Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv!
Épp egy másik oldalon irtam, a SAL SPA 4050ről, mert szeretném belerakni egy HD15ös tölcsérbe, de amint látom nem kellene amugy is kicsit távolodok tőle, mert hirből nem szeretem a SAL-okat de van aki azt mondja, hogy van olyan széria ami nem rossz.... dehát a jó és a nemrossz között nálam nagy külömbség van
Van nekik is rendes PA sugárzójuk ugyanabban a méretben azt már füleltem rutse ládában és annak meglepően jó hangja volt persze annak az ára is ott van.
28e forintot egy SAL-ért nem adok annyiért hangszórót kapok :taps:
xD
Én nem tudom honnan veszed ezeket a méretes baromságokat. Ez a hangszóró nem hifi célra lett kifejlesztve az tény, hogy neked rossz dobozod volt hozzá az egy dolog. Arról nem is beszélve, hogy a hangját fikáztad és isteníted a füledet, de közben STK erősítő hajtja Az én 25 centiméteres SPA-im 6 órán keresztül szóltak kő kemény 160W-os teljesítménnyel hajtva ha hiszed ha nem pedig a gyártó szerint 140W a névleges terhelhetőségük. A 40-esek pedig a gyártó szerint 160W névleges teljesítményt bírnak elviselni. Az én végfokom 220W teljesítményre képes 8Ohm-on és szinte teljes kivezérlésig lehet hajtani. Max hangerőig nem bírja mivel ott már lehet hallani a membrán hangját. de a 160W-ot még bejáratósan is bőven elviseli mindenféle torzítás nélkül. Szóval furcsán lengett a hangszóró, ráadásul még nagyon ki is lengett, és mindez alacsony teljesítménnyel STK ( ) IC-vel.... Szerintem ez nem a hangszóró, hanem a TE hibád volt valamint az erősítőnek nem nevezhető STK-s gyönyörűség hibája
Szerinted akkor megérné venni egy SPA 4050es mélyet egy zárt tölcsérbe?? szépen is szól, vagy csak hangosan ??
Zárt tölcsérbe szerintem nem lenne jó! Én 3 féle (!) zárt dobozban próbáltam ezt a hangszórót és meg se nyikkant gyakorlatilag. Mindenképpen reflex dobozt ajánlok hozzá.
A hangjáról annyit tudok mondani, hogy nem házi hifi jellegű, Én sokféle hangszórót kipróbáltam már, de igazán egyik sem tetszett, de az SPA-val megtaláltam azt a hangot amit kerestem ugyanis nekem hiányzott az a kemény hangzás amit koncerten is hall az ember, (és itt most nem a hangerőre gondolok) nem csak a tipikus házimoziféle mélye van ami brummog jó alacsony frekvencián, hanem ezen a hangszórón hallod, hogy a mély egy baszusgitárból, vagy szintetizátorból származik. Tehát mindent összevetve én imádom a hangját :yes: Hangosan természetesen tud szólni. a gyártó szerint 93dB az érzékenysége amit én reálisnak is vélek, persze soha nem fog úgy szólni, olyan érzékenységgel mint egy beyma hangszóró, de a beyma 50000Ft ezeket meg a C-sale webáruházból rendeltem 2dB SPA4050 és a szállítás került 19500Ft-ba... De továbbra is azt mondom, hogy az SPA szerintem nem jó zártba, nekem sem a 25-öst sem a 40-est nem sikerült zárt ládában szóra bírnom. Persze az is lehet, hogy az összes zárt ládám rossz volt nem tudom, ha gondolod kipróbálhatod a C-sale nál 8900Ft ha jól emlékszem egy ilyen hangszóró, és ha nem válik be, akkor eladhatod akár 10000-ért is mivel a sal oldalán 11999Ft
Megsúgom neked én ezekkel a hangsugárzókkal csak úgymond szórakozni és barkácsolni szoktam .
Nem tisztem a hangját hivatalosan minősíteni csak elmondtam a véleményem ha nem tetszik nem kell elolvasni és ennyi.Ha PA-zni akarok akkor hazakérem a két marshall ládámat és annak a negyede lenyomja ezeket a hangszórókat a porondról. A fülemet meg nem ismered ezért ne alkoss véleményt róla mert nem egy hangosítást és stúdiót megjárt már és eddig mindig jól szerepelt. Apropó a szóban forgó stk egy gyári Aurex végfok ami kissé túlméretezett és azt tudja ami rajta vagyon írva és setöbbet sem kevesebbet.De szerintem ha rátenném az spa-t a csöves marshall végfokra ami csak 100W-os szerintem a szomszéd ház faláról vakarhatnánk a membránt. Azt mondod nem hi-fi ám legyen de nem is PA. Akkor meg micsoda szerinted? Próbáltam én is hangszerrel is és zenével is ráadásul többfajta ládában is de nem teljesített semmit( ezalatt azt értem hogy ugyan szólt valamit de nem azt amit egy ilyen hangsugárzónak illene szólni).Az érzékenysége kicsivel jobb mint a gumisaké de még mindíg elmarad a komolyabb hangsugárzókhoz képest de nagyon.Ebből adódik hogy egy ponton túl már hiába hajtja az emberfia nem szól többet csak a kraftot pumpáljuk bele fölöslegesen. Nekem meg egy hangsugárzó ha rá van írva hogy annyit tud akkor én csak a felével küldöm de azt bírni kell neki nem órákon hanem éveken át. De részemről befejeztem mert ez nem idevaló és ebben a topicban nem erről van szó csak említettem egy modding dolgot amivel nekem sikerült jobb hangot kicsikarni belőle és ennyi.
Köszönöm a válaszodat, lehet megpróbálom, sőt szerintem biztos, és maximum kinyitom az oldalát a ládának akkor jó ugymarad, ha nem akkor belemegy egy hordfül
DE egy 9000forintos mélynyomótól mit várunk
Látod jogos a kérdés .
Annyit tud amennyit és jól le lehet vele barkácsolni és ha sikerül belőle valami jót kihozni akkor már az egy egyedi és jó dolog mellesleg tanulni is lehet belőle avagy vele eléggé sokmindent. Ez olyan mint az erősítőépítésben a tda2030 tanulni és kisérletezni tökéletes. Idézet: „Ha PA-zni akarok akkor hazakérem a két marshall ládámat és annak a negyede lenyomja ezeket a hangszórókat a porondról.” Ne is haragudj, de ilyen hangszórókat egy marshal rendszerhez hasonlítani gyerekes dolog. Nagyon elfogult vagy akárcsak a többi olyan ember akinek van pénze megvenni a jó cuccot és innentől kezdve az olcsó az egyenlő a ***ral, de azt te nem veszed észre, hogy egy marshal hangszóró árából egy komplett rendszert lehet kiépíteni az olcsó cuccokból. Persze az érzékenysége nem egy tipikus PA hangszóróé, de ha megnézed egy ilyen hangszórót 10000Ft-ért meg tudsz venni és a többi nagy PA gyártó hangszórói akár 100000Ft felett is vannak! És egy biztos azok a hangszórók nem jobbak annyival mint amennyivel drágábbak ezt tapasztalatból mondom!! És továbbra is azt mondom, hogy amíg a hangszórók összevissza járnak a nem hozzájuk való dobozokban addig ne fikázd őket, nekem is volt olyan dobozom amiben alig volt hangjuk és csak a teljesítményt nyelték, de azóta már tudtam csinálni normálisabb dobozt és azt is tudom, hogy ennél még sokkal jobbra meglehetne csinálni. Lehet hogy a füled jó, de amihez nem értesz abba ne köss bele légyszíves! "Apropó a szóban forgó stk egy gyári Aurex végfok ami kissé túlméretezett és azt tudja ami rajta vagyon írva és setöbbet sem kevesebbet." Attól még az STK IC STK marad és ezzel eggyütt egy gagyi ***! Moderálva, Norberto
Jajj istenem de érdekesdolgok jönnek itt ki.
Anno lassan 20-éve vettem a marshallokat és akkor is öregnek számítottak szerencsétlenek.Az stk-ról meg annyit hony mikor megjelent az stk077 itt Magyarországon mi akkor már azzal építettünk erősítőt (most is relaxál egy a sarokban) .Úgyhogy ismerem őket a hibáikkal és az előnyeikkel . Tudod arra szerettem volna rávilágítani neked hogy ugyanezen pénzért jóval komolyabb hangsugárzót is lehet kapni ami még tud is valamit és nem kell vele ennyit szívózni. Azt hogy én meg mihez értek és mihez nem azt meg ne te döntsd el mert valószínű hogy csúfosan meglepődnél ha oda kerülne a dolog. Elhiheted engem sem vet föl a pénz két gyerekkel meg a többi havi költséggel. De viszont ha azt nézem hogy ár és érték arányban mit kap az emberfia akkor lehet hogy rászánok még 1000 forintot és veszek helyette egy ilyentBővebben: Link vagy esetleg egy ilyent Bővebben: Link és valószínű hogy többet tud majd mint a sal. Na tessék belekötni ! Szerinted mennyi a külömbség minőségben és tudásban egy spa-hoz képest?
Ezek 30cm-es hangszórók nem 40cm-esek!
Árban, hangban nem mind1 koma. Mellesleg én is stageline hangszóróra gondoltam amikor cserélni akartam az SPA-kat mert volt már ilyen gondolatom, de úgy éreztem, hogy nem ér meg 17000Ft-ot egy hangszóró ami lehet hogy jobb érzékenységű pár dB-el, de nekem abból kettő 34000Ft-ba került volna, viszont a 2db 25-ös SPA-t 10800Ft-ért vettem! Na ebbe köss bele. És mivel ezek is olcsó hangszórók ezért biztos vagyok benne, hogy nem olyan jók mint amilyen az adatlapjuk! Ha mégis képesek úgy dolgozni mint ami a leírásban van akkor a minőségük semmivel sem jobb mint a SAL hangszóróké ugyanis ha valami jó sal hangszórókban tapasztalatom szerint akkor az az, hogy bírják a gyepálást és nem égnek el egy rövid túlvezérléstől mint az MNC, valamint nem megy szét a membránjuk még sok sok évnyi használat után sem! Mellesleg ha hiszed ha nem ezeknek a hangszóróknak is kell a megfelelő doboz mivel rossz dobozzal ezek sem érnek semmit, és ha nálad összevissza jár a hangszóró.......... nevetséges :no:
Bocsi, hogy közbeszólok.
A hangszóró átalakításokról : Annó a bolgárok (HS500, 700 Orion mélyek) voltak soron. Megvettük a Ravill-ban, oszt irány Pest, ahol az Aubeck Tamás - a Brody Sándor utcában - kicserélte a csévetestet, laposhuzalból újratekercselte, megerősítette a peremet, és kaptunk egy pimaszjó PA hangszórót. Néhány éve elkezdtük piszkálni az MNC Eclipse II sorozatot, a kezdőknek kerestük olcsó, de használható gitár- és PA hangszórót. A gumiperemet vászonra, a porvédőt értelmesre cseréltük, és a 8, illetve 12 collosokból elfogadható hangszórót kaptunk (azért elfogadható, mert jó a Celestion, Eminence, Néhány Stage Line típus, stb.) A 20 cm nagyon jó lett PA középnek, és több itteni zenekar elkezdte azt a trükköt, hogy pl. szóló Marshall kombó alá raktak második boxban a 30cm-eset, és mindkettőt bemikrofonozzák (pl Halor, Strong Deformity, stb). Na ja, de akkor még nem voltak piacon az Eminence-k. A Stage Line helyett miért nem kostolod meg a Eminence-ket ? Szvsz árban, minőségben, hangzásban mindenképpen sokkal jobban jársz, mint SAL, MNC, vagy bármi hasonló más. Tegnap jött egyik vásárló a megrendelt Eminence Legend GB128-ért, meghallgattuk a boltban vele együtt, majd' meghaltuk a gyönyörtől. 101,4 dB... P.
Mi az előbb még 15" mélyeknél voltunk, most elkanyarodtunk a 12"-ra valamiért...
Én már gondoltam arra is hogy sokan azért szólják le a SAL-t mert nem használtak még olyant és akkor az marad a sz*r somogyi.... de lehet hogy attól még jó??
Megmondom őszintén eddig nem is igazán foglalkoztam másik fajta hangszórókkal mivel a Beyma-ra például nincs pénzem. Úgy tapasztaltam hogy van az olcsó kategória és van a rohadt drága. De most utánanéztem az Eminence-nek és ha majd egyszer megint hangszóróvásárlásra folyamodnék akkor előfordulhat, hogy veszek párat és kipróbálom mit is tud!
Nem azt kell elképzelni, hogy én nagy sal rajongó vagyok, szó sincs ilyesmiről. Nekem erre van pénzem ezért veszek ilyen hangszórókat. Ár érték arányban nem olyan rossz a SAL ellenben az MNC-vel, ugyanis nekem csak negatív tapasztalataim vannak az MNC-vel kapcsolatban. A terhelhetőségűk messze el van maradva a gyári adatoktól, az érkékenységük tapasztalatom szerint minimum 5dB a gyári adatokhoz képest, a megbízhatóságuk megy egyenesen tragikus. "Én már gondoltam arra is hogy sokan azért szólják le a SAL-t mert nem használtak még olyant és akkor az marad a sz*r somogyi.... de lehet hogy attól még jó??" Egy átlagos emberkének aki mondjuk úgy hobbi-ból épít hangfalat annak tökéletesen megfelel a SAL. Mivel olcsó nagyot bukni nem lehet rajta. És kisérletezni, tapasztalatot szerezni tökéletesek, és ha valakinek sikerül jó dobozt csinálni hozzájuk akkor egy életen át is kiszolgálhat. De persze sokan esnek abba a hibába, hogy például azért vesznek meg egy X típusu hangszórót mkert tetszik a színe...
Úgy gondolom az utóbbi napok,és a hangdobozépítő topikok hozzászólásait elolvasván, hogy tisztázni kellene mindenkinek, hogy mi-mire való. A somogyi-féle design-centrikus termékek sokat vitatott minőségi, és teljesítményadatok ellenére, a hangdobozépítők körében nagy népszerűségnek örvendenek. Köszönhetően az olcsó árának /is/ elmondható, hogy célzatosan a kispénzű, induló hangrendszereket építőknek szánták őket. Ők az elsődleges vevőkör. Akinek van már tapasztalata e-téren, az gyakorta ajánlja a kicsivel drágábbakat, a jobb ár-minőség-használati értékük miatt.
Aki pedig már megjárta a hadak útját, és megfelelő anyagi háttérrel bír, az természetesen tapasztalataira hivatkozva, a drága, magas igényeket kielégítő márkákat favorizálja. Vannak az említett un. mod-olók, akik átalakítják a hangszórókat hogy más követelményszintnek feleljenek meg. Elkülönítendő továbbá az otthoni, autós, és a professzionális hangosításra szánt hangszórók köre. Ugyanis itt is tapasztalható némi átfedés. Belátható, hogy természetesen mindenki szeretne elsőre valami csodálatosan jót alkotni, de tudvalévő hogy ez csak ritkán sikerül. Ezzel is végig kell járni a szamárlétrát, mert nem csak az alkatelemeknek, hanem a tapasztalat megszerzésének is ára van. (Amit akkor is megfizetünk , amikor új alkatelemet vásárolunk az új projekthez, mert nem jött össze az amit szerettünk volna. ) Ezért mielőtt belefogunk valamilyen alkotásba, tisztáznunk kellene néhány dolgot. -Mit szeretnénk? -Milyen minőségi, teljesítmény, kivitel, stb elvárásaink vannak. -Milyen körülmények között,mire fogjuk használni. -Milyen gép park szükséges az építéshez, ezek megléte. -Anyagok, dokumentációk beszerezhetősége, megléte. -Anyagi forrásaink figyelembe vétele. -Felkészültségünk, és tudásszintünk megfelelő-e a feladathoz? Ezzel azoknak szerettem volna támpontot adni, akik kezdő építők. Más: Nem kötődik szorosan a témához, de említésre került az stk végek gagyizása. Nos ezek sem PA-ra tervezett IC-k./ Bár tartottam velük bulikat, és nem hagytak cserben./ Nagyon sokat építettem ezekkel erősítőt. Tapasztalatból mondom hogy jó hangú készülékek, ugyanakkor ki kell jelentenem, hogy a megbízhatóságuk nálam 10 al 2-höz. Ami viszont beválik, az megy huzamosan. (nálam 8 éve.)
A Beyma SM sorozata, a SAL PA sorozatával nagyon hasonló árfekvésben van.
A PA 40100 csak 4000 Ft-tal olcsóbb mint a Beyma SM 115 N, a SAL PA 30100 viszont 2-vel több mint a Beyma SM 112N. SAL PA 40100-zal már építettem zenekari szubot és nem lett rossz! Viszont szívesen kipróbálnám az SM 122N-t is, egy pár kétutas kompakt erejéig. Még nem döntöttem, egyenlőre keresem a megfelelő hangszórót, de lehet hogy ez lesz az.
"Egy átlagos emberkének aki mondjuk úgy hobbi-ból épít hangfalat annak tökéletesen megfelel a SAL." és aki hallgatni is akarja, úgy hogy szépen, és még esetleg hangosan is szól tudom láda kérdése, de lehetséges?
Szia!
Én nem tenném őket sehova Na de viccen kívül... ezt csak a hangszóró T-S adatainak ismeretében lehet kiszámítani, pl. a JBL speakershop progival. Ha nincs meg, akkor töltsd le mindenképpen
Unalmamban megnéztem a hangszórókat JBL-lel.
Hatalmas térfogatigényük van, reflexdoboz kizárva, de zártból sem lehet hozzájuk normális dobozt tervezni. Ezek szerintem erősen felejtősek :yes: Nem lesz nehéz jobbat találni
Egészen véletlenül mind2 típust ismerem
Az SBV ha jól tudom zárt videoton ládákba van kitalálva bár nem én ujítottam fel egy videotont ilyenekkel, de cimborám elégedett volt velük. Én is meghallgattam és őszintén szólva nem voltam tőle elragadtatva, de talán fogható ez a gagyi LG hifijére ami hajtotta szerencsétlen dobozokat. Viszont egy házi rendezvény alkalmával kültéren eredeti videoton erősítővel meglepően kellemesen szólt, viszont nem bontotta a házat, ha érted mire gondolok. SR hangszóróból nekem 30-as és 40-es volt a 30-asnak relative rohadt nagy reflex doboz kellett viszont abban egészen "gatyarázós" mélyre lement ami tetszett benne. Névleges terhelhetősége a gyártó szerint 100W amit gond nélkül el is viselt viszont egy idióta akinek eladtam 150W-os erősítővel fél perc alatt kinyírta szerencsétlent! A 40-es SR-em zárt, és reflex dobozban is nagyon jól teljesített! Szerintem mind2 hangszóró megálná a helyét egy reflex dobozban! Méreteket nem tudok mondani mivel ilyen pici hangszóróm még nem volt, csak SPA-ból "Unalmamban megnéztem a hangszórókat JBL-lel. Hatalmas térfogatigényük van, reflexdoboz kizárva, de zártból sem lehet hozzájuk normális dobozt tervezni." Ez csak egy programos szimuláció, ne vegyük azért ennyire komolyan! Én is mindíg szimulálok, de a valóságban fából csavarokkal
Üdv!
Megépítettem a HD 15öst, most próbáltam, bár még csak 12" mélynyomóval, de így is nagyon jót szolt, most behoztam, mert a kinti nyirkos időben megszívja magát... ittbennt meg nem merem hangosítani mert szétesik a szoba
Szia!
Azt az ívelt lapot miből csináltad hozzá?
Oké, csak egy vélemény volt a részemről.
Persze rakhatod reflexbe is, de az elvi méretezés nélkül semmi értelme, mert a reflexdobozokat a hangszóróhoz jó tervezni és hangolni. Ha pl. egy 40-50 literes reflexbe raknánk valamelyiket, úgy 70-90 Hz között 7-8 dB-es púpja lenne az átvitelben, és várhatóan frankó ugatós hangja lenne, kiegyenlítetlenül szólna, lebegne a membrán össze-vissza, több ponton is rezonáns kiemelései-csillapításai lennének, és az elhelyezésre is felettébb kényes lenne. Tehát egy sor probléma lenne vele, ez már a szimulációt elvégezve is borítékolható. Szerintem csak olyan hangszóróból érdemes építeni, ami már a szimuláció során is ígéretesnek bizonyul :yes:
Én ezért rakok össze egy dobozt és meghallgatom, ha a hangszóró "csámpázik" összevissza mivel rengeteg ilyen dobozt csináltam már kb tudom, hogy mit kellene változtatni rajta.
De persze mára már elfogytak a szétbontott szekrények így vagy összejön vagy nem, de nem is csinálok már hangfalakat mivel készen vannak és jók is. Nekem eddig mindíg egyedi hangfalaim voltak és kb a fele volt jó a fele meg rakás ... De például egyszer csináltam egy somogyiféle dobozt. Nem szándékosan hanem pont olyan jött össze mint amit javasolnak 4-5mm eltéréssel és gyakorlatilag semmi volt, Van mifelénk sok emberke aki épít hangfalat mindenki meg van győződve arról, hogy a gyári terv a legjobb, de érdekes módon az enyémék sikerülnek a legjobban.
Volt itthon egy tv állvány hátulja volt egyik műszaki szaküzletben, és mikor bezárt mi pakoltuk ki, és azt mondták hogy ha kell ilyeneket lehet hazavinni... hát egyből rábuktam erre az íves lapra
Fessed le , valamilyen vastag lazúrral 2X. A két réteg között csiszoljad meg , hogy a szőröket leszedjed .Akkor jól fog kinézni , és nem tesz benn kárt egy kis pára. Késöbb még bármit csinálhatsz vele , mert az jó lessz alapnak bármihez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |