Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   221 / 1386
(#) feki00 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Az ökörhugyozást el lehet kerülni a megfelelő nyomás/hőmérséklet aránnyal csak játszani kell vele. Egyértelműen ha nagyon forró akkor nem szabad nyomni-csavarni-húzni, ha kevésbé forró akkor viszont lehet keménykedni a vasalóval.

niedziela! Az általad feltett kép (80.gif) alapjában rossz, egyrészt a gulasoft által említett folyás miatt.

(Mellékeltem egy képet azon "mutogatom" a dolgokat)
Másrészt ha tssop vagy egyéb 9000lábú felülszerelt alkatrésznek akarsz nyákot csinálni akkor ügyelj arra hogy az alkatrész lábai teljesen rajta legyenek vezető sávon. Azt a részt aminek mindenképpen fel kell hogy kerüljön a vezető sávra Xel jelöltem. Ha csak rövid rész van rajta (2) akkor nem megfelelő stabilitást ad. A kis területre nagyobb erő hat ezért a nyákon levő vezető réteg felszakadhat!

Valamint a vezetősávok párhuzamosak legyenek mert így az kikanyarodik az alkatrész lábai alól (1) és rövidre záródhat a láb, a szomszédos láb alatti vezető sávval.

Remélem segítettem

qwert.PNG
    
(#) gulasoft válasza feki00 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Nem is értem az egészet, mert én nem ilyen nyáktervet küldtem eagle-ban. Egyébként tényleg építő jellegű kritika volt, és tanulságos, látod erre nem is figyeltem.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Na lemértem újra. A 12*12 stimmel, de a lábak 10mm-en vannak a másik 1-1mm az ic széle adja, tehát a 25 lábnak 10mm-en kell eloszlani +ugye 24 szigetelősáv.
Hogy ne csak a levegőbe beszéljük most fotóztam egy képet. Balról jobba 44 lábú pic18f452, 80 lábú pic24Fj128ga008, és pic32mx360F

Ha már mondhatnám tök fölöslegesen lefényképezel három gyári IC-t (amit bárki megnézhet a neten is), legalább vágnád körbe, a lényeget meghagyva, hogy ne 800 kB legyen...
Javítottam.
-- kobold

Kép.jpg
    
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Idézet:
„Itt jön az az említett paganinis hegedülős rész. Ezt mondtam, ilyen vonalaknál egy kicsit megnyomod a vasalót, egy icipicit terül a festék, és hát ilyen az eredmény.”


Mivel én egy álandó érőt használok ez a véletlen jobban megnyomás nem lesz gond.

Összesen annyit kell a siker érdekében tennem, hogy a nyomásból visszaveszek, és az öszes papírt eltávolítom maratás elött. Ebben az esetben nem lesz terülés, és zárlat sem mert minden közből ki tudja marni a rezet.

A kísérlet azzal az eljárásal készült mint azt írtam, amivel a 0.6 széles, vagy annál szélesebb sávokat szoktam nyomtatni. Mivel eddig ezt használtam, igy kiindulásnak is ez volt az alapja. Nem vártam 100% sikert. Gondolom neked sem az első próbára lett tökéletes
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Először én is csak egy egyszerű nyákkal indítottam abból viszont kellett 25. A második nyák már ac icd2-es nyák lett. Másodikra sikerült, de csak azért mert az elsőt tükörbe világítottam le. Utána még sokat szenvedtem az előhívással, de amióta valamelyik kolléga felvilágosított a tömény szitis előhívásról azóta már ezzel sincs gond, így nem lehet elrontani, pláne a gyári lakkossal. Azt annyira durván túl lehet hívni, hogy aki csak p20-at használt eddig, csak nézne mint a moziban.
Viszont ha egyenletes nyomást használsz akkor mitől kenődött itt ott el, és mitől nem másik helyen. Meg azt sem igazán értem, miért nem azt az eagle-t használtad amit adtam, azzal lenne egyforma a teszt.
(#) szilva válasza (») Dec 12, 2008 /
 
Ahogy én nézem, az a 100-as olyan, mintha nem lett volna megfelelően előkészítve a réz, vagy a papírmaradványok nem lettek volna rendesen letisztítva. A toner ugyanis nem így "folyik, terül", ha szétkened. Nekem akkor szoktak ilyenek lenni a panelon maratás után, ha mondjuk szennyezéspötty miatt nem jut oda a rézhez a marató.

Vagy még egy lehet, ha a nyomtatóban a toner hullik valahol és kis pöttyökkel szennyezi a nyomatot. Arról megint nem a vasalási technika tehet, az fóliára nyomtatva és lefotózva is pöttyös maradna.
(#) szilva válasza niedziela hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Valószínűleg sokmindentől függ, a tonertől is. Nekem még igazán szétkenni sosem sikerült a tonert, pedig eléggé rá szoktam tehénkedni, az asszony gőzölős vasalója meg maximumra van tekerve. Ráadásul vasalás után egy tapétahengerrel (olyan habos-szivacsos görgő, barkácsáruházakban lehet kapni) még jól rá is görgőzöm mindkét irányból.
(#) webinas válasza Szaby59 hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Szia.
Sprint-Layout programnál van lehetőség arra, hogy BMP képet betegyél háttérnek, onnan pedig már könnyen le tudod másolni a nyákot.
(#) Gyurix hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
sziasztok! elkészítettem a forrasztóállomás II viszintes panelját csak egyetlen szakadás van rajta, de az az egyik IC foglalat lábai között megy el. Érdemes ónnal megcsinálni vagy új nyákot készítsek?
(#) gulasoft válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Sok eres kábelből vegyél egy eret, és ott ahol kényelmesen hozzáférsz forraszd a szakadt vezeték egyik felére, feszítsd meg forraszd meg a másik oldalon, és kész. Fölösleget homlokcsípővel vágd el.
(#) Gyurix válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
rendben van kössz a segítséget.
(#) kojano válasza Szaby59 hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Halihóóó!
Én évek óta a CIRCAD programmal tervezek, ennek van egy "Reverse Engineering" funkciója, ami pontosan ezt tudja. Innen tudod letölteni. A demo verzió is teljesen jó, hiányzik belőle egy-két export-import funkció, de nekem még igazán soha nem hiányoztak.
(#) Gyurix hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
A hidrogén peroxid sósavas oldatnál miből mennyi kell?
(#) levii válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
1. A kereső nem díszítő elem.
2. Cikk is van róla ráadásul a főoldalon.
3. Olvasd el újra a fórum szabályzatot.
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Folyton olyan kérdéseket teszel föl, amik már meg vannak válaszolva. Csak a keresőt kellene használni, na meg olvasni tudni...
(#) Frankye válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Egyébként: Bővebben: Link
(#) magery válasza Szaby59 hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Szia!
Én kb. 1 hónapja használom a Sprint-layout programot, és nagyon megvagyok vele elégedve, az eddigi legkönnyebben használható tervezőprogram amit én ismerek. A program megértéséhez és a tervezéshez elég egy pár órás gyakorlás, utána már szinte gyerekjáték a tervezés. :yes:
(#) Gyurix hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Sziasztok! A TN160 vegyi ónozót jól lehet forrasztani?
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
És itt van két kép is hogy amin talán látszik hogy szépen lehet forrasztani.
KÉP1
KÉP2
(#) Gyurix hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Kössz! Szerintem elég jó ez az ónozó.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
WOW! Nagyon gyári! Gratula!
Attila! Az EMI filtert a Lomexben vetted? Mi a rendelési száma?
(#) MolnarG válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Nem Attila vagyok ugyan, de 43-09-56. Nemrég le volt olcsósítva az üzletbe, úgyhogy
Idézet:
„betankoltam”
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Köszi! Ha esetleg érdekel, ITT az oldal alja felé van még pár kép és egy videó is az áramkörről.
A zavarszűrős hálózati csati a Lomexből van, és ahogyan MolnarG is írta; 43-09-56 a cikkszáma. Már elég régóta ki van rakva a Lomexben rengeteg.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
460.- az akciós ára? Mmmmm
(#) Yshteee hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Sziasztok.

Hát kipróbáltam a nyáklemez készítést. Nem egy áramkör elkészítése volt a cél, hanem inkább a technológia elsajátítása. Az általam választott tech:

- Nyomtatóval egy kutya közönséges nyomtató papírra kinyomtattam a nevem Impact betűtipussal.

- az előzőleg fémtiszta és zyírtalanított nyákora rávasaltam

- bővízzel a felesleges papírt leáztattam a nyákról

- és ezután vasklorid oldattal amit az elektronikai boltokban készen lehet kapni lemarattam

Szumma szummárum, nem rossz első neki futásra, de volna néhány kérdésem:

- észrevettem hogy a kimaratott késztermék porózus lett. Ez vajh az alámaródás?

- Hát nem panelban kell ezt csinálni, mert kicsit büdös

És a másik kérdésem: Az oldatra az volt ráírva hogy 40 - 45 fok az optimális hőmérséklet. Nos én melegítettem, de biztosan nem volt 45 fokos. Miért kell ezt melegíteni?
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Annál olcsóbb. A netes ár szinte semmit sem jelent a Lomexnél (a kiskerben). A valós árára már nem emlékszem mert én már nagyon régen vettem, de kb. 250Ft körül van.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Sajnos nem tudtam a mai napig eligazodni a Lomex árkalkulációján... Netes rendelés esetén (tudom,hogy bruttóval kell számolnom,tudok a csomagbontási költségről),az énáltalam számolt összegnél általában másfélszer nagyobb a fizetendő összeg. De a helybeli vásárlásnál is mindig magasabb árakkal találkozom a vártnál.
(#) lewi válasza Yshteee hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
az én vasalásaim is ilyenek..
igazábó lazért, mert nem találtam még papírírószer boltot ahol műnyomóra fénymásolnak, így meglégszem azzal, amit a sima lapra nyomnak, de így van egy kis plusz munkám vele..
a saját tapasztalataimmal úgy csinálom, hogy kinyomtatom itthon a képet, majd elviszem, lefénymásoltatom 2-3 szor, hazajövök, zsírtalanítom a nyákot, közben a vasaló már melegszik.. majd rávasalom, leáztatom, és szedem le a papírt. ilyenkor rendszeresen szokott olyan rész lenni, ahonnan a festék is lejön erre a megoldás a lakkfilc. ahol lejött, ott megrajzolom kézzel, ez általában 2-3 perc, majd egy fél óra szarakodás, míg az összes vezetősávot végig festem, hogy ne legyen porózusos, mivel szerintem a boltban kevés tintát raknak rá, így nem fed tökéletesen, azért "megáztatom" egy kis lakkfilccel, és ez után maratom. azt hiszem a cuccot azért kell melegíteni, mert így a kémiai folyamatok gyorsabban végbemennek => gyorsabb maratás, kevesebb büdös de ha van időd akkor szerintem kiteheted az ablakba is, csak figyelni kell rá, meg így télen valami meleget azért kéne neki adni. valami sufnituning megoldásban egy régi kidobnivaló lábost elbitorolsz a háztartásból, és a közepébe apprikálsz egy műanyag tálat, a lábost forró vízzel töltöd, a tálat vaskloriddal és abban maratsz. de a porozitás szerintem 100% hogy a kevés tinta miatt van
remélem tudtam segíteni üdv:lewi
(#) mex válasza lewi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„az én vasalásaim is ilyenek..”

Az enyémek is ameddig próbálkoztam,de azután maradtam a fotózásnál. Egyértelműen jobb,szebb,különben is utálom az ilyen festegetős retusálós nyákmentési akciókat,mert elég sok idő megy el rá,és sosem lesz 100%
Következő: »»   221 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem