Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Háztartás fogyasztásának mérése digitálisan, teljesítménymérés
Lapozás: OK   2 / 5
(#) ldani válasza kRoy hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
hi kRoy!

Az általad írt vezetéknélküli mérőkészüléket hol sikerült beszerezni? Mert a gyártó weblapján 45 fontért (kb 13000ft) árulja szállítási ktg nélkül.
Az álatalad említett 9.500 Ft még éppen a fájdalomküszöbön van nálam egy ilyen kütyüért...

thx.
(#) mlacos hozzászólása Júl 15, 2008 /
 
Sziasztok! Olyan Kérdéssel fordulok hozzátok, hogy szeretnék csinálni egy mikrokontrollerre épített egyfázisú teljesítménymérőt (pillanatnyi fesz és áram szorzata,...). Az áram-ot áramváltó majd jelkondícionáló körön keresztül viszem az AD-re, a fesz-t pedig eddig az alábbi módon képzeltem el: L-N közé ellenálláslétra->kondi->DC eltolás->AD, ezen viszont szeretnék változtatni mert szeretném elszigetelni a 230-at az ellenálláslétrától, van valami öteletetek hogy oldjam ezt meg? Adja magát a dolog, hogy egyszerű hálózati trafóval oldjam meg, de annak a fázisforgatása nem ismert. Előre is Köszi a segítséget!!!
(#) ha6pc válasza mlacos hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Trafóra úgyis szükséged lesz a műszer tápfeszültséghez;következésképpen célszerű használni "feszültségváltó"-ként.
A fázisforgatása pedig vagy 0 vagy180 fok,ami közelítőleg igaz,dehát ott van a mikrokontroller,szoftverben tudod korrigálni a hitelesítéskor.
Egyébiránt fel nem foghatom,miért fontos a fázishelyzet,ha úgyis összeszorzod? Esetleg félperióduson belüli pillanatnyi szorzat is kell?
(#) potyo válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Idézet:
„Esetleg félperióduson belüli pillanatnyi szorzat is kell?”


Hatásos teljesítményt csak így lehet mérni
(#) potyo válasza mlacos hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
A trafó jó lesz, de mindenesetre nem ártana leellenőrizni oszcilloszkóp segítségével, hogy van-e a primer és a szekunder feszültség fázisa között eltérés.
(#) Gafly válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
> A trafó jó lesz,

Nem art egy kicsit tulmeretezni (a kelletenel nagyobb menetszamokkal)
hogy messze legyen a telitestol a vas.

> hogy van-e a primer és a szekunder feszültség fázisa között eltérés.

Van, a trafo mukodesi elvebol kovetkezoen

Viszont mivel az aramvalto is csak egy trafo, ezert nem gond.
Kalibralni pedig ugyis kell...
(#) ha6pc válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
És ehhez miért fontos az a fránya fázishelyzet?
(#) kRoy válasza ldani hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Bocs a késői válaszra, szabadságon voltam, meg bamba is...

Itt vettem, még 30 fontért, most felment 39.99-re
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
sziasztok!
Az ÉMÁSZ-ELMÜ cég mot szerelt fel fogyasztás ellenőrzőket.
Vörös leedel nézik a tárcsa fordulatot, gsm alapon továbbitják.a 8 lph-ba 16 db-ot raktak ,összeirták a fogyasztókat. Ezért a kényelmetlenségért adnak havi 1200Ft bonuszt.
(#) dcsabi hozzászólása Nov 18, 2008 /
 
A hálózati teljesítménymérés elve, ebből is leginkább a halózatra feltáplált teljesítmény mérésének elve érdekel...
Hol lehet ilyen cuccot kapni mondjuk 100KVA alatti mérésekre...
Amit eddig láttam az Actaris7000, erről tudok egy két apróságot, viszont valaki kisegíthetne egy hozzá való progival... A pillanatnyi feltápláltat akarom elővarázsolni belőle...többek közt.
(#) potyo válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Mit értesz feltáplálás alatt? Amikor termelsz, és beadod a hálózatva? Mert a pillanatnyi teljesítmény mérésére jó egy sima wattmérő is (nagyobb teljesítmény esetén feszültség és/vagy áramváltóval).
(#) dcsabi válasza potyo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Kell egy generátort építenem 10Kw alatt (aszinkron generátor lesz, vagyis motor...) van egy hely ahol ki tudom tesztelni viszont, ott az említett A.700 berendezés van aminek szerények a szolgáltatásai. Tud többet is csak "kézi " üzemben nem férhető hozzá minden adat, ezért kéne mondjuk egy progi, amivel "beszélhetnék vele"... Ott jelenleg is egy jókora motor forog mint aszinkron generátor...
Azt akarom kitesztelni, hogyan viselkedik, hogyan kéri a nyomatékot, és miaz hogy visszatáplálás kézzel foghatóbb módon... benzimotorral fogom meghajtani tesztként...
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Kiváncsi vagyok, hogy mennyire hiteles a hálózati ELMŰ-s fogyasztásmérőm. Rendelkezem 2 százalékos osztálypontosságú digitális fesz/árammérővel. Úgy tudom, hogy az ELMŰ-s mérő tisztán ohmos teljesítményt mér. Van egy kb 600 W-os villanyrezsóm (gyakorlatilag zéró induktivitású) Úgy gondolom, alkalmas lehet egy ezirányú teljesítmény mérésre. Vélemények érdekelnének! Ezer kösz!
(#) Ferkógyerek válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Igen elméletileg lehetséges.
Ha minden egyéb fogyasztót leválasztassz a hálózatról és csakis a rezsó marad. De a külön fesz. és árammérős megoldás pontossága azért nem lesz a legjobb, mivel a hálózati feszültség azért nem atomstabil. Tehát a legjobb megoldás egy másik fogyasztásmérő lenne. Ha mégis belevágsz javaslom a mérőóra forgó tárcsája fordulatainak számolását. Kevesebb ideig tarthat így a mérés mintha a számokat olvasnád le, és pontosabb is. A mérő adattábláján fel van tüntetve hogy mennyit kell fordulnia 1KWh-hoz.
(#) Villanypasteur válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Szia! A kérdésemből lemaradt, hogy egyidőben mérnék a két műszerrel és ezen méréseket hasonlítom össze a tárcsa által megtett fordulatok számával (nálam a'sszem ez 650 ford/kWh). Természetesen mérés alatt minden egyéb fogyasztó kiiktatva, kivéve a rezsót. Természetesen megvárom, amíg állandósul az áram a rezsón, így könnyebb számolni.
(#) Dudus válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Esetleg kérj kölcsön olyan multimétert aminek van teljesítménymérő adaptere. Ha szerencséd van PC-re köthető és excel -ből könnyen integrálhatod az idő szerint és onnan már pont azt kell kapd amit az óra leforgott. Egész normális áron hozzá lehet jutni, sok szakinak van.
(#) Villanypasteur válasza Dudus hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Ilyen ismerősöm nincs. Viszont az egyik digit multiméterem adatgyűjtős, PC-re dugható. A termikus egyensúly pedig 10-15 perc alatt biztos beáll a kis rezsónál, után már nem nagyon kell integrálni a közel egyenes fesz / áram görbék miatt. De itt egy kérdés hírtelen: Vannak nagy pontosságú DC referenciafeszültségeket adó IC-k (pl. Analog Devices), viszont milyen módon tudnék előállítani referenca váltófeszültséget? Ötlet esetleg?
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Ja és még egy dolog, mégpedig a "standby" fogyasztókról. Múltkor kiváncsiságból 4 otthoni kütyümnek mértem a készenléti áramát és hát elég döbbenetes: a mai kilowattóra árak alapján a legkevesebbet fogyaszó is havi 65 Ft-ot nyelt. A legdurvább havi 330 Ft-ot. 7 készülékem volt fixen a konnektrorokon, azóta ez már csak kettő... Azért elgondolkodtató! Persze azóta kisebb az elektromos tűz veszélye is.
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Talán ezért szeretné mérni egyszerre a feszültséget és az áramot és ezekből valamint az időből kiszámolni a fogyasztást.
(#) Dudus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
A multiméterek 10A(20A)-es méréshatára nem arra van kitalálva , hogy huzamosabb ideig mérj vele egyfolytában a méréshatár vége felé. Szerintem kimelegedhet a mérésben....
(#) Villanypasteur válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Ferrkógyerek, nálad a pont!
Dudus, ezért csak egy 600 wattos rezsót mérek, mert bőven 3 A alatt leszek. A sönt szerintem nem fog nagyon "beleugatni" így a mérési pontosságba.
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Tervezem továbbá, hogy valamivel kisebb (100-200W) és valamivel nagyobb (1-1.5kW) terheléssel is megnézem a fogyasztásmérőt. Olyan szempontból, hogy mennyire terhelésfüggő a pontossága.
(#) SALáta válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Sziasztok.
Igen elgondolkodtató a stand-by fogyasztók felvétele.
Hát a Quad nem megy csak ha kell mert az 0,5A vesz fel sajnos hálózatból, ez nagyon sok.
Nálam is megy egy gép szinte éjjel-nappal a fogyasztása monitor nélkül 60-70W monitorral már jóval több.
Igen, ami állandóan megy az a szünetmentes táp, de én azért az évi 6000 ft-t hogy normális feszről járjon a gépem nem sajnálom, más h ezzel effektíve szennyezem a környezetet.
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Ötlet, amivel hitelesíteni lehetne egy váltófeszültséget mérő műszert? A mérésügyi hivatalt persze kihagynám
(#) deguss válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Nekem van egy Voltcraft multiméretem, tud többek között teljesítményt is mérni. A felbontása csak 1W, de ha pl. 2000W-nál állítod be az épített szerkezetedre, az eltérés 1°% alatt van.
(#) Villanypasteur válasza deguss hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
És honnan tudod, hogy mennyire hiteles a műszered? Tényleg jó lenne egy referencia AC 50 V mondjuk, amivel "beadjusztálhatnám" a feszmérőm. Van ötletem, hogy milyen módon csináljak pl. hullapontos 5 voltos váltófeszültséget, de szerintem enneél vannak egyszerűbb módszerek is.
(#) deguss válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Mennyire akarsz Te pontos műszert építeni (bocs de nem olvastam át az egész témát, amennyiben már íródott volna...)
(#) Villanypasteur válasza deguss hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Szia! 1 százalékos pontosságnak már igencsak örvendeznék. Persze nem műszert építenék, hanem a már meglévőt hitelesíteném valami módon.
(#) Atis57 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Szia!
minek Neked 1% -s pontoság , ha a fogy.mérő óra is +/-3%-s ,de lefelé néhol a -20%-t is "hozza".
ráadául a hálózati kézülékek fogyasztása is-"inkább találomra van megadva" a 100W -s izzók szórása 20%+ a hálózati fesz ingadozás miatt+akár 10%.
A kapcsoló üzemű tápok meg méginkább : csak mondjunk rá valamit stilus !
(#) Villanypasteur válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Régi szabály, hogy hitelesíteni egy műszert legalább 1 osztálypontosságúval jobb műszerrel kell. Mivel első körben úgy tűnik, hogy az ELMŰ-s mérőm cerkája vastagabban fog a kelleténél, ellenőrizni akarom egy pontosabbal és nem egy ugyanolyan, vagy kevésbé pontos műszerrel.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem