Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   20 / 221
(#) jandark válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
szia a hapro által feltett kapcsit csináltam meg,,pufferek 10000uf 63v ,még csak az egyik oldal van meg ,,ill 8ohmosak a hangfalak
(#) bakos13gab válasza jandark hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
A 200W-os trafó tuti elég, merté n egy kisebbről járattam be, 24VACról és úgy (akkor még légszerelve) zajtalanabbul ment, mint a most vásárolt 28VAC/300VA toroidról, de mondjuk most én firkálgattam hozzá egy nyákot, egészen érdekes kivitelezéssel, mivel lusta voltam tükrözgetni, ezért a kondikon kívűl minden a fóliaoldalon van...
A féltápfeszt be tudod állítani? Én így azt javasolnám, hogy nagyobb trimmert rakj be és milőtt próbálgatod, tegyál a tápágba egy 2A-es biztit, biztos, ami biztos.
(#) hapro válasza jandark hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hali!

Kapcsolási rajza nem emlékszem, hogy raktam volna fel. Nyákrajzot viszont igen. Ha jól ültetted be az alkatrészeket akkor az pöcc-röff megy. Épp most építette meg ugyanazt Doncso kolléga is, nála is tökéletesen ment elsőre.

Ha nem megy a nyugali árama feltornázása, akkor próbáld meg a nyugalmi áram állító trimmer potit kicserélni más értékűre. Fejből most meg nem mondom mekkora érték van nálam bent. Talán 1,5kohm vagy 2 de erre nem esküszöm meg.
üdv.:

Zoli
(#) jandark válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
hát elvileg betudtam álitani de nem pontosan egyformára ma megnézem mert kb 2hete hogy öszeraktam és közben nem voltam ithol,,,bizti van az nem gond rajta van a panelen .....
(#) jandark válasza hapro hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
szia örülök hogy látlak igy igaz elirtam bocsi az általad feltett nyákrajzot csináltam meg amiről küldtem a fotókat is...nálam 2k van trimm de nem tudok nagyobbat álitani..a rajzon 1k van,,biztos valami apróság lehet amugy tényleg igy van öszeraktam és pöcc röff megy is szépen még egy két dolog és jó lessz bizonyosan..
(#) bakos13gab válasza jandark hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Most jut eszembe, hogy anno isamisa 2K2-es trimmert ajánlott, de azt csak alacsonabb tápfeszhez, Mekkora a trimmer?
Megpróbálhatsz a trimmerrel sorba tenni 500-1K ellenállást és úgy talán... Mekkora a terheléses tápfesz?
(#) Doncso hozzászólása Dec 12, 2008 /
 
Helló urak, csak egy két tapasztalat, hátha jól jön, én is a Hapro féle nyákot építettem, nálam mpsa 92/42 páros szerepel, BDY 73-as tranyóval, minden ellenállás 1%-os és a trimmer 1K, nálam 300mA-2A ig lehet a nyugalmit állítani 24V-50V ig bárhol, (labortápról megy egyenlőre).
Kicsit furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan lehetne mééég szebb hangot kicsalni belőle, elkezdtem játszani a ki és becsatolókkal, a becsatoló kondinak nálam az 1nF fólia vált be, a kicsatoló bilpolárissal semmi változást nem tapasztaltam, mégha kivettem se lett más, viszont, az erősítő elé raktam egy régi tesla (azt hiszem) lemezjátszónak a passziv hangszín szabályzóját, kicsit halkabb lett tőle de tudtam tekerni rá még mélyet és magasat, na ettől aztán olyan elsöprő mélyek és kristálytiszta magasak lettek hogy hajahujj, előtte sem volt rossz hangja de ez már durva, egyszerűen nem tudtam lekapcsolni (pedig muszáj volt mert kicsit melegedett mert kicsi a teszt borda). Szóval nekem ezek a tapasztalataim.
Ja még annyit, hogy én cd-rom fülhalgató kimenetéről teszteltem, de az sem vezérelte ki csak kb 50%-ig, kellene elé egy JLH előerősítő.
(#) jandark válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
hát most 2k van benne nem tudom a pontos feszt nem sikerült nekilássak,,holnap több időm lessz és megirom mizu vele.....
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hali!

Én kipróbáltam a JLH előfokkal. Az nagy vonalakban olyan, hogy bármihez rakom csak jobb hangja lesz tőle. Ehhez is hozzáépítettem egyszer, de onnantól ugye nincs értelme beszélni A-osztályról. Valamit nyeretem vele, de vesztettem is egyúttal. Régen volt, így beszámolni nem tudok róla, de ha érdekel és mást is, akkor a nyáktervet és a kapcsolási rajzot is közzé teszem. De mintha már itt valahova feltettem volna, csak egy probléma van, hogy nem tudom milyen néven, mikor és hova, de talán nem harapják le a fejem pár kilóbájtér majd.

Az az 1nF nem 1uF?
Nálam 1µF-dal vált be a hangja.

0,775V-ról kivezérelhető.
üdv.:

Zoli
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Sziasztok ittvan a jlh előfok. (#206875)
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hát tudod hapro mester, ahogy eléraktam a hangszínszabályzót még komolyabb hangja lett de egyúttal halkabb is lett, megnézem azt az előfokot, mert előtte akarom hagyni a hangszín szabályzót de akkor meg halk.
Az 1nF-al most megfogtál , elvileg azt tettem bel ami a rajzon van, pontosabban másodjára, de majd utánna nézek, lehet hogy 1nF és 1µF kell oda .
Üdv: Doncso
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Köszi. Amúgy iszonyat szép lett a DOZ-ed, mi a véleményed, JLD vagy DOZ???
Üdv.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Nos azt már a DoZ topikban többször is megvitattuk,Ők ketten ikertestvérek .Ha nagyon megvizsgálod akkor magad is rádöbbensz ? csak a külömbség csupánn egy darab tranzisztor.Tehát a JLH és a DoZ még kapcsolástechnikailag is döbbenetesen egyforma!De viszont a róluk alkotott vélemények azok megoszlóak , de ez ígyvan rendjén !Kinek a JLH kinek aDoZ? Hát én ennél az erősítőnél maradtam ,személy szerint nekem ez több oknál fogva is szimpatikusabbnak bizonyult.Mégiscsak 20 watt! vagy akár több is némi módozattal? A JLH csak 10 Watt, és nemigen több! Megmég mondhatnák több érvet is , de ezek szerintem nem ide tartoznak . /Csak előzetesként : Már készül a következő kisérleti 60Wattos példány az elképzelés szerint/ Üdv: CIROKL
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Értem. köszi a választ!

(#) lamalas válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Az A osztalyu JLH is elkeszitheto 20W-ra ... vagy meg nagyobb teljesitmenyre is mint ahogy a DoZ is elkeszitheto 10W-ra A ket kapcsolast en 1 kalap ala veszem, nalam a DoZ egy JLH varians
(#) lamalas válasza Doncso hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Doncso,

Ha 1nF lenne a becsatolo kondid, akkor nem lenne sok melyed az tuti Sztem inkabb 1µF van abban a kapcsolasban.
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Elképzelhető, most hirtelen nem emlékszem mit tettem bele, de szó mi szó annyira nincs túl sok mélye hangszín szabályzó nélkül. lehet hogy ezért?
Egyébként mi a véleményed, érdemes MKP kondikat vennem bele, vagy nem sok külömbség van?
(#) bakos13gab hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Ezek szerint ha kevésnek érzem a mélyet, próbálkozzak meg a becsatolónál 1µF-al?
(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Hát ha neked is 1nF-van rajta akkor lehet az a baj, vagy tégy elé egy passziv hangszínszabályzót, nekem rengeteget dobott rajta.
(#) jandark válasza Doncso hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
szia van e erről a passziv hangváltóról valami adat?felcsigáztam magam a próbálásra,köszi
(#) lamalas hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Csak 1 megjegyzes: ha vkinek a becsatolo kondija 1nF koruli erteku, akkor nehogy holmi passziv (v. aktiv ... tok mindegy) hangszinnel probaljatok meg a csokkent melyeket visszahozni!!!! Ez a leheto legnagyobb butasag amit el lehet kovetni.

A kondit kell kicserelni megfelelo ertekure. A megfelelo ertek pedig a bemeneti impedanciatol fugg. Ezeknel a JLH erositoknel altalaban eleg szokott lenni az 1uF. Ha vki nem biztos a dolgaban akkor rakjon bele 2µF-ot v. nagyobbat
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Igaz! Ettől függ jelentősen a mélyátvitel.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
És ha lehetséges az a bizonyos becsatoló kondenzátor ne elektrolit elkó legyen, hanem MKP, MKT, Fólia... stb. Ezzel tényleg nem érdemes spórolni.
(#) CIROKL válasza lamalas hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
/A ket kapcsolast en 1 kalap ala veszem, nalam a DoZ egy JLH varians / Szerinted én nem ugyanazt írtam íde ?Lehet máshogy fogalmaztam de a lényeg ugyanaz!Viszont a megemlített Watt beli külömbséget pedig egy alap kapcsolásról írtam ,azt én is tudom hogy a JLH is megépíthető nagyobb kimenő wattszámra!Meg a DoZ is kissebre , ez mindig az addot körítéstől függ?Milyen alkatrész , mekkora trafó STB! És az adott személy mire akarja alkalmazni az általa és a pénztárcája! szerint mégépített erősítőt!
(#) Akashi hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Bocs hogy beleszólok, de nekem is az a bajom hogy kevés a mély.. (DoZ)
Ez a hangszinszabályozó érdekes lehet.

Én egy ilyet nézegettem..
Beválhat?

lepke.gif
    
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 13, 2008 / 1
 
/ Bocs hogy beleszólok, /Semmi gond ezzel szerintem ez egy fórum .Az általad megépített erősítőnek kevés a mélyhangja / szerinted?/ akor tegyél bele nyugott lelkiismerettel szabályozó elemet .Bár ezzel csak az erősítőd eredi mivoltát rombolod,innentől már nem igazából A, az A. Kérded beválhat -E ez a lepke szabályzó,igen ! ez működik csak akkor mégtöbb bemenőjelre lessz szügséged ! További szép napot:
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Nem, most egy ajánlás szerinti 470nF fólia van az egyikben (ez az ezüstös, fapados kivitelű, a másikban ugyanilyen, de piros WIMA) Arra gondoltam, hogy ezt kicserélem 1µF MKP-re. Igazából az a gondom, hogy a magasak szépek, de mélyeket (azokhoz képest) erőtlennek érzem, most szgépről megy és a helyzet kb. azonos CD és 320kbps mp3 esetén is, ha nem kapcsolom be a grafikus hangszínszabályozót, azzal lehet javítani és (komolyzene állásban, sok méllyel), de persze ez sem jó mindenhez. Majd eszközlök néhány változtatást, és talán megcsinálom isamisa panelját is (már megcsináltam, de rossz nyáktervvel még és azóta kikaptam belőle ezt azt...), de most jönnek a vizsgák és, erre nincs időm, majd szenteste a fa alatt forrasztgatok kicsit . Amúgy nekem tetszik a hangja, van még alapsercegés is, de egyenlőre csak csupasz 4700µF van szűrve és így is alig hallható. Érdekes, hogy a két panel, mely majdnem teljesen egyforma, csak a másodikon kicsit racionalizáltam. és meglepő különbség van a kettő alapsercegése között...
Az egyikben bc556/bc301 páros, amásikban (kevésbé sercegő) bc212/mpsa44 páros van és nemigen vettem észre köztk különbséget így első hallgatásra, pedig árban az mpsa és bc301 között 10x-es a különbség, majd rakok bele 2n1711-et is...
(#) Dióda hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Nos mivel nekem is van jlh-m leírom az én tapasztalataimat amik a hangjával kapcsolatban felmerültek.
Bemeneten lévő kondit jól mondják hogy MKP-legyen és 1mikró tökéletes viszont a tápban lévő kondik legalább 20000mikrósak legyenek mert befolyásolja a melyhang intenzitását illetve a kicsatoló kondi legalább 4700mikrós legyen így nekem nem volt problémám mélyhiánnyal.Ha még ezek utánn is gyenge akkor rá kell ereszteni egy szkópot hogy nem-e gerjed mert az kapásból a mélyet rontja el rajta ha nagyfrekin gerjed.
De a legjobb a bemeneten a bc212 majd a következő a bc141 vagy a 2n2219 (a bc keményebb hangot ad a 2n lágyabbat ergo izlés dolga) viszont a végnél nekem csak a 2N3055-nek tetszett a hangja.
(#) Konzol hozzászólása Dec 13, 2008 / 1
 
A basszus hiányát - a szubjektivitáson túl- a bemeneti csatoló, a kimeneti csatoló, a visszacsatoló körben lévő elkó, valamint a tápban lévő kondenzátorok alacsony értékei okozhatják. Hatásuk persze összeadódik. Azaz bemeneti csatoló min 1u, kimeneti csatoló 8 ohmra minimum 4700u, 4 ohmra 10000u, visszacsatoló kör legalább 470u, táp legalább 10000u csatornánként, de inkább több.
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Nem, megnéztem és 1µF van, csak rosszul emlékeztem.
Következő: »»   20 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem