Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Az első egy 5 fázisú unipoláris motor, míg a második bipoláris.
Az unipoláris motorhoz elég egy léptetőregiszter megfelelő végfokozattal, a bipolárishoz viszont teljes, vagy fél híd szükséges.
A teljes illetve félhíd hogyan működik, és hogyan építhető meg?
A hidat úgy képzeld el (kapcsolókkal szemléltetve), hogy a 2-2db kapcsolót sorba kötöd, majd párhuzamosan. Az így kapott két kivezetéseket kötöd a táp - és + kivezetéseire. A sorba kötött kapcsolók közötti kivezetésekre jön a terhelés. Legjobban egy H betűvel tudom szemléltetni, ahol a I az egyik sorbakötött kapcsoló pár, - a terhelés, és I a másik sorbakötött kapcsolópár. Ezeket átlóssan kapcsolgatva váltogatni tudod a kapcsolópárok közti feszültség irányát. Ebből a hídból 2 fázisú motor esetén 2db szükséges.
Teljes hídnál legalább 4db kapcsoló eszköz (pl. tranzisztor) szükséges, ahol mindegyik külön-külön vezérelt (4db vezérlőjel). Fél hídnál 2 ill. 4db kapcsolóelemet is használhatsz. 4db kapcsolóelem esetén az átlós kapcsolókat vezérled ugyanazzal a jellel, vagyis a teljes hídtól eltérően itt 2db vezérlőjel elegendő a híd működtetéséhez (jelinvertálással már 1 is elég). 2db kapcsolóelem esetén a hídnak csak az egyik felében van kapcsolóelem. A másik felében 1db szimmetrikus táp van, aminek 0 kivezetése és a másik oldali kapcsolópár középkivezetése között lép fel feszültség, attól függően, hogy melyik kapcsolóelem zárt.
Én azt szeretném kérdezni, hogy a debug.exe-ben milyen parancsal lehet külön-külön kabcsolgatni a kimeneteket?
Szia!
Van két sla7026-os icm nem tud valaki kapcsolási rajzot egy egyszerű léptetőmotor vezérlő elektronikát lpt-re? Előre is köszi!!
Hi!
Sztem a debug /? vagy a debug promptja utáni - (minusz) jel után 1 ? kérdőjel enter hatására bőséges helpet kapsz ... -? assembler kód A [cím] összehasonlítás C címtartomány memória lista D [tartomány] adatbevitel E cím [lista] feltöltés F tartomány lista futtatás G [=cím] [cím] hexa aritmetika H érték1 érték2 I/O port olvasás I port betöltés lemezről L [cím] [meghajtó] [kezdő szektor] [szám] áthelyezés M tartománycím fájlnév N [teljes fájlnév] [argumentumlista] I/O port írás O port bájt végrehajtás P [=cím] [szám] kilépés Q regiszterek R [regiszter] keresés S tartomány lista nyomkövetés T [=cím] [érték] visszafejtés U [érték] lemezre írás W [cím] [meghajtó] [kezdő szektor] [szám] Bővített memória foglalás XA [lapok száma] Bővített memória felszabadítás XD [leíró] Bővített memória lapok kiosztása XM [Lpage] [Ppage] [leíró] Bővített memória státusza XS ebből neked a : I/O port írás O port bájt és I/O port olvasás I port parancsok kellenek ... ennyi ...
első két adatlapban vannak kapcsrajzok: katt
Így kellene?
O 378 01 O 378 02 ... a kikapcs hogy? nemigazán értem
igen ilyesmi ...
kikapcs az pl 0 küldesz ki. mind be az meg FF De kérdés milyen oprendszer alatt ?! HA netán NT W2k XP van akkor azok nem engedik a "HAL" rétegük miatt. W9x-ek DOS az simán enged ilyen "durva" drasztikus beavakozást a lelki világába az alaplapnak. 32 bites oprendszerek alá kell 1 segéd dll ami enged rajta keresztül direkt lptre írni ....
Xp-m van de nekem működik a dolog, van egy progi hozzá, csak azt nem tudtam, hogy a debugban mit kell beírni
a bipoláris és az unpoláris motort, hogy lehet fel ismerni(adatlap infó nélkül)?? megmérni ellenállását stb?
:help:
bipolársinak ált 4 kivezetése van, unipolársinak minimum 5... asszem, ha meg 8 vezetéke van akkor lehet bi- és unipoláris is , attól függ hogyan kötöd be
köcce az info-t akkor keresek valamilyent
van 4 vezetékes és 6 os is csak 24V ossak, van rajta matrica eddig nem vettem, észre..
Sziasztok segitségeteket kérném 5 tekercses motor vezerlésére Berger Lahr VRDM 566/50 .Segitségeteket előre is köszönöm.
[link=http://www.aaroncake.net/circuits/stepper.htm ]http://www.aaroncake.net/circuits/stepper.htm[/link]
ezt össze doptam én is, de Degusssal együtt gondolkoztunk, mert nekem nem müxik az S1 mint irány váltó! rendes panelt csinálok a héten, kiváncsi leszek változik-e.. üdv
Szia!
Én nemrég leltem rá egy oldalra: www.mikroklub.hu Itt nézz szét sok fincsi dolog van!
Szevasztok!
Az enyém is épül. Már a nyák készen van, most a fúrkálásnál tartok, de már fáj a csuklóm, ezért vagyok itt. Remélem azért működni fog.
szasztok, nekem az lenne a kérdésem, hogy a számítógépes ventillátorokat lehetne a következő kapcsolással vezérelni? ott is négy tekercs van, kihoznám a kivezetéseket, és úgy kötném be mint a rajzon
Igaz, a mérete nem nagy, de ha lehet, kerüljük a bmp képeket! Kérlek, legközelebb Te is jpg, vagy gif formátumúban tedd fel, légy szíves. Köszönöm. Moderator
Sziasztok!
5 pólusú motor vezérléshez keresek kapcsolási rajzot.
Szia!
A) N+1 darab ilyen topik van már, ahol ezt tárgyaltuk. Létezik kereső is! Nem kellene nyakra-főre új topikokat nyitogatni, mikor már van ilyen témájú! B) Van egy kapcsolás, de se nekem, se Szabi83-nak nem működik. Itten találod. Ne vesződj vele, nem érdemes. C) leltem másikat: [link=http://www.electronics-lab.com/projects/pc/017/]http://www.electronics-lab.com/projects/pc/017/[/link]
Sziasztok! Tudom, már a könyökötökön jön ki, de nem tudtok egy IC nélküli vezérlést LPT-ről 5-kivezetéses léptetőhöz? Kicsit tanulgatnám a vezérlést, de először kellene egy alapkapcsolás...
Álltalában mennyi ideig szabad a feszt a motoron hagyni és lépni a következő tekercsre?
Alapkapcsolás:
- 4db NPN tranyó + 4db dióda + 4db 1k-s ellenállás, ami a tranyók bázisa és LPT egyes kimenetei közé megy A feszt addig kell rajta hagyni, amíg be nem "ugrik" a helyére (néhány millisec), utána meg kisebb feszt szoktak rákapcsolni (vagy PWM-et alkalmaznak), hogy azért egy helyben tartsa, de ne melegedjen túlzottan.
Nem okoskodni szeretnék, de ha itt ez a topic leírom, amit én tudok...(biztos mások is tudják, de biztos vannak, akik nem).
Ez pedig unipoláris motorok "turbó módja"(saját elnevezés; tom kicsit ) avagy hogyan sajtoljunk ki minél nagyobb nyomatékot stepperünkből. Nos egész léptetés esetén egymás után kapcsoljuk be a tekercseket, valahogy így: 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4, stb. "Turbó módban" csak ezt a léptetést kell megváltoztatni, mégpedig így: 1-2, (nem tévedés! egyszerre két tekercs), 2-3, 3-4, 4-1, 1-2, 2-3, 3-4, 4-1, stb. A vezérlő elektronikát célszerű módosítani (ha kell), mert motorunk áramfelvétele a korábbi kétszeresére nő! Remélem, valakinek hasznos lesz majd!
A diódákat párhuzamosan kell kötni vagy sorosan?
Gondolom párhuzamosan, mint a reléknél...
Párhuzamosan!
Természetesen párhuzamosan, ahogy a reléknél; hiszen a motorban is tekercsek vannak, mint a relékben.
Programmernek: ha az 1-2, meg a 2-3 közé berakod a 2-őt is, akkor is erős marad, ráadásul dupla annyit tud lépni...ezt a módot hívják Half steppingnek. Így egyébként nevezheted turbó módnak, mert jóval gyorsabban fog tudni pörögni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |