Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
ideiglenesen tegyél egy izzót a primerrel sorba
Dana, Neked sem olyan vészes.Bevonatozol Kőbányára, onnan kisétálsz az Éles sarokig, és a 3 villamossal a kukásokig (FKFV) eljössz. Onnan már csak egy kis egészségügyi séta.
De csak ha nincsenek benn a csövek! Én is így élesztettem az első csövesemet, a tranyósnál megszokott módon, hogyha zárlat van, az izzó majd megvéd! Csakhogy folyamatosan világított, én meg kerestem nagy bőszen a hatalmas áramfelvétel okát, aztán rájöttem : a fűtés, ás az A osztályú beállítás
csak arra kell, hogy a 400-410v DC-je lemenjen 350-re
Valaki rádiózik a közlemben!!! Néha megszólal egy két érces férfihang a hangszórómból elnyomva a PCL86okat :no:
esetleg próbálj valamit tenni ez ellen! valahol olvastam nem túl rég hogy valaki csöves erősítőt épített és véletlen a rácsot nem kötötte be/vezérlőrácsát a csőnek/ és egy jó nagy területen minden rádió és tv adás elment szóval szerintem egy próbát megér hogy ,,véletlen " kikötöd a vezérlőrácsot!
Ha kikötöm, azzal azt érem el, hogy nem kap vezérlést az erősítőm, és nem szól, semmi mást, illetve ha a rácslevezető ellenállást is kikötöm, akkor meg be sem áll a munkapont...
De egyébként, ha megfogadtad volna a tanácsomat, és utána olvastál volna dolgoknak, akkor nem hinnél el, és írnál le ekkor nagy ökörséget....
hellóka
igazad van, bár speciel ez a villanykörtés védelem talán még nem szorul bővebb magyarázatra ..? Igaz, írhattam volna, hogy hálózati trafó.....? Meg azt nem értem, hogy " na majd holnap mérek" Én addig le nem feküdtem, amíg minden gömbölyű nem volt, legalább a trióda rácsról nem brummogott, ha hozzértem a csipesszel. Jó, nem frekimenetmérésről van szó, meg torzítás, mert az egy pár nap még... na nem morgok többet
akkor nem szóltam! lehet valami rosszul rémlik! :/ hát remélem nem sokáig rádiózik a közeledben senki!
Megyek én is a börzére!Nem buszozok,gyalog... .
Igen sok lesz , mivel DC csatolt a meghajtó része , de a végcsőnek is sok , de terhelve lényegesen kevesebb lesz ...
Meghajtórész 280V tápról mért feszültségei : Első trióda anód kb. 75V katód 2,7V . Második trióda anód kb. 180V katód 78V . Ezeket kellene mérned ha megfelelőtápfesszel látod el . Végfok tápjából a mostani kb. 400V-os feszről kb. 22k ellenállással csatlakozhatsz a C10 (R11) -re akkor kb . a meghajtásod feszültsége ideális lesz . így beállítva a fenti feszkókat kéne mérned +- 10%
Viszont megvan miért van csak 50V , R8 ha be van kötve ő rajta megy el minden ha nincs akkor megvan mindenhol a 400 de az az R8 minek is van? Azt már az 1 bekapcskor 3w-osként el is füstöltem most 5 W-os volt benne de még mindig júcskán melegedet hiszen rajta van a 400Vdc
Regelt neked is! R4-en megvan a 100k a cső meg benne se volt így abszolút nincs zárlat benne de ha benne is van akkor is ugyan az a helyzet.
persze a csőbekötés az jó nemtudom honnan de majd szerzek 22ksat és meglátjuk mi lesz.
de várjunk csak A végfok 2. pontja és +b az ugyan az nem? tehát a két +b közé kell az ellenállat nem? de lehet roszul értelmezem. mert oda már az elején raktam 2k2-t
Szakik ! Találtam PC tápban ilyen izéket. (lásd fotó) Azt hittem kerámiakondik. Mondok, akkor miért van ráírva pl.:4Ro. Műszerrel bevizsgáltam. Hidegen annyi az ellenállása, amennyi rá van írva. Viszont, ha mondjuk bekötöm a fűtéssel sorba, 10 sec, alatt lemegy 0,3 ohmra. Nosza mondom ez kell nekem fűtés lágyindításnak. Csináltam hozzá egy időzített relét, ami 15 sec. után áthidalja. Remélem így long life lesz a High end. Ezt a módszert szerintem a tápkörben is lehet alkalmazni és akkor a kezdeti nagyobb fesz nem rúg agyon semmit. Üresjáratban nekem is jókora tápfeszem van, de nem számít, mert ha felfűtött csövekre kapcsolom (késleltetővel), egyből szerényebb.
Láthatnánk az összerakott művet ?
Talán látszana az a dúrva hiba . Nagyon elköthettél valamit .
Sziasztok!
Akarok csinálni GU-50-hez kimenőtrafót. Ha fogok egy hálótrafót szétszedem és rátekereme a rezet aztán légrésesen összerakom akkor az úgy jó? És hogy kell tekerni minden sor után szigetelni vagy 1szekunder szigetelés pimer szigetelés szekunder szigetelés...?
Rossz a rajz a végcsőnél, ami történik az törvényszerű!
Az A2 pont (R8 felső fele) nem mehet az anódfeszről, annak a szekunder egyik feléről kell mennie (soros ellenálláson keresztül (valahány kilóson)), miközben a másik fele testen van. (B+, A2 nem lehet egy helyen, mert akkor R8-ra rákerül a teljes tápfesz).
Ki is hagyhatod R8-at A2 vel együtt, akkor nem lesz átfogó visszacstolás. Ha túl nagy lesz az erősítés, akkor is ráérsz visszacsatolni (de nyilván nem a tápra megy A2).
Igen tényleg nem rajzoltátok csak mondtátok hogy a viszacsatolás (a2) az oda megy ahova tehát akkor ezzel van a gond? nem kell oda?
na majd viszakeresem a hozzászólást, fix hogy én néztem el de előbb megcsinálom had szóljon legalább egy kis búgás
a tuloldalon oda van irva a b+ nem kell átírni csak letörölni.
Na mostmár nem melegszik a trafó és nem ciripel az egyencső egy kérdés: ezt meg lehet hajtani előerősítés nélkül? mert a Kazettás deckre nem reagál vagy még mindig van gyíkja
NTK ellenállásnak hívják, szobahőfokon a névleges az ellenállása, ha melegíted csökken
(Negativ Temperature Koefficiens
üvöltenie kéne! próbáld egy csipesszel megérinteni sorban a vezérlőrácspontokat .A végcső kicsit , majd egyre jobban kell morognia a triódáknál. A csipeszt fogod, a másik kezed a hátad mögött.
Az R8 már rendben van?
Lemértem egy pár dolgot az ECC-nek eső felénél recsegett a hangszóró ha hozzáértem A, G, K-nál is a többi-nél nem.
EBL21: K 7V A 277V G1 70mV G2 293V ECC82 K 86V A 101V G 86V E(C)C82 K 0V A 86V G 0V Vcs 295V (Vég) Vcs 186V (Elő)
"Az anód,a katód,és a kimenőtranszformátor nevében..."
Ma elkészültem a kettős vezérlésű erősítő(Sturbi)mindkét csatornájával.Egész másféle csőkészlettel van realizálva,(amilyen akadt itthon),és még eléggé hevenyészett a szerelés,ezért kép csatolásától most eltekintek... viszont kiválóan működik(!)Egy-két órát tudtam még csak járatni,de az előzetes meghallgatások tapasztalatai alapján teljes bizonyossággal kijelenthetem,h ennek az erősítőnek valóban álomszép hangja van.Ezt jobbára a SE-felépítésnek tulajdonítom,de még inkább a teljesen visszacsatolás nélküli üzemmódnak.A végcső a megunhatatlan 6P45SZ,ergo az EL/PL509...519-esek is változtatás nélkül alkalmazhatóak.A"feedback"-cső(ami a g2-re dolgozik)egy darab ECC88,a két csőfél paralell kötve.Bemeneti meghajtónak szinte bármi alkalmas,lévén itt csak fesz-erősítés történik.Jobb híján egy ECC 82-őt raktam be.(tudom,nem a legjobb ide...)Az eltérő csőtípusok miatt az ell-értékek jelentősen módosultak.A végcső nyugalmi árama 75mA,315V anódfesz mellett.Így a kimenő teljesítményt kb 3-4W-ra saccolom(nem mértem meg),éppen-hogy-csak elegendő a kívánatos hangerőhöz.Jó kimenőtrafó esetén átfogó negatív vcs-t egyáltalán nem kell/nem szabad alkalmazni,az már csak ront a helyzeten.Ennek a kapcs-nak sztem ez a lényege... S milyen a hangja?? Úgy ítélem meg,talán nem annyira kínosan pontos/precíz,mint az enhanced-erősítőé(a k.tr-ok ugyanazok),viszont csengően tiszta magasakat,lendületes,definiált középhangokat,s a néhány W-nyi kakaó ellenére egészen megdöbbentő mélytartományt realizál vmi magától értetődő természetességgel...A hangképnek van egy sajátságosan jellemző"puhasága",igazi csöves karakterrel fűszerezve,(nvcs hiánya???)ami már az első percekben feltűnik,úgy gondolom,épp ez lehet az a fajta hangzás,amit nagyon sokan keresnek,s ez az erősítő az esetek többségében alighanem igazol(hat)ja a single-end fennsőbbrendűségét.Még megpróbálom a teljesítményét feljebb tornázni,minimum a duplája kellene.Az anódfesz-t muszály lesz felemelni úgy 440V-ra.végl.kapcs-rajzot teszek fel,ha érdekel vkit,de a végső finomítás még hátravan. :yes: mindenesetre sokkal jobban szól,mint vártam... Ja,és GRATULA Sturbinak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |