Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hát a csipogás alapján ram hiba (3 rövid 1mp-enként), lehet hogy csak valami kontakt van, szóval először vedd ki, kicsit takarítsd meg aztán tedd vissza és próbáld ki. (de vigyázz, nehogy a statikus fesz tegye tönkre!)Mert gondolom nem most vettél/tettél bele új memóriát, ezért összeférhetetlenség, vagy a sérült új memóri nem valószínű.
De ezt a beszélgetést szerintem inkább az OFF-topicban kéne folytatni.
Köszönöm a gyors választ, megfogom nézni a ram-ot, és ha nem sikerül, a további kérdéseimmel az OFF topicba megyek.
Hali! Szétszedtem egy analóg ellenállásmérőt, kíváncsi lennék rá, hogy mit lehetne belőe csinálni.
Előre is köszi!
Pl kivezérlésjelzőt A hangfrekit egyenirányitod és a mutatós műszerre kötöd.
Tranyóválasztás:
Google hobbielektrónikát dobta kapásból, de ott csak megoldás van. A kérdés az, hogy ha van egy pic-en kimenetem, akkor arra milyen tranyót(ez még megy), és mekkora ellenállással tegyek oda? Mondjuk a pic tud 5V-ot, és ~30mA-t(most legyen ennyi, majd megnézem az adatlapon pontosan). Nekem meg a kollectoron 12V, és 300mA kell. Akkor kell legalább 10-es erősítés. Ellenállásnak meg ~160ohmos jó a pic és a bázis közé?
Ill van vmi oldal, ahol amper, erősítés, stb szerint lehet válogatni? Nincs itthon régi katalógusom, stb. Neten vhol?
Hát nem megtaláltam a fenti sorban a katalógus szót?
Parametrikus keresés többnyire a gyártók honlapjain szokott lenni, de 40 V alatt és néhány 100 mA esetében szinte mindig megfelel a BC327 (pnp), vagy a BC337 (npn). Erősítésük 200 alatt nem nagyon van, ami egy 4.7 kOhm-os bázisellenállást is lazán megenged ehhez a terheléshez, legalább nem hajtod halálra a PIC-et sem. Van többféle verziójuk (-16, -25, -40), ezek különbségeit már az adatlapban megtalálod.
Ok, köszi. Dosos progi nem volt szimpi.
De találtam egy excelt, az viszon pnp-nek írja mind2 általad írtat. 800mA Az Ueb az mit jelent? Emitter-bázis közti max feszt? Mert az nekem ~7-10V Mindenesetre erre az excelre se adok sokat. Megnézem az adatlapot, aztán kiderül. BC 373, BC 617, ami a talált excelből kijött. 1A-es mind2.
Dobd ki azt az Excel-t. Ha a BC337 pnp, akkor évek óta nem építettem egy működő kapcsolást sem. Pedig de :yes:
Mindig csak az adatlapnak hidd el, mit tud.
Megnéztem az adatlapot.
337 ok. 500mA elég. Erősítés 100-250. De mit jelent az Ueb?
Már írtad: maximális emitter-bázis feszültség
Záróirányban értendő; ha az emitter potenciálja ennyivel nagyobb, mint a bázisé, akkor game over.
De akkor az 5V nem jó nekem. Ha 5V-al akarok nyitogatni 12-t. Oda legalább 7 kell. Vagy tévedek?
Igen. Közben megnéztem az adatlapot. Ott 5V van csak. A 2 tranyó amit írtam meg nincs már
Akkor ezért csinálják néha 2 tranyóval? Hogy ne legyen akkor az eltérés? Mert ezzel mondjuk meghajtanék 9V-ot, akkor a köv lépésben már mehetne a Bázisra a 9, és akkor már ok az Ueb 5V. Végül találtam. BC 618. Az elég lesz.
Namégegyszer Tehát, az Ueb az záróirányban értendő. Lelki szemeid elé ússzon be egy npn-es tranzisztor, aminek a bázisán egy ellenállás, amögött a PIC egy lába; kollektorán másik ellenállás, Vcc-re; emittere pedig földre kötve. A föld (Gnd) mindig nullpotenciál, ahhoz viszonyítunk.
PIC kimenete alacsony, legyen 0.1 V. A tranzisztor kinyit? Nem, mert bázisáram nuku. Mekkora az Ueb, ha az emitter föld, a bázis pedig 0.1 V? (Mintha a multiméter pozitív zsinórját tennéd földre, negatívat pedig a bázisra.) -0.1 V (és a 0 között valahol, de most mindegy) --> neked +5 V a limit, eddig tehát jó. Egyszer csak magas lesz a PIC kimenete, legyen 4.9 V, bázisáramot korlátozza az ellenállás, de csak annyira, hogy a tranzisztor kinyisson, sőt szaturáljon (telítési állapot), most megint megméred Ueb értékét, és -0.6 V körül lesz (Ubesat) --> ez megint csak jó. Ha véletlenül (teszem azt, egy kósza tranziens miatt) felszaladna a földpotenciál annyival, hogy a megadott értékkel a bázis potenciálja fölött lenne, na az nyírná ki a tranzisztort. De ha Te működteted egy digitális kimenetről (maradva az npn példánál), akkor mindig az Ube lesz pozitív, nem pedig az Ueb. Bocs, ha kissé nyers lett, de hátha képbe kerülsz. A záróirány kavart meg téged. Szerintem dobj össze egy minimális kapcsolást (mint a fenti, PIC helyett egy kétállású kapcsoló is jó), és mérd meg a feszültségeket, egyszer a fordított polaritással (pozitív zsinór földön), egyszer pedig rendesen, akkor tuti, hogy tiszta lesz.
Attila86 te melyik műszert ajánlanád a Maxwell MX-25201-et vagy Mastech MY 64-et a Maxwellt úgy láttam, hogy neked is volt ilyen.
Aham.
Asszem kezdem érteni. Majd ráméregetek, ha kész lesz. Pedig szépen kiválasztottam a 618-ast Az is jó, csak drágább. Akkor marad a 337. Köszi. Délután(eddigi összes tanulmányomat elfelejtve) még totál sötét folt a tranyó. Aztán találtam itt a cikkeknél vmi alapot. Az hasznos volt. Majd katalógus is volt, és még egyből kaptam a fórumon segítséget is. Köszi mindenkinek!
Félelmetes tudsz lenni...
Attila86-nak küldhetsz privátot, ha már ilyen célirányosan kérdezed. Multiméteres téma is van, gondoltad volna? Alig járt le a figyelmeztetésed, amit azért kaptál, mert nem vagy hajlandó keresni. Mindezt csak azért mondom, mert a megkérdezett kolléga október közepe óta nem írt ebbe a témába semmit, vagy olvassa, vagy sem...
Attila86-nak 25210-ese van - tudtommal. Az egy elég jól használható darab. Nekem is Ő ajánlotta, ezért vettem én is egyet. Viszont jóval drágább, komolyabb műszer az általad említett két készüléknél.
Sziasztok!
Tudom, hogy nem teljesen ide illik, de máshol nem tudom megkérdezni... szóval hol lehet komplett hőmérő modult kapni? Ilyen kis szereld magad HE-KIT-re gondolok, amit csak össze kell forrasztani és kijelzőn vagy ledeken keresztül mutatja a szenzora által mért hőmérsékletet. Nem találtam semmi nagyobb boltban sem. Előre is köszi! Üdv.
conrad.hu-n nézted már?
Hát igen... A Conradnál a legolcsóbb 4eFt. Esetleg valami olcsóbb akár ledskálás megoldás nem létezik?
Köszi és üdv
Keresel vmi egyszerű kapcsolást, megveszed az alkatrészeket, meg veszel 1 "teszpanelt". Ennek sose tudom a nevét. Amin vannak már lyukak, csak össze kell kötögetni őket forrasztással. Csatival, stb sztem ~1000-1500 ft.
Hali emberek!
Gondolom nagyon kezdő kérdés, de csak így tanul az ember.... Tehát vettem egy M6 mikrofon dinamikus betét frekvenciaátvitel: 80Hz-14kHz impedancia: 600Ω 3m hosszú eltávolítható kábel XLR csatlakozóval a mikrofon felől 6.3mm jack csatlakozóval a készülék felé on/off kapcsoló a mikrofonházon" mikrofont. Vettem hozzá egy 3.5 ös jack átalakítót (stereo). Mindezt PC ben szeretném használni. Rádugtam és semmi. Jól tippelek hogy sok a PC nek a 600ohm? Vagy attól még mennie kéne, és akkor a mikrofon gyárihibás? Tudom occsó mikrofon, de a célnek tökéletesen megfelelne. Pls valami tanácsot) Előre is köszi Üdv: Capone
kinyitottad szépen a hangkártya kezelő akármit, és FELVÉTEL poziciónál feltoltad a mikrofon csúszkát, de jobb, ha a többit is 2/3-ba tolod. Jólenne, ha közben egy fejhallgató lenne a fejeden a kimenetbe dugva
Igy már beszélhetsz magadnak
No azért ennyire nem vagyok kezdő Elektronikai részről érdekelne a dolog. Sima PC mikrofonnal minden működik, de mivel annak jóval kevesebb az impedanciája ezért a tippem az, hogy a nagyobb impedanciájú jelen esetben 600ohm os mikrofon sok a hangkártyának, és ezért meg sem nyikkan. Jó tipp, vagy kéne mennie? Ha kéne mennie akkor mikrofon csere.
Amúgy köszi a választ! Hali
fordítva, ennek kéne hangosabbnak lennie
A Jack forrasztásakor nagyot lehet tévedni |
Bejelentkezés
Hirdetés |