Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ez még nekem nem elegendő mint felhn. körülmény. De Te tudod.
(#326818) csuli válasza ..............
azt olvastam a topicban hogy az forumtars egy gyereknek keszit egy nem tul igenyes hangfal parat , minnel olcsobb legyen es megis szoljon valahogy. Ezert gondolom hogy a kommersz megoldas a legmegfelelobb.Az osszes kommersz hangfal ilyen , neg a haromutas is , normal polarizalt kondikkal ,hogy minnel olcsobb legyen .radiok, CD-lejatszo+radio+kazettas magno, ilyen szimpla megoldasuak. Egy rendes pasziv hangvalto sokba kerul sok rezdrot kell bele es az bizony draga , igy mondenki lesporolja ahol csak tudja. Masvalaki emlitette hogy 80W-nal kieg a csipogo . Honnan a 2 x 80W ???. Erositorol nem halottam meg csak a hangfalakrol . Kiulonben azok az olcso csipogok jol birkjak a strapat , baratom gitarhangfalra szerelte es jo ket evig ott csipogtak( ket csipogo sorbakotve a 4 ohmos basszussal parhuzamossan) mig vegul egy jamsession-on kiegtek . Aztan most tet 4 darabot ketto ohelyett ( soros-parhuzamos kapcsolasba 3 µF kondival sorba ) a 12 huros gitarnak kell neha a szep zizeges , amugy gitarnak nem kene. Ugyhogy ha tobb ero van lehet 4 darabot szerelni egy hangfalhoz. A "loudness" az kb. igy nez ki ( mellekeltem abrat ), kozbe meg korigaltak de a kulombseg elenyeszo amator szempontbol. 2KHz 0dB -hez +45dB dukal a 40Hz -hez es +15dB a 10KHz-hez. A 20Hz-hez +75dB kene es a 15KHz-hez +20dB A girbegorbe ugy 100dB 2KHz-en tol felfele egy icipicit mitha kisimulna . Vagyis minnel hangossabb annal jobban kene meg egy kis kozephang , ez altalaban a nagy PA cuccoknal jelenik meg ahol az ugyes DISCO hangositok csak "loudness" felszerelest hasznalnak , ok se lattak a laudness gorbeket . Szabadteren az mar biztos hogy nem lehet "kompenzalni" a loudness gorbek szerint 60dB-el a szub-basszust mar rengeteg egy 100KW-os cucchoz a meg +10dB . Az utolso sorok egy stadionon /nagyobb koncertterem a legrosszabb hangot kapjak , az elso sorokban levok ugyancsak rosz hangzassal szamithatnak , legjobb valahol a kozepen egy kis teruleten ( ha hangszorok jol vannak felszerelve es nincs eppen hangkioltas a kozepso reszen a halgato /nezo teruleten) It alul van a "loudness" gorbesereg , a halk hazi halgatasi reszen lathato milyen nagyok a kulombsegek a kpzep es a szelso frekvenciak kozott. Halkan halgatva plusz egy kis korekcio egy szep hangkepet ad , nem az ami kene de halgathato.
Hát, nekem tényleg más a tapasztalatom. Ez tényleg nem a világ legjobb magasa, de nálam csak akkor sült el, amikor egy dj-nek kölcsönadtam a dobozokat.
Tudod, a zenésznek van technikusa, aki a cucc előtt van, és hallja a magasokat. A DJ a cucc mögött muxik, és nem hallja, azért mindig azt hiszi, hogy kevés. Lehet, hogy ezért szállt el a kölyöknek
Na basszus...
Azt a 180 Hz-et észre sem vettem. De szép is lett volna ha 30 literben 60Hz-től jól szól... Ez egyébként érdekes hogy 200 Hz környékétől már egyik-másik zártkosaras közép is használható, ezt meg 30 literben 180 Hz alatt szűrni kell keményen Na mindegy, akkor keresgélek tovább... Esetleg nincs konkrét javaslatod valami frankó hsz-ra?
mekkora hangerő kell?? lehet hogy jó lenne neked egy Lb 1221es, arra még sok is a végfok, de egy olyan mélyet ha megcsinálják nyugodtan zuzhatod, és azzal olcsón kijössz.... ja és 40-50L kellene neki
oké
Ilyenem még van is, csak rosszak sajnos. Anno elküldtük őket egy Quad-dal :no: Színpadi oldalmonitornak kell, a 150W-ot kötelező komolyan bírnia és persze jó ha minél érzékenyebb, kisebb, könnyebb... :yes: Szóval ez nem lesz olyan egyszerű eset.
És ez milyen rendszer?
Mert mindenki T és S paraméterekről beszél amikor láda meg hsz kerül szóba. Mit kell tuni róluk? ui.:Igyexem a nagybetükkel:p
vannak itt a fórumon is akik foglalkoznak felujitással, aránylag nem drágán, viszont ha jól megcsinálják akkor nagyon jó mélyeket kapsz... olyanokról hallok hogy 100w és 94db érzékenységet tud....
A tuttit azért én sem tudok mondani, de javaslatnak itt van egy, a boxtervek között a második tán OK.
Vagy itt egy másik, ezt pl. monitornak ajánlják (az ehhez tartozó tervek közül felülről a harmadik) Ha szub-ozni nem akartok rajta, hanem tényleg monitornak kell, szerintem a 250W / 98 dB elégséges. Ha gondolod, még körülnézek. P.
Sziasztok!
lenne pár kérdésem. kezdeném is: van egy hangszóróm és találtam hozzá angol paramétereket. szeretném megtudni hogy mi mit jelent és a hangfalkészítéshez melyek szükségesek. Adatok a fájlmellékletben jpg formátumban. segítségeteket előre is köszönöm.
És még pár apróság... ha hangfaldobozt szeretnék akkor azt készen venni, gyártatni, vagy gyártani, érdemes? ha van valaki aki foglalkozik ilyennel akkor kérném a szakvélaményét. A gyártással kapcsolatos tapasztalatokat, tanácsokat vagy információkat is szívesen várom.
előre is köszönöm a segítséget!
Szubozni nem akarunk rajta.
Ahoz már csináltam jóféle szubládát Azt a tölcséreset már kinéztem, ha nem lesz jobb, hát megpróbálom. Nem tudod véletlenül hogy a Best Off dobozokat milyen méllyel szerelik? Van két ilyenünk, de az egyik törött, totálkáros így hát nem használjuk, de a mélyek elvileg jók, csak nem tudom beazonositani.
Sajna, nem.
Nem nehéz kisütni a magas hangszórók bármelyikét ha ráengedjük a 2000 Hz alatti tarományt is!
Nem akarok senkit megbántani de kezd el dúrvulni a helyzet, van aki olyan hangfalat épit(ene) aminek az átvitele olyan ami direkt elnyomja a középtartományt, de van aki azzal is megelégszik ha már szól. Ennél egy kicsit magasabb szinten kellene ezt a kérdést űzni!
Felmerül bennem egy kérdés: Vajon az AIDS-el fertőzött anyatej valóban segitség -e?
Csak úgy mellékesen megjegyezném ezek a tervek BassBox -al készültek.
Bassmaster mi lenne ha mérnél az egyik BestOf doboz mélyhsz-én T-S -t. A mért eredmények alapján ITT sikerülhet be azonosítani. Esetleg az eredmények alapján lehetne találni valami hazai típust. Vagy még megkérdezheted a gyártót.
sziasztok!!!!
mar napok ota keresek nezelodok,de nem talaltam valaszt!!!ami engem erdekel:van 2drb blaucpunktom ami durva 40 w ehez szeretnek valami melylada rajzot!!ja es valami kocsierosito kezdoknek (abszolut kezdo) megkoszonom eloreis segitsegetek!!! (nem baj ha woofer vagy reflex lada)
Először is milyen mély? vagy autóhangszóró? mekkora?? többmindent kéne tudni róla!!
Szerintem keress rajta típust ,mert ez az infó kevés. Autóba akarod?
nos a kov. irja rajta!!!power rating 120w/ nominal power 45w 4 ohm a tipus CMW254 BLAUPUNKT!!!!!
PVC A membranja!!ha ez szamit valamit!!!ja es azt irja meg hogy car 'modulator magic' es kb enyi!!!!!!!!!
Mekkora a kocsid ?
mondjuk egy 6m^3 lada lessz a tervezes eredmenye ? Szerintem egyszeruen a meglevo felhasznalhato szabad ter szabja meg a "lada" nagysagat .Sok tervezes nem erdemes ha azt vesszuk hogy 17m-es hullam a 1,5m-es autoterbe "terjedne" . Tulajdonkeppen az auto belterel kene szamolni , ez szol bele a legtobbet a hangkepbe .
3 golf!!de a bon jovi kiadas a rovid!!! a lenyeg az hogy nem akarok megsuketulni a kocsiba!csak szeretem a zenet nagyon !azert szeretnek 1 dobozt ami szepen baszust adjon mert a tobbi meg van!!van 1 4x 5ow JVC melle 8 hangfal 2 a muszerfalon 2 az elso ajtokba 2 a hatsokba es meg van 2 hatul a csomagternel nos ez mind jo de a baj az hogy a ket csomagteri pioneer hangfalak teljesen eltakarjak a hatso ajtoban levo blaupunkt hangfal hangjat es ezert szeretnem oket felhasznalni melynyomokent!!!aki tudna segiteni otletekkel megkoszonnem!!!!!
hat azt gondolom a nivokat kell beallitsad megfeleloen.Az erzekenyebb vagy hangosabb hangszorokat halkitsad le a tobbihez aranyosan.
Ha mideg az erzekenyebb-hez veszel ujabb erzekenyebb hangszorot most azk lesznek hangosabbak es aztan a masikat kell cserelni es soha se lessz vege .LOL.. Javitottam HEKO hangfalat ( HIFI) szuper hangfal , vagy 6-7 hangszoroo volt benne ,1Egy 15" /25W mely, vagy ket kozep sugarzo es meg vagy 3-4 mindenfele csipogo , tolcseres -tolcser nelkul. A kozep /magas reszeket kapcsoloval lehetett halkitani kulon a magas es a kozep reszt . Megjavitotam ket csipogot aztan erzekenyebb lett mind volt eredetileg ( tulajdonkepp kisebbre sikerult a tekercs impedanciaja , le volt teljessen egve es csak ugy saccoltam hogy hany menet lehetett). Vegul is ket 3W-os 5-10 ohmos elenallast kotottem be sorba vele hogy ne legyen tul hamgos a tobbihez kepest. Lakasom mellett van az "Auto System "bolt , csupa auto cucc , szubok , szubos ladak, mindenfele hangszoro . Fantazia , atlatszo szubladak , nemelyik edesseg/ragogumi automatara hasonlit ( hehe) , Kek LED-ekkel "1000" W-os kinai JBL szub-al, meg mindenfele aranyozot kosaru szub , gyonyoru nagy aranyozott csavarokkal ...hehe de ki latja? ...kesz " hangszoro-paradicsom" nem olyan veszesek a ladak , inkabb erdekesek es latvanyosak , nem tudom mennyi a tervezesben a latvanyossag es menyi az akusztika .Szerintem a latvanyossag a fo dolog ezeknel a "cukorka/ragogumi- automatak"-nal .Tenyleg ugy neznek ki . Ki kell nezzel az autohoz egy akusztikus "bandpass" filteres lada "tervrajzot" a neten , ami be is fer a csomagtartoba hatul/alul ahol hely van es amenyit szol ugy eleg lessz bistossan.A tobbit hozza halkitod egy optimalis hangzasra . Az auto kicsi 1W-nal egy kishatasfoku hangszoro is 86dB ad (1m) ez 16W-on mar 98dB lessz ,32W-nal 101dB!! egy 1,5 m^3 auto-belterben . Ez mar igencsak "zavaro" es faraszto huzamos halgatas eseteben.Ne is beszeljunkj arrol hogy kell haljad az utcat a kornyezo zajokat kozlekedes kozben .
koszi szepen hogy foglalkoztal velem!!!!! nekem is kb ez a velemenyem a hazgos zenerol a kocsiba!!! ezert is szeretnem ha szepen tisztan szoljanak a hangfalak a baszus legyen baszus a kozep meg kozep!!!!keresni fogok "bandpass"filteres ladat aztan valami csak lessz!!kiszi megegyszer!!!!!!!!!!!!
Kérlek hogy figyel oda hogy mit, és hogyan írsz. Mondatkezdés nagybetűvel, betűcserék, felesleges mondatvégi írásjel dömping. Fórumszabályzat: II és XXII. pontja. -szamóca
Nem hiszem ,hogy nincs olyan zene amihez ez a lineáris átvitel passzolna. Söt egy kis módosítás élvezhetettlenné teheti.
Látom azért abszolulte nem vagy kezdő . Ezért meg is kérdezném ,hogy van egy végfokom , szinte tökéletes lineáris és pontos átvitellel. Ehez szeretnék egy loudnes-t ,vagy egy mélyhangkiemelőt építeni ,mert azért én is úgy szeretem ,ha dönget egy picit. Nincs valami jó kipróbált rajzod? |
Bejelentkezés
Hirdetés |