Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm. Úgy van, ahogy mondtad. Most mértem ki.
Még egy kérdés lenne. Egyenirányitás után, kondi nélkül 18-19v van , kondival/2200uF,40v/ ez 27-28v .Összekötöttem párhuzamosan a 2 tekercset, ahogy javasoltad. A kérdés, hogy ez terhelés alatt, nem esik vissza majd a fesz?
De, a kondin mindenképpen fog csökkenni, ez természetes. A stabilizátor után már viszont nem, egész addig, amíg a "nyers" oldalon megvan a működéséhez szükséges többlet.
Akkor tehát, ha ki akarom majd venni a max. teljesitményt
30v/5a, akkor ez a bemenő fesz kevés lesz.
A feltevésed igaz, csak még van ott más is. A képen jól látszik, hogy a trafó 35VA-es, ami valamivel több, mint 1A-t produkál a szekunder oldalon, egyenirányítás után. 30V/5A 150W teljesítmény. Tehát az 5A mindenképpen lehetetlen, és a 30V is, tekintve, hogy ehhez az IC-nek 36V-ra lenne szüksége. Ha a trafó adna is ennyit, akkor is lenne korlátozó tényező, alacsony kimenőfesznél már nagyon melegedne az IC.
El kell fogadni, hogy ezzel a trafóval, 1A körüli áramot, 20-22V-ig tudsz kivenni belőle. Esetleg valamivel többet, de itt már lehet, hogy a stabilitás kárára.
Köszönöm a segitséget! Keresek egy erősebb trafót.
Biztos, hogy ezt akarod?
Venni, vagy csináltatni olcsóbb. Első ellenérvem. Sokfajta keresztmetszetű tekercselő huzalt kell otthon tartani. Venni, meg csak egész gurigát lehet.
Pedig, szerintem hallgatnod kellene a köbzolira.
Azért is, mert életveszélyes lehet a Te tapasztalatoddal. Továbbra is lebeszélnélek. Először is. Kellene nagyon alapvető elektrós ismeret. Egy kis érintésvédelem sem ártana. Lehet kézből is tekercselni, de ez nagyon gány. Nem fér rá soha annyi drót, amennyi kellene. Kell gyártani egy egyszerű tekercselő gépet számlálóval. A csévetestek gyártásához fúrógép, vasfűrész. Lehetőleg, tolómérő. Na meg, hőre keményedő szigetelő lap. Különböző méretű M, vagy EI lapok. Vannak másfajta magok is, de az később. Tekercselő huzal. Nagyon sokféle keresztmetszetben. Szigetelőpapír, esetleg, zsugorcsövek. Vannak trafószámítgató programok, vagy papíralapon táblázat a vas és a huzalkeresztmetszet meghatározásához. Esetleg, ki lehetne számítani. Ezekhez azért kell alapvető jártasság az elektrotechnikában. Továbbra is lebeszélnélek róla. Drága és balesetveszélyes próbálkozás. Szerintem, mire ezeket megszerzed, elmegy a kedved tőle.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van nekem egy 100VA-es 12V-os toroid trafóm! egyenirányítva kb 17V jön legy 10000µF-es kondi után! Ezt szeretném stabilizálni 16V-ra! Ha jól számolom akkor a stabilizátornak ki kellene bírnia a 100/12=8,333 Ampert! Létezik ilyen stabilizátor kapcsolás ugye? ha igen akkor milyen IC-vel? esetleg valakinek egy kapcsolása! IC hűtése megoldható! Előre is köszi PeTi
Ez csak terv marad. 8.xxxA-rel megterhelve a stabilizálatlan fesz sem lesz 16V. 1V többlet feszültség semmilyen IC-s áramkörnek nem elég, de azt hiszem, talán meg sem lehetne csinálni, de legalábbis, megizzadnának a mérnökök, mire ide terveznének egy áramkört.
Melyikhez?
Legutóbb trafót akartál tekerni.....
Nem mondod, hogy ehhez nem tudsz NYÁK-tervet készíteni? Mi hogy készítsünk Neked, nem tudjuk, hogy 4 diódából, vagy dióda hídból rakod-e össze, a kondik milyen lábkiosztással vannak, csavarosak-e. Ezek ismerete nélkül nem tudunk segíteni.
Szerk: Nyugi, ne csapongj. Nem lóversenyen vagy, nem kell legyőzni senkit. Próbálj egy kis elméletet (tudom, hogy az unalmas) tanulni, és akkor kérdezni.
Nem mondod komolyan?
Ha, ehhez nem tudsz összehozni önállóan … Elképzeltem, hogy mit is kezdesz egy nyáktervvel. Levágod méretre a lemezt, lefújod lakkal, megvilágítod, előhívod és kimaratod? Nehezen képzelhető el! Fogysz egy „kockás” lapot. A lábkiosztás ismeretében a lábak helyét bejelölöd a papíron. Azon igyekezel, hogy a lábak, lehetőleg e négyzetrács sarkaihoz essenek. (Lesz olyan is, hogy nem oda jön ki.) Halványan, vagy más színnel a rajznak megfelelően összekötöd a pontokat. Esetleg, berajzolod az alkatrészeket is. Kivágod a lapot úgy, hogy minden oldalról nagyobb legyen, mint a panel lesz. Fogod a panelt és ráhajtogatod a lapot és szigszalaggal, tixoval rögzíted. Az alkatrészek lábainak helyét átpontozod a leendő panelre. A papírt leveszed és a rezet vímmel, hasonlóval megtisztítod. NEM CSISZOLOD ész nélkül. A rajz alapján összekötöd a pontozóval jelölt helyeket alkoholos filccel. Ha, megszáradt, vasklorid oldatba teszed úgy, hogy a rész alul legyen. Vigyázol, hogy levegőbuborék ne kerüljön az oldat és a lemez közé. A lemez lebegjen az oldaton. Néha megnézed. 10-15 perc múlva készen lehet, ha jó az oldat. (Elég tömény és meleg.) Bő vízzel öblítés, szárazra törlés. 07, 08 as fúróval, vagy amilyen vastag a láb, kifurkálod. A filcezést eltávolítod és kezdődhet a beültetés. Ha, jobb módszert tudsz, csináld úgy és felejtsd el, amit írtam.
tudom az elképzelést csak nem tudom milyen programmal csináljam
Sziasztok szerintetk ez a tápegység működő képes?
egy 100VA-s 12Voltos trafó után akarom ami egyenirányítva lead 17-18 voltot! no és persz ha jól számolom 8.3A-ert! ezt kellene nekem stabil 12re! És ezt nem értem segítsetek: "A 0.06ohmos ellenállást manganinhuzalból lehet elkészíteni. ~1cm átmérőre feltekercselni, *nem* szorosan egymás mellé !" KösziBővebben: Link
Sziasztok! elkészítettem a nyákot a tápegységhez megnéznétek, hogy jó lett-e? Szerintem jó lett bár a kivezetésnél a GND a föld lehetett volna középen.
Miaz hogy működőképes ? első tápegységnek tökéletes!
Jó a terved de sokkal egyszerűbb is lehetne .
De nemértem miért variáltad meg ennyire 1 átkötés nélkül
megtervezhető !
a fólia kondenzátoroknak nincs polarítása mindegy , hogy teszem be?és anyákot felfuttassam ónnal?
ja és az nem baj, hogy a graetz teste és a kondi teste összeér?
Hello!
Fólia kondinál itt mindegy. Egyébként a csíkkal jelölt felét (ha van rajta) érdemes a GND-re, vagy a kevésbé érzékeny (kis impedanciás) pontra kötni. Mert ez a kondi tekercselésének (rétegének) külső fele. De az elkó, ne érjen hozzá az egyenirányítóhoz, mert az fűteni fog! üdv! proli007
Hello!
Befuttathatod, de érdemesebb lett volna, széles és rövid vezetősávokkal dolgozni. A maratónak is kevesebb dolga lett volna. (Régen, ilyenkor a "kihagyásos" technikát használtuk. Azaz beragasztottuk széles szigetelő szalaggal, és csak ott vágtunk ki vékony csíkot a szikével, ahol kellett a "szakadás") üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |