Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   22 / 221
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Most más! Kerítettem két hűtőbordát, majd holnap felrakom a képeket és a méreteket. Véleményezd , hogy egy darab el bírja-e disszipálni egy db JLH hőjét vagy sem. A bordákat feketére festettem a jobb hőleadás miatt. Így látatlanul: az alap kb 10X10cm (1cm vastag) és 10 cm magas a borda is, kb 7-8db borda van rajta.
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Már most láthatatlanba tudok erre válaszolni ? A méreteiből itélve talánn de nem biztos ? Ez a kérdés jó , csak szintén megjeggyzézként írrom a hűtőbordából sosem elég !Ez ugyebár A - osztály , vannak kitételek : mekkora nyugalmi , mekkora tápfesz ?milyen végtzranzisztorok STB/ Most nemolyrég kitárgyaltuk ezt a témát a DoZ topikbann is /Szóval azért várom a képeket ,
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Idézet:
„A bordákat feketére festettem a jobb hőleadás miatt.”


Ezt felejtsd el, a fekete festéked inkább szigeteli mintsem javítja a hőleadást! Egyedi eljárással szokták feketére színezni a bordákat nem trináttal átkenni, vagy fújni, tökmindegy, de inkább kromofágozd le mert butaságot csinálsz!

Idézet:
„Véleményezd , hogy egy darab el bírja-e disszipálni egy db JLH hőjét”


Ezt nem véleményezni kell hanem számolni!
ITT
találod meg a "hogyan"-okat.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Dec 17, 2008 / 1
 
Egyedi eljárással szokták feketére színezni a bordákat nem trináttal átkenni, vagy fújni, tökmindegy, : Igen ez egy kémiai eljárás ELOXSZÁLÁS
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Lényegtelen a neve, itt arra próbáltam felhíni a figyelmet, hogy ezzel csak RONT a hőleadáson NEM JAVÍT.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
egy fekete test(!) (vegyük abszolút feketének), egyharmaddal nagyobb a hőkisugárzása , mint egy fehérnek. ez tény, ugyan úgy mint egy fekete test 30 szálalékkal nagyobb kisugárzott hőt vesz fel....(napkollektor).
szóval, a fekete festés nem szigetel! amúgy a régi mobiltelókon, erősítőkön, vagy bárhol, nem alkalmazták volna. a radiátorokat csak esztétikai szempontból festik fehérre, az ideális a fekete volna. az eloxálás vagy a KTL festés nem megkülönböztethető! az egyik felületkezelés a másik festés, de mindkettő csak mikrométer vastagságú. a hűtőborda ugyanúgy működik, a hőleadás szempontjából mindegy...
DE! egy sima hűtőbordánál egy festés (matt fekete) akkor is növeli a hőleadást, ha éppen "szigetel"! bár nem szigetel a hőleadást illetőleg... ugyanolyan meleg a festék mint a hűtőborda... nem trinát hanem megum...
” Ezt nem véleményezni kell hanem számolni!

számoltam már éppen eleget! de mindig a tapasztalati út volt a legjobb! hiába számoltam ki egy hűtőbordát, ha éppen a légáramlás, a felület, stb jellemzői nem közelítenek az ideálishoz....
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Ezt pont Vicsys egy hozzászólásában olvastam valahol, akkor biztos ő is rosszul tudja, nem tudom. Akkor azt nem értem minek eloxálnak a gyárakban, miért nem festenek? A festéked akkor is szigetel mert, nem lesz jobb a hőleadása. Akkor ennyi erővel bármilyen fekete tárgyat ráhúzol egy bordára jobb lesz a hőleadása mert fekete? A festék ugyan ez! Rá kensz valamit ami lezárja, hiába együtt melegszik, ennyi erővel ráhúzhatsz egy fekete nejlont is, az is együtt melegszik vele mégsem lesz jó a hőleadása!

A számolásról annyit, hogy mindent ki lehet számolni megfelelő képletekkel, a képletek ott vannak, hogy te nem tudod használni őket az egy más dolog. Nem hiszem el hogy nem lehet kiszámolni egy erősítőnek a szükséges bordát. Akkor egy gyárban is próbálgatások útján választják ki a megfelelőt? És lefestik feketére?
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Egy szó mint száz, ha jobb hő leadást akarsz akkor bizony eloxálni kell és nem festeni.
Tények:
- a festék műanyag....
- a műanyag rossz hővezető...
- ha egy jó hővezetőt beburkolsz egy rossz hővezetővel - akkor az nem lesz képes leadni a hőt...
- stb...
De a tutti az, ha egyszerűen nagyobb bordát raksz be oszt annyi.

u.i.:
mi az a "megum" ?
az valamilyen hiperszuper festék?
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Köszi uram. legalább valaki érti miről beszélek.
(#) bakos13gab hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Ajjaj, mit indítottam el...
Nem baj. Amúgy én felvállalom, hogy önjelölt erősítő építő vagyok, mert engem csupán hobbiból érdekel és nem vagyok elektronikai guru. Majd kísérletezek, meg utána olvasok, ha vmi nem megy. azért is választottam ezt az erősítőt, mert tíz alkatrész van benne és elég jól kivehetők a főbb elemei. részletes leírás van hozzá. Olvasgatom a dobozolási topicot is, meg ajánlásokat a földeléssel. Majd ha építem a dolgot, akkor igyekszem ezeket figyelembe venni, amúgy fa házba szeretnék építeni, de a trafó, külön dobozba kerül alá. Most meg a két csatorna földje nem közös, mert egy dupla szekunderű trafóról táplálom és teljesen szeparált.
(#) lamalas hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
A fekete hutobordakohoz meg 1 gondolat. Ne keverjetek ossze ujfent a hovezetest es a hosugarzast. Attol hogy valami jo hovezeto lehet rossz hosugarzo (pl. fenyesre polirozott rez). A feketere festes azert nem elonyos alu hutobordak eseteben, mert a festeket nem lehet olyan vekonyan felvinni az alu feluletere, hogy az kovetni tudja a feluleti egyenetlensegeket (mikronos nagysagrendben!). A hosugarzo feluletet ugyanis ezek a szemmel nem is lathato feluleti egyenetlensegek is jelentosen novelik. A fekete eloxalassal azonban ket legyet utunk 1 csapasra: fekete lesz a felulet ami jo hosugarzo es a felulet is megnovekszik! A festes ellenben csokkenti a feluletet ("betapasztja" a feluleti egyenetlensegeket), raadasul egy hoszigetelo reteget is kepez az alu borda es a kulvilag kozott. Nem tul szerencses megoldas.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
tévedések elkerülése végett! feketére nem lehet eloxálni semmit. az már festés. légy szíves olvasd el a csatolt dokumentumot, abban részletes leírás van az eloxálásról.
felületkezelő üzemben dolgozom.........

eloxalas.pdf
    
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
A számolásról annyit, hogy mindent ki lehet számolni megfelelő képletekkel, a képletek ott vannak, hogy te nem tudod használni őket az egy más dolog.

gondolom pontosan meg tudod határozni a tranzisztor/szilikonpaszta/csillám/szilikonpaszta/hűtőborda hőellenállási tényezőjét. mert én nem. valamint a hűtőborda kiszámolása ha még jól emlékszem csak egy sima felületre történik.
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 

mikor a Telefongyárban (TERTA) dolgoztam, ott a telefonközpontok tápegységének a hűtőbordái szürkére voltak festve(!) nem eloxálva. és igen csak jól ontották a hőt. szerintem: függőleges hűtőborda a minél kisebb légellenállási tényező miatt. ha valaki úgy akarja hogy ne lehessen rátenni semmit az erősítőre, akkor a dobozolást kell úgy megoldani hogy minél keskenyebb legyen. akkor már csak az erősítő lehet legfelül. bár nem éppen szerencsés erősítőre CD/DVD meghajtót tenni, bakelites lemezjátszóról nem is beszélve.
a KTL festés 6mikron vastagságú, minden vegyszernek ellenáll (kromofágot is beleértve...) szerintem ez a festékvastagság még belefér. mint írtam fentebb az eloxálás kémiai oxid réteg létrehozása, ha egy hűtőborda fekete az már festés. tehát ha Te egy fekete hűtőbordát vásárolsz (eloxáltat) az biztosan festett!
(#) bgsf válasza hapro hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
mi az a "megum" ?
az valamilyen hiperszuper festék?


nem hiper-szuper, csak nagyon vékonyan lehet szórni és kb 1 perc alatt porszáraz. viszont baromira büdös!
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Aha...értem. Szóval ami fekete az biztos festett ezek szerint. Ezt jó tudni. Az tény, hogy az eloxált, az nem pont fekete.. De azért maradok a natúr nagy eloxált hűtőknél.
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
A "nagy" az vagy csak már nem tudtam szerkeszteni.
(#) lamalas válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nagyon jo, hogy csatoltad ezt a kis leirast az eloxalasrol! Valoban van festes eloxalas utan azonban ez nem olyan jellegu mint amit otthon, hazi korulmenyek kozott az ember ecsettel v. hengerrel csinal. Az eloxalas utani festes egyreszt nagyon vekony reteget kepez masreszt nem csokkenti a teljes holeado feluletet ezert jo es alkalmazhato pl. hutobordaknal. Ezzel ellentetben az otthoni festes sokkal vastagabb reteget kepez a feluleten es jelentosen csokkenti a feluletet is igy csokkenti a holeadas merteket.
(#) bgsf válasza hapro hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
tégy úgy. de ami hűtőbordákat szereztem igen ramaty állapotban voltak, kár hogy nincs kép a festés előtti állapotról. szóval nagyon tré volt. szemcseszórással levittem az oxidot és megum feketével lefújtam, ezt nagyon vékony rétegben lehet felvinni. eredetileg csúszólakkal akartam lefesteni de az üzemben az a rész már leállt. a csúszólakk közel fekete, karc és dörszálló, ráadásul azt még vékonyabb rétegben lehet szórni mert a festék elektrosztatikusan tapad a festendő felületre, így olyan helyekre is bemegy ahová sima spray-el nem lehet befújni.
de majd hétvégén megcsinálom a NYÁK-ot és le lesz tesztelve a borda is!
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
nem otthon festek. a munkahelyemen. ott olyan speciális festékek vannak ami a mercinek is megfelel. mint említettem 6mikron a festék vastagság, de azt semmi sem oldja, vagy támadja meg. 190 fokon égetik az anyagra a festéket amit előzőleg elektrosztatikus úton visznek fel.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Az egész beszélgetés abból indult ki, hogy te azt írtad, hogy feketére FESTED a bordát illetve VÉLEMÉNYEZZE cirokl a bordádat, én erre írtam, hogy a festés nem jó, ami így is van (nálam a festés szóról az ecset jut eszembe), illetve azt, hogy egy bordát számolni kell nem véleményezni. Ezzel pusztán segíteni akartam, nehogy rosszat tegyél.



Idézet:
„gondolom pontosan meg tudod határozni a tranzisztor/szilikonpaszta/csillám/szilikonpaszta/hűtőborda hőellenállási tényezőjét. mert én nem. valamint a hűtőborda kiszámolása ha még jól emlékszem csak egy sima felületre történik.”


Még mindig közelebb jutsz a számolással mint a véleményezéssel a megfelelő bordához.
Ne mondja nekem senki ,hogy egy fényképről jobban meg lehet állapítani egy bordáról ,hogy jó e az adott kapcsoláshoz, mint számolással. Mert akkor elkapom a matektanáromat, hogy feleslegesen tömte a fejemet lampiságokal egy pár évig
(#) barany165 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szépen megcsináltad!Gratula! Látom hegesztőgép diódahűtéséből alakítottad ki a bordákat/a diódafelfogató menetes furatokról látom/.Jól szól? Bakelitről próbáltad?Üdv!
(#) CIROKL válasza barany165 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szia : nos ezek a bordák az egykori nagy Szovjet " gyártmányúak .Prés öntött alu darabonként 70X80X100mm es méretűek és mindez 10 darab egy 20mm es 430X 180mm es Húzott alu lapra szerelve , a számolásaim szerint KB 8000 cm2 a felület !A sújja mintegy 10 KG , ésmég valami az eredeti festés van rajta ez kb 20 éves !Fekete bár nemtudni minő festék , de nem elox.Először énis úgy kalkuláktam hogy homokfúvóval eltávolítom róla a festéket , de amikor már összeraktam akkor a próbaüzem utánn úgydöntöttem marad a fekete?Viszont nem heggesztőgépből származik ? ezek egy ill több többzáz amperos tábból származnak amiket , telefonközpothoz használtak!Csak érdekesség kedvéért írnám ezekben a tápokban csatornánként 32 darab 4700uf 63 voltos kondik voltak : S mindez kétcsatornás volt 2X 50 volt DC kimenettel 2X200amp No viszont ezmár beillene egy heggesztőnek? A kérdésedre csak enny i . IGEN jól szól az én általam eddig halgatott erősítők közül EZAZ! Már próbáltam természetesen Bakelit lemezről , van egy Nad saszim Shure pick-up al és erre van egy Revox korrektorom .Az eddigi tapaszalataim alapján nekem bejön a hangzása , elégedett vagyok még a mélyekkel is ? Bár még csak egy régi több mint 20 éves Orion hs 280 on halgatóztam !
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
nem cikizés, csak kis kötekedés volt részemről...
amúgy elektronikai műszerész vagyok. bár mostanság ipari elektronikával töltöm napjaim. mint írtam felületkezelő üzemben. tehát a 400V/300A-s hálózattól a PLC vezérlésen keresztül a kapcsoló üzemű tápig (valamint a 24/12V-s vezérlés) mind hozzám tartozik (egyedül vagyok).
tanultam a hűtőborda méretezését, de arra igazi gyakorlati "képlet" nincs. pl: hűtőközeg, légáramlási tényező, felületi ellenállás,sugárzási tényező, felület (persze nem az ideális sík, hanem a valós! lemérted?) és még különböző nehezítő tényezők amiket nem lehet görög betűkkel leírni (pl: anyuci terítője...na jó!ez csak poén volt... de már láttam ilyet is..)
a festésről fentebb megtalálod amit írtam! az eloxált (fekete) hűtőborda is festett! tehát ne essetek hasra egy feketére "eloxált" borda előtt....
Mert akkor elkapom a matektanáromat, hogy feleslegesen tömte a fejemet lampiságokal egy pár évig
nem feleslegesen, mert tudsz számolni. csak amit kiszámolsz azt 1/3-dal növeld meg!
egy bordát számolni kell nem véleményezni
a borda méretét tapasztalati úton a legjobb meghatározni. ki lehet számolni, de ha nem jó akkor bordacsere. én ilyeneket tudtam szerezni, erről kértem olyanoktól véleményt akik már használják ezt az erősítőt. tehát egy tapasztalati értékelést kérek.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Idézet:
„nem cikizés, csak kis kötekedés volt részemről...”


A rosszindulat nem jó tulajdonság...

Idézet:
„amúgy elektronikai műszerész vagyok. bár mostanság ipari elektronikával töltöm napjaim......tanultam a hűtőborda méretezését........”


Miféle műszerész az, aki nem tudja megállapítani egy adott bordáról, hogy megfelelő e avagy sem?

Idézet:
„a festésről fentebb megtalálod amit írtam! az eloxált (fekete) hűtőborda is festett! tehát ne essetek hasra egy feketére "eloxált" borda előtt....”


Mutasd már meg légyszives, hogy hol lovagolt valaki is azon, hogy márpedig az eloxált borda az teljesen fekete!! Én azt mondtam hogy jobb a hőleadása mint a festettnek!!

Nincs itt semmi gond csak sok az ellentmondás, a kötekedés pedig nem egy erény, így szerintem ne hangoztasd.
Én tényleg csak jóindulatból írtam neked, hogy ne fesd le, de ahogy gondolod.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
az előbb válaszoltam neked mindenre, de a rendszer ledobta! most nincs sok időm ezért bocs, de legközelebb visszatérek erre.
nincs építőbb dolog egy jó vitánál. mindig lehet valamit tanulni!
itt a képek a bordáról: kérek mindenkit aki már üzemeltet ilyen erősítőt hogy véleményezze! kemény kritikákat kérek! ha kevés akkor másikat szerzek!

HUTES.JPG
    
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nézd az általam használtat ! az majdnem ugyan ez? Ebből a JLH hoz kb legalább csatornánként 2-3 darab kell ? eznem kemény kritika ez a valóság ! Az L idomokat amire a tranzisztorok kerülnek én 10mm es anyagból csináltam . :eek2:
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Így van ahogy Cirokl mondja. De függ a nyugalmi áramtól és a tápfeszedtől is.
Ha csak 1A vagy kevesebbről járatod akár még oldalanként egy-egy is szóba jöhet, de ha 1,5-2A akkor símán 2-3db/oldal
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
átért a tranyók lába a NYÁK-ig?
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nos egy picikét helyesbítenem kell mert ahol a tranyók kerültek ott lekellet 9mm re menni a méretettel pont ezért mert én Mj 15003 mal szereltem ezeknek a lábai így még biztonsággal kiértek. Így az L idom az 50X50X140 mm ,Az egyik oldal 9 a másik az 10 mm lett
Következő: »»   22 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem