Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Rendeltem a HAMbazárból 47 uf 450 v elkót . 270 ft / db
Nekem van 1 morzés aljzatom, ez a felső csatinak jó, az alsó csatinak 2 morzés kell, majd szerzek valahonnan. Bár jobb lett volna kapcsolósra átalakítani. Megterveztem a nyákot, ki is marattam, szerintem a hétvégén fel is élesztem, ha a bemenettel zöldágra verődök. Megjönnek az új pl509 csövek is, adok a szomszédoknak.Majd szilveszterkor. Akkor lehet.
Szia kocos!
Nekiálltam a kimenőszámításnak.Nekem soknak tűnik az a 4600menet a primernek,mind1,felteszem a számolást.Nem tudom jó-e belőle valami,az egyik régebbi hsz.-ed alapján próbálltam számolgatni. qvas=10...20*ngyök(P/fa) 9,8=15*ngyök(10/fa)--->fa=23,5hz,jó lesz az 25hz-nek Nv=10000 / (4,44*B*qvas*fa)=10000 /(4,44*0,6*9,8*25)=10000/652,68=15,32 Nv=15,32 Uaa=ngyök(P*Raa)=ngyök(10*9,1kohm)=ngyök(91000)=300V A primer menetszám: Np=Nv*Uaa = 15,32*300V =4596-->4600 menet számoljuk ki az áttételt: á=ngyök(Zp/Zs) = ngyök(9100hm/8ohm) =33,72 Ebből a secunder menetszám: á=Np/Ns -> Ns=Np/á = 4600/33,72 =136 menet. na milyen?Jó így?
Két hétig tartott mire utolértelek titeket az oldalakban! :zavart1:
CHZ-nek gratula a 6L6G-hez/ez a végleges kép?/ Nyikolaj te is szépen haladtál.Én még a trafót tekergetem, kicsit belefáradtam,de az egyik már készen van.Minden sornál kivezettem a szekundert és így lett 8x53volt-om amiből egyet árnyékolásra fogok felhasználni valószínű.A többivel meg tudok variálni, Graetz vagy Graetz+PY88 még nem tudom majd kialakul. Közben kaptam egy lerobbant Pacsírta rádiót amit/restaurátorok inkább ne olvassák tovább!/ szétszereltem darabjaira. Szereztem hozzá még egy hálózatit+kimenőt+sasszét amiből két monoblock erősítő készül majd a borkedvelők nagy örömére, ugyanis találtam két boros díszdobozt amibe pont bele is férnek az alkatrészek ha jól elrendezem. És ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem:amik a Pacsírtában találhatók elenállások, azokat felhasználhatom-e vagy inkább mellőzem őket? Nekem nagyon tettszenekezek ezek a régi elenállások, és mivel ennyi időt kiszolgáltak, megérdemelnék, hogy tovább éljék az életüket. A kondikból is amit tudok felhasználnék, godolok itt a fóliakondikra.
Asszem a higanydiffúziós szivattyút a képcsőgyártás során használták, és higany kellett hozá. Hát ez nem volt valami szakszerű magyarázat de majd besi
Nyuszi legyek, ha gyártottam egy szál képcsövet is.!
Viszont vákuumtechnikával foglalkoztam, és építettem olaj és ,Hg diffúziós szivattyúkat is tartalmazó vákuumrendszereket. Mivel az elektroncsőgyártáshoz is nagyvákuum kell, ott is ilyesmiket használnak a levegő eltávolítására. Csaképpen ezzel nincs minden rendben, a felületi ad-és abszorpció miatt, szépen visszaromlik a vákuum a csőben a belső felületi gázleadás miatt! na és most lép a getter! Induktív módon felizzítják ezt az anyagot tartó karikát, s a getter lecsapódik a cső tetejére, oldalára, és ez megköti a levegőmolekulákat, nagyságrendileg javítva a vákuumot. És most már OK
Köszi , nem végleges csak most kicsit félretettem , de folytatása következik .
Én is várom a Te műved elkészülését , biztos jó lesz és a hangjában sem fogsz csalódni .
Tényleg iszonyú durva ez a kromofág,nem gondoltam volna.
Nézem a trafót...nyakon van öntve lakkal... a fórumon mintha valami kromofágot említettek volna--->apa,van otthon? -persze,de vigyázz vele....(kesztyű,szemüveg) Hát jó,kipróbálom.... úgy szedte le a lemezről a lakkot,hogy az nemigaz....hú,nem semmi.Simán kézzel kiszedegettem a lemezeket.....
Feltűnt hogy nem írogatsz.
Mondjuk én sem vagyok egy grafomán alkat. Ellenben minden nap beugrok elolvasni az aktuális történéseket.
sziasztok!
ma reggel jutottam hozzá egy beag apx100as 100voltos erősítőhöz, az volt a tervem vele hogy megcsinálom gitár erősítőnek (kimenőt áttekercseltetem)! de így is ki akartam próbálni, ezért kölcsönkértem ehhez való illesztőtrafós hangszórót! rákötöttem... elég pocsék hangja volt, recsegett és nagyon torzított (rádióval és gitárral is csak ennyit értem el) és halk volt! próbáltam illesztőtrafó nélkül is, két 16ohmos hangszóróval amit sorbakötöttem... ugyan olyan hangja volt. mi lehet a baj? elég kicserélni az kondikat? vagy valami komolyabb baja lehet?
ja és a potméter maxratekerve megseszólalt, nehezen lehetett elkapni azt a pontot amikor szólt az erősítő!
A poti után van egy trimmer poti, nézd meg le van e nagyon tekerve. Mérd meg a csöveken a feszültséget, megvan-e a stb.cső után a 150 v, a munkapont be van-e állítva. Ahogy köbzoli írta. Én már a második erősítőt építem át, nekem is volt ilyen problémám. Acsövek voltak a ludasok. El voltak öregedve.
Ha új csövet teszel bele, érdemes időzítő kapcs. áramkört vagy ahogy én csináltam 2 kapcsolósra. az egyik a fűtést kapcsolja, utána 3-4 perc múlva felkapcsolom a másik kapcsolót, az a trafó szekunderét kapcsolja fel.De erre van több több megoldás is. Lényegesen meghosszabbítja csövek élettartamát.
kössz!
trimmer poti akkor legyen letekerve? csöveket honnan lehet szerezni???
Elkezdtem építeni az új lemezjátszó korrektoromat.
Itt tartok most. 6Ж45Б-В csövekkel épül (ezek 50 V-os szubminiatűr pentódák).
ilyen kicsi csőveket,hol használtak, nekem is kelene egy jó néhány
Oldalanként 3db. pentóda lesz ?
Milyen tápot csinálsz hozzá ? Passzív vagy aktív lesz ?
Három pentóda lesz oldalanként, triódás kötésben.
Csöves egyenirányítás van tervben 6X2P-vel vagy 6H6P-vel, esetleg EZ80-al, CLCLCRC vagy CLCRCRC szűréssel (lehet kevesebb tag is, ha sima lesz a tápfesz). A anódellenállások 10-15 K között lesznek, ehhez 200-300 ohm katódellenállások igazodnak. Az első fokozat 50-60 V körüli táppal megy majd (lehet hogy csak 25-30 V), az utolsó 100-105 V körül (ez vonalerősítő is lesz). Azt még nem tudom, hogy passzív vagy aktív, vagy vegyes lesz és egyszerre vagy több fokozatban lesz megoldva a korrekció, lesz-e a magas frekvenciákon anti korrekció, illetve az alacsonyakra szubszonikus szűrő. Lehet, hogy kell majd még egy cső vonalerősítőnek, akkor az valószínűleg 6Ж9Г lesz.
Komoly terv , így már nem lesz kicsi , hiába vannak miniatűr csöveid . Persze nem kell ezt kis méretekben összehozni .Kíváncsian várom az eredményt .
Tápot külön dobozba építed , nekem csak így lett teljesen "néma".
Rádiolokátorokban, repülögépekben, katonai rádiókban.
Hát igen, kemény egy valami, de én még ennél erősebb festékmarót is hazsnáltam, valami lechler gyártmányú lakkeltávolító, na az még durvább volt!!! csak én szemüveg és kesztyű nélkül... kicsit csíp, de le lehet törölni (ne csináljátok utánam !! )
nem számoltam utána, de sztem jó, azért lett nagyobb a primermenetszámod,mert nagyobb vassal, de emmiatt kisebb fa-val számolhatsz!!! A valós menetszámot majd az adja meg, hogy a secundert hogy tudod kihozni úgy, hogy egész sor(ok) legyen(ek), aztán az áttétellel hozzá igazítod a primert! Nem ártana hatásfokkal is számolni, én buta módon nem tettem, olyan 0,85, 0,9 lehet kb
Nekem úgy lesz teljesen néma, hogy egy dobozban lesz a táppal (mert külőnben megharagszom rá).
És a 4600menet ugye az egybe primer,vagyis 2db 2300menetes tekercset kell csinálni,nem? Én így gondoltam:2300primer-szekunder-2300primer.
Sok lesz annyi menet szerintem és több részre kellene osztani (a kevesebbet is).
Mihez lesz ez a trafó, mekkora is az a vas ?
A trimmert kb középre tekerd fel, és ha kicsi a hangerő adjál még neki. Az enyémen nem kellett bántani mert teljesen fel van tekerve, majd visszább veszem, íúgy is lessz akkora hangerőm, hogy dörren.
Csöveket én a Ham bazárból rendeltem, visszaigazolták hogy küldik, de már egy hete nem jön.
PCL86 PP-hez lenne.9,8cm2 a vas(EI).
Kicsit előrébb leírtam,hogy számoltam,hogy jött ki a 4600menet primer....(731. oldal lap alja) Ez lesz életem első saját tervezésű,saját tekerésű trafóm.A tekercsek osztásáról csak annyit tudok,ha több felé van osztva,szebbek a magasak.De azt,hogy hogy osszam el a tekercseket,nem tudom.Így "önerőből" erre futotta :primer1-szek.-primer2,mert ugye a PP-nek "két"primere van.De ha valaki előrukkol valami jó kis osztással(mit hova tekerjek),és nem túl bonyolult,akkor....hajrá Mivel most tekerek először trafót,nem szeretném 7fele osztani a....az még bonyolult nekem. de győzzetek meg,hogy nem elég a 3 osztás,és akkor...PCL86 PP-hez lenne.9,8cm2 a vas(EI). Kicsit előrébb leírtam,hogy számoltam,hogy jött ki a 4600menet primer....(731. oldal lap alja) Ez lesz életem első saját tervezésű,saját tekerésű trafóm.A tekercsek osztásáról csak annyit tudok,ha több felé van osztva,szebbek a magasak.De azt,hogy hogy osszam el a tekercseket,nem tudom.Így "önerőből" erre futotta :primer1-szek.-primer2,mert ugye a PP-nek "két"primere van.De ha valaki előrukkol valami jó kis osztással(mit hova tekerjek),és nem túl bonyolult,akkor....hajrá Mivel most tekerek először trafót,nem szeretném 7fele osztani a....az még bonyolult nekem. de győzzetek meg,hogy nem elég a 3 osztás,és akkor...
Én lehet, hogy valamikor ezt fogom megcsinálni. pont van két olyan trafóm, ami ennek a kimenőjéhez kell. Találtam a szekrény mélyén. Ehhez már gyárilag meg van tervezve a kimenő, le van írva az adatai, csak meg kell tekernem.
Többieknek: mit szóltok ehhez a rajzhoz? Érdemes megcsinálni, vagy van jobb is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |