Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6.3V AC -ból 6.3V DC

Témaindító: Rockmenyét, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) CHZ válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Nem is szeretnélek meggyőzni , esetleg sajnállak .
Marshall az nagyon jó erősítő , zenekari hangosításra , minőségi zenehallgatásra nem !
Éljen az OPA , kis zaj =hangminőség ! Ez a képlet sajnos nagyon hiányos .
Nem bontott csövek E88CC és ECC83 van a képen látható cuccban .
Azt hiszem kérdésedre ezzel válaszoltam , részemről lezárva .
(#) Imi65 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Az a baj, hogy én is így voltam sokáig a csöves dolgokkal, mint Te. Miért hittem volna, hogy jobbak, mikor a félvezetős erősítők nagyságrendekkel kevesebbet torzítottak, a zajuk több tíz Decibellel kisebb volt, a teljesítményt sokkal jobb hatásfokkal tudják előállítani, azonnal üzemkészek, nincs nagyfeszültség, szóval minden mellettük szól. Fiatal szakemberként a boltban a legkisebb harmonikus torzítású erősítőt vásároltam meg (K=0,03%), és nagyon elégedett voltam a hangjával, fényévekkel jobban szólt, mint az egykori NDK Proxima rádiója. De - pechemre - elkészítettem az 1. csöves végfokozatomat, egy EL84 SE-t. A paramétereit láttam először (akkor még nem kötöttem hangsugárzóra, csak műterhelésre "dolgozott"): Igen lehangolóak voltak. Nem is igazán akartam meghallgatni, mert az adatai alapján a Proximától is rosszabbnak kellett volna lenni. De mégis rákötöttem a hangsugárzókat. Le sem tudom írni azt a megdöbbenést, amit akkor átéltem. Valami olyasmit képzelj el, mint amikor az ateista elé leszáll az Úr! Amit addig úgy gondoltam, hogy tudok, az úgy omlott össze, mint a kártyavár. A jelenség - akkor - semmivel nem volt magyarázható. Ne gondold, hogy ezt én csak beképzeltem. Elvittük máshova is (5-6 helyre), és mindenütt "tudta produkálni" a megdöbbenést. Tehát, nem csak én hallottam, hanem gyakorlatilag, kivétel nélkül, mindenki. Erről beszél CHZ.
ON.
(#) Dudus válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Idézet:
„Nem akkora az igény rá,hogy valamelyik cég is visszakanyarodna a múltba és elkezdene csöveket gyártani.”

Meglepődnél hány cég gyárt a mai napig csöveket ! ( Picit olvass utána !)
(#) Bonanza02 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Amit te érzel(hallasz a füleddel) az távol van minden mérési paramétertől. Ez főként azért van,mert a füledet egy mikrofonnak lehet felfogni,aminek "átviteli karakterisztikája van". Meglepődnél, ha laborban eléd tennék a mérési eredményedet. 40 éves korodra jó,ha a 14kHz-et hallod. De vannak lyukak a sávban,amire a füled már kevésbé érzékeny,mint 10 éves korodban.

Amit te most leírtál,az a csöves erősítő dinamika tartománya miatt van,ami szélesebb a félvezetős erősítőknél.A dinamika tartomány milyensége viszont a végfok erősítőknél domborodik ki,nem az előerősítőknél.
Tehát,amit én is elismerek: az a csöves végerősítők.Zajosabbak,de dinamikusabbak. Nagy zenekari hangosításoknál nincs jelentősége a zajnak.
A dinamikának viszont basszusgitár, (gitár), dob és egyéb hangszereknél viszont igen.
Nos, igen. Ha megnézel egy külföldi ismert nagy zenekar koncertjét,akkor a háttérben dögivel Marshall aktív hangfalak vannak.
(szerintem)

A jó öreg ECC83-at pedig már jól ismerjük a 70-es évekből.

Dudus!
Tudnál nekem ide linket tenni mai nagy elektroncső gyártókról? Pl, ahol még ECC83-at is gyártanak?
Kíváncsivá tettél.(A Philips -ről tudok,akik gyártottak alkatrészkereskedők megrendeléseire pl. PCL86-okat, PCL85-öket és PL500-asokat.)
(#) Moderátor hozzászólása Bonanza02 hozzászólására (») Dec 9, 2008

Kicsit kezd off-ba fordulni a beszélgetés, tisztelettel megkérnék mindenkit, hogy a csöves erősítős dolgokat a csöves erősítős témában folytassa, itt pedig maradjon meg a szó a cső fűtésének, ha már egyszer ezzel kezdődött.

(#) CHZ válasza (») Dec 14, 2008 /

Hátha ez nem lesz off és folytatódhatna az értelmesebb párbeszéd a DC fűtés kitárgyalásában .
Most csináltam tápot csöves RIAA hoz , a képen látható .
1000u szűrés az anódban , FET áteresztő + késleltetés , csöves egyenirányítás jellegű feléledéssel .Fűtés DC 6,3V 1,5A terhelhetőséggel .
Egyszerű 5V-os stab. IC felemelve 2db. SI diódával , 9V AC-egyenirányításával terhelt állapotban 9V DC az első pufferen az egyen , ezzel stabil 6,3V kapható..
Az anód tápot szkóppal ellenőriztem 40mA terhelés mellett , semmi brumm /zaj nem indikálható a 10mV osztásban.

RIAA TÁP.JPG

(#) Dudus válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

És ha a teszt kedvéért egy mérés erejéig AC-ról fűtenéd? Hátha kiderül jelentős zajt visz-e bele!
(#) CHZ válasza Dudus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Lehetne fűteni AC -ről is , csak nehezebb lenne a mechanikus kivitelezése , mivel a 6,3V AC-t nagyon elkülönítve kellene vezetékezni , nem mehetne rácsok , jelutak közelébe . Már próbáltam nagyon gondos szerelés mellett is hallható különbség volt a DC javára , ezzel totál brumm mentes . Mivel ez nagyon kicsi méretben készült (10x10 cm ) , így nem is próbálkoztam AC fűtéssel .
(#) Dudus válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Értem. Csak egy ötlet volt a kérdés tisztázására. Nekem 10 éve nem volt cső a kezemben így mára semmi nincs amiből egy deszkamodellt összerakjak. És abban is igazad van, hogy nagyon gondosan kell vezetni, hogy csak a valóban a fűtőkörben bejutó brummot mérjük.

üdv.
(#) CHZ válasza Dudus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Szerintem sem a fűtőszálból jut be több 50Hz , inkább a megszórt alkatrészeken keresztül .
Sokak szerint AC fűtéssel jobb hangot kapunk , ez számora nem bizonyosodott be eddig .
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Elnézéseteket kérem, hogy beleszólok a vitába. Előkaptam egy Siemens speciálcső katalógust (ez akadt a kezembe) amelyben részletes csőadatok, karakterisztikák vannak benne. (E80CC, E180F, E84L)
megnéztem, mit ír a fűtésről. Láss csodát, részletezi.
A fűtés +/- 5% eltérésen belül tarása (vagy nem) az élettartamot befolyásolja. Belül >10 000 óra. Az egyéb csőparaméterekre való hatásáról nincs info, valószínűleg, a határadatokon kívül nincs is.
A C(kf) az E80CC-nél (pl) 4,8 pF, ami 50 Hz-en meglehetősen nagy impedancia, és az ezen átkerülö brumm nem nagyon okozhat gondot, vagy ha mégis, akkor a "fűtésközepeléssel szoktak segíteni rajta. Ezen adatok figyelembevételével, nem igazán látom jelentőségét sem a stabilizálásnak, sem az egyenáramú fűtésnek.
Persze minden annak a függvénye, hogy mit is akarunk erősíteni, és mekkorát, és milyen frekvenciát . Ha igen kis jelet pl 0,1 mikroV-ot, és hangfrekit egy mérőerősítőben, akkor esetleg szükség lehet az egyenirányításra, a szórások elkerülésére, de sokkal hatásosabb szerintem a rövidvezetékes szerelés, és a fűtésvezetékek árnyékolása, különösen nagyfrekik esetén.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

"Ha igen kis jelet pl 0,1 mikroV-ot, és hangfrekit egy mérőerősítőben, akkor esetleg szükség lehet az egyenirányításra, a szórások elkerülésére"

Erről beszélünk és a gyakorlat már bizonyította létjogosultságát , persze nem végfok és nagyjelű fokozatok esetén .

Üdv!
Szerinted melyik hangforrás ad le 0,1 uV - ot? Még a din mic is kb 0,5 mV, trafó nélkül. Ez pedig 5000 szeres feszültség erősítés, 74 dB!

MC PU .
De már 2-3mV szintnél is sokat hozhat a DC fűtés .
Csövek fénykorában még nem tudtak olyan félvezetőt használni egyenirányításra ami több amperes terhelést is elvisel , szerintem ezért sem használtak DC fűtést .
DC fűtés káros voltáról hallhatnánk valamit ?

Bocsika! Egy szóval se mondtam, hogy káros, csak azt, hogy felesleges (nek tartom) Lehet alkatrésztemetőt építeni, de attól nem lesz jobb. Egyébként tévedsz, mert nagyáramú egyenirányítók régen is voltak, gondolj csak a szelén cellákra, akku töltőben is használták még nem is olyan régen. Jól kell megtervezni az erősítőt, és akkor jó lesz. A jó minőségű erősítőknél sookal jobban kell figyelni a zajforrásokra, mint a fűtésből származó brumm ra. A végerősítőknél, általában nagyszintű bemenet van 100 mV tól 1.55 V-ig (szimmetrikus 0,775 V), itt nem nehéz elérni a 100 dB jel/zaj viszonyt, itt a brumm (50 Hz) tőbbnyire kereszmodulációból származik, amit általában földhurkok okoznak. A kisjelű (mikrofon) erősítők szerinted 2-3 mV jelének erősitése már nehezebb, de ott is inkább a zaj, mikrofónia dominál, mint a brumm, hacsak nincs valahol árnyékolás hiba, vagy földhurok. (off pályám elején az MK Rádióban a 60' években találkoztam még csöves lemezjátszóval, magnóval, de egyikben sem láttam DC fűtést, pedig ott az előírás 110 db jel/zaj viszony volt, az 1,55 V/600 ohm kimenetre vonatkoztatva off)

A lényeg az , hogy nem kell trükközni DC fűtés esetén és nem jelent sok + alkatrészt , szabadon vezetheted a fűtést , árnyékolás nélkül . Árnyékolt kábelt minden esetben mellőzöm , több a kára mint a haszna .
Valóban volt szelén , 1-3 A -re mekkora cella kellett volna , és meddig látta volna el a feladatát ?
Nagyon gyenge minőséget képviseltek , minőségüknél csak a szaguk volt rosszabb .
Rendben , Te nem fogsz DC-ről csövet fűteni , értem és elfogadom .

Ha szabad, most csak egy kicsit beszélgetősre váltva.
Éptsd meg az egyenirányítód, stabilizálni nem muszály, szűrni viszont igen 100µF II 47 nF (kerámia) szűrésnél sokat segít. A csöveket úgy helyezd el hogy a fűtés lábuk egyfelé nézzen, és a lehető legrövudebben kösd össze.
Nem azt mondtam, hogy árnyékolt kábelen vezesd a fűtést, nem is alkalmas rá, mert vékony, csak ne kóricálj a rácsok között a fűtésvezetékekkel. Nem kell utálni az árnyékolt kábelt (2 eres+ árny) csak ügyesen kell hsználni. Ameddíg lehet szimmetrikusa, trafóval, (BEAG T 101 stb), sohase kösd az árnyékolás elejét végét ugyanarra a panel földjére, mert kész a földhurok, és minden zúg. A frekimenetet nem cseszi el, ha megfelelő kis impedanciák között használod.
Láttam már 2 - 300A -es töltőt szelénekkel, de csövekkel is lehet egyenirányítani nagy áramút, igaz nem EZ 80 al.

Árnyékolt kábel egyik végét sem földelem , mert nem használok , pedig vastag is van még nekem is , de minek ...Eddig összedobott cuccaimat sikerült úgy elrendezni , hogy legtöbb esetben felesleges volt az árnyékolt kábel használata , teljesen zajmentes nélküle is .
Minden elkonál használok nem csak kerámiát , MKP 0,1u kapaciitást párhuzamosan , fűtésben 100u kevés 10000u van a most épített tápomban is .
Stabilizálni nem mindig szoktam , egyszerű C-R-C szűrés is hatásos , enyhe lágy indítás is összehozható még így is .
Stab. IC-vel viszont a fűtés tökéletes lágy indítása is megoldható.
ECC sorozatú csövek némelyike nem szeriti , ha azonnal megkapja a teljes graftot , felvillanással indítanak .
Itt ennek a vázlata látható.
(#) Bonanza02 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Ne haragudjatok,de nem tudok egyet érteni ezzel a "ne árnyékolt kábelt használj"-al. Nagyon bántja a fülemet. Ha valaki nem használ árnyékolt kábelt jel vezetésére(legyen az 50Hz fűtés feszültség),akkor ne panaszkodjon "brummra". Már bocsánat,de a félvezető technikában is elég nagy gondot okoz a hálózati transzformátor szórása. Más a szórás EI,toroid,hiperszil magoknál. Komolyabb készülékekben árnyékolják is a hálózati trafót.
Ergó: lehet azt a fűtés 50Hz-es feszt is árnyékolni. Jó erre pl. mikrofon árnyékolt kábel. 2 ér+ árnyékolás (keresztmetszetre is megfelelő,és könnyen lehet vele dolgozni is). Ki kell próbálni, és utána nyilatkozni,hogy brummos-e.
Arról sem kell elfelejtkezni,hogy egyenfűtésnél is azon a "madzagon" folyik 0,3A legalább,esik is rajta valamennyi feszültség,vagyis hidegíteni kell a cső lábánál a gerjedés ellen.
(#) CHZ hozzászólása Dec 15, 2008 /

Mutatnék egy régebben készült erősítő belső szerelését . Fűtés az előcsöveknek DC lágy indítással , ami előnyös a csövek élettartama szempontjából , remélem ezzel egyet értünk .Az aljzatokon elhelyezett relék kapcsoják a 6db bemenetet , így azok huzalozása sem okozott gondot Huzalozáshoz 1cm árnyékolt kábel sem lett felhasználva , mérve és hallgatva is brumm mentes . Trafók szórása sem okozott gondot mivel az a doboz külső (felső) oldalán vannak elhelyezve .
Régebben én is azt az utat jártam amiről beszéltek , árnyékolt kábelek AC fűtés mindenütt stb...Közben szerzett tapasztalatok eltérítettek erről a hagyományosan megszokottól .
Lehet , hogy nem hiszitek , de működik a gyakorlatban , érdemes kipróbálni .

BELSŐ K..jpg

Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem