Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   75 / 731
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Szia!

Na? Van valami konkrét hangszóróötleted? Ilyen árkategóriában nem akarunk gyári ládát venni, mert azok között valóban kevés a hallgatható.
Inkább építenék egy jól és ésszerűen tervezett monitort.
(#) mhorpheus hozzászólása Dec 11, 2008 /

Lenne egy olyan kérdésem, hogy(lol kérédése de) a térfogatszámításnál ki kell vonni a doboz térfogatából a hangszórók által kiszorított térfogatot?
És(meg) az érzékenység mit jelent?pl:"92dB@1W*1m érzékenységgel."

Javította: szamóca
(#) Bassmester válasza mhorpheus hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Azt nem vontam ki, de a merevítőléceket igen.A mélyládámnál ez minusz 6,6 litert jelentett.
(#) Dióda hozzászólása Dec 11, 2008 /

Sziasztok!

Minap föltettek egy érdekes kérdést nekem és nem tudtam rá konkrét választ adni hátha ti tudtok mert én nem találkoztam csak 1-2 fajtával.

Mi a külömbség mind hangban mind strapabírásban vagy ládatervezésben az azonos méretű de külömböző membránanyagú hagszórók között?
Tehát minő külömbségek vannak a papír, alu, kelvár, műanyag membránú hangszórók között?
Itt most nem fizikális és anyagi dolgokra kell gondolni mert azt tudja szerintem mindenki hogy a műanyag az műanyag a papír meg papír.
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 11, 2008 /

miértek és hogyanok......
megtudnátok írni, hogy egy zárt ládát, hogyan kell hangolni?? mármint a "belét" kitömni, mivel mennyivel, mikor jó? ezt hogyan szoktátok??
(#) szamóca válasza mhorpheus hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Szia!
Igen, azt ki kell vonni.
Az érzékenység pedig: Egységnyi betáplált teljesítmény (jelen esetben 1W) hatására, a hangsugárzó középpontjától meghatározott távolságról (1m-ről) leadott hangnyomás dB-ben kifejezett értéke.
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 11, 2008 /

Készen lett a láda... sajnos teljes tesztre nem volt időm ( ugyanis most készült el mindkettő és 10 után nem kellene hangoskodni ) de azért egy kicsit belehallgattam, hát igen szólt, én gondoltam hogy szépen és hangosan fog szólni, de hogy ennyire.... nagyon tud
(#) szabi83 válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Milyen hsz-k ezek?
(#) sound.man válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Ha jól emlékszek akkor orion.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Annyit még hozzátennék ,hogy ez jó értéknek számít !

Azok a programok ahol meg kell mérni a hsz-t mérőszalaggal vagy 10 helyen ,azok számolnak a hangszóró által kiszorított térfogattal. (pl. Bassbox)
(#) ptesza válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szép igényes DIY dobozok lesznek ha elkészülsz velük teljesen. Nem láttam bent merevítést ? Ki ne hagyd ,mert lesznek rezonanciák !
(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szép formás dobozok...Gratula
Ezek a mélyek ugye LB1221-esek? Sorba kötötted őket? Milyen váltója van?
Rácsot tegyél ám rá! Na meg kárpitot, de előtte vonjad be malami vízálló bevonóanyaggal
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Üdv!
köszönöm szépen! igen orion mélyek, lb 1221 és la 1221, sorba van kötve, 8ohmos igy teljesitményben is kicsit többet bír, van benn merevítés csak az összeállítás után raktam bele, a kép még előtte készült.. hangváltót nem tudom mien van benn, az volt itthon, és csak próbába van benn, de 12dbes vágása van az tudom... majd még vagy festve vagy kárpitozva lesz, még nem tudom, de lassan az is meglesz... jah és kellene rá hordfül mert ***** nehéz
(#) mhorpheus hozzászólása Dec 12, 2008 /

értem.
Egy másik dolog. Amikor összeállítok egy hangfalat a különbözö teljesítményű hangszórókat hogy érdemes össze pakolászni? konkréten ha egy dobozba rakok egy 100W-os mélyes egy 50-es közepet illetve egy 80-as magasat? abbol szörnyszülözz lesz vagy attól függ hogy hogy hajtom meg?
(#) pl13 válasza Dióda hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Semmi. Maga a membránanyag nem meghatározó, az a lényeg, hogyan használják fel. Adott hangszóróknál nár lehet különbséget tenni, de így általánoságban nem. Vagy csak nagyon alap dolgokat.
(#) pl13 válasza mhorpheus hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

A terhelhetőség a legkevésbé lényeges, bizonyos határok között. Általában nem innen kell kezdeni a hszkészlet tervezését.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Aham, nem tudok hirten olyan hszt, ami gyártásban van és jó lenne ehelyett. Próbáld meg ezt az Em.-et, én csak szóltam, h. milyen problémákba eshetsz bele, ha nem vigyázol.
(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Hát igen...füle is kell hogy legyen :yes:
Az én szubládám is 46 kg, kész élvezet beemelni a kocsiba. Monacor-os, rugós acélfüleket raktam rá, mert ez tűnt a legstabilabbnak, és nem kellett áttörni az oldalfalakat. Elég volt egy kicsit megvésni.
Mellékeltem a képét.
(csavarokon nem röhögni, ideiglenesek)

A kárpitozást célszerű vízálló faipari ragasztóval, vagy Palmatex-szel végezni.
Ezek elég kiadósak és nagyon jók! A forgácslapot a nedvesség és pára minden formájától óvni kell.
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

köszi szépen a segítséget!!
(#) szamóca hozzászólása Dec 12, 2008 /

Egy eltévedt, ideillő privát üzenet. (csuli nevű felhasználótól)
szia
lene egy kemeny keresem kelene keszitseg egy 2 savos szurest es hangszorodoboszt a gondom a kovetkezo .eleg gyenge minosegu hangszorot vet meghoza autoba valot igy nem tudom mifele dobozal es szuresel tudnam javitani a hangzast ha tudnal valami rajzokat ajalani mindket darabra.szepen megkoszonem

a hangszoro amit vet az Magnat xpress 12 leiras szerint nagyon jo csak a valosag az tejesen mas ugy szol mintt egy rosz mosofazek.a fiunak nem nagyon van penze. a hangszorokra is kb masfel evet sporolt igy kis penzbol kelene a doboszt oszehozam a szurest aszt sajat anyagbol csinalom (jo kozmunka)
az ezel kapcsolatos oldalakat 90% vegigolvastam sajnos nem tudom eldonteni mejiket epitsem meg ezer kelene egy tapasztaltabb segitsege.
elore is kosz valaszod
(#) csuli hozzászólása Dec 12, 2008 /

sziasztok az en keresemet hajezte ki szamoca(kosz erte)
neki nem kultem el a hangszoro adatait itt megprobalom csatolni hatha tobet segit
szures es doboz nelkul egyik legroszabul szolo hangszoro amit halotam na most az lene a keresem hogy javitsuk fel amenyire lehet egy jo dobozal es szuresel

kosz valaszaitok :yes:
(#) szamóca válasza csuli hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szűrés, és doboz nélkül nem is szólhat jól.
A JBL progival, és az általad megadott adatokkal ilyenek a frekiátviteli görbék. Jókora doboztérfogat adódik a magas Q érték miatt. A Keresztváltóhoz pedig több adatot kellene tudni. Pl hogy milyen frekin, mennyit, és milyen típusú meghajtást (Aktív-passzív) szeretnél. És a felhasználás helye sem mindegy. (autó, otthoni )
(#) ptesza válasza csuli hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Na most lehet meglincselnek!

Ha én építeném ,mondjuk ez csak első elképzelés:

Vb: 55 liter
Fb:28 Hz
F3: 33.25 Hz

Reflexcső 1db belső átmérő 55mm tölcséres , 123mm hossz. Normál vatelin belső csillapítással.

Magas Hsz-t nem hiszen ,hogy találsz hozzá , ha igaz az ,hogy 1200 Hz ig menne. 3 utasban meg drága lesz.

Egyébként szerintem az érzékenysége ennek a Hsz-nek az adatok alapján csak mindöszesen
87dB , nekem gyanús a 10-es xmax is. Hát nemtudom mi lesz belőle.
(#) bancsi15 hozzászólása Dec 12, 2008 /

Sziasztok!

Hogy hívják, azt az anyagot, amivel pl.: ez a doboz is be van vonva?
(#) Andreas89 válasza bancsi15 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

kinél hogyan.. kárpit, hangfal bevonó textil, de inkább hangfalkárpit..
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 13, 2008 /

Valaki tudna rakni be nekem egy diagrammot, hogy a 12dBes és a 6dB hangváltó hogyan vág?? Melyiknél hogyan töri le a hangot? Mert ezt még teljesen nem értem, mert sok helyen olvastam utána, és eddig amit tudtam még azt is elfelejtettem, már nem tudom... mindenhol mást írnak! Összezavarodtam teljesen! Valaki írja már le akkor ez hogyan is van, melyik a jobb, esetleg a 24dB-es... köszi előre!!

A db az darabot jelent, a dB decibell-t, a meik az melyik, a mondatot mindig nagy betűvel kezdjük.
jav.-szamóca
(#) lapose válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 13, 2008 /

Szia!

Egy kis olvasni való!
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 13, 2008 /

Első elképzelés, ha saját célra kéne, és jót akarnék, zárt doboz 50-55 liter környéke, mivel autós hszről van szó. Ha meg csak zörögni kell akkor mehet reflexbe is, akkor úgyis mindegy.
(#) csuli hozzászólása Dec 13, 2008 /

sziasztok
hat ugy nez ki marad egy 65 literes reflex doboz na mar csak a szureshez kelene egy kis(nagyobb)segitseg.
2 utas es a magas az piezo lesz
u.i. egy nyak rajz jol jone

elore is kosz
(#) Andreas89 válasza lapose hozzászólására (») Dec 13, 2008 /

köszi...
Következő: »»   75 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem