Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Öreg kondi nem vén kondi
Témaindító: rónai ernő, idő: Aug 28, 2006
Témakörök:
haliho mindenkinek .sajátos okokból 12 éve hagytam abba egy quad 405-ös építését , mos folytatnám , mert a fórumtóll kedvet kaptam. Sok alkatrészem beültett nyákom és 2db 10000uf 100v ! roe gyártmányú elkóm van , de itt a nagy kérdés , hogyan tudnék meggyőződni az elkók allapotáról . Az elkón van még egy érdekes adat
-10/+50% , a +50 soknak tűnik vagy sem. Az LRC mérőm szerényke 200uf-ig mér csak, mi itt a megoldás fájdalmas lenne eldobni a kondikat ismervén az áraikat. Segítségeteket előre is köszönöm
Az a kérdés hol tároltad őket szobahőmérsékleten vagy télen volt hidegben is ,párát kaphatott-e?
A ROE kondikban bízhatsz, szinte örök darabok.
Azért a táp első bekapcsolását néhány száz ohmos ellenálláson (ami azért legyen néhány wattos) át végezd! Ha valami gond van az hamar ki fog derülni.
Régen (vagy soha) nem használt elkókat illik formázni. Ezt én úgy csináltam a régi csöves erősítőkhöz, hogy soros 4,7k ellenállással kapcsoltam az üzemi feszültségre a kondit. Analóg műszeren látványos a dolog, mert a - mondjuk350V-os kondi - nem hajlandó feljebb menni 280V-nál! Ekkor átváltom az ellenálást kisütésre (egysarkú kapcsoló karján az ellenállás, egyik állás a betáp +, másik az elkó negatív) - fesz lemegy nullára. Ezután ismét töltöm, ezt ismételgetem. Egyre gyorsabban veszi fel a töltést és eléri a tápfeszt.
Illik formázni őket ... pl 10 - 20 volttal néhány órán órán keresztül. Előtét ellenálláson keresztül.
Avagy több lépcsőben kisebb, kisebb előtét ellenállásokra cserélve. pl.: 500-600 ohmtol kezdve lefele menve aztán elhagyva azt is. Aztán nagyobb feszültségen is megismételve..
Pára és hideg kizárva egy télen nyáron kb 20-25 celzius fokos kazánházban volt tárolva szekrényben , ha ilyen inzultusok nem érték, akkor szerinted különössebb gond már nincs?
Szerintem akkor felhasználható a többiek által leírt módon, azért kell formázni,hogy elérje a névleges kapacitását és megfelelő szűrést biztosítson!A többi panelben lévő elkó legyen új feltétlenül!Nem nagy beruházás és nagyban befolyásolja quad megfelelő működését!
Hi!
Találtam egy nagy kapacitások mérésére szolgáló egyszerű áramkört. Igaz, nem lehet valami pontos. Ezzel talán lesz valami fogalmad a kondi kapacitásáról. Amúgy egyáltalán nem létezik még Farad nagyságrendű kondenzátorok kapacitásának mérésére szolgáló műszer?
csumi
most nem tom mit problámáztok ezzel a Farádos méréssel.. veszel egy néhány µF os (egy kcsivel kisebbet mint a műszered max méréshatárában van de lehet ugyn akkora is mivel ha sorba kötöd a nagyot akkor az eredő kisebb lesz mint a legkisebb..)(pontosan le kell mérni legalább 5 6 tizedesjegyig vagy mégpontosabbra ) kondit sorbakötöd vele anagyot és a többi már csak számolás azaz a replussz visszafejtése... igaz ha túl nagy az eltérés a 2 kondi között akkor elég nagy lesz a hiba%ék de kbra jó lesz (nekem asszem 2µF a max ) pl: ha van egy 10mF osad amit le akarsz mérni akkor sorbakötöd vele a 2µF osat és a műszernek 1,9999 µF ot kell mutatni montam hogy nahy ahiba%ék de ez van csá
Azért azt megnézném milyen eredményed jön ki egy 4700-as elkonál ha sorbakötöd egy 2mikrósal 2mikrós méréshatárban!
ha pontosak a kondik akkor 1,99914 lol
csak az meg már nem fér ki a műszeren Idézet: „ha pontosak a kondik” Nem tudom hol élsz, de láttál már többféle, nagyobb kapacitású ELKO-t? Ha nem, akkor nézegess meg egy párat! Egyiken sem az áll, hogy: +-0,00001% Olyan 10-20%-nál KEZDŐDNEK a hibaszázalékok...ilyen kondik mellett hogy akarsz te pontosan mérni?
he ezt nagyom benézted
én arra az esetre mondtam mikor a müszer 1,99914 et mutat akoor ha a 2 mikros az 2u és nem 2,5 akkor a nagy az pont 4700u és nem 5200u jáá? igen tom hogy 20% is gbelefér a naagy elkok tűrésébe lol lol lol leméred a kicsit aztán a kettőt együtt és számolsz jó pontos 5tizedes számokkal csak olyat a műszered nem tud hogy 1,99914uF
mondjuk egy egszerű sorosRC hálózatból simán ki lehetne mérni a kapacitást
pl van egy 12voltos !!nagyteljesítményű!!(ha kicsi akkor nő a hiba) táp egy gombal indítasz egy relét és egy stoppert a relé rápakolja a sorosRC-t a 12 voltra..megy az idő a kondin van egy komparátor ami 7,56 Voltnál billen (63%a a tápnak) és megállítja a stoppert... mivel tau=R*C ezé C=tau/R azt szevassz és még elég pontos is ha jó a táp(nagy bufer neki ) de ha 5tauig méred akkor a kondn tápnak 99,9%ának kell lenni a többi már ...számolás nem bonyolult pillanatok alatt meg lehet csinálni egy műveletivel meg egy relével(+a tartóáramkörrel) meg egy kvarcórával jah és a számológéppel off?? vagy valami ötlet?? csá
ehhh degeccc eddig nem is gondoltam arra hogy tekercset is ilyen módon mérjek lol lol lol
csak ott áram lex a tekercsen 63% taunál, vagyis a soros R en a fesz lex 63% jeeeh tau ugyan ugy R*L többi.......... jobb ha viszonylag nagy R-t választunk mert akkor pontosabb lex a vége..... jah és a komparátor referenciáját azaz a táp 63% át egy sima feszosztóval be kell lőni aszt csá és akko tökmindegy hogy hány voltos a táp pl egy 1K és egy 2K poti......
A gondolatmenet jó,aképletek úgyszintén,de a kisérőszöveg borzalmas! azt csá......
soseaztnézd a lényeg nem abban rejlik :yes:
kicsit flegma kicsit off jah és "azt csá" kimaradt
Üdv.
Van 4 db MM régi 10000µF-os 63V-os elkóm. Tápegységből bontva. Sajna nem tudom az előéletüket. Honnan tudnám megállapítani, hogy kiszáradtak-e vagy még jók. A feljebb csatolt egyszerű kapacitásmérővel érdemes foglalkozni szerintetek? Azzal ki lehetne deríteni? Van még 4db régi Siemenes(fémházas) hasonértékű elkóm is, azokról is szeretném tudni, hogy használhatók-e. Létezik más (egyszerű) módszer/kapcsolási rajz, amivel kapacitást lehet mérni? Akkor most hogyan kell ezeket megformáznom? Bocsi ilyet még sose csináltam, nem szeretném elszúrni. Minden választ előre is köszönök! Vendel
Bővebben: Link
Szép dolog a segítségnyújtás. De miért nem használod az URL gombot link beszúrásához?:nemtudom: Jav-szamóca
mielott mernel egyszer nezd meg, hogy a kondik nem e zarlatosak vagy mekora a szivargasi aramuk.
Ezek egyszeru egyenaramu meresek. A kondikat nem art formalni kell az altalad beszurt link alapjan.
Csak hogy ezen a fórumon is közölve legyen. (eredeti cikk itt)
Idézet alant . A fordítás a szerző hozzájárulásával történt.
Bennem csak az a kérdés merül fel, hogy ezek az ún "kisütések", amikor gyakorlatilag egy csavarhúzóval rövidre zárjuk a két fegyvertzetet, nem ártanak a kondenzátornak? Ha jól veszem ki a fent lévő szövegből akkor párszor ki kell sütni a kondit és mindig növelni kell a ráadott feszültséget amivel formázzuk, valamint egyre hosszabb ideig kell rajt hagyni és minden kikapcsoláskor ki kell sütni és úgy lehet újra kezdeni a formázási ciklust.
Ja és mi az a bleeder? (150k-s ellenállás helyettesítheti) A 10-15 kOhmos ellenállás értéke bármilyen (nagy) kapacitású és feszültségű (25-100V) elkóra jó?
Köszi szépen!
Én ezt az egyszerű "kapcsolási rajzot" találtam kapacitás mérésre. Mit szóltok hozzá?
A 150 k parhuzamosan a kondival
Szivesen.
Ennel egyszerubbet nem talaltam.
Ne zárd rövidre! Szét is pukkanhat! Köss vele párhuzamosan nagyobb ellenállást 500k körül.
Akkor most hogy is van ez?
A fenti formázási leírás alapján: Egy 150 kOhmos alapból rá van kötve. Akkor miért kell az 500 kOhmos? Ott azt írják, hogy ki kell sütni. Ha kisütöm nagyon nagyot fog szikrázni... Idézet: „Amikor birtokunkba jut egy ilyen alkatrész, az első dolgunk az legyen, hogy kisütjük (rövidre zárjuk a pólusait). Nem egy darab dróttal, hanem egy komoly, villanyszerelő csavarhúzóval. Ezzel megelőzzük a veszélyes incidenseket, mert nem tudhatjuk, hogy ki és mikor használta legutóbb, hiszen egy ilyen kondenzátor képes napokig, néha hetekig, veszélyes töltést tárolni. Ha ezzel a biztonsági eljárással végeztünk, következhet a kondenzátor vizsgálata.” Ez csavarhúzós kisütés valószínű csak kis kapacitású, nagy feszűltségű kondenzátoroknál lehetséges csak??? A cikk írója rádiós nagyfeszültségű kondenzátorok formázásáról beszél értékek nélkül. Akkor hogyan kell kisütni egy 10000µF 63V -os kondenzátort? Egy ellenállást kell vele párhuzamosan kötni? Erre kell a 150kOhm? De akkor az nagyon lassan fog kisülni, nem? Kezdem elveszíteni a fonalat.
Szia!
Én tekintet nélkül a feszültségre és kapacitásra, egy 100 ohmos 10W-os ellenállással szoktam kisütni őket!
Lenne 8 db olyan kondim mint ami a képen van. Nagyon olcsón vettem , lehet hogy régiek. Eléggé tekintélyes darabok , szeretném felhasználni őket egy erősítőben.
Most az lenne a kérdésem ,hogy ha mindet párhuzamosan kötöm , egyszerre lehet formázni őket? A kisütésre alkalmas lehet egy izzólámpa is? (legalább látszik mikor sül ki) Másik , miért ad meg kétfajta feszültséget? Úgy tervezem egy toroidra tekerek fel pár menetet , és azzal formázom , utána kicsit több menet megy rá. Természetesen egyenírányítás után. Egy dióda is megfelel? Köszi a válaszokat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |