Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Háztartás fogyasztásának mérése digitálisan, teljesítménymérés
Lapozás: OK   1 / 5
(#) fg hozzászólása Máj 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Egyelőre csak elméleti szinten foglalkozok a következő kérdéssel:
Szeretném a házunk (családi ház, 16A) villamos fogyasztását mérni. Digitális kijelzőn mutatná az aktuális fogyasztást 1-5W pontossággal, és persze integrálhatna is, így pl. tájékoztató jelleggel kiírhatná, hogy hány kWh-t fogyasztottunk x idő óta. Az egész mehetne mikrokontrollerrel, ATmega8-aal, merthogy én azt ismerem. A szerkezet lehetne a villanyóra szekrényében, a kijelző a házban valahol, a kettő között pl. 433MHz-es átvitel.
A csicsás körítéseket talán meg tudnám valósítani, az ATmega8 ADC-jétől kezdve minden menne.
Az ADC előtti részt viszont nem tudom, hogyan valósíthatnám meg, tehát konkrétan a (hatásos) teljesítménymérést. Ehhez feszültséget, áramot, illetve ezek fázistolását kéne vizsgálnom! Már az áram mérése is gondot okozna nekem... Azon túl, hogy elméleti ismereteim is hiányosak, gyakorlati megvalósításban sincs tapasztalatom, még az is kitétel, hogy ne szakítsam meg a házat tápláló vezetéket. Pedig erre szükség lenne, pl. soros ellenállás beiktatásához, hogy áramot tudjak mérni... Vagy lehetne mágneses mező mérésével áramot mérni? Azzal szerintem nem menne az 5W-os pontosság. Ahhoz 20mA-es pontossággal kéne áramot mérni... Még arra is gondoltam, hogy a villanyóra forgó tárcsáján érzékelném optikailag a megfestett részt (annak forgását). De hogyan?

Szóval ilyenek járnak a fejemben. Minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok.
Ezt persze használhatnám egyedi fogyasztók fogyasztásának mérésére is. De úgy hallottam, erre vannak barkácsáruházban kapható 1-2 ezer forintos fogyasztásmérők is. Ez igaz? Mik ezekkel a tapasztalatok? Hol lehet kapni?
(#) szamóca válasza fg hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Szia!
Villanyszerelési szaküzletekben nagyon komoly teljesítménymérőkkel is találkozhatsz. Persze az nem a "hódos " 1-2 ezres kategória.
(#) zolee1209 válasza fg hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Szia! Először: amit barkácsboltban kapsz kütyüt, azt nem tudom mi célt szolgál, de nem valószínű, hogy digitális fogyasztásmérő, ugyanis a "hagyományos" kivitelű is (beszerzéstől függően) 28-30E+ÁFA. A váltakozó áramú teljesítmény mérése pedig külön egy izgalmas feladat! Az szinte biztos, hogy a digi-fogyi-mérőben ( ) U/f konvertert alkalmaznak, csak arra nincs jelenleg ötletem, miként figyelik a látszólagos teljesítményt?! Ha a régi kor technikájának alumínium lemezét figyeled optikailag, akkor szerintem jónéhány színfoltot rá kellene rajzolni/festeni, hogy megfelelő pontosságú eredményt adjon digitális formában. Gondolom, de nem derült ki egyértelműen számomra: egy-, vagy háromfázisú a hálózat nálatok? Mert annál még inkább bonyolódik a helyzet!
(#) aty válasza fg hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Microchip termékei között talász e célra megfelelöt.
MCP3905Bővebben: Link

Igaz, minden fazisra külön kell egy áramkör.
Áramot pedig áramtrafóval illik merni ( mindhárom fázison ).

Az általam ismert / szerelt készülék 2 trafoállomásba lett beszerelve, RS485-el összekötve egy PC-vel, ahol grafikonon jelent meg minden mért érték.

(#) szamóca válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Akkor még nagyon keveset is mondtál az árra. Hét elején kérdeztem rá a polcon lévőre és a legkissebb is 48-tól indult és 100 felett volt a felső kategória. Én is megdöbbentem. :eek2:
(#) zolee1209 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Csupán a "mezei" egyfázisúra gondoltam, abból is az egyszerűbb kivitel. A háromfázisúak valóban olyan 45-50E-től indulnak! De ez most nem tartozik ide olyan szorosan!
(#) potyo válasza fg hozzászólására (») Máj 12, 2008 / 4
 
Hatásos teljesítmény tudsz úgy mérni, hogy nagy sebességgel mintavételezed a feszültséget és az áramot is, lehetőleg szimultán (nemtudom az ATmega8 tud-e ilyet, de egyes picek tudnak, úgyhogy ha a ATmega8 nemis, másik tipus biztos tud), a mintákat összeszorzod, és szoftveresen átlagolod egy periódus alatt. Az átlag a hatásos teljesítmény lesz. Annál pontosabb az eredmény, minél nagyobb sebességű a mintavételezés.

Amúgy szerintem áramváltóhoz használj légmagos tekercset. Az egyenes nagyáramú vezetéket húzd át egy légmagos toroidon. Aztán ezt ráküldöd pl. egy egyszeres erősítésű műveleti erősítőre, és utána mehet a kontrollerbe a jel némi szintillesztés után.
(#) fg válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Egyfázisú a hálózatunk.

A kapott válaszokat próbálom emészteni...
Ha sikerült, és kérdésem lesz, írok.
(#) Medve válasza fg hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Hello, én ilyet használok, 4000 körül lehet az ára, bármelyik barkácsáruházban kapható. Nálam bevált dolog, szerintem a leghamarabb egy ilyennel kapsz végeredményt.
(#) ferci válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Ez a Pr......-ben most 6500,-Ft.
- freki kiírás
- cos fi,
- óra,
- feszültség,
- áram 20 mA...16A kiírás,
- csúcsérték tárolás,
-áramtarifa beáll.,
- kWh fogyasztás,
- teljesítmény 4,416 kW-ig.

(#) Atis57 válasza ferci hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szia!
ebből én olyat is találtam amin van RS232 is --csak engem nem érdekelt.....

A gyári mechanikus fogyasztás mérőkön régebben volt " fogazás "-- egy osztás 5Wh ... ha ezt tudod figyelni optikai kapuval. már megoldott a digitalizálás.

Érdemes a látszólagos P-t mérni? a cos Fi -ért MÉG NEM fizetünk.
(#) Medve válasza ferci hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Nahát, igy alakul az ára? Annyit hozzátennék, hogy az én készülékem valami német szabványnak megfelelően számolja az éjszakai áramot, amely Magyarországon nem jó, csak a nappali áramra...Lehet, hogy a drágább már a magyarországi körülményekre van adaptálva?
(#) potyo válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Valószínűleg a német szabvány is úgy néz ki, hogy adott időszakban (éjszaka) más ára van az áramnak, mint nappal. Nincs külön éjszakai áram saját órával, biztosítékkal, stb., hanem csak óra van két számlálóművel, amelyek közül mindig az egyiket hajtja az alutárcsa attól függően, hogy most épp olcsóbb vagy a drágább tarifa van érvényben.

De ettől függetlenül a teljesítménymérés mindkét rendszerben azonos.
(#) Medve válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Tehát részletesebben, a digi kütyü úgy különbözteti meg az éjszakait a nappalitól, hogy be kell ütnöm az időpontokat, amelyek között más (az éjszakai) tarifával számoljon. Mivel hazánkban az éjszakai (kedvezményes) tarifa egy többé-kevésbé önkényesen kapcsolt lehetőség, ezért ez itt nem használható, csak ha két műszert használunk.
(#) potyo válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Nem csak azon bukik meg, hanem Magyarországon a kedvezményes éjszakai mellett a nem kedvezményes ágon is vagy valamicske fogyasztás. Valóban ehhez a rendszerhez csak a két műszer használható, ha folyamatosan figyelni kell.
(#) El_Pinyo válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szia!
Idézet:
„Érdemes a látszólagos P-t mérni? a cos Fi -ért MÉG NEM fizetünk.”

Ez tévedés! A látszólagos teljesítmény : S= U*I = sqrt(P^2+Q^2), ahol P: hatásos; Q: meddő teljesítmény.
A fogyasztásmérő a hatásos teljesítményt méri [P= U*I*cos(fi) ], amiért fizetni kell. Amire te gondolsz az a meddő teljesítmény [Q = U*I*sin(fi)], amiért egyelőre tényleg nem fizetünk.
Üdv.
(#) Atis57 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szia!
igaz! 1:0 javadra.....
(#) kRoy hozzászólása Máj 19, 2008 /
 
Sziasztok,

Én ilyet vettem, cca 9500 Ft.-nyi valutába fájt, tulajdonképpen azt tudja, amit a téma nyitója szeretne. 10%-os a pontossága, ami precíz mérésekhez nem, de ahhoz tökéletesen elegendő, hogy elgondolkodjon az ember hogy tényleg stand-by állapotba kell-é tartani egy halom kütyüt a kényelem miatt...

(#) Atis57 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
szia!
nem tudom felfigyeltél -e arra ha ilyen digit fogy mérővel/ saccolóval mérsz olyan berendezést aminek a cos Fi-je 0,8 alá esik ---sokat csal v. nem méri .
PL: hegesztő trf. 300W égő ivnél? ? ! !! lakatfogóvl meg 16A mutat....
tud rá valaki magyarázattot?
(#) fg válasza kRoy hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Sziasztok!

potyo egyik hozzászólását elfogadtam megoldásnak, mert abban voltak olyan kulcsszavak, amikre rákeresve (pl. áramváltó trafó) sokkal közelebb jutottam elméleti szinten a megoldáshoz. kRoy 2-vel ezelőtti hozzászólása meg egy viszonylag jó gyakorlati megoldást kínál - bár nem szeretnék erre költeni ~10000Ft-ot.
Egyébként valószínű, hogy gyakorlatban nem valósítom meg a projectet.. Amihez kedvem lenne, az rényleg az optikai érzékelés, de sajnos nem lehet.. Mert tényleg sok kis osztást kéne csinálnom, azt meg nem lehet a villanyóra buherálása nélkül. És sajnos ez már nincs fogazva.

Viszont a piros jelölés és egy stopper segítségével megmértem 1-2 fogyasztót, érdekességképpen:

Laptop, monitorral, töltés nélkül: 31W
Asztali gép monitorral: 165W
Asztali gép monitor nélkül: 84W
Hűtő: 170W

(#) Medve válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
A lakatfogó helyesen mutatja a 16A-t, mert nem nézi a cos fí-t. A 300 W pedig az alacsony cos fí miatt alakult igy, amit a teljesítménymérésnél már figyelembe kell venni, tehát mindkét műszernek igaza lehet.
(#) Atis57 válasza fg hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
szia4
elgondoltad már a háztartás fogyasztásának az eloszlását?
villanyboyler--ha van ,---készenléti fogyasztok-----hűtők--- világitás ---- na és a többi együtt..
min lehetne megtakaritani vmit?
(#) Atis57 válasza fg hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
szia4
de a piros csikot lehetne nézni --- fénytörés -----igaz igy csak egész fordulatú a felbontás , de a is valami...= 2,2W-0,8W ig
(#) Atis57 válasza Medve hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
szia!
sajna a fogyasztásmérő meg a 3200 W-nak megfelelően "pörög" tehát sántit a saccoló ! !
(#) fg válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Az eloszlását? Elgondoltam-e? Nem igazán. Illetve nyilván gondolkodtam, meg érdekel...

Na, inkább elmondom, honnan jön az alapötlet. Van egy laptop itthon, meg egy asztali gép is. Gyakran megy valamelyik gép napi 24 órát, eddig főleg a laptop. Ez nem is zavart. De mostanában "rákényszerültem" arra, hogy a nagy gép is sokat menjen (nem kényszer persze, a viharvadász.hu-ra közvetítek, és sokszor csak a nagy gép vethető be erre a célra). És meg akartam tudni, hogy mibe fáj ez nekem. Persze ezt simán meg lehet mérni a villanyórán, meg is tettem, ld. fentebb. Kb. havi 1500ft, ha minden nap 14 órát megy az asztali gép monitor nélkül :S

Csak továbbgondoltam ezt a dolgot, és gondoltam, milyen poén lenne, ha lenne a lakás egy központi helyén diszkréten egy kijelző, ami mutatná a pillanatnyi teljesítményfelvételét a háznak. Lehetne látni, ahogy megugrik, ha megy pl. a hűtő, mosógép.. Lehetne olyan kijelzési mód, hogy Ft/óra (pillanatnyi értékben persze). Meg ilyenek... És csak az érdekelt, hogy hogyan lehet az egész háztartás fogyasztását mérni. Méréstechnikai hiányosságaim voltak, nem hallottam még az áramváltó trafóról.

De persze fontos dolog az energiatakarékosság. Ennek jegyében ezen a télen minden értelmes helyen lecseréltem az izzókat energiatakarákosra. Azért így sokkal jobb, hogy minden izzó 11-21W között fogyaszt
Min lehetne még spórolni? Modernebb hűtő pl., de az csak akkor lesz, ha ez tönkremegy...
Kisfogyasztású számítógép a viharvadászos közvetítésre... Pl. egy (akár kijelző nélküli) eeePC tök jó lenne ilyen célra
Spórolás lenne még egy lapmonitor CRT helyett... ez is várat magára.

Egyébként sok mérést meg fogok még csinálni. Pl. meg akarom az "alapfogyasztást", vagyis készenléti fogyasztást mérni. Amikor csak olyan dolgok mennek, amik mindig. Pl. router, vezetéknélküli telefon, stand-by özemmódok.. szerintem nem lesz több 10W-nál, ha mégis akkor csak a modem+router miatt.

Végül persze azt is ki lehetne számolni, hogy milyen arányban járulnak hozzá az egyes eszközök a villanyszámlához. Csak ehhez "kitöltési tényezőt" is kéne számolni, ill. mérni, ami nem mindig egyszerű. Pl. hűtőnél egyszerű, de másról csak statisztikai alapon lehetne, amit meg NEM fogok megcsinálni

Szófosásom van? Bocsi...

üdv:
Gábor
(#) Atis57 válasza fg hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Szia!
az 5, bekezdéshez :"Végül persze azt is ki lehetne számolni, hogy milyen arányban járulnak hozzá az..."
nálam: a 2db hűtő 42% a készenléti fogy.. /3tv +3ámitőgép + órák+telefon+router,modem / 32% és a maradék az összes többi -hogy lakunk 3an-- világitunk nézzük, használjuk tv-t gépeket , mosunk stb.
komoly dilemma , hogy megmondjam mennyit fogyaszt a vasaló--vagy a mosódép /kb 25-40Ft és 50-100Ft /de a micró is .. hiába ez lenne a legnagyobb fogyasztóim ...
de a Thomson DVD kikapcsolva 20W X 744h val ez 550Ft lenne --HA HAGYNÁM !!

a kijelző 1Xűbben analóg 20A-s ampermérő kirakva a folyosón 2 leeddel kivilágitva 5A felett.
(#) fg válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Idézet:
„Thomson DVD kikapcsolva 20W X 744h”

Ne mondd már, hogy a DVD lejátszó kikapcsolva 20W-ot fogyaszt
Nem létezik! Bekapcsolva kéne max. annyit fogyasztania...
(#) Atis57 válasza fg hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
szia!
DE! ---thomson 8755 ki20--be 25W ! többször megmértem....
(#) fg válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Oké, nem kételkedek a szavadban. Mondjuk, ha én mértem volna, sem hinném el elsőre, csak sokadszorra, ezért fentartással kezelem a dolgot. Vagy legalábbis megmagyarázhatná valaki, hogy miért fogyaszt ennyit. Ez, ahogy néztem, merevlemezes DVD-felvevő. Mit csinál ez stand-by üzemmódban, ami ennyit fogyaszt? Nekem nincs ilyenem, ezért nem tudom. Csak mezei DVD lejátszóm van.
Gondolom nem egy világító led, az idő kiírása + a távirányító figyelése emészt fel ennyit
El nem tudom képzelni... Netán folyamatosan pörgeti a HDD-t, hogy 1 gombnyomással azonnal rögzítsen?

Megjegyzem, nekem a laptopom fogyaszt (LCD-vel együtt, tehát használat közben) <35W-ot.

Persze én is kihúznám a helyedben, ilyen fogyasztásnál.

Egyébként mivel mérsz? Villanyóra, vagy műszer?>
(#) fg válasza fg hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Idézet:
„Egyébként mivel mérsz? Villanyóra, vagy műszer?”


Jó, látom már, ezt írtad korábban. Bocsi.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem