Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Elöbb ki kell választanod milyen ,és melyik piezzó lesz.
Miért ragaszkodsz a 65 literhez? 55 liternél ne legyen több mert nem véletlenül hasraütés szerint jött ki . Így is nagy dög lesz. Piezzót meg végleg nem tudom ajánlani , mi lesz a középtartománnyal? 1500Hz - 8000 Hz ig csend lesz??? Ezt válaszd , mert egy kis ügysekedéssel össze lehet hozni a két Hsz-t.
szia
bocsi hozaszolasomhoz de sajnos nem olvastad az elozo oldalt 2 savos es keves penz en az egeszet haszon nelkul csinalom sot a szurest sajat anyagbol keszitem el azer lesz piezo mivel az az olcsob nem anyira a minoseg miat ha korlat nelkul lene penz nem nyakot hanem minosegi cuc javaslatat kernem. 16 eves gyereken probalok segiteni aki nem nagyoskodni probal hanem letezni egy eleg nehez gozgazas vilagba aki megerti elore is koszonom segitseget
a csipogokat 2-3 µF-os nempolarizalt elkon keresztul hajtod meg parhuzamosan a "nagy" hangszoroval.
Ha nincs polarizalatlan ( nem elektrolitikus) kondi lehet ket 4,7µF -os elektrolitikus kondit sorbakapcsolni osszekothe a PLUSZ kivezeteseiket ogy a ket MINUSZ kivezetes lessz a mi "nempolarizalt" kondenzatorunk , ezt lehet sorbakotni a csipogoval es az egeszet parhuzamosan a nagyhangszoroval. mas aljatresz nem kell ,a nagyhangszoro ompedanciaja a magas hangokom erossen megno es a magas hangok a csipogo fele fognak "menni " .A csipogok impdanviaja allitolag 8 ohm korul van az illeszto tekercs altal . A kinaiak hoznak olyan "auto"-ba valo csipogot amibe illeszto tekercs is van (feszultseg- feltranszformalo) szokott bennuk kondenzator is lenni.Nagyon olcso 1$ egy par , en tettem egy hazi hangfalba es OK mukodnek , csipognak. "halkan" halgatva a zenet pont jo "Loudness" beallitas lessz mint a legtobb kis hazi hangfal megoldas eseteben.
Ezt a fórumot ,én a legelejétöl elolvastam. Pontosan tudom mit írtál,(és hogyan)
De nem kaptam magyarázatot miért 65 liter? Ez nem befolyásolja a végösszeget A másik ,hogy miért drága az 1600 Ft -os hangszóró, ami megoldaná a problémát. Egy piezzó is belekerül annyiba , az átvitele meg nem felel meg ehez a hsz-hez. A középtartomány nem fog szólni , de ezt már írtam.
Pont ezt nyökögöm. Ha 2-3 µF kondit sorosan köt a piezzójával akkor 8000 Hz-nél vágja. A woffer 1200 ig szól ez kiderült az adatlapjáról is, mi lesz a középtartományban?
Tudod mit ? Legyen inkább 6.2 µF sorosan a piezzóval akkor kb 4000 nél kezdi vágni . A woffer-t meg endedjük el 3000 ig egy sorosan kötött 0.2 mH tekercsel. De így is biztos erős hangszín szabályzás kell a magas tarományban ,mivel a piezzók nemritkán 90-94 dB erzékenységüek , ez a woffer meg 87 dB. A tekercs elkészítése: kell 8.2 méter 1mm átmérőjű lakkozott rézhuzal. tekercstestnek : 18 mm átmérőjű 14mm hosszú magot kell választani műanyagból.(kb 50 Ft). Minden sorba 13 menet kell feltekerni 8 réteget egymásra. Bővebben: Link
Sziasztok! RH-sound hangszorókról mi a vélemény?Bővebben: Link
Garry Thunder ládáról rajzot be lehet valahonnan szerezni? Épített már valaki ilyet? más hangszóróval pl..?garry thunder
Nem rosszak ránézésre , de kár hogy egy fia T-S paraméter sincs hozzájuk.
Nekem külön gyanúsak a kiemelkedő érzékenységek! De ez csak az én kicsi véleményem ,vannak nálam jobban hozzáértők is itt jelen.
nincs? peddig ott a hsz link...Bővebben: Link
Kicsit megkeveredtél, norbiee az RH-sound hangszórókról kérdezett. Te a Garry elektronic-ot linkelted be.
Ezt a mélyet kellene megpróbálnom, engem is érdekel! kellene összedobni neki egy ládát, vagy rutse, vagy W vagy sub.... de sehol nem találok T-S-t
Most jön az a sorminta : mérni,bejáratni,mérni,bejáratni stb. És ezt mindgyárt 2 db Hsz-el!Egészen addig amig a T-S nem stabilizálódik.
Jó méregetést! :yes:
hazi cokmokrol van szo , a "loudness" gorbejet ha nezegeted latszik hogy a basszus es a magas ugy atlagba 50-60dB-el kell nagyobb legyen a KOZEP-hez kepest .
A melysugarzonak nem kell semmifele soros szuro , az egyszeruen ahogy felfele megy a frekvencia no az impedanciaja. Itt kezd majd szolni a csipogo .Nem nagyon mukodnek a csipogok "melyebb" taromanyban , csak arra velok hogy sziszegjenek igy egy kis teret adjanak .Ha valaki azt gondolja nincs kozepghang , kell ket egyforma taskaradio hangszorot beszerelni , a legjobbak a duplatolcseresek .Ezekhez lehet nagyobb kondit tenni hogy lejebb mukodjenek ekkor lehet a melyhez is egy tekercset tenni , es ehez a csipogokat ugyancsak a magas sziszegeshez. Az olcso "csipogok" nem tolcseresek a hatasfok kicsi remekul illeszkedik a kis hatasfoku melyekhez . Persze nincs figyelembe veve az impedancia atfedes , de meg nem tapasztaltam hazi cuccoknal hogy ne birta volna az erosito, inkabb a hangszorokat egettek ki. A magas tartomabyt en potmeterrel szabalyozom egyik hangfal parban , 10 Ohm-os 15W-os( huzal potmeter ) de lehet egy kapcsoloval par wattos ellenalasokal egy feszoltsehosztot csinalni .De csajk azert mert a TV-hez hasznaltam es egyes adokon nagyon nagy sziszeges volt igy "lehuztam" a csipogokat . "Heko" hangfalban lattam ilyen megoldast ( kapcsoloval ) meg a lengyel Unitra 120W-os hangfalakba ezeknak a kozep es a magas "nivo" kapcsolokkal allithato volt .
Pár napja már írtam róla hogy színpadi oldalmonitorok építését tervezem, (8Ohm) 2x150 W-os végfokhoz.
Rábukkantam erre a hangszóróra. A gyártója 1.1 cu.ft azaz kb 30 liter térfogatú reflexdobozt ajánl hozzá és a JBL progi is 28 literesre számította ki az optimumot. Ez a kis dobozméret felettébb szimpatikus, de vajon elég hangosak e a mélyei... a ládobot fontos volna jól hallani rajta, mivel digitális dobunk van (alesis D-4). Kedves MPedro zenész kolega! Hallottál már ilyen hsz-t, ilyen kicsi reflexben szólni? Érdemes szerinted a fent leírt célra ebből építeni? Természetesen bárki véleményét, javaslatát szívesen veszem :yes:
Ha megígéred hogy nagy betűvel kezded mostantól a mondataidat, akkor elárulom. :yes:
Az úgynevezett Thiele/Small paraméterek rövidítése. Ez a két fószer találta ki a úgy a 70' évek elején, hangszórók-hangdobozok számítási alapjait, és az összefüggéseket Ők foglalták rendszerbe.
Hátazért... Annak a "nagy" hangszórónak, középen valószínűleg szép kiemelései vannak, ilyen 10dB-sek, aztán valahol 1 és 2000Hz körül már esni kezd, ezt azért korrigálni lehetne..
És azért egy 50Ft-os fóliakondenzátoron ne spóroljunk már, a sorba kötött elkókkal... Ez így nem lúdnesz lesz, hanem kibírhatatlan.
Amit linkeltél is csak 3000-től használható igazán jól, meg a terhelhetősége sem elég sztem. Kiabálni tud a piezo is.
Más. A piezónál 1000 ohm környéki impedanciával kell számolni, ott a 6,8u-s kondi szinte hozzá sem nyúl az átvitelhez. Ezért szokás egy párhuzamos 10 ohm körüli ellenállással leejteni 8 ohm környékére. Sajnos a magnat hsz nem alkalmas sztem két útba, de most úgy tűnik nem is az a cél, hogy elfogadhatóan szóljon, csak h. szóljon. A 65 litertől meg majd még jobban kiemel mélyben. aztán elbúcsúzhatunk az impulzusválasztól.
Volt az már hamarabb is, Olson 1950-ben már egy elfogadható helyettesítő képet készített az elektrondinamikus hangszóróról.
Tévedés, méghozzá elég nagy. A lúdnesznél , mélytartományban kb. 4-5dB a kiemelés, 1k környékén -4 a szint, majd a felső oktávban újra eléri a 0-át az átvitel. A Fletcher–Munson görbéken alapul ez a kompenzáció, a hallásunk sajátosságaihoz próbál igazodni, szerintem kevés sikerrel.
A magashagszóróhoz soros ellenállás mindenképpen kell majd, egyrészt a terhelhetőség miatt, másrészt a hangnyomást is bőven illeszteni kell, ki tudja mennyi az a 87dB valójában, és hogy abból mennyi marad végül. Ui: csak úgy mellékesen, a 60dB 1 000 000-szoros teljesítményt jelent.
Inkább veszek olyant aminek tudom az adatait egyszerűbb lesz
Szia !
Nem, nem hallottam még, de ránéztem a tervre. Van ott a tetején egy érdekes szöveg : "Must use a 24 dB per octave high pass filter set to 180 Hz or higher (...) Must be used with a sub-woofer system" Vagyis, ehhez a boxhoz feltétlenül használni kell egy 180 Hz (vagy magasabb) 24 Db/oktávos felül-áteresztő szűrőt, és feltétlenül kell hozzá egy szub is. Nekem úgy tünik, ez a doboz a te célodra vszinűleg nem a legjobb kompromisszum, ám kitartás. Biztos, h. van jó megoldás. Ha ráér januárra, akkor majd alaposabban utána nézek, de kereskedőként most a karácsonyi őrület teljesen elborit. P.
Hi !
Javasolnék a piezzó helyett mást, ezt itt. Ez egy ringsugárzó, 2kHz-től indul, a frontjának mérete azonos a piezzóval, és az érzékenysége könnyebben visszafogható egy soros ellenállással. Amúgy nem rossz, ráadásul óóóócsó.... P.
hja, és annyira vissza sem kell fogni, mert a 105dB csak csúcsban, a középen található rezonáns kiemeléseinél érvényes, amúgy átlagban 95 környéke.
Ez nem így működik, hogy ránézel a tervre, amit mások rajzolgattak segítségképp azoknak, akik (kereskedőként) maguk nem akarnak, vagy tudnak dobozt tervezni a hangszóróhoz. Nem nem.
Meg kell nézni, mire használja Bassmaster, aztán kitalálni, hogy ehhez miféle doboz lehet jó.
A JBL prog vajon honnan sejthetné az "optimumot"? Nem gondolod ugye, hogy a program készítőinek valaki megsúgta az igényeidet, és az adott hangszóró képességeit....
(#327663) Bassmester
" Idézet: "„Pár napja már írtam róla hogy színpadi oldalmonitorok építését tervezem, (8Ohm) 2x150 W-os végfokhoz.” No comment...
szia
ne haragugy de az az mnc magas amit ajalsz az egyik leggyengebbb ami kaphato enal mar csak a sal piezok gyenkebek de meg olcsonak is. tapasztalatbol irom volt belole 4 db scolom hogy 1-2 ora hasznalat utan kisult az egesz 80w korul hasznalva es 1,6uf kondi volt a szurese a leirasi adat jo csak a tobi hasznalat alat gyenge. bocs hozaszolasomer de ez szemejes tapasztalat lehet te mas sorozatot hasznalsz belole. udv |
Bejelentkezés
Hirdetés |