Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Ez jó lehet mélynyomó aluláteresztő szűrőnek? Ha igen, akkor milyen értékű induktivitás, meg kondi kell bele? Köszi
Ennek a kiszámolásához tudni kell a hangszóród impedanciáját, ill. hogy hány Hz-től szeretnéd az alul áteresztő szűrőt működtetni. De itt vannak a képletek amivel kiszámolhatod.
De teljesen átlagosan SAL féle használhatatlan hangszóró mind a kettő. Tökéletes pénzkidobás.
Mondjuk attól függ mi a célod, mert van akinek tetszik ha a hsz nem alkalmas arra a célra, amire gyártották.
Nem tudom, nekem úgy tűnik nem fogok ehhez a hangszórópároshoz váltót készíteni most sem.
Szia!
Konkrétan egyik általad enlített hangszórót sem ismerem, de nemrég építettem egy relex mélyládát amibe PA 40100-at tettem.Annak ellenére választottam ezt, hogy sokan fanatikusan gyűlölik a SAL márkát, ezért az összes terméküket lehordják, az ára mégis arra ösztönzött hogy kipróbáljam.Nem is bántam meg, a különféle "óvaintések" nálam eddig nem igazolódtak be Pozitívak a tapasztalataim, szépen szól, elég mélyre megy, és egy 200W-os végfokkal brutál nagyot szól.Csillapítási problémám volt csak vele, de aztán rájöttem hogy rendes végfokot igényel és akkor nincs ilyen gong.Lesz is neki párja a közeljövőben Néztem az 50100-at is, de ehez sajnos (elvileg) nem lehet megfelelő dobozt csinálni, csak esetleg zártat és azt is csak erős kompromisszumokkal. Az SPA sorozat szerintem felejtős, még ha féláron adják, akkor is!
Szép munka!
Nagyon dögös ,csak arra vigyázz nehogy levigye a hajadat! :ijedt:
A hajamat nem bántja mert az nekem nincs
valakinek ismerete tapasztalata az Eminence Delta mélyekről?? 15" 400w papir membrán, 101.6db érzékenységgel, és 24e forint. Valakinek vélemény??
Ez nem gyűlölet, az a valóság. Aztán lehet, hogy néha fáj. Az a hangszóró (PA50100) aminek annak ellenére 89-90dB az érzéketlensége, hogy 460mm-es, egyszerűen használhatatlan.
És egyébként attól még hogy neked épp szerencséd volt véletlenül, közel sem biztos hogy másnak is lesz.
Ugyan már...nekem nem fáj senkinek a véleménye, még akkor sem ha az a szent valóság
Amiket eddig leírtam azok mind a nyers tapasztalataimból eredő vélemények.Senkit sem beszélnék rá soha semmilyen hangszóróra, mivel nekem az sem "fáj" ha valaki neaggyisten nem egy általam preferált márkájú hangszóróból épít És ha tényleg a véletlen szerencsén múlott, hogy nekem sikerült a magam számára megfelelő mélyládát csinálnom egy "használhatatlan" PA 40100-ból, akkor hát mondjuk úgy hogy szerencsém volt
Egyetértek veled! Vannak nagyon rossz szériák, de van olyan is ami egész jó az árához képest. (Nem azt írtam hogy csúcs szuper, hanem hogy egész jó!)
dehogynincs. Egy normális méréssorozattal könnyű eldönteni h. jó-e a hsz, vagy sem.
sajnos nem. pont az a baj, hogy az ára jóval magasabb, mint a használati értéke, nem tud olyan olcsó lenni, mint amennyire rossz.
Ettől függetlenül a szórásba bőven belefér h. Bm. 380mm-es PA hsze véletlen épp olyasmi, mint amit ígérnek róla.
Bővebben: Link
Én is csak védeni tudom a SAL cuccokat. Egy audiofil biztos leköpködné, mert nem márkás, de ha nem hajtod túl a SAL-os cuccokat, akkor relatíve nagyon jól szólnak. Persze a versenyt nem veszi fel a magnat vagy a régi, de már gumírozott membránú Videoton stúdió monitoraimmal. Igazából a SAL-nál a profi kategóriába tartozó termékek azok, ami minőségileg egy felső közép kategóriás általános hangfalban megtalálható. Ez a subom már nem egy csúcsrahajtást bírt ki... Persze a alu kónuszú.
Ezt Te csináltad?Nagyon vagány.Tiszta gyári... Ez olyan autós láda, vagy otthoni?Milyen hsz van benne? Érdekelne az is hogy milyen kárpit van rajta.Az enyémre 2mm-es gyapjú filcet raktam, de az majdnem annyiba volt mint a pozdorja méretrevágatva, de most már mindegy mert a párjára is ilyet kell raknom hogy egyforma legyen.
A bejáratást mennyire kell komolyan venni a hangszórómnál?Úgy vettem észre hogy már hallgathatóbb, tisztább a hangja mint zsír újan volt.Vajon lehet már alkalmanként 8-9 órát intenzíven hajtani?A használatijában ez áll
Idézet: Nos az enyém még sose kapott 50% terhelést sem, kb másfél hónapja, hetente 1-2 szer hajtom meg 1-2 száz watt teljesítménnyel.Vajon tekinthetem már bejáratottnak? „:"Az első 15-20 üzemórában csak 50% terheléssel járatható a hangrendszer! Csak ezután valósul meg a gyártás során tervezett karakterisztika és hangminőség"”
Ez megint pont egy olyan téma amin megoszlanak a vélemények , és parázs vita folyik.
Több módszer is használható: - a két hangszórót egymással szembe fordítod , de az egyik fordított polarítással . Rózsazajjjal de akkora hangerőt kell választani ,hogy a membrán kilengése ne haladja ,meg az Xmax értékét. - közel optimális méretű dobozba építve , hetekig halgatni. T-S méréseket csinálni folyamatossan , addig amíg az értékek állandósulnak. De ha valaki másképpen tudja, csinálja, arra én kíváncsi lennék...
Azt a mindenit neki
Na ehez nekem nem sok ambícióm van Arra vagyok konkrétan kiváncsi hogy ha a következő bulinkban végig (kb 8 óra) szólni fog, úgy 150 W-tal hajtva, érheti-e károsodás a megfelelő bejáratás hiánya miatt.Jelenleg lakásban tartom, tehát a rendszeres hallgatása még zsenge 30 W-tal sem megoldható a család és a lakókörnyezet miatt.
Ha "betört" már a lengőrendszer akkor szerintem nem érheti kár. Csak max még nem alakult ki a végleges hangja.
nem a wattok számítanak, hanem a mechanikai terhelés.
Hát gyakorlatilag védhetetlenek pedig. relatíve ugye azt jelenti, hogy viszonylagosan. Nos mondd, mihez viszonyítva szólnak jó? Árukhoz képest? Nem hinném, mert olcsóbban is lehet normálisabb hszt találni.
Szia!
Mivel biztosra veszem hogy mértél már be SAL hangszórókat, kíváncsi lennék hogy a teljesítmény adataikat mennyire lehet komolyan venni? Van-e a birtokodban egy gyári-mért adattábla, frekátviteli karakterisztika?
A teljesítmény adatokat megmérni ,csak egy hangszóró beáldozásával lehet. Illetve hozzáértők szétszerelés után tudnak véleményt mondani . Mint pl: PL13.
De magán véleményem az , hogy a fele harmada igaz lehet. Üdv Ptesza
nem lennek benne ilyen biztos !
nem nagyon "torik be" a hangszorokat az 50Hz ,100Hz frekvenciakon .Szerintem minden membranhoz Kulon egy program kene a betorest vegeznie. X max Rozsaszinzajjal?? talan inkabb "Brown" zajjal .. Nincs nagy impulzus a Rozsaba , tehat nem lesz Xmax . Aztan mibol van a membran,es a felfuggeszto reszek? En meg elhgondolkodnek egy kicsit es biztos talalnek meg jo par szempontot amit figyelembe kene venni. Igy aztan tenyleg jo hogy kivancsi termeszetu vagy...LOL
Szia!
Ezért is kérdeztem tőle. Hiszen Ő már majdnem "mindent" mért.
"Nincs nagy impulzus a Rozsaba , tehat nem lesz Xmax ."
Ebben tényleg igazad van , Fehér zaj sokkal alkalmasabb ! Az már megmozgassa rendesen. Ezt kérlek fejtsed ki bővebben is, mert átnéztem (társalogtam) , pár fórumot , de enyire misztikussan nem tudott senki se hangszórót bejáratni. "Aztan mibol van a membran,es a felfuggeszto reszek? En meg elhgondolkodnek egy kicsit es biztos talalnek meg jo par szempontot amit figyelembe kene venni. Igy aztan tenyleg jo hogy kivancsi termeszetu vagy...LOL" Üdv Ptesza |
Bejelentkezés
Hirdetés |