Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   80 / 731
(#) MPedro válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Bocsássatok meg a belepofázást.

Szamocának teljesen igaza van, a legelső dolognak a cél meghatározása kellene legyen. Ne használjuk otthonra szánt hsz-t PA-hoz, és fordítva. Ne használjuk szub-os hangszórót szélessávra, és fordítva. STK-t lehetőleg otthonra (habár szükség törvényt bont, én is hangosítottam már STK-s végfokkal, de nem arra való). Ha PA-hoz kell végfok, minimum TDA7294 (könnyen megépíthető, jól megtáplálva, pufferolva nagyot tud szólni), vagy vmi komolyabb FET-es. És így tovább.

És - Degrell László után szabadon - ne felejtsük el: a hang nem hangszóró, erősítő, forrás, stb. kérdése, hanem RENDSZER. Tessék rendszerben gondolkodni. És tessék mindig a leggyengébb láncszemre pislantani, mert az határozza meg az egészet.

Egyébként találkoztam már elfogadható SAL-al, de a többségüket nem ilyennek tapasztaltam. És találkoztam már nagyon xar MNC-vel, amit aztán nem is vettem forgalmazásba (és ha valamely vásárló épp olyat kivánt, akkor kézzel lábal igyekeztem lebeszélni róla), de - főképp réggebben - a terméket többségét az árhoz képes nagyon kezelhetőnek láttam (kis kisérletezéssel, gyakorlattal egészen jó home & házibuli dobozokat lehetett csinálni, főképp az Eclipse II-vel, illetve néhány CD-Cone-vel. Az új sorozat (Noir) viszont egyelőre nagyon necces.

Az általam jelenleg kifejezetten jónak tartott MNC-k :
PA - Professional sorozat (megszünt)
PA - New Orleans sorozat (megszünt)
Autós - Mega (nagy csomagtartót kíván, ott aztán megszólal, de úgy...
Autós - Panther sorozat (kisméretű csomagtartó fölé, ajtóba)

A többit az elfogadható, illetve a nem elfogadható kategoriába soroltam be magamnak.

P.
(#) Bassmester válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

A SAL féle doboztervek igen csak kompromisszumos megoldások, gyakran különféle hangszórókat ajánlanak ugyan ahoz a dobozhoz, ami lássuk be eleve nem lehet valami jó. Ezért inkább szimulálok, tervezek és csak utána építek
(#) MPedro válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Szia !

Nekem is nagyon jó a véleményem erről a fajta dobozről. Mellékelek egy képet (xar minőségben, csak telcsi volt kéznél), ezt (és a párját) a próbateremben használjuk. Ebben speciál MNC Professional 15"-os van, a másik kettőben (amit elviszük fellépésre) JBL istentudjamelyik típus van, de 100% ugyanaz, mint az MNC (szerintem egy helyen készültek, annyira egyformák).

Nemcsak nagyot szól, hanem szépen is !
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 21, 2008 /

Hát én terveztem ládát WINISD-be és JBL-be, a winisbe többet be tudok rakni, azt irta ki, hogy a hs500-as mélye ( 2db mély, zárt láda 102l) többet tud jobban, mint kettő 12" eminence vagy beyma profi pa mélynyomó, és akárhogy akartam, nem jött össze az a tartomány, amit a bolgár mélyek produkálnának, szóval azért én teljesen nem hiszek a tervezőnek sem, az csak egy alap.. meg külömben is én hallgatom nem a sz.gépem
(#) Andreas89 válasza MPedro hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Hát igen ez is szépen szól, nem csak hangosan, annak ellenére hogy SAL van benn.... és még nem is pa, hanem valami gumiperemes akármi... (lehet hogy jobb lenne a gumiperemes )

Ptesza:
még szét lesz szedve a láda, ragasztva meg glett festés kárpit, szóval lesz vele meló, bele mennek a hordfülek... majd akkor lesz kész teljesen, amúgy le akarom kezelni mindenképp valamivel...
(#) Andreas89 válasza MPedro hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Még azt elfelejtettem, hogy ezt a mélyet szeretném megvenni bele, csak ezt ha mély hangokra akarom, reflex ládába ajánlják, akkor jó lehet ebbe ?? nem akarok SAL-t vagy RH Soundot, mikor ez is olyan árban van és jobban-többet bír mit azok....

(vagy rakjak rá lyukat )
(#) MPedro hozzászólása Dec 21, 2008 /

Találtam egy jó oldalt, itt a link. Érdemes a képtárt is megnézni.
(#) agressiv válasza MPedro hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Nem rossz! Vannak nekem ilyen mélyládaterveim, de szerintem ez inkább PA megoldásokhoz jó. Otthon megbolondulsz tőle!
(#) csuli válasza agressiv hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Szia!
Ha nem a hangzasuktol, akkor az epitesi folyamat alatt hagy el az agyad. Tobb mint 50 par hangdoboszt keszitettem az evek alatt, de egyik se volt ennyire bonyolult. Az ilyen szintu dobozok elkeszitesehez mar komolyabb asztalostechnika kell, mint egy atlagos hobbielektronikas tud nyujtani.

udv

Kérlek, próbálj meg odafigyelni arra ahogy írsz!
Jav.-szamóca.
(#) agressiv válasza csuli hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Tanult szakmám asztalos
(#) Andreas89 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Én is tanultam.... és megvan a géppark, ami nincs, azt átviszem haverhoz, aki asztalos, és ő megcsinálja, de eddig még nagyon nem kellett... így mondjuk nem nehéz ládát csinálni...
(#) djyuri válasza MPedro hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Pompás

Meg is van az esti programom!

Ez lett a kedvencem
(#) MPedro válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Hát lyukat NE vágjál rá, kiszámithatatlan a végeredmény
Nekünk az egyik dobozpárban ilyen hangszóró van, a másikban egy az egyben ugyanilyen, csak JBL (a cimkétől eltekintve ikertestvérek).

Egy-két szakival konzultálok az általad kinézett hangszóróról, a konzilium eredményéről írok majd.

P.
(#) csuli hozzászólása Dec 22, 2008 /

Sziasztok
Elkeszultem a Magnat dobozaval es szuresevel a kepek melekelve.Hogy a szurotekercshez nem 8,2 m 1,2 drot kelet (pedig itt 1 szemely meg a haverok kozul keten is akorulit szamoltak)az is bisztos 17m 1,2 sel szol jol 6 tekercsel probaltam ezel szolt szeben.Ja es 4 dobozba volt kiprobalva amig elkeszult egy 96 literes reflex.Szerintem egy adatja se volt pontos azokbol amit leirtak a hasznalati utmutatojaba )meg meg se kozeliti a valosagot) de ez van 37 Euros hangszorotol nem lehet csodat varni de azer turheto doboz let.

Kosz szepen mindenkinek a segitseget es elnezest hogy pontatlan adatokat atam (csak azok voltak vanak rola).

Udv es kosz megegyszer
(#) MPedro válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia !

Az adatok alapján az általad kinézett Eminince mehet abba a dobozba, jó lesz. :yes:
(#) Andreas89 válasza MPedro hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia

Köszönöm szépen, januárban kiderül hogy milyen, akkor veszek egyet.. ha nem jó átalakítom sima subcsöves ládára..
(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia!
Érdekelne hogy hány Hz től ad hallható hangot ez a tölcsér és hogy mi a tipusa annak a SAL-nak.
Nem tűnik nagynak, sem pedig bonyolultnak, lehet hogy kisérletképpen összerakok egyet. Az ilyen ládákat hogyan kell egy adott hangszóróhoz méretezni? A SAL PA40100-zal vajon jól együttműködne?
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia!

-felrakom az adatlapját ott rajta van hogy mitől meddig és hogyan szól
-SAL SR 3040 van benn most, ez tényleg csak próbaképpen van benn, szerintem a gumiperem miatt szól ilyen jól, és alacsony frekin is
-igen méretekben pici, azért is ezt választottam ( 570x570x500)
-bonyolultnak, azért nem egyszerű az ívet megcsinálni nem olyan könnyű, és ugye merevnek is kell lennie!
-hogy hogyan lehetne hozzáilleszteni azt nem tudom, (talán a tömésen lehetne variálni) adatlapján írnak azt hiszem 3 mélyet ami jó bele,
- de szerintem a SAL PA 40100-al is jól szólna, próbaképpen meg kell csinálni, de nem tudom merre laksz, ha gondolod, és van otthon olyan mélyed, meg próbálhatjuk.

ui.: hanggenerátorral ez a mély 30 Hz-en rezegtette a házat rendesen...

Farostlemezből talán meg lehetne hajlítani.
Ez egyáltalán nem is kicsi...
A reflexdobozomnak ezek a belső méretei:55x60x45 és igy is 46 kg-ot nyom.
Egyébként Zombán lakom, Szekszárdtól 17 km-re, a 65-ösön. Te merre?

A 30 Hz már elég mély... hallottad is, vagy inkább csak a rezonanciák szóltak? A reflexemet 26 Hz nél kezdem hallani, szabadtéren, közelről.

Ország másik vége... Vas megye, Szombathely.. annyira vészesen nem nagy, nézz meg még egy dobozt, amelyikbe 15" mély megy, és tölcséres.. nemigen van ilyen pici. Akkora a reflexdobozod is ezek külső méretek

Valahol fellelhető ez a dobozrajz nagyobb méretben?
Amit mellékeltél azt nem tudom elolvasni :no:
Elkezdett érdekelni ez a fránya tölcsér
Szívesen kipróbálnám. A gyáriakon hogyan alakítják ki azt az ívet?

Gyári szerintem nincs ebből inkább a jó amerikai emberek unatkozásból, és az enyém nagyobb hobbyból készíthették el, itt találsz tervet, képeket építés közbe.. Jó böngészést..
(#) ptesza válasza csuli hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Azzal a tekercsel csak azt állítottad be ,meddig szóljon a magnat . Nem a tekercs hosszától függ az induktivitása!!!

Hanem a megadott paraméterek összességétől.

Szia

Ha megépíted a SAL-al írd meg hogy milyen lett.. érdekel az a mély mit tud ebben a box-ban..

Engem is érdekel, de egyenlőre nem tudom megoldani a próbaépítést, mert egy pár kétutas kompaktot kéne építenem minél előbb
Ezekre már szükség volna, a mélytölcsér pedig kisérlet lenne. De ami késik nem múlik.
Egyébként a 40100-zal vannak fenntartásaim, mivel relative elég nagy a térfogatigénye, és 45 Hz az fs.
Talán a Beyma SM 115N lenne jó bele, az sem sokkal drágább (29ezer) és az adatai alapján több lehetőség kínálkozik vele. A múlt héten ajánlották a figyelmembe az SM sorozatú beymákat. (kár hogy nem előbb)

Viszont én most szétszedem, mert átalakítom, sajnos nincs ilyen ívem itthon mégegy, és a stereóhoz nem tudnám megoldani másik oldalt, úgyhogy 5 szögletűre megcsinálom... kiváncsi vagyok rá hogy milyen lesz

Az az öt lapból álló ív, hogyan van összeillesztve? Csapolva, ragasztva? Ezt én így nem tudnám megcsinálni :no:

Jó sok ragasztóval összeragasztva és összehuzatva.. a két szélsőt jó erősen csavarozom meg ragasztom, és várok vele picit, amikor valamennyire megkötött, akkor a többit berakom és összehuzatom spanival körbe, vagy oldalfalra rakok egy fát, és csavarral lehuzatom, az a lényeg hogy mindegyik oldal legyen szögbevágva, és akkor befeszül, lehet huzatni.... egyszerűbb mint az ivet hajtani, és merevebb..

Ahha...kapizsgálom...
Eléggé babra munka
De ha érdemes, akkor megéri

Hát nem egy TOP-láda de nem is annyira bonyolult, inkább csak a sok szög miatt sz** azzal kell sokat szenvedni mire levan vágva, de megéri jókis láda lesz belőle....
Következő: »»   80 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem