Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
régebbről van egy 40106 -OS IC-m azzal nem kivitelezhető?
Mondjuk öntartó bekötéssel, ha van egy szabad záróérintkező a relén, illetve az egyik mikrokapcsolónak is van bontóérintkezője.
Álltalában bontó-zárók a mikrók, de a kérdésből nem derült ki, hogy milyen mikroja van, és milyen müködési feltételt kellene teljesíteni ic nélkül?!.
És azt sem tudni, hogy mennyi szabad és milyen érintkező van a rellén.
A kapcsoló
Az előző mellékletben. És a reléhez Kettő szál megy be a tekercsbe és Az húzz oda egy vas lemezt aminek a vége öszenyom két érintkezőt.Összesen 4 lába van.
Ez egy záró nyomogomb.
Mit kellene csinálnia a rellének. mikor kell behuzni és meddig, és mikor kell elengedni. Ha mind két gomb ilyen akkor mind a kettö záró.
Az nem kapcsoló, csak nyomógomb, záróérintkezővel. Csinálhatsz hozzá egy flip-flop-os tartóáramkört, vagy egy tranzisztorosat, vagy vehetsz olyan relét, aminek két tekercse van, az egyikkel meghúz, a másikkal elenged.
Igen.
Igazából arra kell hogy ha az egyiket benyomom akkor mint egy kapcsoló engedi az áramot (Erősítő elé lesz) és ha a másikat akkor megszakítja.
Az ic-t eredetileg az alábbi kapcsoláshoz vettem. Szintén flip-flop akart lenni csak nem sikerült. Nem értem mit hogyan hova...
Na várj egy kicsit átgondolom, hogy mit szerettél volna azzal a schmitt triggerrel.
Na akkor összegezném.
Tehát ha jól értelmezem, akkor egy gomb megnyomására behuzna a relléd, és ha ujra megnyomom a gombot akkor elenged, ha jól értelmeztem. És ezek szerint van egy 40106-od meg egy gombod, meg relléd, és persze ellenállás és kondi.
Yes
Igen
Na várj egy kicsit lerajzolom, és keress egy npn tranzisztort is a dologhoz, hogy a rellé ne az ic-t terhelje.
Azaz nem külön gombbal ki be hanem 1 gombal kéne?
A 40106-al nemigazán lehet megoldani egygombos kibe kapcsolónak.
Megnézem. hogy hogyan lehet kikapuzni.
De nem nekem kell hanem rammeradrian nak.
A müködése a következő:
Ha ic-1 láb L akkor 2 H és a 3 H a 4 L és a visszacsatoló ellenállás miatt az 1 is L. Ha megnyomod a gombot akkor az 1 H ra kerül és a 2+3 L lesz a 4 meg H. és itt tartja benn magát. kisebb rellénél elég egy bc 182, vagy hasonló tranyó.
Ok igazad van bocsi, csak nem figyeltem, hogy hiova cimzi a gép, elnézést.
Neked szól rammeradrian
Helló mindenkinek.
Van nekem egy trafóm aminek méretei:84x70x30mm a csévetest közepe:35mm, E-I magos. A kérdésem hogy honnan tudjam meg hogy mekkora a mágneses indukciója (B) és az áramsűrűsége?
Sziasztok!
Van egy panelfúróm, akkumulátoros. 3 db 700mAh-s, és 1.2V-os. Nagyon sűrűn kell használnom, ami miatt nagyon hamar lemerül. Van hozzá egy töltő, 4.8V egyenirányított (ténylegesen kb 5.56V-ot ad le), 300mA-es. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám átalakítani úgy, hogy adapterről működjön? Mert az akksikat nézve (sorban vannak kötve) ha jól értelmezem, akkor olyan 2.1A-t adnak le (elképzelhető, hogy ezt rosszul értelmezem, azért gondoltam, megkérdezem). Ezt hogyan tudnám megcsinálni, hogy működjön is? Az akksiknak nem kötelező benne legyenek a panelfúróban, azok nélkül is tökéletesen megvagyok. Szóval ezzel kapcsolatban kérnék tanácsokat, hogyan tudnám megvalósítani, hogy ne kelljen mindig arra várnom, hogy feltöltődjön a fúró. (Ha esetleg rossz témába írtam, elnézést érte) Üdv vtnagy
Az áram amit írsz az a kapacitás lenne, nem áram leadás.
Az egyetlen lényeg a feszültség. A két "vég-"érintkezőre forrassz vezetéket, és vezesd ki. Innen már egy megfelelő táppal (3.6V) használhatod.
Tehát forrasszam közvetlen a motor lábára a vezetéket, és úgy használjam, úgy érted?
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem,hogy 12V 13kHz-es feszt.tudok-e v.milyen diódával egyenirányítani,vagy lehet-e egyáltalán? Vagy esetleg milyen kapcsolással tudnám megoldani az egyenírányítást. Egyébként egy 300W-os kapcsi táp ez amit spotlámpákhoz használtak és egyből a toroidról szedi le a pacit.
Az akksi érintkezőire gondoltam!
Nem tudom hogy van e az akksi, és a motor között még valami elektronika. Lényegében annyi, hogy az akksikat(tápot) messzebb helyezed el, és vezetéken vezeted hozzá.
Jó kérdés. Közbe válaszoltál magadnak. Ha csinálsz egy kapcs. tápot, hogy egyenirányítod? Hát (nem is túl)nagyfrekis diódával. A lomexnél kivesznek a fiókból ,és pár forint, izé ha 20A es, akkor picit már többe kerül
Köszke.
Sejtettem,de azért inkánbb megkérdeztem.
Hát rosszul kalkuláltál, azért 2,1A nem kell a fúróhoz.Azt nyilván észrevetted, ha tök kimerült az akksipack, nem fúrkál, ha rá van dugva a töltő. Ha nincs ráírva a motorteljesítmény, akkor én kb 3,6V 1,3A - 1,6-A es táppal próbálkoznék. Nem egy szokványos darab, csinálni kell. Jó kiindulás egy 230/6V-os kb 12W-os trafó, utána egy Graetz egyenirányító
Úgy is jó ha egy gombbal.
Sziasztok kérlek titeket, hogy segítsetek nekem, mert nemtalálok semmilyen anyagot, ami jólenne számomra
Van 1darab 800VA-es trafóm amiből kitudok hozni +-63 volt egyenfeszt! Ehez szeretnék erősitőt épiteni! mindenféleképpen tarnyósra gondoltam, mert olyat még nem épitettem, jólenne egy kis tapasztalat! Van egy pár 80/50W-os hangfalam! Tehát 2X50W-os erősitő kellene! Csinálniakarok még egy pár 100/80W-os mélyládát és ehez is kellene erősitő! 1 trafó hajtaná meg a két erősitőt, a méjládához nemraknék hangváltót, hanem megoldanám úgy az erősitőt, hogy csak a mélyet nyomja ki a ládákra! Ez olcsóbb megoldás! Kérlek titeket, hogy segítsetek kapcsirajzokkal, tanácsokkal, adatlapokkal, beültetésirajzokkal, meg amivel tudtok ! Tehát akkor kellene nekem 2X50W + 2X80W! Remélem kérésem megértő emberekre talál! Előre is köszönöm!
Köszi de kicsit nagyobb képet nem tudsz.
És ma megyek boltba úgyhogy jólenne ha meglenne a rajz mert akkor meg tudnám venni a szükséges alkatrészeket. Sürgős lenne!
Itt az irományok felett találsz olyat, hogy gyüjtemény, meg hogy katalógus, meg hogy kapcsolások. Aki most kezd, - pláne ilyen célokkal - annak elő kell készülnie rá, sőt a régi fórumokat is érdemes átnézni, hátha volt már ilyen téma (hótbiztos)....
Még én is olvasgatnák ezt azt, pedig az első működő erősítőm 1954-ben született. |
Bejelentkezés
Hirdetés |