Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   77 / 731
(#) pl13 válasza MPedro hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Ez még nekem nem elegendő mint felhn. körülmény. De Te tudod.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

(#326818) csuli válasza ..............

azt olvastam a topicban hogy az forumtars egy gyereknek keszit egy nem tul igenyes hangfal parat , minnel olcsobb legyen es megis szoljon valahogy.

Ezert gondolom hogy a kommersz megoldas a legmegfelelobb.Az osszes kommersz hangfal ilyen , neg a haromutas is , normal polarizalt kondikkal ,hogy minnel olcsobb legyen .radiok, CD-lejatszo+radio+kazettas magno, ilyen szimpla megoldasuak.
Egy rendes pasziv hangvalto sokba kerul sok rezdrot kell bele es az bizony draga , igy mondenki lesporolja ahol csak tudja.

Masvalaki emlitette hogy 80W-nal kieg a csipogo .

Honnan a 2 x 80W ???. Erositorol nem halottam meg csak a hangfalakrol .

Kiulonben azok az olcso csipogok jol birkjak a strapat , baratom gitarhangfalra szerelte es jo ket evig ott csipogtak( ket csipogo sorbakotve a 4 ohmos basszussal parhuzamossan) mig vegul egy jamsession-on kiegtek .
Aztan most tet 4 darabot ketto ohelyett ( soros-parhuzamos kapcsolasba 3 µF kondival sorba ) a 12 huros gitarnak kell neha a szep zizeges , amugy gitarnak nem kene.

Ugyhogy ha tobb ero van lehet 4 darabot szerelni egy hangfalhoz.

A "loudness" az kb. igy nez ki ( mellekeltem abrat ), kozbe meg korigaltak de a kulombseg elenyeszo amator szempontbol.
2KHz 0dB -hez +45dB dukal a 40Hz -hez es +15dB a 10KHz-hez.

A 20Hz-hez +75dB kene es a 15KHz-hez +20dB

A girbegorbe ugy 100dB 2KHz-en tol felfele egy icipicit mitha kisimulna .

Vagyis minnel hangossabb annal jobban kene meg egy kis kozephang , ez altalaban a nagy PA cuccoknal jelenik meg ahol az ugyes DISCO hangositok csak "loudness" felszerelest hasznalnak , ok se lattak a laudness gorbeket .

Szabadteren az mar biztos hogy nem lehet "kompenzalni" a loudness gorbek szerint 60dB-el a szub-basszust mar rengeteg egy 100KW-os cucchoz a meg +10dB .

Az utolso sorok egy stadionon /nagyobb koncertterem a legrosszabb hangot kapjak , az elso sorokban levok ugyancsak rosz hangzassal szamithatnak , legjobb valahol a kozepen egy kis teruleten ( ha hangszorok jol vannak felszerelve es nincs eppen hangkioltas a kozepso reszen a halgato /nezo teruleten)

It alul van a "loudness" gorbesereg , a halk hazi halgatasi reszen lathato milyen nagyok a kulombsegek a kpzep es a szelso frekvenciak kozott.
Halkan halgatva plusz egy kis korekcio egy szep hangkepet ad , nem az ami kene de halgathato.
(#) MPedro válasza csuli hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Hát, nekem tényleg más a tapasztalatom. Ez tényleg nem a világ legjobb magasa, de nálam csak akkor sült el, amikor egy dj-nek kölcsönadtam a dobozokat.

Tudod, a zenésznek van technikusa, aki a cucc előtt van, és hallja a magasokat. A DJ a cucc mögött muxik, és nem hallja, azért mindig azt hiszi, hogy kevés. Lehet, hogy ezért szállt el a kölyöknek
(#) Bassmester válasza MPedro hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Na basszus...
Azt a 180 Hz-et észre sem vettem.
De szép is lett volna ha 30 literben 60Hz-től jól szól...
Ez egyébként érdekes hogy 200 Hz környékétől már egyik-másik zártkosaras közép is használható, ezt meg 30 literben 180 Hz alatt szűrni kell keményen
Na mindegy, akkor keresgélek tovább...
Esetleg nincs konkrét javaslatod valami frankó hsz-ra?
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

mekkora hangerő kell?? lehet hogy jó lenne neked egy Lb 1221es, arra még sok is a végfok, de egy olyan mélyet ha megcsinálják nyugodtan zuzhatod, és azzal olcsón kijössz.... ja és 40-50L kellene neki

(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

oké
Ilyenem még van is, csak rosszak sajnos.
Anno elküldtük őket egy Quad-dal :no:
Színpadi oldalmonitornak kell, a 150W-ot kötelező komolyan bírnia és persze jó ha minél érzékenyebb, kisebb, könnyebb... :yes: Szóval ez nem lesz olyan egyszerű eset.
(#) mhorpheus válasza szamóca hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

És ez milyen rendszer?
Mert mindenki T és S paraméterekről beszél amikor láda meg hsz kerül szóba.
Mit kell tuni róluk?

ui.:Igyexem a nagybetükkel:p

vannak itt a fórumon is akik foglalkoznak felujitással, aránylag nem drágán, viszont ha jól megcsinálják akkor nagyon jó mélyeket kapsz... olyanokról hallok hogy 100w és 94db érzékenységet tud....
(#) MPedro válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

A tuttit azért én sem tudok mondani, de javaslatnak itt van egy, a boxtervek között a második tán OK.

Vagy itt egy másik, ezt pl. monitornak ajánlják (az ehhez tartozó tervek közül felülről a harmadik)

Ha szub-ozni nem akartok rajta, hanem tényleg monitornak kell, szerintem a 250W / 98 dB elégséges.

Ha gondolod, még körülnézek.

P.
(#) Rider_03 hozzászólása Dec 15, 2008 /

Sziasztok!

lenne pár kérdésem. kezdeném is: van egy hangszóróm és találtam hozzá angol paramétereket. szeretném megtudni hogy mi mit jelent és a hangfalkészítéshez melyek szükségesek. Adatok a fájlmellékletben jpg formátumban.

segítségeteket előre is köszönöm.

(#) Rider_03 hozzászólása Dec 15, 2008 /

És még pár apróság... ha hangfaldobozt szeretnék akkor azt készen venni, gyártatni, vagy gyártani, érdemes? ha van valaki aki foglalkozik ilyennel akkor kérném a szakvélaményét. A gyártással kapcsolatos tapasztalatokat, tanácsokat vagy információkat is szívesen várom.

előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bassmester válasza MPedro hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Szubozni nem akarunk rajta.
Ahoz már csináltam jóféle szubládát
Azt a tölcséreset már kinéztem, ha nem lesz jobb, hát megpróbálom.
Nem tudod véletlenül hogy a Best Off dobozokat milyen méllyel szerelik?
Van két ilyenünk, de az egyik törött, totálkáros így hát nem használjuk, de a mélyek elvileg jók, csak nem tudom beazonositani.
(#) MPedro válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Sajna, nem.
(#) ptesza válasza karpi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Nem nehéz kisütni a magas hangszórók bármelyikét ha ráengedjük a 2000 Hz alatti tarományt is!

(#) ptesza hozzászólása Dec 15, 2008 /

Nem akarok senkit megbántani de kezd el dúrvulni a helyzet, van aki olyan hangfalat épit(ene) aminek az átvitele olyan ami direkt elnyomja a középtartományt, de van aki azzal is megelégszik ha már szól. Ennél egy kicsit magasabb szinten kellene ezt a kérdést űzni!

Felmerül bennem egy kérdés: Vajon az AIDS-el fertőzött anyatej valóban segitség -e?

(#) ptesza válasza MPedro hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Csak úgy mellékesen megjegyezném ezek a tervek BassBox -al készültek.

Bassmaster mi lenne ha mérnél az egyik BestOf doboz mélyhsz-én T-S -t. A mért eredmények alapján ITT sikerülhet be azonosítani. Esetleg az eredmények alapján lehetne találni valami hazai típust. Vagy még megkérdezheted a gyártót.
(#) andrew23 hozzászólása Dec 16, 2008 /

sziasztok!!!!
mar napok ota keresek nezelodok,de nem talaltam valaszt!!!ami engem erdekel:van 2drb blaucpunktom ami durva 40 w ehez szeretnek valami melylada rajzot!!ja es valami kocsierosito kezdoknek (abszolut kezdo) megkoszonom eloreis segitsegetek!!! (nem baj ha woofer vagy reflex lada)
(#) Andreas89 válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Először is milyen mély? vagy autóhangszóró? mekkora?? többmindent kéne tudni róla!!
(#) ptesza válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Szerintem keress rajta típust ,mert ez az infó kevés. Autóba akarod?
(#) andrew23 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

autoba szeretnem!!!

(#) andrew23 válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

nos a kov. irja rajta!!!power rating 120w/ nominal power 45w 4 ohm a tipus CMW254 BLAUPUNKT!!!!!
(#) andrew23 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

PVC A membranja!!ha ez szamit valamit!!!ja es azt irja meg hogy car 'modulator magic' es kb enyi!!!!!!!!!
(#) andrew23 válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

igy egyszerubb!gondolom :help:
(#) andrew23 válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

ez a masik
(#) karpi válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Mekkora a kocsid ?

mondjuk egy 6m^3 lada lessz a tervezes eredmenye ?

Szerintem egyszeruen a meglevo felhasznalhato szabad ter szabja meg a "lada" nagysagat .Sok tervezes nem erdemes ha azt vesszuk hogy 17m-es hullam a 1,5m-es autoterbe "terjedne" .

Tulajdonkeppen az auto belterel kene szamolni , ez szol bele a legtobbet a hangkepbe .
(#) andrew23 válasza karpi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

3 golf!!de a bon jovi kiadas a rovid!!! a lenyeg az hogy nem akarok megsuketulni a kocsiba!csak szeretem a zenet nagyon !azert szeretnek 1 dobozt ami szepen baszust adjon mert a tobbi meg van!!van 1 4x 5ow JVC melle 8 hangfal 2 a muszerfalon 2 az elso ajtokba 2 a hatsokba es meg van 2 hatul a csomagternel nos ez mind jo de a baj az hogy a ket csomagteri pioneer hangfalak teljesen eltakarjak a hatso ajtoban levo blaupunkt hangfal hangjat es ezert szeretnem oket felhasznalni melynyomokent!!!aki tudna segiteni otletekkel megkoszonnem!!!!!
(#) karpi válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

hat azt gondolom a nivokat kell beallitsad megfeleloen.Az erzekenyebb vagy hangosabb hangszorokat halkitsad le a tobbihez aranyosan.

Ha mideg az erzekenyebb-hez veszel ujabb erzekenyebb hangszorot most azk lesznek hangosabbak es aztan a masikat kell cserelni es soha se lessz vege .LOL..

Javitottam HEKO hangfalat ( HIFI) szuper hangfal , vagy 6-7 hangszoroo volt benne ,1Egy 15" /25W mely, vagy ket kozep sugarzo es meg vagy 3-4 mindenfele csipogo , tolcseres -tolcser nelkul.

A kozep /magas reszeket kapcsoloval lehetett halkitani kulon a magas es a kozep reszt .

Megjavitotam ket csipogot aztan erzekenyebb lett mind volt eredetileg ( tulajdonkepp kisebbre sikerult a tekercs impedanciaja , le volt teljessen egve es csak ugy saccoltam hogy hany menet lehetett).

Vegul is ket 3W-os 5-10 ohmos elenallast kotottem be sorba vele hogy ne legyen tul hamgos a tobbihez kepest.

Lakasom mellett van az "Auto System "bolt , csupa auto cucc , szubok , szubos ladak, mindenfele hangszoro .
Fantazia , atlatszo szubladak , nemelyik edesseg/ragogumi automatara hasonlit ( hehe) , Kek LED-ekkel "1000" W-os kinai JBL szub-al, meg mindenfele aranyozot kosaru szub , gyonyoru nagy aranyozott csavarokkal ...hehe de ki latja? ...kesz " hangszoro-paradicsom"
nem olyan veszesek a ladak , inkabb erdekesek es latvanyosak , nem tudom mennyi a tervezesben a latvanyossag es menyi az akusztika .Szerintem a latvanyossag a fo dolog ezeknel a "cukorka/ragogumi- automatak"-nal .Tenyleg ugy neznek ki .

Ki kell nezzel az autohoz egy akusztikus "bandpass" filteres lada "tervrajzot" a neten ,
ami be is fer a csomagtartoba hatul/alul ahol hely van es amenyit szol ugy eleg lessz bistossan.A tobbit hozza halkitod egy optimalis hangzasra .

Az auto kicsi 1W-nal egy kishatasfoku hangszoro is 86dB ad (1m) ez 16W-on mar 98dB lessz ,32W-nal 101dB!! egy 1,5 m^3 auto-belterben
.
Ez mar igencsak "zavaro" es faraszto huzamos halgatas eseteben.Ne is beszeljunkj arrol hogy kell haljad az utcat a kornyezo zajokat kozlekedes kozben .
(#) andrew23 válasza karpi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

koszi szepen hogy foglalkoztal velem!!!!! nekem is kb ez a velemenyem a hazgos zenerol a kocsiba!!! ezert is szeretnem ha szepen tisztan szoljanak a hangfalak a baszus legyen baszus a kozep meg kozep!!!!keresni fogok "bandpass"filteres ladat aztan valami csak lessz!!kiszi megegyszer!!!!!!!!!!!!

Kérlek hogy figyel oda hogy mit, és hogyan írsz.
Mondatkezdés nagybetűvel, betűcserék, felesleges mondatvégi írásjel dömping.
Fórumszabályzat: II és XXII. pontja.
-szamóca
(#) ptesza válasza (») Dec 17, 2008 /

Nem hiszem ,hogy nincs olyan zene amihez ez a lineáris átvitel passzolna. Söt egy kis módosítás élvezhetettlenné teheti.

Látom azért abszolulte nem vagy kezdő . Ezért meg is kérdezném ,hogy van egy végfokom , szinte tökéletes lineáris és pontos átvitellel. Ehez szeretnék egy loudnes-t ,vagy egy mélyhangkiemelőt építeni ,mert azért én is úgy szeretem ,ha dönget egy picit. Nincs valami jó kipróbált rajzod?
Következő: »»   77 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem