Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PiP kép a képben készítése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) gyurko81 hozzászólása Dec 26, 2008 /

Üdv mindenkinek.
Van egy ötletem, de nem tudom életképes-e.
Egy olyan szerkezetet akarok készíteni amely 1 kompozit videojel adta képbe beleteszi a másik kompozit képet, ugyanúgy mint a tv-nél.
De nekem 1 külön ilyen áramkör kellene.
Még amatőr vagyok, de minden megoldás érdekel.

Köszi előre is a válaszaitokat.
(#) Sir-Nyeteg válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Bővebben: Link
Mi is használunk ilyenfélét munkahelyen helytakarékosságból. Kb 15-20eft-ért osztogatják boltban asszem
(#) gyurko81 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

kössz a tippet. de én készíteni szeretném.
mi van egy ilyen szerkezetben?
és nekem nyomógombbal vagy kapcsolóval lehessen váltani.
egy nyomtatott áramkörre szeretném tenni.
(#) Sir-Nyeteg válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Ha itthon lenne, akkor megnézném neked, de mivel munkahelyi darab, így nem díjaznák, ha bontogatnám Sajna nem értek ennyire a dologhoz... még...
(#) Atis57 válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

szia !
az általam ismertben:
AMD proceszor 1, RAM 285Mbit-es 2,dram 88 Mbites 2 Flash
456Mbites 1, EEPROM 1. A kimenő videó Ic 2,+ a környezeti müködtető áramkör , meg az 1800 sornyi program....
ez az élő képbe berak 1 másikat.
(#) gyurko81 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

hali.
kössz az infókat csak sajna amatőr lévén nem sokat mond ez így nekem. De ha segít valaki akkor rájövök mindenre.
Szeretek tanulni az elektronikáról.

2 kérdésem van:
Mennyibe kerül 1 ilyen eszközhöz az alkatrész?( csak nagyjából kb)
És mi mit csinál a képpel? (hogy működik)

Ha valakinek lenne erről 1 kapcsolási rajza azt 1000x megköszönném.(az jó kiindulás lene sztem)

Előre is köszi mindenkinek.
(#) (Felhasználó 1947) válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szia !

Ha tanulni szeretnék az elektronikáról akkor az internet,és a szakkönyvek rengeteget tudnak segíteni.
Ha kezdő vagy, nem egy ilyen feladatot kellene elsőnek megoldanod.
Az eszköz alkatrészigénye,ára, szerintem az előzőkben ajánlott bolti eszköz árát jóval meghaladja, és akkor még nincs összerakva....
Kezd az alapoknál,és építs olyan áramköröket, amiket boltban nem árulnak....

Üdv! Luki
(#) idlob válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

valódi PIP készítése nem kezdő és nem is kimondottan otthoni téma, bár nem lehetetlen.

Amit csinál:
A két videójelet szinkronizálnod kell, azaz építened kell egy TBC-t. (picit jártasabbak már itt fogják a fejüket)
Ha megvan a szinkron időben és fázisban egyaránt, akkor már "csak" a nagyobbik kép sorszinkronjaiból és az azóta eltelt időből kiszámolni, hova kell rakni a kisebb képet.
Kisebb képet úgy csinálsz, hogy elhagysz "oszlopokat" a videojelből, tehát a sorokból bizonyos időnként mintát veszel.

A gyakorlatban előbb digitalizálják a forrásokat, beírják egy memóriába aztán maszkolt írással kicserélik a kérdéses területet, utána DAC.

DE
Ha megelégszel azzal, hogy a kisebbik kép fekete-fehér, akkor egy marék (nagyjából beszerezhetetlen) IC-ből építhetsz otthoni körülmények között is.
Ehhez tudok adni rajzot.
(Felépítéséből adódóan garantáltan nem tudod "színesíteni", tehát továbbfejlesztésben nem érdemes gondolkodni, ezzel azt akarom mondani, hogy "kiidulási alapnak jó lesz" gondolatot felejtsd el. :no: )
(#) gyurko81 válasza idlob hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Köszi a választ.
Nem továbbfejleszteni akarok, de az az utolsó megoldás érdekelne, amin a kis kép fekete fehér.(a rajza)

A valódi tervem az az, hogy a szines képbe felíratot tegyek valahová, ami fekete-fehérben nagyon megfelel.
teljesen mindegy hogy hová teszem a felíratot. nekem jó a kép tetején 1 fekete csík amire tudok fehérrel kiirni valamit.

BŐVEBBEN:
1 kamera küld képet és arra kell felíratot készítenem(pl a tetejére az elébb leírt módon) élőben.
Egy laptopon pl power point-tal megcsinálom a felíratot és a kompozit kimenetéről menne a kis kép a nagy képbe.
mindegy hogy hová megy a kis kép ,nekem jó a szokásos pip hely ahol a tv-ken van.

szóval ha a rajzot elküldenéd akkor azt megköszönném. a többit meg majd még meglátjuk.
(#) idlob válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Csatoltam amit találtam, egyébként Gyurkovics Attila - Kun József: A TV vételtechnikai gyakorlata c. könyvben található. (Nem mai darab) Ki kell egészíteni, de találsz a neten IC-ket amivel előállíthatod a szinkron jeleket.
Bővebben: LinkBővebben: Link

De most, hogy mondod mire kell, lehet van más megoldás is. (Ami azért sem lenne rossz, mert ahogy fentebb írtam ne biztos a IC-k beszerezhetősége.)
Egyrészt találtam egy ilyen topikot: Bővebben: Link
Aztán egy ilyet:
Meg ilyet:
Meg ilyet:
Videójelről és generálásáról jó oldal:
Bővebben link
Vannak OSD IC-kre épülő kapcsolások meg teljesen saját jel generátorok. Mindegyik tartalmaz valami mikrovezérlőt, ez nem túl jó, de hátha ad ötletet.
Egy mikrovezérlőt úgy tudsz szinkronizálni videójellel, hogy a szinkronjelekből képzed az órajelet,
mint itt.

A kamerában nincs véletlenül karaktergenerátor?
(#) gyurko81 válasza idlob hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Köszi mindent. Majd megbróbálok kezdeni valamit.
A kamerámban nincs(nem tudok róla)
Amugy nekem 1 olyan készülék is elég lenne aminek 2 video bemenete van és 1 kimenete.
Az egyik bemeneten van a szines nagy kép. a másikon a felíratok, és ez állandóan benne lenne a kis kép a nagyba. tehát nem kell kiválasztani hogy melyik képet akarom nézni valamelyik nagyba. tehát egyszerűbb kütyü is elég nekem. ha van ilyenre tippe valakinek akkor kössz.
(#) killbill válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Egy videojelre ratenni egy masik videojelet, raadasul kicsinyitve, az nem fog menni digitalizalas nelkul. Marpedig videojelet digitalizalni, digitalis szurokkel atmeretezni (es nem eldobalni oszlopokat, mert ugy eleg csunya lesz a kep!) az nem kis feladat. Viszont ha a celod csak az, hogy a kepre egy altalad megirt szoveget kitegyel, akkor sokkal egyszeubb a dolog, es abszolut nem kell hozza egy laptop. A videojelhez kell szinkronizalnod egy szovegmegjelenitot, ami kis felbontasu FF kep eseten nem tul bonyolult. A szovegmegjelenito kimenetet meg a bejovo videojellel ossze kell keverni, ez sem egy komplikalt dolog.
(#) bbb válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

szia!

ha mindenképen laptopot szeretnél használni és élőben rápakolni feliratot, akkor egyszerűbb a helyzeted, mint gondolnád!

eszközigény:
- kamera
- pcmcia tvtuner a laposhoz
- egy kis programozói tudás (delphihez tudok forráskódot adni)

a megoldás a következő:
a kamera jelét a tvtuneren keresztül megjeleníted a laptopon egy erre a célra írt program segítségével, amibe szöveget is tudsz közben bevinni (a gép tvkimenetét meg rákötöd a megjelenítőre)

nekem van olyan delphi forráskódom, ami opencv segítségével a tvtuner képét képes megjeleníteni, hozzá tudok adni olyat, ami teljes képernyős megjelenítést produkál (igazából az csak néhány kattintás a form beállításainál), ehhez kell még írni egy pár sort, ami a szöveg ráírásáért felel, és kész is vagy.
(#) Action2K válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Idézet:
„nekem jó a kép tetején 1 fekete csík amire tudok fehérrel kiirni valamit.”

Ez nagyon egyszerűen megoldható. Az a kérdésem, hogy a felirat mindig ugyan az-e pl.: "CAM-1", vagy változnia kell, vagy néhány előre definiáltból kell csak kiválasztani pl.: "CAM-1", "CAM-2", "CAM-3", "CAM-4"?
(#) gyurko81 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Hát a felírat nem mindig ugyan az . Percenként változhat.
Ezért is nehéz ez nekem még.
de köszi .
(#) gyurko81 válasza killbill hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Köszi a tippet.
Csak azt nem tudom(mivel amatőr vagyok), hogy hogyan szinkronizáljak videojelhez szövegmegjelenítőt, és hogyan keverjem össze a videojellel.

Légyszi segíts. Akkor talán menni fog
Ha van rajz és leírod hogy mi kell hozzá akkor talán megértem majd.
De azér köszi előre is.
(#) gyurko81 válasza bbb hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

köszi neked is a tippet.
ez szerintem jó megoldás lenne.
de tudom-e ezt használni egy asztali gépen PCI-tv tuner kártyával és tv-kimenetes videokártyával?
ez a kérdésem...

(mert jelenleg csak ezzel tudom megoldani...)

És mivel nem vagyok szuper programozó, kellene egy kis felvilágosítás arról a progiról amiről irtál.

Köszi előre mindent.

No még ez sem olyan nagy probléma. Van valamilyen konkrét cél, amihez kellene (kitaláltad) ezt, vagy csak úgy.
Mert a célhardverekhez, mint ez, bővebb infó kell az alkalmazás pontos logikája, felhasználás körülményei, helye...
Nagyon sok ötletem volna a kivitelezésre, de némelyik költséges, viszont hiper-szuper lenne.
Sok év(évtized)-ig TV-knél voltam technikus, tehát jó pár ilyen dolgot megoldottunk.

Van konkrét célom a dologgal.

a lényeg az, hogy jön 1 videojel a kamerától.
hang is jön de az külön, és az nem számít mert az OK.

Bizonyos dolgokat amit csak hallani lehet azt kell felíratoznom a képre, halláskárosultak részére.
Mindegy hogy most a kép mely részére de jobb lenne a tetejére egy csíkban.

hát ennyi.

Gondolom nem élőben kell, mert nincs az az ember, aki egy filmet, azaz beszélgetést élőben tudna hibátlanul, elég gyorsan begépelni. Na jó van, de gondolom nem vagy gyorsíró.
Az utólagos feliratozáshoz használj Off-Line vágó-feliratozó progit. Bedigitalizálod, megszerkeszted, kimásolod akár vissza videoszalagra, vagy akár DVD-re.
Járhatóbb út ez?
Csináltam On-Line feliratozást külföldi filmre, de kész szenvedés volt az időzítés. Pedig előre meg volt már a szöveg.

Élőben kell .de nem mindent.
Van Jeltolmács, ezért felíratozni csak kevés dolgot kell pl számokat, évszámokat, és olyan dolgokat amit mi hallók alapból tudunk de a siketek nem hallják, és csak a kivetített képről olvassák le a felíratból.

szóval ez a lényeg, mert ilyen rendezvényen etz kellene megoldani.

(tudok jó megoldást Pl: Edirol V8 video mixer..., csak az 350 ropiba kerül., nekem nem kell ilyen nagy tudású gép mert csak ennyire kell )

Ha segítenél az jó lenne. Köszke előre is.
(#) killbill válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Ha van a dologra egy PC-d meg TV-tuner kartyad, es van, aki megoldja az emlitett programot, akkor valoban felesleges epiteni egy aramkort erre.

Ha mégis épiteni kell, akkor abban ugy tudok segiteni, hogy munkakent elvallalom. Meg kell tervezni az aramkort, legyartani, mikrokontrollerre programot megirni. Ez sajnos bonyolultabb, mint par jotanacs. Ez persze nem jon ki huszezerbol.
A vegeredmeny ugy nezne ki, hogy van egy cigisdoboznyi panel, kap tapfeszt (mondjuk egy kis trafos adapterrol), belemegy a videojel, kimegy a videojel, ra van dugva egy PS/2 billentyuzet, es azon lehet a szoveget begepelni. Es van rajta egy LCD (pl. egy 20 vagy 40 karater szeles) , amin 'megszerkeszted' a szoveget, mielott rateszed a kepre.
(#) gyurko81 válasza killbill hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

kössz. de én inkább építenék valami egyszerűt(márha egy ilyen egyszerű lehet)

Gondolkodtam rajta hogy lehet hogy ez a kép a képben dolog ha nagyon nehéz megcsinálni akkor jó lenne olyan is ami a képre felíratozik nem kis képbe.
átlátszóra a felíratot.(nem tudom érthető-e)

most már annyi változat is van hogy válogathatok.
Kössz mindenkinek
(#) killbill válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

> kössz. de én inkább építenék valami egyszerűt(márha egy ilyen egyszerű lehet)

Ahogy jonak latod. Azert ha kerdesed van, tedd fel nyugodtan. Kiindulasnak jo lehet az a projekt, amit idlob #336681 hsz-eben az utolso link mutat. Az egy kulso videojelre tesz ra egy szoveget.
(#) bbb válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

természetesen működne asztali gépen is.

eredetileg webkamera képét akartam elcsípni vele, de kiderült, hogy a windows wdm drivereit használja, így a webkamerán kívül a tvtunerem képét is el tudtam vele csípni (meg eddig több usb webkameráét, ill. egy usb-s tvtuner képét is)
ide a hobbielektronikára már feltöltöttem a példaprogit, amit írtam pár éve. (most nem találom, hogy megint feltöltsem)
a lényeg, hogy a linkelt hozzászólásomban a regisztráció a windowsba beregisztrálást jelenti a regsvr.exe segítségével.
(#) gyurko81 válasza bbb hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

köszi. megpróbálom valahogy hasznosítani.
egy próbát megér, mert így nem kell építgetni.
ez így egyszerűbb lenne.

kössz mégegyszer.
ha valamit nem tudok a progival kapcsolatban akkor majd számítok rád.

(#) gyurko81 válasza bbb hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Eszembe ötlött valami.

Ezt nem kell építeni.(mondjuk szeretnék azért építeni is majd)

2 PC kell hozzá.
Pl: egy asztali gépbe van tv tuner és tv kimenetes videokártya.
Kell 1 másik PC vagy laptop amin szintén van tv kimenet.
A tv tuner progijában kiválasztom mondjuk az s-video bemenetet a nagy képnek, a cvbs bemenetet meg a laptop tv kimenetéről jövő felíratoknak a PiP funkcióval kis képnek. és a Pc tv kimenetén megy a nekem álomkép Pl a projektorral a falra.

Hogy ez eddig nem jutott eszembe
Ezt még nem próbáltam ki, de szerintem működne.
( Ha valaki szerint nem akkor légyszi szóljon már. kössz.)

De azért építenék majd valami kissebb kütyüt ami elég volna a Pc helyett.
Várom hozzászólásaitokat továbbra is.

Gyurko81
(#) Action2K válasza gyurko81 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Nemigazán találkoztam PIP-es Tunerkártyával, pláne nem a két video bemenetre. Halott ügy! Bocsi.

Idézet:
„De azért építenék majd valami kissebb kütyüt ami elég volna a Pc helyett.”

Kihívásnak tetszik nekem, ahogy tudok, segítek majd benne.
(#) gyurko81 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

köszi előre is a segítséget.
Most már azt nem tudom hogy honnan induljak ki.
Építsek-e áramkört vagy a szoftveres dologgal foglalkozzak.

Én az eddigiekből 3 megoldást látok:
- Az első a 337308-as hozzászólásban van, amit nem kell építeni csak programozni a gépet.
- A 2. a 338148-ban van.
- A 3. az amit én gondoltam a PiP-es verzió.

Nekem az se számít hogy hol van a felírat a képen.
Nem muszáj a PiP sem csak valahogy legyen felírat a képen. Hát ilyet építenék amatőrként.

Neked mi a véleményed?
Melyik verzió jobb vagy melyiket tudnám én megépíteni?
(#) gerry válasza gyurko81 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Szerintem ezt te is meg tudnád építeni!

Vagy ezt!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem