Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   7 / 164
(#) Slope válasza whisky hozzászólására (») Máj 1, 2006 /

Az első egy 5 fázisú unipoláris motor, míg a második bipoláris.
Az unipoláris motorhoz elég egy léptetőregiszter megfelelő végfokozattal, a bipolárishoz viszont teljes, vagy fél híd szükséges.
(#) whisky válasza Slope hozzászólására (») Máj 2, 2006 /

A teljes illetve félhíd hogyan működik, és hogyan építhető meg?
(#) Slope válasza whisky hozzászólására (») Máj 2, 2006 /

A hidat úgy képzeld el (kapcsolókkal szemléltetve), hogy a 2-2db kapcsolót sorba kötöd, majd párhuzamosan. Az így kapott két kivezetéseket kötöd a táp - és + kivezetéseire. A sorba kötött kapcsolók közötti kivezetésekre jön a terhelés. Legjobban egy H betűvel tudom szemléltetni, ahol a I az egyik sorbakötött kapcsoló pár, - a terhelés, és I a másik sorbakötött kapcsolópár. Ezeket átlóssan kapcsolgatva váltogatni tudod a kapcsolópárok közti feszültség irányát. Ebből a hídból 2 fázisú motor esetén 2db szükséges.
Teljes hídnál legalább 4db kapcsoló eszköz (pl. tranzisztor) szükséges, ahol mindegyik külön-külön vezérelt (4db vezérlőjel).
Fél hídnál 2 ill. 4db kapcsolóelemet is használhatsz. 4db kapcsolóelem esetén az átlós kapcsolókat vezérled ugyanazzal a jellel, vagyis a teljes hídtól eltérően itt 2db vezérlőjel elegendő a híd működtetéséhez (jelinvertálással már 1 is elég).
2db kapcsolóelem esetén a hídnak csak az egyik felében van kapcsolóelem. A másik felében 1db szimmetrikus táp van, aminek 0 kivezetése és a másik oldali kapcsolópár középkivezetése között lép fel feszültség, attól függően, hogy melyik kapcsolóelem zárt.
(#) Darazsx válasza bozsokiandras hozzászólására (») Júl 10, 2006 /

Én azt szeretném kérdezni, hogy a debug.exe-ben milyen parancsal lehet külön-külön kabcsolgatni a kimeneteket?
(#) angelero válasza kyrk hozzászólására (») Júl 10, 2006 /

Szia!
Van két sla7026-os icm nem tud valaki kapcsolási rajzot egy egyszerű léptetőmotor vezérlő elektronikát lpt-re? Előre is köszi!!
(#) Kera_Will válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 10, 2006 /

Hi!

Sztem a debug /?

vagy a debug promptja utáni - (minusz) jel után 1 ?
kérdőjel enter hatására bőséges helpet kapsz ...

-?
assembler kód A [cím]
összehasonlítás C címtartomány
memória lista D [tartomány]
adatbevitel E cím [lista]
feltöltés F tartomány lista
futtatás G [=cím] [cím]
hexa aritmetika H érték1 érték2
I/O port olvasás I port
betöltés lemezről L [cím] [meghajtó] [kezdő szektor] [szám]
áthelyezés M tartománycím
fájlnév N [teljes fájlnév] [argumentumlista]
I/O port írás O port bájt
végrehajtás P [=cím] [szám]
kilépés Q
regiszterek R [regiszter]
keresés S tartomány lista
nyomkövetés T [=cím] [érték]
visszafejtés U [érték]
lemezre írás W [cím] [meghajtó] [kezdő szektor] [szám]
Bővített memória foglalás XA [lapok száma]
Bővített memória felszabadítás XD [leíró]
Bővített memória lapok kiosztása XM [Lpage] [Ppage] [leíró]
Bővített memória státusza XS

ebből neked a :

I/O port írás O port bájt

és

I/O port olvasás I port

parancsok kellenek ... ennyi ...
(#) Báddzsó válasza angelero hozzászólására (») Júl 10, 2006 /

első két adatlapban vannak kapcsrajzok: katt
(#) Darazsx válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 11, 2006 /

Így kellene?
O 378 01
O 378 02 ...
a kikapcs hogy? nemigazán értem
(#) Kera_Will válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 11, 2006 /

igen ilyesmi ...

kikapcs az pl 0 küldesz ki.

mind be az meg FF

De kérdés milyen oprendszer alatt ?!

HA netán NT W2k XP van akkor azok nem engedik a "HAL" rétegük miatt. W9x-ek DOS az simán enged ilyen "durva" drasztikus beavakozást a lelki világába az alaplapnak.

32 bites oprendszerek alá kell 1 segéd dll ami enged rajta keresztül direkt lptre írni ....
(#) Darazsx válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

Xp-m van de nekem működik a dolog, van egy progi hozzá, csak azt nem tudtam, hogy a debugban mit kell beírni
(#) szabi83 válasza Slope hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

a bipoláris és az unpoláris motort, hogy lehet fel ismerni(adatlap infó nélkül)?? megmérni ellenállását stb?

:help:
(#) Báddzsó válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

bipolársinak ált 4 kivezetése van, unipolársinak minimum 5... asszem, ha meg 8 vezetéke van akkor lehet bi- és unipoláris is , attól függ hogyan kötöd be
(#) szabi83 válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

köcce az info-t akkor keresek valamilyent
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

van 4 vezetékes és 6 os is csak 24V ossak, van rajta matrica eddig nem vettem, észre..
(#) Kera_Will válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 12, 2006 /

debug most már willy?
(#) jocipoci válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 13, 2006 /

Sziasztok segitségeteket kérném 5 tekercses motor vezerlésére Berger Lahr VRDM 566/50 .Segitségeteket előre is köszönöm.
(#) szabi83 válasza hilbi hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

[link=http://www.aaroncake.net/circuits/stepper.htm ]http://www.aaroncake.net/circuits/stepper.htm[/link]
ezt össze doptam én is, de Degusssal együtt gondolkoztunk, mert nekem nem müxik az S1 mint irány váltó!
rendes panelt csinálok a héten, kiváncsi leszek változik-e..

üdv
(#) szabi83 válasza G-Lex hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

hmm most olvasom, neked se jó..
(#) Satterhand válasza G-Lex hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

Szia!

Én nemrég leltem rá egy oldalra: www.mikroklub.hu
Itt nézz szét sok fincsi dolog van!
(#) Lucifer válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

Szevasztok!
Az enyém is épül. Már a nyák készen van, most a fúrkálásnál tartok, de már fáj a csuklóm, ezért vagyok itt. Remélem azért működni fog.
(#) gege_01 válasza Slope hozzászólására (») Júl 20, 2006 /

szasztok, nekem az lenne a kérdésem, hogy a számítógépes ventillátorokat lehetne a következő kapcsolással vezérelni? ott is négy tekercs van, kihoznám a kivezetéseket, és úgy kötném be mint a rajzon

Igaz, a mérete nem nagy, de ha lehet, kerüljük a bmp képeket! Kérlek, legközelebb Te is jpg, vagy gif formátumúban tedd fel, légy szíves. Köszönöm. Moderator
(#) jocipoci hozzászólása Júl 31, 2006 /

Sziasztok!

5 pólusú motor vezérléshez keresek kapcsolási rajzot.
(#) Lucifer válasza jocipoci hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

Szia!

A) N+1 darab ilyen topik van már, ahol ezt tárgyaltuk.
Létezik kereső is! Nem kellene nyakra-főre új topikokat nyitogatni, mikor már van ilyen témájú!

B) Van egy kapcsolás, de se nekem, se Szabi83-nak nem működik. Itten találod. Ne vesződj vele, nem érdemes.

C) leltem másikat: [link=http://www.electronics-lab.com/projects/pc/017/]http://www.electronics-lab.com/projects/pc/017/[/link]
(#) jocipoci válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

Bocsánat, hogy új topikot nyitottam.

Ez nem 4 tekercses, hanem 10 tekercses motor.
Nézd meg ezt!
(#) Darazsx válasza jocipoci hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

Sziasztok! Tudom, már a könyökötökön jön ki, de nem tudtok egy IC nélküli vezérlést LPT-ről 5-kivezetéses léptetőhöz? Kicsit tanulgatnám a vezérlést, de először kellene egy alapkapcsolás...

Álltalában mennyi ideig szabad a feszt a motoron hagyni és lépni a következő tekercsre?

96s.jpg

(#) Báddzsó válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

Alapkapcsolás:

- 4db NPN tranyó + 4db dióda + 4db 1k-s ellenállás, ami a tranyók bázisa és LPT egyes kimenetei közé megy

A feszt addig kell rajta hagyni, amíg be nem "ugrik" a helyére (néhány millisec), utána meg kisebb feszt szoktak rákapcsolni (vagy PWM-et alkalmaznak), hogy azért egy helyben tartsa, de ne melegedjen túlzottan.
(#) Programmer válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 31, 2006 / 1

Nem okoskodni szeretnék, de ha itt ez a topic leírom, amit én tudok...(biztos mások is tudják, de biztos vannak, akik nem).

Ez pedig unipoláris motorok "turbó módja"(saját elnevezés; tom kicsit ) avagy hogyan sajtoljunk ki minél nagyobb nyomatékot stepperünkből. Nos egész léptetés esetén egymás után kapcsoljuk be a tekercseket, valahogy így: 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4, stb.

"Turbó módban" csak ezt a léptetést kell megváltoztatni, mégpedig így: 1-2, (nem tévedés! egyszerre két tekercs), 2-3, 3-4, 4-1, 1-2, 2-3, 3-4, 4-1, stb. A vezérlő elektronikát célszerű módosítani (ha kell), mert motorunk áramfelvétele a korábbi kétszeresére nő!

Remélem, valakinek hasznos lesz majd!
(#) Darazsx válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 31, 2006 / 1

A diódákat párhuzamosan kell kötni vagy sorosan?

Gondolom párhuzamosan, mint a reléknél...
(#) Programmer válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 31, 2006 / 1

Párhuzamosan!
(#) Báddzsó válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 31, 2006 / 1

Természetesen párhuzamosan, ahogy a reléknél; hiszen a motorban is tekercsek vannak, mint a relékben.

Programmernek: ha az 1-2, meg a 2-3 közé berakod a 2-őt is, akkor is erős marad, ráadásul dupla annyit tud lépni...ezt a módot hívják Half steppingnek. Így egyébként nevezheted turbó módnak, mert jóval gyorsabban fog tudni pörögni...
Következő: »»   7 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem