Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED kijelzős voltmérő
Lapozás: OK   12 / 24
(#) ádám02 hozzászólása Okt 25, 2008 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem segiteni?Volna egy olyan kérdésem hogy nem tudnátok olyan 3,5digites LCD meghajtó ic-t amit nem feszültséggel hanem valami digitális jellel íratok ki vele értékeket?
(#) SaGa hozzászólása Okt 28, 2008 /

Üdv.
Olvasgattam ezt a szekciót és lenne egy pár kérdésem.
Van egy tápom (0-24V/5A) és utána szeretnék kötni egy ICL7107-ből felépített V/A-es dupla kijelzőt. Úgy, hogy egy számítógép tápról levett +5V-ról hajtanám meg mind kettőt. Tehát két független áramkört szeretnék vizsgálni egyszerre, 2db kijelzővel és 1db táppal.
1. Ha jól értelmeztem, akkor ha az IC 21 és 30 lába közti kötést elhagyom, megoldható a két kijelző közti föld függetlenség?
2. Rajzoltam egy feszültség-áramerősség váltót a kijelzőhöz. Megnéznétek jók-e az értékek.
Köszönöm.
(#) Georgee hozzászólása Okt 28, 2008 /

Beszállok én is... Nekem is van egy kis problémám vele.. Először is ha bekapcsolom +5volt minden oké a kijelző 00-t mutat de ha a -5 volt is rámegy akkor annyit ir ki hogy 66 és semmire nem reagál. Ha mérek vele akkor meg összevissza irkál számokat 3 másodpercenként. Van valami ötlet hogy mi lehet a hiba?
(#) SaGa hozzászólása Okt 29, 2008 /

Ahogy látom nem sokan vágnak a szavamba.
A méréshatár és V/A váltót már megoldottam. Szerintem..., de azért leellenőrizhetnétek.
A 2 kijelző, 1 táp, 2 független áramkörös kérdésemre még mindig várom a választ.
(#) vicsys válasza Georgee hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Nem megy, vagy rosz frekin ketyeg az oszcillátorod. Ez a hiba(üzenet) le van írva az ic adatlapjában is. Ugye nem nézegetted?
Nézd meg az oszci alkatrészeit, szerintem a kondid nagyobb a kelleténél...
(#) szilva válasza SaGa hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Hát izé. Ez a második verzió az átkapcsolásra már jobbnak tűnik. Áramméréskor a 0-5A tartomány lesz a 0-50mV tartományra leképezve, 0.00-5.00 közötti kijelzéssel. A feszültségmérésnél 00.0-24.0 közötti kijelzés lesz, ha jól számolok.

Mindezek ellenére szerintem nem szerencsés egy ilyen külső ratéttel rontani a szabályozható tápegységet, mivel ezen a külső söntön eső feszültségről a táp mit sem tud, így a "KI" oldalon megjelenő feszültség már nem egy stabil, feszültséggenerátoros jellegű tápegység kimenetét mutatja. Jobb lenne árammérő pontot a tápegységen belül találni, a kimeneti feszültségmérés nem befolyásolja a táp jellemzőit.

Ha mégis meg akarod így építeni két külön műszerrel, akkor kell egy "lebegő" +/-5V tápegység, aminek a közös pontját ebben a felállásban a "KI+" ponttal kellene összekötnöd. Ehhez a pontohoz képest az árammérő pont (10k poti csúszkája) 0...+50mV tartományban fog változni, a feszültségmérő pont (2.2k poti csúszkája) pedig 0...-24mV tartományban. Ha az előjelet elhagyod, akkor máris kész a két műszeres mérés.

Szerk: arra figyelj, hogy ha számítógépes tápot akarsz felhasználni (ami szerintem feleslegesen nagy méretben és teljesítményben is ide), akkor azoknak a GND pontjuk a védőföldeléssel összekötve szokott lenni. Mivel itt a GND a szabályozható táp kimenetével lenne összekötve, a számítógéptápegységben ezt a galvanikus összeköttetést meg kell szüntetni!
(#) SaGa válasza szilva hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Köszi a választ.
A tápegységben nem tudok árammérő pontot kialakítani, sajna. De ha tudsz, egy jó tippet, mit módosítsak, szívesen fogadom. A tápom kapcsolását a mellékelt rajz mutatja.
A tápról egy saját építésű motor-generátort táplálok. A kijelzőket a motor primer és szekunder oldalára szántam. 1 kijelzőt, eredetileg a tápba szerettem volna integrálni, de nagy macerával jár. Az egyszerűbbnek tűnő megoldást választottam, ami a bütykölős műhelyben található számítógép táp, amiről egy autórádió megy. Kéznél van, a motort sem hurcolászom, miért ne. Összeépítek 1-1db V/A váltó közdarabot a 2 kijelzőnek, a számítógép tápról leveszem a +5V-ot és a GND-t, átalakítom ICL7660-nal -5V-ra és ezekkel megtáplálom a kijelzőket. Gondoltam, ha az ICL7107 referencia rajzában található, 21 és 30-as láb közti szaggatott kötést megszüntetem, akkor minden rendben és használható 2 független áramkörről a 2 kijelző, 1 megtáplálással.
Ha a tápegységben találsz egy árammérő pontot, akkor az egyiket beleépítem a tápba.

TAP.wmf

(#) tallerbator hozzászólása Dec 16, 2008 /

Sziasztok!

Most építettem meg az alábbi kapcsolást én amikor kipróbáltam akkor értelmetlen dolgokat jelzett ki. Nézegettem mi lehet a hiba véletlenül hozzányúltam az IC-hez és olyan forró volt mint a forrasztópákám pedig csak fél percet ment (azóta is fáj az ujjam ). Szerintetek mi lehet a próbléma? Elszállt az IC, vagy az lehet a baj, hogy egy ATX tápról próbáltam ki?
(#) szabics válasza tallerbator hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Akkor lehet gond az atx táp ha nem az előírt feszültséget adtad neki. Valőszínüleg több feszt kapott.
(#) vicsys válasza tallerbator hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Szerintem nem adtál neki minusz 5V-ot a +5V mellé is.
(#) tallerbator válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Adtam neki -5 voltot van az atx tápon, de majd akkor holnap megpróbálom egy 7805 és 7905 ic stabilizálni.
(#) vicsys válasza tallerbator hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Akkor viszont valami baromi nagy rövidzár, vagy felcserélt tápfesz van. Tegyél fel közeli képeket.
(#) Ricsi89 válasza tallerbator hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

A tápon ezen kívül volt valami más terhelés is? Ha nem, akkor lehet az is a hiba. Kis terheléssel, vagy terhelés nélkül sokkal több is lehet a kimenő fesz. Ez már simán tönkre vághatja az IC-t, ami szerintem meg is történt. :yes:
(#) tallerbator válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Volt rajta egy alaplap meg egy ventillátor, hogy ne menjen üresen a táp. Akkor mit csináljak kössek rá egy vinyót vagy egy cd olvasót? Ha tönkrement az IC akkor kitudom cserélni mert még van 1 darab.

Képeket most sajnos nem tudok felrakni róla.
(#) Ricsi89 válasza tallerbator hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Mielőtt kicseréled az IC-t le kellene mérni, hogy mennyi feszültséget ad le a táp. Szerintem egy alaplap magába nem elég hozzá, hogy rendesen leterhelje és beálljanak a feszültségek. (De ne legyen igazam)

Multiméterem nincs amivel letudnám mérni, de a tápra az rávan írva, hogy +5V -nál 20A -5V-nál pedig 0.5A, de szerintem pontosan adja az 5 voltot legalábbis elvileg úgy kéne.

Hát akkor ez így nem könnyű eset. Ezek a tápok kis terhelésnél sokkal többet is leadhatnak az előírtnál. Esetleg stabilizátor IC-vel stabilizálhatnád a feszt és akkor tuti annyi lenne, amennyinek lennie kell. :yes:

Értem, esetleg még megpróbálom nagyobb terhelésen (mondjuk 2 vinyót rákötök) ha akkor sem megy akkor stabilizátor IC-vel próbálkozok. 7805 és 7905 jó lesz?

Egy multimétert azért megérné beszerezni. Nem nagy beruházás. Már 1000ft-ért is lehet kapni, ami arra jó, hogy egyszerűbb dolgokat megnézzél vele. A vinyó rákötés segíthet rajta. Viszont most jutott eszembe, hogy lehet nem lesz elég fesz a stab IC-knek. Mivel nekik 2-3V-al több bemeneti fesz kell, mint ami a kimenő fesz. De egy próbát megér.

Már gondoltam arra, hogy veszek egy multimétert néhány alkalommal igyzán megkönnyítené a dolgom. Az IC-t úgy gondoltam, hogy a +12 és a -12V -os kimenetére kötném.

Erre nem is gondoltam. A 12V-os ágon jó lesz a stab. Így tutira nem nyírod ki az IC-t.
(#) korbye hozzászólása Feb 21, 2009 /

Sziasztok, megépitettem a voltmérőt icl7107-el, három számjeggyel de csak 666-ot jelez. Mi lehet a probléma?
Az ic adatlapján 12. ábra alapján készült el az áramkör. Ha valakinek van ötlete megköszönöm a segitséget!
(#) Attila86 válasza korbye hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Üdv,!

Ez egy hibaüzenet. Nem emlékszem már pontosan, de vagy a referencia, vagy pedig az órajel hiányára utal.
(#) mex válasza korbye hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

A GND és a 30-as lábat összekötötted?
(#) korbye válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Igen ezeket összekötöttem mert valaki irta itt korábban hogy a rajz szerinti szaggatott vonalakat is be kell kötni. Igy 21-30-32-35 lábak a GND nekem. Az ugye nem baj hogy a 4-ik kijelzőt nem raktam be? amelyik a - jelet mutatná.
(#) korbye válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Referenciát bárhová állitom az 1K-s potival akkor is marad a 666 a kijelzőn.
(#) korbye válasza korbye hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Most beáll 000-ra a kijelző de ha a mérőpontokhoz érintek egy 9V-os elemet semmit sem mutat. Ha nem jó a méréshatár akkor nem csak egy 1-st kellene mutatnia? Méréshatárt hogy állitok? mérőpontok közé kell a 10K ellenállás? 20 voltig szeretnék mérni vele.

20V-nál 1Mohm sorba kötve a +kapoccsal és a két bemeneti kapocs közé az 1Mohm után 10k. Ha bemeneti soros ellenállás nélkül próbáltad akkor már lehet annyi az ic-nek.
Egyébként mit módositottál,hogy beállt 000-ra a kijelzés?
(#) korbye válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

A -5 voltos tápágat javitottam mert 7905-el csak -2.34 volt jött, most 3db ceruza akku a -tápom és beállt 000-ra. A referenciát is be lehet állitani 100 mv ra. Az 1megás ell. bennevolt első élesztéstől, csak a 10k nem.

Rossz a 7905,vagy rosszul kötötted?
Következő: »»   12 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem