Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervomotor vezérlése
 
Témaindító: Nova, idő: Jan 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) wg_kezdo válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Az egész 250 Ft-t a HEStore-ba, bár ebből a legdrágább a poti ami önmagában 124 Ft. (mi ilyen drága a potikba?).

Na mind1, megépítem és kipróbálom.
(#) herangli hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
üdv
Nekem is lenne néhány kérdésem a szervóval kapcsolatban. Rendbe van hogy va három vezeték amiből kettő a táp és egy egy un. tűinpulzus visszacsatolás, de milyen jelekel mondom meg neki hogy ,,most forulj enyit meg ennyit balra vagy jobbra" Talán a kerdésből is látszik hogy nem igazán értem eggyáltalán hogy hogy működnek az ilyen ezközök ha valaki megosztaná velem nagyon megköszönném.
(#) dbase válasza herangli hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Alábbi Bővebben: Link linken találhatót egyik haver megvette, és full jól müködik ajánlani tudom. Annyi hogy full stabil szürött táp kell neki, egyébbként a motor képes remegni zúgni.
(#) G-Lex válasza herangli hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Szia,

Ha a vezérlés elve érdekel akkor kukk
IDE
(#) edgar válasza herangli hozzászólására (») Dec 4, 2008 / 1
 
Hogy ne irajak mert hosszu mese a mukodes leirasa az alabbi oldal kerestem neked:
Bővebben: Link
Csak annyit, hogy az alabbi kepen lathato impulzusok figyeld meg a kozepsot.
Azt a helyzetet abrazolja amikor a belso monostabil altal eloalitott negativ impulzus szelessege egyenlo a bejovo pozitiv inpulzus szelessegevel.
Megjegyzem, hogy a szevoban talalhato egy monostabil aramkor amelynek az idejet a munkatangelyre szerelt potenciometer szogfordulasa hatarozza meg.
Tehat amikor az inpulzusok egyenloek akkor a kimeneten nincs jel a szevo nyugalmi allapotban van.
Amint a bejovo jel szelessege valtozik akkor a szervo elmozdul, hol jobbra hol balra - ez a bejovo impulzus szelessegetol fugg.
Viszont a potenciometer is elmozdul s igy a monostabil ideje valtozik es egy adott szogfordulas eseten a ket impulzus szelessege ismet egyforma lesz es a szevo megall a adott helyzetben.
Tehat ha a kulso impulzus no akkor a belso is no es forditva.
Ennek a rendszernek az elonye az, hogy proporcionalis
vezerlest lehet megvalositani vele.
Egy picit mozgatok az ado botkormanyan akkor a szervo egy picit fordul el, es igy tovabb.
Mind lathato az oldalon is, hogy az impulzus szelesseg egy jol meghatarozott intervallum kozott mozog, evel erik azt el, hogy egy meghatarozott szogfordulast vegez a szervo (vannak kivetelek is).
Kulonbozo zservovezelesi megoldasok vannak ez egy klasszikus megoldas ami a mai napig is megvan kissebb nagyobb valtoztatassal.
Kép: Hivatkozás
Ez az oldal Linkje:
Bővebben: Link
(#) edgar válasza edgar hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Egy picit korbeneztem az oldalon es sok szep dolgot lattam.
Erdemes megnezni reszletesebben is.
(#) herangli válasza edgar hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Köszönöm a segítséget vettem egy motort kipróbáltam a működését az alapján amit mondtatok és nagyon frankón működik
Kösyke
(#) edgar válasza herangli hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
herangli , milyen motrot vettel, lenyegeben mit akarsz csinalni??
(#) herangli válasza edgar hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Vettünk használt szervot , meg összeraktunk egy 555-ös áramkört és kiprobbáltuk hogy a motor adott kitöltési tényező mellett mekkora elfordulást tanusít, és ez alapján egy kocsinak a kormányművét képzi majd.
(#) edgar válasza herangli hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Ertem (gondoltam is).
Adovevo mid van?
(#) IKEnovice hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Én 1 robot kart szeretnék majd vezérelni, a motorok szervók lennének, 4-5 motor. Ezt kellene majd rádósra megoldani Elsőnek arra gondoltam h az elektrobit oldalán lévő szervó teszterből csinálok minden motorhoz 1et 1et és potikkal lehetne őket állítgatni. Nemtudom mennyire lenne eredményes, szal megköszönnék pár tippet/ötletet.

Előre is köszi mindenkinek!
(#) hackerfish hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Láttam egy videót a youtube-on, amiben egy sima motorból készítettek servo motort, egy 555-össel. A srác egy poti forgatásával tudott állítani a motor helyzetén. Tudna küldeni valaki egy ilyen kapcsolást?
(#) anemo hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Üdvözletem!

Egy rövid kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott egy szervó vezérlő elektronika, végállás beállító potikkal.
Link

A kérdésem a következő: melyik alkatrész módosításával tudom a szervó átváltási sebességét módosítani?

A Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Josi777 válasza anemo hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
az átváltás sebessége nem a vezérlő elektronikától függ, hanem a szervo motortól. hogy miért, azt megpróbálom röviden leírni. általában a szervo motorok középső állásához 1ms időtartalmú impulzus tartozik. az impulzusok ismétlődési frekvenciája nem kritikus egy bizonyos érték felett (ez határozza meg a belső és a külső jel összehasonlításának gyakoriságát, nem kell pontosnak lennie). ha csak 0.5 ms-os jel kerül rá, akkor elfordul balra 90 fokot (ez csak az egyszerűség kedvéért ennyi, csak példa, típusonként változó lehet). ha viszont az impulzus 1.5 ms, akkor a középálláshoz képes jobbra fog 90 fokot elfordulni. tehát a vezérlő elektronika csak egy pozíciót határoz meg. ha az ismétlődési frekvencia valami miatt túl alacsony, akkor ennek az emelésével esetleg lehet javítani a beavatkozás sebességén.
tehát a konkrét áramkörnél az első astabil frekijén lehet egy kicsit emelni, de szerintem csak méréssel lehetne eldönteni, hogy történt-e a beavatkozásban változás, szemmel valószínüleg nem lesz látható.
szóval erősebb ill. gyorsabb motor a megoldás. esetleg a motor tápfeszültségét emelni a megengedett maximális értékre. egy konkrét adat ehhez (HD1440A):
4.8V-nál 0.12 sec/60 fok, míg 6V-nál 0.10 sec/60 fok. ebből látszik, hogy a tápfeszültség kis mértékben befolyásolja a sebességet.
(#) dbase hozzászólása Jún 10, 2010 /
 
Felraktam a szervo teszter kis videóját a videára:
Bővebben: Link
És itt a leírása a teszternek:
Bővebben: Link
(#) anemo válasza Josi777 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Hello! Köszi a választ. Csak azért gondoltam, mert pl PIC-cel lehet módosítani az átváltási sebességet korlátlanul (a szervótól függetlenül), gondoltam anélkül is van rá megoldás.
(#) Josi777 válasza anemo hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
a digitális pwm-es megoldásnál (pl. PIC) csak lassítani lehet, a maximális sebesség a szervótól függ. a hivatkozott analóg rajz a maximális sebességgel működteti.
(#) anemo válasza Josi777 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Értem, köszi!
(#) lorant hozzászólása Szept 15, 2010 /
 
Szijasztok.Segitséget szeretnék kérni:
Van egy WRT54gl routerem es csináltam rá modding-ot ezt-Bővebben: Link.Szóval van rajta serial port.Megcsináltam továbbá ezt a "robotot" Bővebben: Link a router segitségével.Na de én szeretném mozgatni a kamerát 2 szervo motorral valami hasonló képpen Bővebben: Link van itt az oldalon program is meg pic-be égetendő .hex is .Jó is lenne csak nekem úgy kellene hogy kábel nélkül..hogy ráktöm a router serial portjára a szervó vezérlőt és programmal pedig úgy mint ahogy az autó jeleit küldi ugyan úgy küldhetné wifin a routernak a szervó vezerlő is a jelet...valaki tudna ebben segiteni vagy ötletet addni hogy megis hogyan vgy hogy egyáltalán működhetne igy mert nemtalálok semmi olyat ami hálózaton keresztül lehetne...előre is kszönöm
(#) Csaba09 hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
Helo
Lenne egy jó kérdésem.
Hogy lehetne Kimérni a szervora adott jelet??
Tehát Konkrétan van egy vevő egység ami egy szervot vezérel, és annak a jelét hogy tudom kimérni?
Feszültségmérés?Ellenállásmérés?Vagy kössek rá egy hangszórót és ha csiripel jó??Ha változik a jel akkor mást hallok majd?
(#) balikava hozzászólása Jún 20, 2011 /
 
Sziasztok. Abban kérném a segítségeteket, hogy úgy szeretném vezérelni a szervót, hogy kapcsoló egyik állás egyik végállása a szervónak, kapcsoló másik állás a szervó másik végállása. előre is köszönöm a segítséget.
(#) lux hozzászólása Szept 2, 2011 /
 
Tisztelt fórumozók!
Segitséget szeretnék kérni!
Vettem egy SOPREL TRANSDRIVE-t+motort-.
Nemtudom beüzemelni nincs hozzá kapcsolási rajz!
A google sem tud segiteni!
Ha valaki tudna segitséget nyujtani, adatokat irnék a vezérlőről és a motorról!
Köszönettel
(#) trudnai válasza balikava hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Kapcsolo egyik allasaban 1ms impulzusokat kell kiadnod 20ms-enkent, masik allasaban pedig 2ms-et... Ezt akar egy egyszeru 555 idozito aramkorrel is megteheted, vagy egy mikrokontroller segitsegevel. Szerintem talalsz is ilyenekre peldat a Kapcsolasok ill a Cikkek reszben itt a HE-n vagy googlival ha rakeresel millionyi peldat lehet talalni...
(#) trudnai válasza Csaba09 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Hangszoroval is lehet igen, olyan brummogo hangot fogsz hallani mintha a halozati szuretlen frekvenciat hallanad, csak talan meg elesebb mivel nem szinusz hanem negyszog a jel. Enyhe valtozast hallasz a hangszoron.

De ha megfelelo ellenallassal a szamitogep hangszorojara kotod a jelet, akkor fel is veheted es megnezheted a jelet pl Audacity-vel.
(#) kzolt hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok!
Kérdésem balikava kérdéséhez hasonló. Megépítettem a csatolt kapcsolást, működik is ahogy kell. Én is egy kétállású kapcsolóval szeretném a forgásirányt változtatni kb. negyed fordulatos intervallumban, de lassú, esetleg szabályozható fordulattal. Arra gondoltam, hogy a poti két ellenállását megmérem és ezt a két ellenállást cserélgetem a kapcsolóval, mintha a poti két szélső lábát cserélgetném. Ez szerintem működne is(?) csak a sebesség nem megoldott. Ebben szeretnék segítséget kapni. (Pic-hez nem értek). Köszönöm!

servo.jpg
    
(#) pistikeee86 válasza dbase hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia!
Nem engedi a rendszer megnézni a leírást. Nem tudnád elküldeni e-mailban? tothistvan1986@gmail.com
Köszi! Üdv. Petya
(#) Mau válasza kzolt hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Szia!

Én pont ezen fáradozok, amit leírtál, azt már megoldottam, hogy a szervó két végállás között mozogjon, de nem tudom, hogyan kellene lelassítani, mert így túl gyors. A poti helyettesítése ellenállással és kapcsolóval jó megoldás, nálam működik.
(#) kzolt válasza Mau hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Arra gondoltam, hogy több diódát kéne sorba kötni a motor tápjával, hátha ez lelassítja, csak félek, hogy a teljesítményt is rontja, ezáltal csökken az üzembiztosság. Bárcsak értenék a PIC-hez!
(#) kzolt válasza Mau hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Konkrétan erre gondolok: http://www.youtube.com/watch?v=va9Q70knsVQ
(#) kzolt válasza Mau hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Én így oldottam meg a vezérlést pwm szabályzóval, polaritás váltással, és végállás kapcsolókkal.: http://invitel.hu/kzoltan/2.avi Azért ez elég bazári, és még gyors is!
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem