Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mondjuk azt tudni kell, hogy ez egy lakótelepi lakás, tehát "sajnos" nem családi ház. Szóval a PEN vezetőről sejtésem sincs, merre lehet, kazán meg valószínűleg egyáltalán nincs. De azért végigmegyek a lakáson, és méregetek.
Szia!
Nincs ezzel semmi gond, ha csak az nem, hogy alu! Csak egy tekercs van rajta leágazásokkal, és az egész egy műanyag dobozban volt!
Hello Tamás!
Ha már valami rajzot készítesz, akkor annak legyen valóság alapja. Az elvi kapcsolási rajzot, azért találták ki, hogy abból érthető legyen az áramkör működése. Ne nézhet úgy ki, mint egy "nyomtatott áramkör", ahol minden ide-oda van kötve ahová kell, csak éppen egy hétig kell nézegetni, hogy mi is akar lenni. Ha beteszel egy rajzot, akkor talán ki kellene vágni a számunkra teljesen értelmetlen részeket. (milyen programmal készült, mi van a tálcán.... - Az adónál, az 555 Reset lábát, nem lehet működtetni egy pluszra kötött nyomógombbal. Ugyan is ott egy PNP tranyó bázisa van kivezetve (elég vacakul). Tehát ha fel akarod húzni egy nyomógombbal, akkor előbb le kell húzni egy ellenállással, még pedig egy akkora értékűvel, ami biztosítja a katalógus által előírt jelszintet! - Az 555-nek van önfogyasztása, is mikor nem nyomod a gombot. Meddig fog tartani az elem? És 5V-ról fog járni? - Ha a R3 1kohm, akkor mekkora a LED dióda árama, és azzal meddig lehet elvilágítani? A vevőnél, hogyan lehet megvalósítani egy ilyen áramkört? Ez a rajz, annyit ér, mint egy mondat, a működésről. Értelmetlen lerajzolni, ha egyetlen valós részelemet nem tartalmaz. - Ha jól értem, a feladat, az, hogy egy gombnyomásra bekapcsol a lámpa, a másikra elalszik. - Ezt a funkciót egy JK vagy D tároló megvalósítja. Ha a JK tároló, J és K bemenetét logikai magas szintre húzod, akkor minden órajel felfutó (vagy lefutó) élénél, átváltanak a Q kimenetek. Ha D tárolót alkalmazol, akkor a D bemenetet a Q negált kimenetre kötve, szintén minden órajel felfutó (vagy lefutó) élénél, átváltanak a Q kimenetek. - A tárólók és egyéb logikai ki-bemeneteknél biztosítani kell a szabványos szint illesztést. A bemenetek nem lóghatnak a levegőben, a kimeneteket csak a terhelési értékben meghatározott áramig, lehet terhelni. (Hogy a tok disszipáció ne lépje át az abszolút határt, és a logikai kimenet szabványos szintje is biztosítva legyen!) A tárolónak az alaphelyzetét is meg kellene határozni, hogy bekapcsoláskor, milyen állapotot vegyen fel. Hiszen az tetszőleges nála! - Tudtommal az infra vevő kimenetére kell egy felhúzó ellenállás a valóságban is. Ha Te annak jelét egy nyomógombbal szimulálod, akkor is kell egy felhúzó ellenállás, ami a logikai szintet adja. (És mi az a "VEE" feszültség szint ott? Hiszen csak +5V van és GND) Egyébként a nyomógomb, csak a szimulátorban működne, mert annak prellegése (kontakthibája) miatt, a tároló, annyiszor váltana át, ahányszor csak akar. (Az adóval vezérelt esetben is fennállhat ez az állapot) - A kimenetre, mi a bánatnak van szükség két meghajtó tranzisztorra-relére, mikor annak csak egy "be" és "ki" funkciója van, mint egy kontaktusnak? - Hogyan lehet egy tranyó, bázisát, közvetlenül egy logikai kimenetre kötni, korlátozó ellenállás nélkül? Ha ezt teszed, és mondjuk a kimenet "nem sértődik meg", akkor ott a jelszint magas állapotban nem lesz nagyobb, mint a tranyó bázis-emitter feszültsége. (azaz 600..800mV) Ezt a Q kimeneti feszültséget, hogy fogja értelmezni, az ÉS kapu, logikai magas szintnek? - Ha két tranyó bázisát simán összekötöd, akkor merre és mekkora áram fog folyni? Vagy az a Relé fog meghúzni, amelyik ügyesebb? Tekintve, hogy az két nyitott diódának számít, tisztességgel nem köthető össze párhuzamosan. - A relékkel párhuzamosan védődiódát kell kötni, mert a nyitási indukció, legyilkolhatja a tranzisztorokat. Szóval a szimulátor nem gondolkodik helyetted! És a valóságban is el kellene készítened az áramkört, hogy lásd megvalósítható-e egyáltalán. Ez nem lóverseny! :no: üdv! proli007
Akkor nálad 2 lehetőség van.
A ház főelosztójában már megtörtént a szétválasztás és a lakásban a mérőhöz illetve a lakáselosztóhoz 3 db vezeték jön. Ez esetben azzal kezd, hogy a felszáló PE nem szakadt-e. ( Ha nullaszakadásod lenne már észrevetted volna ) A másik, hogy min 10-es keresztmetszetű vezeték esetén a PEN vezető a lakásig jön és a mérő előtt van szétválasztva. Ha szerencséd van hozzáférhető helyen. Ítt is ugyanazt kell ellenőrizni a PE szakadását, de könnyebb helyzetben vagy. Ezt a módot én nem szeretem annyira, mert a szétválasztási hely korrekt földelése a magasabb emeleteken nem biztosítható, de illik megtenni. Ha itt minden rendben és a PE eljut a lakáselosztóhoz, akkor innen haladj végig és ellenőrizd, hogy a földelt aljzatokhoz hány vezeték megy. Ha kevesebb mint 3 gáz van. Akkor a nullát sürgősen kösd le a védővezető helyéről ( ha rá lenne kötve ) és legalább a fontos aljzatokhoz építsd ki a védővezetőt. Tegyél FI relét is a főelosztóba. ( az is lehet, hogy nem földelt a konnektorod ( függetlenül a kivitelétől ) és ezért tapasztalod a jelenséget. Tudod a legegyszerűbb felújítás a földelt aljzat beszerelése a földeletlen helyére de csak a meglévő két vezetőt felhasználva ) -szerintem-
Hello!
A mosógép zavarszűrője is fel tudja húzni a szakadt védővezetőt, és rúg is rendesen. Egy panelben, sokszor a konnektorok láncolva vannak huzalozva (elég el nem ítélhető módon). Esetleg ott is lehet szakadás a "földvezetéken". üdv! proli007
Hello mindenkinek!
A fénypultomba szeretnék egy voltmérő modult (dimmerhez) Több dolog jutott az eszembe vagy az hogy veszek egy kinai multit és átalakítom (LED-es kijelző) vagy klikk ezt veszem meg viszont itt jön az ujabb kérdés ezzel a műszerrel lehet 230at mérni? vagy kell hozzá még valami? A táp feszkót tudtam csak leolvasni az adatlapról. A többit sajnos én nem találtam. Várom a véleményeket. A válaszokat előre is köszönöm
Szia!
Kell hozzá tápellátás, egyenirányítás a mérendő jel részére, és egy feszültségosztó, hogy leoszd a mérendő feszültséget a műszer tartományába!
Én még nem láttam eredeti szerelésű panelt amiben a fürdőszobán kívül lett volna földelés. A láncolás stimmel, gyakori hiba de könnyű keresni. Az utolsó aljzatnál kell kezdeni, ahol még minden rendben.
A tápellátás az megvan. multival kimértem a fényerő szabályzót 60-230 között szabályoz ezt szeretném a panelműszerrel monitorozni. De lehet hogy veszek egy kínai műszert, és kidobom belőle az LCD-t és LED kijelzőt teszek a helyére
Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem mondani ennek a toriod vasmagnak a keresztmetszetét? Én próbálgattam számolni, de nem igazán jött össze. Magasság: 33mm Vastagság: 24mm Külső átmérő: 100mm Belső átmérő: 55mm köszönöm
Hello!
Idézet: „De lehet hogy veszek egy kínai műszert, és kidobom belőle az LCD-t és LED kijelzőt teszek a helyére” Értelmetlen! Nem jó hozzá az IC, és ha átalakítod, akkor már inkább újat! De miért nem teszel erre az "igen fontos funkcióra" egy sima kis analóg mutatós műszert, mint amilyen a magnókban volt valaha. Egy ellenállás, meg egy-két dióda és már mehet is. A jobbakban volt háttérvilágítás is beépítve. üdv! proli007
Sziasztok!
Pár hónapja készíttettem toroid transzformátort, aminek a primmer oldala úgy meg megtekerve, hogy 220 és 230V-ra. Tehát a primmer oldalon 3 vezeték van. Hogy Állapítom meg, hogy melyiket melyikhez kell kötni, ha 220V a bemenet és melyiket melyikhez ha 230V a bemenet?
Van itt mellettem egy áram mérő műszer, analóg csak nem tudom hogy tetszene neki a 230v
Szia!
A 230V-ot oda kell kötni, ahol a legnagyobb a két kivezetés közt az ellenállás!
3 kivezetés: narancs, kék, fekete
fekete és narancs között: 1,4 ohm narancs és kék között: 1,4 ohm felete és kék között: 0,3 ohm
Hello!
Nem tudom, hogy tényleg "árammérő" műszerre gondoltál, vagy egy kivezérlésmérő Deprez műszerre, mert mind kettő áramra tér ki, akár feszültségmérő, akár árammérő. Ha egy sima kivezérlésmérő műszer, akkor pld. egy előtét ellenállással és egy egyenirányító híddal, megoldható a probléma. Ezek általában 50..150uA értékre térnek ki a végértékükre. Egy Greatz egyenirányítóval és egy 1,5Mohm-os soros ellenállással már működőképes is. üdv! proli007
Hogy pontos legyek feszültséget akarok mérni, nem analóg VU méterrel, vagy digitálisan, vagy analóg (deprez) műszerrel... Utóbbiból van egy A mérőm 10A-ig mér... Csak nem tudom ha a 230as körbe pakolom kidöglik e vagy nem. A fogyasztó 150W.
Egy biztos: az egyik kivezetésed a narancs lesz!
Szerintem elmértél valamit, az egyik mérésednek 1,7 ohmnak kellet volna lenned! DE van mégegy megoldás: Kösd rá a feszültséget a narancsra, és még valamelyikre! Ha a narancs és az üres vezeték közt nagyobb a feszültség mint amit rákötöttél a másik kettőre, az üres a 230V-os leágazás! Ha az üres vezetéken kisebb, mint amit a másik kettőre kötöttél, akkor az a kettő a 230-as bemenet amire rákötötted a feszültséget! Vigyázz a mérés közben, nehogy megcsapjon az áram!
Sziasztok a következő problémára keresek megoldásokat.
Van egy TV aminek csak egy rca bemenete van (1AV Kompozit video+1 mono hang) de két eszközt szeretnék rákötni. Hogyan lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne kelljen ki-be dugdosni a kábeleket vagy átkapcsolgatni külső váltókapcsolóval (a váltókapcsoló azért nem jó mert a műholdvevő videójelébe egy csomó zavart okoz -nagyban romlik a képminőség tőle próbáltam) Simán párhuzamosítani meg nem lehet mert akkor a két ezköz zavarja egymást... Köszi előre is
Még kétszer megismételtem a mérést de ugyanazokat az értékeket kaptam.
Köszi a választ! Oké, odafigyelek midnenre!
Hello!
A kényelmetlenségen kívül, nem tudom mi gond lehet egy kapcsolóval, de ezt a problémát egy videó kapcsoló IC-vel, vagy egy videó összegző erősítővel lehet megoldani. (Na, az is aranyos lesz, ha mind két készülék működni fog.) üdv! proli007
Szia!
A videójelre TDA5850 vagy TEA2014 lehet megoldás, a hangra pedig 4066-al lehet építeni átkapcsolót!
Szia!
Idézet: „Valaki meg tudná nekem mondani ennek a toriod vasmagnak a keresztmetszetét?” Nem a teljesítményére vagy kíváncsi? Ha jól számoltam 300VA körüli!
Sziasztok!
Nem tudom hova tegyem fel a kérdésem, de itt talán jó lesz... Szal a probléma az, h a szomszédok néha nagyon hangosan buliznak és arra gondoltam h vmi szélessávú nagyobbacska teljesítményű rádióadóval bezavarnám a zenelejátszójukat. Hogyan lehetne ezt kivitelezni, ill melyik topicban van ilyesmiről szó?
Volt ilyen témájú topik, de ott arra a megállapításra jutottunk, hogy ez nem kivitelezhető. Sajnos - akárcsak a szomszédaid tevékenysége - törvénybe is ütközik.
Azért belinkeled a topicot? Csak h átolvassam. Köszi.
A helyzet jelen pillanatban az, hogy a lakás összes pontján végigmértem mindent, főként a dugaljak és radiátor-rendszer kapcsolatára fókuszálva.
Az én szobámon kívül minden egyéb helyen megfelelő a földelés minősége (be van kötve és jól van bekötve), azaz radiátor és hálózati földelés között századvoltok mérhetőek csak. A szobámban van csak bibi ezek szerint, aminek azért örülök különösképpen, mert a hosszabbító az egy olyan batár nagy szekrény mögött van bedugva a konnektorba, amit mozgatni szinte lehetetlenség. De a napokban meg lesz oldva a mérés-javítás páros. És természetesen, köszönöm a válaszokat nektek, Dudus és proli007! Az előtét ellenálás azért 1k mert nem tudtam a led optimális átfolyó áramá és igy nem tudtam kiszámolni. A vee teszt volt a nyomógombbal hogy működik e a flipflop a két and gatével. reléből azért van kettő mert a fázist és a nullát is szakitani akartam ahogy illik Kösz megpróbálok egy jobbat összehozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |