

RIAA , ha jól emlékezem akkor , jobbról balra haladva a 3. modul , teljesen zárt fém dobozban .
Fényképet sajnos nem tudok mutatni .
Következő: »»   9 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem