Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   78 / 731
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Elkészült!

Úgyhogy most már merem ajánlani mindenkinek,aki Big Bull-okkal küszköd. Súlya miatt nem hordozható....
Viszont a hangja brutális lett.
Így a kettő láda elérte szobám maximumát

majd csinálok képet....de nem mostanában.....sok idő,míg kicibálom a sarkokból....és az ágy is rá van tolva....

Üdv
(#) ngyzoli válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

"Nem hiszem,hogy nincs olyan zene,amihez ez a lineáris átvitel passzolna"
Igen...valójában mindenféle zene(csak és kizárólag)lineáris átvitellel szól a legjobban.Jómagam speciel viszolygok mindenféle hangszínszabályzótól,de ez magánügy. Más kérdés,h speciális akusztikai viszonyok(autó),vagy főleg a hangsugárzórendszer fogyatékosságai miatt kénytelenek lehetünk elektromos korrekcióval segíteni a dolgokon,de jó esetben ilyenkor is az egyen(let)es átvitel a fő célkitűzés.Az esetek túlnyomó többségében a mélyhangok kellő intenzitású megszólaltatása okozza a problémát.
(#) Action2K hozzászólása Dec 18, 2008 /

Sziasztok!

Keresek egy olyan programot PC-re, amivel az elkészített hangfalam frekvenciaátviteli karakterisztikáját betudom mérni a hangkártyám segítségével. Erre gondolok: Link az ohm-ikusság nem kell, csak a dB.
Nem tudom, Ti használtok-e ilyet.

Köszi, A2K

U.i.: Szimulátort találtam (ez a kép is abból van), de olyat ami ténylegesen mér, olyat nem.
(#) ptesza válasza Action2K hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Az ingyenes progik közül sokan használják az RMAA progit , de mindenképpen kell egy kalibrált mérőmikrofon , mert az erdmény még köszönőviszonyban sem lesz a valósággal.

Készíteni is tudsz , ha rákeresel a PANASONIC WM61A kapszulára.
(#) karpi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A zene az "linearissan" van felveve , a lejatszo berendezesek meg a kornyezeti adott halgato terhez kell legyenek illesztve, a hangszorok es hangfalak hianyossagait kompenzalva.

A hangszinszabalyozoknal most mar en is a passziv-fajtara eskuszom .El voltam ajulva az aktiv szuroktol de mindenfele fazistolas es intermodulacio jelenik meg az atlapulo savok kozott.

http://www.duncanamps.com/tsc/

A kis szimulacios programmal meg lehet tervezni a hangszinszabalyzo aramkort .
Az ertekeket meg lehet valtoztatni rakattintasal kinyilo ablakocskaban .

Kis impedanciarol ( emitterkoveto , feszultsegkoveto)kell meghajtani is nagy bemenoimpedanciaval fogadni a kimenoreszen valamint erositeni a vesztesegeket.

Vannak tokeletesitettebb kapcsolasok de nem hiszem hogy szukseges lenne .

A szakirodalom nagyjai nagy tobsegben ova intenek az aktiv szurok hasznalatatol a zene halgatashoz.A legroszabb esetben ha aktiv EQ-t jhasznalunk csak vagni szabad es nem kiemelni.

(#) karpi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Electret mikrofonok altalaban nagyon linearisak .
Az egyes analizator progikban lehet a mikrofon karakterisztikajat "korigalni" egy **.txt file-t irva Notepad-ba ami egy sor + dB es - dB ertek , persze valahogy eloszor kene ismerni egy referenciat.

Nagyon jok azok a mikrofonok ameltyekben FET-es illeszto van .

A nagyobb baj hogy nem nagyon lehet kiertekelni az 50Hz alatti tartomanyt , ha az erdekel .
Nagyon jo hangkartya kell ami atviszi a mely tartomanyt is es nagyon kicsi IMD -je legyen.

Mely reszen jobb meresi eredmenynek tunt ha sweep-generatorrol adtam a szinusz jelet ,nagyon lassu sweep sebessegel .Minnel lasabban kuszon felfele a frekvencia .Ido kell ahoz hogy az erosito , a hangszoro , a hangdoboz "berezegjen" es megallapodjon .

Aztan lehet zajgeneratorrol kis atlagolassal , es aztan osszehasonlitani a gorbeket .

Tobb mindenfele meres utan rajossz hogy kb. mit lehet kiertekelni , mi fontos mi nem .

(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Itt latszik egy par hangszoro a laksom meletti uzletbol.
(#) Action2K válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Köszi szépen! Sokat segítettél!
Így hogy tudtam a mikrofon típusát, egyből találtam a guglivak csomó mindent róla és a témával kapcsolatban.
Ennek a mikinek megtaláltam a kalibrációs fálját is, mellékletbe beteszem, hátha másnak is jól jön.
(#) Action2K válasza karpi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

"SB Audigy EX"-m van, gondolom ez megfelel. A fálj már megvan, csak a miki hozzá egy kicsit drága. 2000HUF ért láttam egy fórumban A noname 110HUF, van ekkora különbség?
(#) ptesza válasza Action2K hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A noname csak akkor felel meg ha van hozzá kalibrációs fájlod , még akkor is lehet nem méri az egész tartományt , és itt most a felső végére gondolok. Az alvégi problémákat már kifejtette karpi.

2000 Ft az nem olyan sok , mert egy igazi az belekerül 20000+ ba indulóba.

bele kell tenni egy 20-30 cm es csőbe , mögötte csillapítóanyag. Nem árt ha van egy állvány ,hogy ne izegjen mozogjon, erre a célra jó lehet egy foto állvány . Ezekívül már csak csend kell.

Bővebben: Link
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Gyerekek

Gumibakra kell tennem a számítógépem,mert meg-meg áll a vinyóm a dübörgésektől ...és lekékhalálozik a gép

És szerintem ilyenkor a szomszéd is
(#) Bassmester válasza djyuri hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Akkor nem semmi stabilítással bír a géped...
(#) MPedro válasza djyuri hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Gratula !

A szerintem baromi süket (a "gyári" adattal ellentétben legfeljebb 75-80 dB-s) BigBull-t megfelelő dobozzal megzabolázni nem akármi !

P.
(#) MPedro válasza andrew23 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Az "elfogadható" autóshangzás nem elsősorban pénzkérdés. Ha szeretnéd elkerülni a pénzpocsékolást, javaslom, olvasd el újra mindazt, ami a kérdéseddel kapcsán a többiek (karpi, ptesza, stb.) írtak, és probáld megérteni a lényeget.

Ha itt vagy a közelben (Szombathely), gyere be, átnézem és beállítom a holmidat. Ha nem erre laksz vagy, célszerű lenne olyat tapasztalt valakit keresni, aki legalább a hangzás alapján tényleg "diagnosztizálni" tudja a cuccodat, mert egyébként lesz neked
Idézet:
"bandpass"filteres ladat aztan valami csak lessz!”
, és továbbra is az ablakon dobod ki a pénzt.

P.
(#) karpi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Emlitettem hogy nem kell szuper draga mikrofon .
A sima mezei electrt mikrofonok nagyon egyenes atviteli karakterisztikajuak.
Van leiras rola a net-en tobb is

http://www.ele.tut.fi/~artoko/audio/measurement/microphones.html

a kis mikrofon kapszulak olcsok , vehetsz tobbet es egy parbol kivalogathatsz egy "legjobbat" .

Van egy Zoom- H4 palmrecorder-em .ket electret mikr. van raszerelve YX beallitasba.Nagyon jo minosegbe vesz fel .A dinamikaja meg kielegito,szinpadon a zsebebme a nagy bomboles es dubergesbe kristalytiszta hangot tudok felvenni.Kompresszort nem hasznalom csak a Limitert es a "Rumpel" szuru legelso vagasi beallitasat ( azt is csak elovigyazatossagbol ).Akarmilyen nagy volt a duborges a mikrofonok nem "fulladtak" le .
Direkt ezert vettem mert egyyik flmezo kameram-nak a hangja se OK vagy torzit a nagy jeltol vagy a kompreszor hatarol csunyan es fulladozik a hang .

Szoval OK az electret mikrofon.A leirasokba lathato hogy egy csobe vegebe szerelik ugy hogy ne kepzodjon rezonans ter a kapszula korul es reflexiok se legyenek.Megadjak az eloerosito/buffer kapcsolast is sot a dinamika hatar kiterjeszteserol is van leiras es kapcsolas.

Az Audigi XY...stb nem felvetelre valo hangcucc , hazimozi es jatekokhoz valo elgge rossz lejatszo .

Az elso legolcsobb "profi" szintu Creative hangkartya az E-MU 0404 , egyenaramu /galvanikus kapcsolasi megoldas bistositja a jobb melyhang atviitelt, de evvel is volt olyan hogy a basszus gitarral DC eltolodas lessz afelvetelben .

Ahol a elektrolitikus kondezatorok "rumpliznak" mindenfele ott nem lehet "precizios" basszus atvitelrol beszelni ,nagyon nagy "hamisistasok" es veletlenszeru ugrasok lesznek a magyon mely hangsavba.

Szoval nem a legmegfelelobb meresekre.De osszehasonlitasokhoz talan meg hasznalhato ( ugy ertem egyik rosszat a masik rosszal oszehasonlitani es egy sajat velemenyt alkotni ) de nem egy tul pontos dolog.

Ahogy mar irtam kulon szinusz jellel sorba statikussan merni egy nagybelsoellenalasu hangfekvencias voltmerovel es megrajzolni papiron az atviteli karakterisztikat , aztan nagyon lassu "sweep"-el kell "merni" hogy tranziens belengesek ne uljenek ra a hasznos jelre , de meg igy is kerdeses hogy mi is jut az analizatorra. De amator nivon egy ido mulva osszehasonlitva a tobb-fele merest kitapasztalod hol kb. menyit csalhat a mero berendezesed .

Persze kell egy abszolut reflexiomentes "suket szoba" maskepp nem jutsz semmire .
Talalsz sok praktikus tanacsot a meresi modszerekrol .

(#) karpi válasza MPedro hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Igy igaz , a penzen kivul csak a hozzaerto szaki a legfontosabb

alatamasztom egy peldaval

http://www.diysubwoofers.org/projects/other/cartf/

http://www.diysubwoofers.org/projects/car/sub3/

A meresek szerintem csak egy hozzavetoleges kepet adnak egy meresi pontban levo helyzetrol egy bizonyos meretu es formaju autoban.A fenti cikben a sofor feje magassagaban mertek.Csakhogy a sofornek ket fule van es a kis belterben egy kis elmozdulas eseten nagy hangkep valtozasok lehetnek a sok reflexio miatt.

Nem foglalkoztam az auto szub problemaval, de olvastam a hazi berendezesekhez hasznal cuccokrol.
Dipol hangfalat epitenek ket hangzsoroval , nagyon kis arnyekolo felulettel .Ugy vannak a hangszorok helyezve ( atmero, rezonancia-frekvencia , hullamhossz ) hogy az eredo melytartomany nagyon leviheto .

http://www.euronet.nl/users/temagm/audio/dipolesub.htm

Ilyesmi mint a fenti cikkben van .Egy masik cikkben ,amit nem talalok most , le volt irva a mukodes es szamitasok meg rajzokkal volt ilusztralva .Kisebb hangszorokkal es mas terbeli beallitassal mag kell keressem a cikket met ki akarom probalni othonra a TV-hez ( az asszony ki akarja dobni a nagy ladaimat , igaz hogy csak neha halgatok rajtuk zenet TV nezeskor meg ugy szolnak neha hogy idegbajt kap az ember a sok morgastol es duborgestol .Inkabb koncert DVD-knel jon jol a szep mely basszus).
Valami ilyesmi kene a kis autobelterhez , szep jo basszus lenne de nem duborogne hiaba az utca fele.
Persze a fiatalok talan pont azt szeretnek ha hallatszik kivul messzirol milyen hangnyomas van az o autojaban .

(#) djyuri válasza MPedro hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

HY

Köszönöm! Én is büszke vagyok rá és mindenki,aki meghallgatta
Mondom tényleg csak az a hátránya,hogy befelé kell fordítani a hangfalat. De jövőre azt is kitalálam haverommal,hogy milyen láda kell a normál használatra.
U.: Jövőre veszek két 15"-os RH nyomót a kick bass-ra,mert azt észrevettem,hogy most már akkora szub-bass,hogy a kick nem érkezik meg a testi felületre....(ergo a 4 vidi láda már nem elég)...

igen!,nos én is akarok venni egy sima alap deciBell-mérőt...majd meglátjuk mit produkáltam....persze az is lehet,hogy csak szerencsém van és a szoba akusztikája tolja fel....ettől még nem biztos,hogy nagy értéket kapok.

De mindenképp publikálok,ha eredményre jutottam...és a jövőben is.

Bassmester Hát a gép önsúlya 40KG....egy normál házas gép már rég meghalt volna....ezt a gépemet szeretem,mert nagyon jól bírja a strapát és már házikókkal ellentétben súlya miatt csökkenti a zajt,mert nem tud mi rezonálni benne...csak a szélzaj,ami a sok ventilátortól van....de a ház oldalára odateszem a kezem és én kb annyit érzek,hogy semmi plusz egy sivatag közepi rezgés ....más háznál egészen érezni a rezgéseket...kivéve Winner_hun barátomnál ...Ő aktív hűtéssel csinált hangtalan gépet
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

http://cgi.ebay.es/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260299202391&tran...Toggle

turelemmel keresgelj a neten es mas forumokon talan talalsz linket .
Amugy szamitasokhoz veheted egy akarmilyen gyartmanyu mas kozepkategorias hasonlo hangszoro adatait .valoszinuleg tobb ceg gyartja mindenfele kb ugyanazt a hangszorot.

magnest , membrant egy es ugyanattol a gyartotol rendelik tulajdonkepp az egesz tervet atveszik .
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Ez nemigaz! Az SPA2530 Reflex dobozban sokkal jobb mint zártban! És a nagytesó is az SPA4050!

Ezt mind tapasztalatból mondom. a Huszonötösnek rengeteg ládát csináltam már zártat, reflexet, és a zárt egyszerűen semmire sem jó. Ugyanez érvényes a nyegyvenesre is mivel ahoz is csináltam már 3 féle zárt ládát és egyikben sem volt jó, a terhelhetősége pedig egyenesen botrányos volt a zárt dobozban. Mind2 hangszórótípushoz reflex ládát javaslok. Mivel én nem méregetek hanem próbálgatok, és bizony a tapasztalat többet ér bármely mérésnél!

Átméreteztem a képeket, és láss csodát: tizedannyi hely sem kell a kettőnek, mint azelőtt egynek.
A jövőben figyelj erre.
-- kobold
(#) Dióda válasza agressiv hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Legfőképp akkor ha az emberfia lekapja róla azt a förtelem porvédőkupakját és akkor eltűnik az az ormótlan tompa orrhangú középhangja és kitisztul a hangsugárzó hangja.De mondjuk ez minden sal-ra igaz. Például az sr2010-esről szintén levettem és kapott egy pici cséveátmérőjű kis tölcsért helyette így majdnem szélessávú lett mert cicereg is és eléggé mélyen is szól és egy 35literes bassreflex dobozman hihetetlen jó tere és hangzása van.Perzse ez mind egy olcsó sal-hoz képest.
(#) agressiv válasza Dióda hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Én nem tapasztaltam az "orrhangot", mondjuk volt vele bajom, de én hangváltóval, konkrétan egy induktivitással megoldottam a mélynek a hangját. Az meg aztán főleg nem célom, hogy a mély is "ciceregjen" mivel erre van benne a magassugárzó ami szintén a mélyhez van igazítva. Szóval a lényeg az, hogy rengetegszer szétszedtem már és hangoltam a hangfalakon mire a végleges megoldás összejött, és talán ez sem a végleges.

A porvédőre visszatérve, ezek nem a régi nagy sapkás szörnyetegek, hanem már újak és szerintem már korrekt a sapkájuk! Konkrétan a 40-eseket nincs 2 hónapja, hogy vettem, a 25-ösök kb 1.5 évesek.
Volt régi 40cm-es SR-em na azon akkora volt a sapka mint egy fél kézilabda Lásd kép.

SR.jpg

Ez bizony ezzel jár mint tudjuk mivel nincsennek megbízható paraméterek ami alapján lehetne dobozt méretezni hozzájuk.
Én az SPA3040-el úgy jártam hogy sehogyan sem akart normális mélyet produkálni seminő ládában ezért berágtam rá és vettem h2000-es habszélet és kicseréltem a szövetszélt. Erre a nemnormálisnak lett olyan gyönyörű mélye hogy az ablakok nagyon is élvezik a helyzetet mert úgy zörögnek hogy majd kiesik az üveg és mindezt reflex ládában. A legérdekesebb pedig az hogy eredeti állapotában olyan megmagyarázhatatlan mozgása volt a hangszórónak mintha a basszus hatására sétált vagy hullámzott volna de most a habszéllel szépen ütemesen mocorog és cseppet sem jár jobbn mint azelőtt.
(#) Bassmester hozzászólása Dec 19, 2008 /

Ismeri valaki a mellékelt hangszórót?
Jónak tűnik és elvileg elég neki egy 35 literes reflexdoboz, az ára 20ezer pénz.
Kétutas kompakt dobozokhoz keresek hangszórót,
ehez hasonló "kaliberűt".
Ha vannak jó ötleteteitek, akkor várom
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

HY

az érintett dokumentumban nem lelem a 35 litert

én 70-et meg 138-at látok bass refiként.

Vagy ez a nagy testvére,amit küldtél?

No de áljunk meg egy szóra. Egy SPA gitárhangszórótól te ne is várj dübörgő mélyet ez a hangszórór nem erről szól!
Alacsony frekvenciákra, ott van az SBX széria a kevlár membránnal, na az dübörög. Én amikor vettem az SPA-kat én tudtam, hogy mit akarok. Meguntam már az ilyen "Hi-Fi" hangot, ezért vettem SPA hangszórókat, és Piezo magasat. (csak a KHS-342M képes értelmes hangok kiadására a többi piezonak botrányos hangja van)!
Megmagyarázhatatlan mozgása olyankor van egy hangszórónak amikor rossz a láda!
Zárt ládánál ritkán fordul elő, de reflexnél, ha nem úgy mozog a hangszóró az általában vagy túl kicsi, vagy túl nagy nyílásra utal. Ezt ki kell kísérletezni, hogy mikor, és hogyan jó!
Mivel nekem a mélyládáimban is SPA van ez úgy tűnhet, hogy magam ellen beszélek, de nem erről van szó! Ez előtt SR hangszórók voltak a ládákban amik elég tekintélyes mélyet szóltak ugyan, de nem illett a hangjuk az SPA+piezo pároshoz. Most a mélyládákban az SPA-k nem mennek annyira mélyre ugyan, de sokkal jobban együtmáködnek a hangfalaimmal ezért vettem a mélyládákba ilyen hangszórókat!

Pedig átalakítás utánn tökéletes lett az tuti.
(#) Bassmester válasza djyuri hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Igen, az adatlapján azt írják, hogy 70 literben, 40 Hz-et is tud, -6dB-en. 35 literben 60 Hz körül lenne a hangolás, és ebben az esetben lenne maximális az akusztikai teljesítmény. (JBL és a Win ISD progi szerint)
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

köszönöm

"Pedig átalakítás utánn tökéletes lett az tuti."

Képzelem mennyire lehet tökéletes egy szétbarmolt hangszóró

Úgylátom nem volt még szerencséd felújított hangsugárzóhoz ami jobb lett mint előtte volt.
Amugy nekem a fülem a legjobb mindíg is arra hagyatkoztam és eddig bevált. Az spa széria csak épp arra nem jó amire kitalálták mégpedig a hangosításra.
Hangoskodni azt lehet vele de az emberfia vagy normális minőséget akar és akkor hi-fi vagy marha nagy hangerőt de akkor pa cucc kell. Ez az spa valahogy eggyiket sem tudja, azt a teljesítményt meg amit ráírtak meg hírből sem tudja mert egy 30W-os stk-val majdnem kiakasztottam a 30-as spa-t. Akkor viszont találja ki valaki hogy mire jó mármint hangszóróként.
Következő: »»   78 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem