Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, hála az égnek nálunk nyáron ez elég sűrűn előfordul... Mégiscsak meg kéne csinálnom azt a gőzgéppel hajtott generátort..... Ha ennek a teljesítménynek csak a töredékét ki lehet vele termelni, már megérte.
Ey igy is van,csak ha süt a nap,de nekem pl.a melegviz tartályom 2,5 köbméteres,polisztirén höszigetelt.Igy elértem hogy ha egy hétig nem süt a nap akkor is van melegvizem.(igy tulajdonképpen a höenergia tárolását oldottam meg)
Üdv. mindenkinek.Keresnék egy 6V-os feszültség
stabilizáló rajzát. 4-5 A-ig terhelhető! 5-12V tartományban kellene működni.
szia!
ez igy kié problémás mert: ha a kimenő fesz 6v akkor a bemenőmin 7,0--7,5 v még kapcsoló üzemben is Ha fesznövelöt választasz akor lehet a bemenő 5v a kimnő meg 6v , vizont nem kell átlépni a 8v be határt. a kedvencem a 34063 ic googli
Valóban igazad van a bemenő min meglessz a 8 V.
De a terheletőség lényeges mert 6 V-os aksit szeretnék tölteni. Egyébként ha van kapcs.rajzod megköszönném.
ha akksit akarsz tölteni akkor akkutöltő kell neked, nem stab.táp. Nem mindegy - általában az akkutöltőknek adott karakterisztikát kell tudniuk megvalósítani az akku tipusának megfelelően áram és fesz.generátoros üzem. 6V-os akksit nem lehet 6V-ról tölteni, a feltöltött állapothoz tartozó feszültség mindig nagyobb a névlegestől, pl 7.2V, ezt is elég necces 8V-ról tölteni.
Apropó mi köze ennek a szélgenerátorhoz? van tápegységes és akksis téma is, miért nem ott olvasgatsz előbb, majd oda irsz kérdést?
Ha mindenképp szgenerátorrol akarsz aksit tölteni,akkor nem érdemes bibelödni mindenféle komplikált elektronikával,elég egy feszfigyelö ami egy adott feszültségen rákapcsol egy terhelést ami leviszi a töltést a megengedett szint alá.
Amennyire én tudom a gőzgép hatásfoka 5-8%. Ezt még valamilyen hatásfokkal villannyá kell alakítani. Nem hiszem, hogy ezen az éghajlaton megéri.
Én úgy vagyok ezzel, mit itt sokan mások is hogy egy rendszer, (legyen az szélkerék vagy gőzgép) ha már megvan akkor termeljen! Tök mindegy hogy mennyit, csak már termeljen! :yes:
Na ja, csak nem mindegy, hogy mekkora befektetéssel mennyi energiához jutunk. Mert akkor termelhetünk áramot benzines áramfejlesztővel is. Vagy megvehetjük a hálózatról is.
zia !
melyik gőzgépé ? s milyen átviteli láncon? szerintem dugattyús gőzmotor 20% -- a turbina 35--45% környéke. + a kazán hatásfok --de a napnergiából?
Egyetértek. Csak az éri meg, aminek az ára összemérhető a haszonnal belátható időn belül. Egyébként több kárt okozunk a természetnek és magunknak, mint hasznot. pl. van olyan napelem, ami a megtérülésének idejére tönkremegy. Ennyi erővel az áram díjat is lehetne fizetni az árából és nem termeltünk több kiló veszélyes hulladékot.
Hello! A fórumban olvastam hogy a szélkerékkel egy 12v-os generátort hajtottál aminek a tekercseit úgy kötötted be hogy 1x 36v feszöltség keletkezzen! Azzal kapcsolatban érdeklődnék hogy hogyan kötötted össze a tekercsek kivezetéseit mert én akár hogy próbáltam max 21v ot sikerült kihozni a generátorból 2000-es fordulaton 1.5 A-es gerjesztés mellett! Mind a három tekercs végét kivezettem tehát 6 kivezetésem lett! külön-külön mind a három tekercsen 12v ot mértem! De amint sorba kötöttem 2db 12v os kivezetést 24v helyett csak 18v ot kaptam!!! Ha hármat kötöttem sorba akkor pedig 21v feszültséget kaptam!
Ez egy háromfázisú generátor, nem szabad a tekercseit ilyen formában kötögetni, mert leégeted!
A tekercseket csak diódákkal szabad közösíteni! (próbáltad már a hálózati háromfázisú vezetékeket összeérinteni? Ha még nem, akkor már ne is próbáld meg, mert még a végén megégeted magad!)
A három tekercsben az áram nincs azonos fázisban. Igy egyszerű összeadással nem lehet meghatározni a kimenő feszültséget, sőt nem is célszerű igy működtetni, mert lerontják egymást a tekercsek.
akkor lepődtél volna meg igazán, ha a 3 tekercset 120° os fáziseltéréssel kötöd össze, és 0V ot mértél volna a 2 végpont között
(az egyiket fordítva kötötted, ezért lett 21V..) 36V csak úgy jöhet ki, ha a tekercseket egyenként egyenirányítod (2utasan), puffereled és úgy kötöd sorba... Idézet: „36V csak úgy jöhet ki, ha a tekercseket egyenként egyenirányítod (2utasan), puffereled és úgy kötöd sorba...” Már amennyiben mind a 6 kivezetés kint van. Azt hiszem nem mindegyik autó generátornál vezetik ki mindet. A másik, hogy magasabb fordulaton közepes terhelésen kijön magasabb feszültség is, mert autónál a szabályzó nem engedi 14,5V fölé. Ha nincs szabályzó, akkor sokkal magasabb feszeket is lehet mérni. Max terhelésen nem tudom mennyire jön ki, még soha nem próbáltam, de abból kiindulva, hogy a fesszabályzó tönkremenetelével kidurrannak az izzók is, azt gondolnám, hogy van tartaléka a generátornak rendesen. Ehhez viszont fordulat és nyomaték is kell, ami egy autónál a gyorsító áttétel és a motorerő miatt adott. Egy egyszerű szélgenerátor soha nem fogja úgy meghajtani, hogy ki lehessen venni a max teljesítményét. szerintem...
Én a dugattyús gözgépre gondoltam. Emlékeim szerint persze, nem olvastam mostanság utána. Egyébként a kazán hatásfok nem + hanem - ! Az pedig meg sem fordult a fejemben, hogy valaki gőzturbinát épít otthon. Egyébként azthiszem Izraelben a sivatagban kisérleteznek valami hasonlóval.
Idézet: „Az pedig meg sem fordult a fejemben, hogy valaki gőzturbinát épít otthon.” Pedig egy nagyobbacska turbóval még az is elképzelhető lenne... De mivel ez itt a szélgenerátoros topic, elég fura lenne, ha a forgató nyomatékkal termelt árammal gőzt fejlesztenénk, majd azzal egy generátort hajtanánk! Idézet: „Mind a három tekercs végét kivezettem tehát 6 kivezetésem lett” alapján bátorkodtam ilyeneket írni. egyébként nem tart semeddig sem kivezetni...
Sziasztok !
Kérdésem volna hozzátok a 2. szélgenerátorommal kapcsolatban. Kaptam egy régi orosz" valamilyen "generátort szerintem mtz.-é lehetett.Szétszedtem és meglepetésemre 9 tekercs volt benne csillagba kötve.De ezek a tekercsek vasmagon vannak. Ha a forgórészét leesztergálom és a mágneseket arra rakom fel menyibe lesz zavaró a tekercsekben a vasmag?
Ezek szerint sikerült az első kerékről is felraknom képet !
Ilyen amikor félig össze van rakva és hiányzik róla az állórész.
9 tekercs miatt nem lesz baj a mágnesekkel, mert csak párosábal lehet felrakni őket (8at vagy 10et lenne célszerű)
zavarni egyátalán nem fog, sőtt növeli a generátor teljesítményét csillagkötés miatt meg egy egyszerűen 9 fázist kell egyeniránítanod...
Köszönöm a válaszodat . A baj csak az hogy 3 db vezeték lóg ki belöle.
az baj. gyárilag 6 mágnes volt a forgórászen (3 póluspár) így lett 3 fázis.
nem lehet előbányászni a tekercsvégeket? ha te is 6 ot raksz fel, akkor nehezebben fog elindulni!! tekintettel arra, hogy kisebb fordulaton fog üzemelni meglehetne próbálni még a 12db mágnest is. de ekkor is nehezebben indulna, viszont nem kellene babrálni az armatúrát, maradna 3 fázis..
Ha már mindenképp akarsz kisérletezni,akkor inkább készits egy másik forgorészt.Igy elkerülheted az eredeti forgorész tönkretételét,és sikertelenség esetén könnyen visszatérhetsz az eredeti megoldásra.És elöreláthatolag az utobbi lessz érvényes,mivel a vasmagok erössen lefogják a mágneses rotort, nagyon nehezen fog indulni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |