Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   219 / 1386
(#) bandikala válasza vtnagy hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Én 150g-ost használok,mert csak ez volt .Örüljek neki,hogy ez is van.Ezzel a papírral az első nem sikerült,de másodszorra jó lett,csak egy kicsit szétlapultak a vonalak.Én így csinálom:egy újság (legélvezetesebb a blikket összebarnítani,hogy a fater ne tudja elolvasni),a panelra ráragasztom a fénymásolt papírt,a vasalót(1200w)maxra tekerni,a panelt berakni az újság legfölső lapja alá,elkezdeni vasalni,egy perc után a panelt kivenni a papír alól és még öt percig vasalni,így már frankón látszanak a vonalak a papíron keresztül,áthengerelem,amíg meleg,beledobom egy tálca vízbe,otthagyom,egy negyed óra múlva frankón lejön.

Itt egy leírás,én ez alapján csináltam,és másodszorra 120%os lett:

Bővebben: Link
(#) vtnagy válasza bandikala hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Értem.
Mi nem nagyon olvasunk Blikket, így szét kell néznem, akad-e valamilyen hasonló magazin (GameStar-t meg PCWorldöt sajnálom erre )

Hétfőn elmegyek hosszabb városi körútra, hátha találok végre olyan papírt, ami nekem kellene, mert karácsonyra szánnám az elektronikát, és így nem fogok elkészülni vele, ha így folytatom.

Üdv
vtnagy
(#) bandikala válasza vtnagy hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Bármelyik szennylap jó neki.Olvasd el a leírást,sok jó info van benne.
(#) niedziela hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Szia !

Olvasgattam ezt fórumot és sokszor volt kérdés milyen "minimum" szélességű vonalat lehet vasalásos módszerrel készíteni. Valahol 0,1 - 0,2 között biztosan lehet.

Üdv!
(#) szilva válasza niedziela hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Nálam a képen látható, 0.5mm lábosztású TQFP64 tok volt a legsűrűbb, amit lézeres nyomtatással és vasalással csináltam. Az IC kivezetéseinek szélessége névlegesen 0.22mm, ezt a csíkszélességet lehet is nyomtatni biztonsággal.

Minden esetre az ilyen mintához nagyon jól elő kell mindent készíteni, mert csak a tökéletes nyomat az elfogadható, ugyanis képtelenség utólag javítani az esetlegesen a rézfóliáról felszakadó toner-rajzolatot. Két ilyen panelt csináltam akkor, az egyik sikerült rögtön, de a másik csak harmadik vasalásra lett jó.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Én a 100 lábú ic-t is meg a 80 lábút is meg tudom csinálni fotózással, képeket raktam már fel. Itt 10mm-enként van 25 illetve 20 láb, mert hogy 1 cm-es az ic. Ez nem is hangzik persze olyan vészesnek amíg annak nem gondol utána valaki, hogy ez 25 vezetősáv és 24 térköz ami ugye azt jelenti, hogy durván 50 felé kell osztani azt a 10mm-t, amiből egyenesen következik, hogy egy térköz+1 vezetősáv kevesebb mint 0.5mm. Ezt felvasalni azért combos lehet, mert itt azután egy icipici szétkenés sem lehet, ráadásul ezeknek a 0,1mm-es vezetősávoknak legalább 1cm hosszan szakadás mentesen menniük kell, mielőtt megvastagítható a szétágazás miatt. Én ilyenből csináltam már kb. 8-10-et. Olyan sűrű a lábkiosztás, hogy szinte képtelenség forrasztani. Nem is forrasztottam be csak 3-at, a többi nyák itt vár a jó megoldás megtalálására.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Idézet:
„Ezt felvasalni azért combos lehet”


Nem különösebben, de puding próbája az evés.

Küld el méretarányos pdf formátumban ennek a panelnek a rajzát légyszi.
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
egle-ben nem jó?
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
De, jó abban is !
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Már csak holnap, mert új a gépem, a régi meg a gyereké lett, ő meg ilyenkor már alszik, és ezeket még nem húztam át róla.
(#) mrfencer hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Üdv!
Eagle 4.13-ban hol találok quarzot? A sehematic-us ábrát készitem épp, de sehol nem találok kétlábú quarzot, csak 4 lábú resonatorokat.
Ha rossz helyen kérdeztem, akkor bocs, de jobb topikot nem találtam!
Köszönöm!
(#) kaqkk válasza mrfencer hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
cristal név alatt keresd (különben van kettő eagle téma )
(#) mrfencer válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Köszönöm! Tudom hogy van külön Eagel téma, a múltkor jómagam is egy kollegát oda irányitottam, de most valahogy nem találtam. Hosszú volt a nap
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Na csatolok 2-őt is az egyik 80-as.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Köszi, teszek egy próbát
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Kíváncsian várom az eredményt.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A TQFP80 és TQFP100 is 12x12mm-es tok, a lábak közepének távolsága a TQFP80 esetén 0.5mm (ugyanúgy, mint a 10x10mm-es TQFP64 esetén), a TQFP100-nál 0.4mm. A 64 és 80 lábú tokoknál a 0.22mm-es csíkszélesség simán vasalható egy kis gyakorlással, szerintem a 100-asnál szükséges 0.2mm is megy, főleg, ha a lézernyomtató jó minőséget produkál (én egy kukából megmentett HP6MP-t használok, ráadásul nem eredeti tonerral, ami bizony meg is látszik a nyomaton, mégis tudok TQFP64-gyel dolgozni).

Most látom, a múltkor lemaradt a kép:

Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Hát azért ha a 100-as meg a 64-es között hegedülni tudnám a különbséget akkor én lennék Paganini!
A 80-as az rutinmeló fotózással, de a 100-as, az nagyon durva! Ha nem átnézel a fólián, majdnem egybefüggő a 25 láb ráadásul ez 10mm-es, nem 12. Azért nagyon nem mindegy ám, hogy 16 vagy 25 vezeték van egy ekkora helyen. 0.2, meg 0.22 az tényleg nem hangzik rosszul, de most mond ki magadban a 16-ot, gondold végig meg tudnál e enni 16 palacsintát ha nagyon éhes vagy, azután mond ki magadban a 25-öt és gondold végig, ugyan ezt palacsintában! Ez oldalanként +9 lábat jelent, ami majnem 60%-al több láb, és persze majnem 60%-al több lábköz, amit persze megint nagyvonalúan ki szoktak felejteni a számításoknál. Annak gondolj utána, hogy itt elég egy icipicit, tehát tényleg csak nagyon nagyon kevéssé megfolyni a festéknek vasalás során, és lehet elölről kezdeni. Fotózásnál nincs ilyen. Ott a mazsk leszorítod egy gyári lakkos nyákra amin teljesen homogén a lakkréteg, és levilágítod. Nincs esélye elkenődni a maszknak. Persze egy ilyet kimarni is combos, mert az otthon pucolt nyák, megy a gyárilag letisztított nyák között is nagyon sok különbség van, bár épp a múltkor csináltam egy gyári lakkos gyákot amin az előhívás után derült ki, hogy egy elszineződés (valami oxidációs) van rajta, és ott egy istennek sem akarta lemarni a rezet. Kénytelen voltam kissé megkaparni, szerencsére az nem ilyen 100 lábú nyák volt, mert ott lehetetlen kaparni, főleg a sűrűjében, vagy ha valakinek ez mégis megy, akkor mehet agysebésznek.
Egyébként szép esztétikus nyákot csináltál, kár hogy nekem egy istennek sem sikerül olyan minőséget elérni vasalással mint fotózással még akkor sem ha nem ilyen vékony vezetékekről van szó, de nekem mindíg marad a papíron tinta, és hát amennyit kínlódtam a vasalóval, azalatt 10 fotózás meg lett volna.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Szerintem kár ennyire túlmisztifikálni a dolgot, mindkét betett Eagle fileodban 12x12mm-es TQFP van, pont olyanok, amiknek én is néztem a mechanikai méreteit. A 80-asnál (és a 10x10mm-es 64-esnél is) 0.5mm a lábtávolság, a 100-asnál 0.4mm. Ha valaki tud vasalni 64 lábút, akkor több, mint valószínű, hogy a 100 lábú is sikerülni fog, mindössze 125%-os a sűrűségnövekedés.

Persze nem azt mondom, hogy egyszerű a dolog, én ezeket még fotópapírral csináltam, mert akkor még nem volt műnyomóm. A műnyomóval egy fokkal könnyebb úgy vasalni, hogy a papír letisztításakor nem jön fel a toner. A beültetéskor meg 2 vagy inkább 3 szemüveg szokott rajtam lenni, hogy valamit lássak is abból, amit csinálok

A fotózásnál abban természetesen igazad van, hogy ilyen finom rajzolatnál biztonságosabb a jó eredmény elérése. Ellenben a levilágítás problémás, nekem ilyesmire (és régebben UV-s EPROM-ok törlésére) egy szétberhelt higanygőzlámpám van, de az - főleg nagyobb felületek megvilágításakor - nem ad elég homogén UV intenzitást. Sajnos még nem jutottam hozzá, hogy egy kicsit profibb levilágítót összeüssek, pedig feltett szándékom. A fotózásnál meg aztán az lesz a bajom, hogy mivel tudok elég kontrasztos filmet nyomtatni Mindamellett a fotózott NYÁK elkészítésénél egy munkafázissal több is van, mivel a lakkot is "elő kell hívni" a maratás előtt.
(#) Jackass hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Üdv!

Egy olyan problémával kerültem szembe amire eggyáltalán nem számítottam.Olyan panelt rendeltem ami gyárilag lakkozott.Gyönörűszépen kirajzolódott az áramkör az előhívást követően.Vas-kloriddal elkezdtem maratni. Nagyon lassan haladt a dolog és nagyon csúnyán marta le. Sok helyen rajtamaradt a fölösleg.Úgy gondoltam, hogy ez már nem fog menni. Ezután megpróbáltam a hidrogénperoxidos maratást is egy másik nyákon amit még nem keztdem el maratni. Beletettem a maratófolyadékba a nyákot.Hosszas várakozás után sem történt semmi.Valamiért nem kezdte lemarni a lemarnivalót. Beletettem a folyadékba vaskloriddal elkezdett nyákot azt szépen vitte de már mentehetetlen volt...Mi lehetett a hiba? Miért nem kezdte el marni a hidrogénperoxidos maratófoyladék? Miért nem lett szép a vas-kloriddal? Mennyivel kell másképp kezelni a gyárilag lakkozottat a pozitív 20 al lakkozottnál? Várom a válaszokat és a segítséget
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Nyomtass pauszra, az elég kontrasztos. Az előhívás a legkevesebb idő, nálam ez max 1 perc. A nyári lakkos nyákot 6 perc alatt szedi szét ott ahol nincs levilágítva, (nem rég írta valaki) a kettő között van 5 perced, hogy eldöntsd eléggé lejött e mindelhol a lakk, úgyhogy akkor kőzépértéken is 3 perc az előhívás.
Ezt a 12mm-ert most nem igazán vágom, tegnap elütötték a kutyusunkat, aki éjjel bele is halt a belső sérülésekbe, úgyhogy sok időm nem volt, de vonalzóval 10-nek mértem a nyákon, és azért 2 mm csak nem téved egy centin a vonalzó, de lehet hogy csak felületes voltam, mert nem erre figyeltem elsősorban.
Egyébként meg ott a file, nyomtasd ki, próbáld levasalni, ki sem kell marni, és látszani kell, hogy sikerült vagy sem. Elméletileg 20 perc alatt a nyáktisztítástól a leáztatásig kész kell lenni. Én rászánnám azt a 20 percet, de természetesen a Te idődet nem Én osztom be. Ha gondolod próbáld meg, most már van műnyomód is, lehet hogy sokkal jobban sikerül mint régen a 64-est fotópapírral.
(#) gulasoft válasza Jackass hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A gyári lakkos nyákot tovább kell világítani, és sokkal töményebb előhívóban kell előhívni és nem árt neki ha kicsit tovább hívod elő, mert nem jön le olyan könnyen az a lakk, mint a saját magad által fújt lakk. Ha megnézed, a színe is más. A gyári sárga, a p20 meg zöld. Más anyag. Én fóliával a sajátomat p20-asomat 10 percig világítom az uw leddel a gyárit 12-15 percig, mert ha jó maszk, akkor úgysem világít alá, és könnyebb előhívni. Egy kis csíkon kísérletezd ki, csak egyszer kell, mert a gyári lakk nagyjából ugyan olyan mindíg.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Ok, ha hozzájutok, ki fogom próbálni, bár előbb be kell ugranom valamelyik nap a műnyomópapír-boltba, mert időközben elosztogattam, ami otthon volt

A kutyust sajnálom, együttérzésem!
(#) csezoli21 hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
tud valaki abban segiteni hogy 135 grammos fényes münyomó pappirt hol lehet kapni? milyen üzlettipu árul ilyet?
(#) kaqkk válasza csezoli21 hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Az előző hsz-ben írta szilva "műnyomópapír-boltba"
(papír írószer)
(#) Moderátor hozzászólása csezoli21 hozzászólására (») Dec 10, 2008
 
Ésszerű volna, ha nem kérdéseket dobálnátok fel, hanem használnátok azt az átkozott keresőt! Nem dísznek van!
(#) Attila86 válasza csezoli21 hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Bővebben: Link
A hatodik mondat...
(#) brezinajanika hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Hello... ma csináltam 1 nyákot és tanárom tanácsolta,hogy kenjem le alkohollal(tiszta).
Miért jó ez?
(#) MolnarG válasza brezinajanika hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Gondolom, hogy letisztítsd/zsírtalanítsd forrasztás előtt.
(#) mate_x hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Hello!
Már teljesen ideges vagyok emiatt a fotoeljárással készített nyáklap miatt. Sose sikerül normáálisan. Mondjuk mostmár félig meddig bevonta a lakk de csak az egyik fele lett úgyahogy jó a másik felét egyből leszedte az előhívó. Szerintem ez nekem normálisan sose fog sikerülni. Nincs valami más megoldás a filctollas és a műnyomópapíros(tintasugaras nyomtatóm van)-on kívül? Ami kevésbé nehéz mint a fotos.

üdv:
mate_x
Következő: »»   219 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem