Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   8 / 378
(#) lacimano válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 3, 2006 /

Sziasztok!

Segítségetek kérem: a csatolt rajzon található trafóhoz azt az infót kaptam, hogy

"a primer tekercs 230V,
a szekunder tekercs 1V körüli, kb. 10A-t kell áthajtania"

Milyen trafót kell vennem, ha meg szeretném építeni a rajz szerinti kapcsolást?

Köszi!

kapcs.gif

(#) pitkin válasza lacimano hozzászólására (») Júl 3, 2006 /

Ilyet készen biztosan nem találsz.
Ha valahol tudsz szerezni egy 10-15 VA vagy esetleg vagyobb teljesítményű trafót (természetesen 230 V-os primer tekerccsel), amiről le lehet tekerni a szekunder tekercset és át lehet tekerni

Amire figyelni kell, hogy kellően nagy legyen a huzalkeresztmetszet. itt maximum 2,5 A/mm2 legyen az áramsűrűség, vagyis 4 mm2, vagyis 2, 25 mmes átmérő. A menetszámot lehet próbálgatással meghatározni. Ilyen kis teljesítményű trafónál sem lehet sokkal több a voltonkénti menetszám mint 10 menet/Volt, de valószínüleg kisebb lesz.
(#) _JANI_ válasza lacimano hozzászólására (») Júl 3, 2006 /

Szerintem ők biztos, szívesen elkészítik neked a kívánt paraméterű trafót!:yes: :yes: :yes:

toroid.pdf

(#) Tom Lord válasza lacimano hozzászólására (») Júl 4, 2006 /

Elárulnád mihez kellene?
Érdekes, ritka paramétereket adtál meg.
Az un. pillanat pákák transzformátora hasonló, abból készíthetsz ilyent.
(Vigyázat, a trafó teljesítménye rövid, szakaszos használatra van megadva!)
(#) pitkin válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 4, 2006 /

A pillanatpáka transzformátora valóban szakaszos üzemre lett méretezve - de gyakorlatilag rövidzárra.
Itt viszont csak 10 VA teljesítményről van szó, ami a pillanatpákák 75-100 watt körüli teljesítményéhez képest csak töredéke. Egyébként az 5let nem rossz.
(#) Peti_85 válasza pitkin hozzászólására (») Júl 7, 2006 /

Hali hali!
Más téma - ehhez nem tudok hozzászagolni-

Videóból bontottam ki egy trafót és királyul áttekercseltem 2 * 12,5 V lett. Próbatekercseléssel kiszámítgatva kb. 12 V-nak kellett volna lennie, de így csak jobb. Na mindegy. Azt hogy számítom ki hogy mekkora a teljesítménye a trafónak, mert ugye persze semmi nem volt rá írva!
Azt tudom hogy az ablak mérettel van valai összefüggésben!
Az "E" lemez középső szárának a területe (20*30) azaz 600 mm2, a lemezek pedig egészen 40 mm "mélységben" vannak egymás után. Lehet hogy érthetetlen, de a lényeg, hogy az egész ablak térfogataban 20*30*40 tehát 24000 mm3!!!

Tehát mennyi a trafó teljesítménye? Hány ampert tudnék belőle kisajtolni maximálisan???

Peti.
(#) Tom Lord válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 7, 2006 /

Pontossan nem lehet megmondani, mert ahhoz tudni kellene a vas anyagát is.
A trf. teljesítménye nem az ablak méretétől függ, attól csak az, hogy mennyi tekercs fér el.
De megadtad a kulcsszót:
" Az "E" lemez középső szárának a területe (20*30) azaz 600 mm2"
Ebből közelítően meghatározható a teljesítménye. (Az adatokat cm-ben kell behelyettesíteni.)
P~=AxA azaz:
P=6x6=36VA !!
A hatásfok még nincs figyelembe véve! (Még oszd el 1,18-al. )
(A trf.-od szekundere 2,5A-el terhelhető, persze akkor, ha csak az az egy 12V-os szekunder tekercsed van.)

Ok?
(#) Tom Lord válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 7, 2006 /

Lehet, hogy rosszul értelmeztem a vas keresztmetszetedet!
Döntsd el:
2x3 cm, vagy
2x4 cm, vagy
3x4 cm??
A tekercsben levő vas keresztmetszete kell!
(Nem az E középső szárának a területe! Azaz a hossza nem kell!)
Az E szár szélessége x pakettvastagság négyzetcentiméterben.

Bocs
(#) Tom Lord válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 7, 2006 /

Ismétlés a tudás anyukája!
Egyszer már beszúrtam, ebből mindent megtudhatsz.

A magot nagyon erősen össze kell szorítani, ill.váltakozva lemezelni. Különben zizegni fog és a teljesítménye is romlik.
A két tekercs szigetelésére nagyon ügyelj! Életveszélyes lehet!!!!!

trf.jpg

(#) Peti_85 válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 7, 2006 /

NA köszi a helyreigazítást!!!

Egyébként az "A" az, ami a rajzon is van az 2*4 azaz 8 cm2!!! Tehát akkor (8*8)/1,18?! AZ 54 W
Az kurva sok!!! Szerintem! Mármint az nagyon jóóó!, ha tényleg annyi!

Egyébként nagggyon királyul raktam össze a trafót! Szétszedni... az nem volt semmi! majd ki téptem a hajam, mire ki tudtam szedni az első lemezeket (darabokba, elhajolva)

A lemezeket bezsíroztam (hallottam hogy az örvényáramokat is elszigeteli, így nem melegedhet a vas) meg hát jobban is csúszik És a végén olyan fasza lett, hogy semmit nem hallottam mikor beizzítottam... Először azt hittem hogy én rontottam el valamit, aztán rájöttem hogy nagyon ügyes vagyok és reprodukáltam egy TELJESEN ZAJTALAN trf-et!

NA jó. Befejezem.

Jah egyébként menet közben belenyúlkáltam egy picit a 220-ba...:eek2: Háááát az nem volt semmi! Ordítás, meg rázkódás! De hamar elrántottam a kisujjam, de addig kb. 1 dl nyál hagyta el a számat... nem volt semmi! fél óráig remegtem

NA hali
Peti.
(#) Tom Lord válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Hidd el, tényleg.
(#) _JANI_ válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Figyelembe véve a hatásfokot, és persze a csévetestnek, és a tekercseket elválsztó szigetelö anyagnak is kell hely, valamint a menetek sem 100%-ban tölkik ki a rendelkezésre álló teret. Valamint a lemezek felülete is szigetelö réteggel van bevonva az örvényáramok csökkentése miatt, és kismértékben ez is a hasznos kereszmetszetet csökkenti...
(#) Tom Lord válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

???

"a csévetestnek, és a tekercseket elválsztó szigetelö anyagnak is kell hely, valamint a menetek sem 100%-ban tölkik ki a rendelkezésre álló teret"

Ez annyiban van hatással a trf teljesítményére, hogy az ablakban el kell férjen a tekercselés. (Sok-sok menet - megfelelő keresztmetszettel, szigetelés, csévetest, stb...)
A vas terhelhetőségéhez nincs köze!
A vas és a tekercs terhelhetősége nem azonos! Nagyon sokszor kell kompromisszumot kötni, és éppen a tekercsek helyigénye miatt nagyobb teljesítményű magot kell választani!

"a lemezek felülete is szigetelö réteggel van bevonva az örvényáramok csökkentése miatt, és kismértékben ez is a hasznos kereszmetszetet csökkenti..."

Valóban, ezt jól látod.
A megadott tapasztalati képletek ezt a "veszteséget" ill a vas anyagának minőségét is megpróbálja figyelembe venni, több-kevesebb sikerrel. pl. ezért számol +18%-os teljesítmény igénnyel.
Pár tft. terveztem, ill. megépítettem vele, de még nem csalódtam benne.
Ne lepődj meg, ha a megépített trf szekunderén üresjárásban nagyobb feszültséget mérsz, természetes. Névlegesen terhelt állapotban egész jó pontosságú. :yes:
(#) _JANI_ válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 11, 2006 /

Igen. :yes: Egyetétek veled!
(#) Peti_85 válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Na hali megint én...
Az első napokban a felépített kis 54 W.os trafóm szuperül működött, meg minden. Aztán most ost veszem észre, hgoy rövid idejű üzem után is nagyon felmelegszik. EZ meg miért van?? Kiszáradt a zsír a lemezek közül, vagy nagyon le van terhelve??? vagy miért?
(#) Tom Lord válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

A legegyszerűbb magyarázat az, hogy menetzárlatos lett a trf-od.

A lemez zsírozása csak az összerakást segítette, a vasveszteséget nagyon minimálisan befolyásolja. :yes:

Ha a pontos üresjárási feszültséget a készítés után jegyezted akkor a mostani értékből következtethetsz a mértékére. :yes:
Mérj üresjárati, a névleges terhelés 25%,50% és 100%-ánál primer áramot, szekunder feszültséget, áramot.
Meglátjuk mit olvasunk ki belőle. :yes:

Milyen huzalt használtál? Bontott?
Menet - menet mellé, vagy vadtekercseléssel készítetted?
Hogy készítetted a szigetelést? Soronként?
Milyen anyagot használtál szigetelésnek, impregnálásnak?
Milyen a csévetest? Osztott, v. sima?

A primer, ill. szekunder tekercsek adatait is add meg.
Menetszám, átmérő.
Lehet, hogy alapból, a tekercsek nem terhelhetők azal a teljesítménnyel, amit Te elvársz, ill. amit a vas tudna.
Még egy:
A vasmag, vagy a tekercselés kezd el melegedni?
(#) Peti_85 válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Hááát! Te is jó kérdéseket tudsz feltenni...

Csak azért gondoltam a zsírozásra, mert félreértés ne essék: a vasmag melegszik, nem a tekercs!!!
Üresjárati feszültséget nem akarok most mérni,mert ahhoz szét kellene szednem az erősítőt, talán majd máskor... Egyébként nem jegyeztem fel az eredeti adatokat, de most lemértem úgy terhelve és úgy emlékszem pontos az adat, tehát nem csökkent le a feszültség! Áramot nem tudok mérni mert egy szar tescós multim van (persze elvileg lehetne vele mérni, de hát miért is ne... NEm lehet!)
Bontott huzal, de kifogástalan minőség... hibátlan porcelén bevonat a rézdróton... Nincs is megtörve, mert egy nagyobb kör alapú csévetestről tekertem le... A menetsorok közé nem nagyon tettem szigetelést, a helyigény miatt. DE azért van benne egy kicsi bandázsoló szalag, meg a külső részén jókora vastagságú szigeltelés.
A csévetest nem osztott (erős műanyag) De a primer külön tökban van, tehát teljesen el van zárva a szekunder oldaltól (ha így veszem akkor osztott)
Mondom egy videó trf volt a primerhez hozzá sem nyúltam.

Jah és ez még talán fontos... Már rájöttem hogy nem így kellett volna de mindegy úgy hagytam: úgy tekertem fel a szekundert hogy megfogtam a két egyenlő hosszúságú vezetéket és egyszerre, egymás mellett tekertem fel őket, hogy pontosan tudjam hol tartok a menetszámolásban!
TEhát a két szekunderoldali tekercs az végig egymás mellett fut! Nem is tudok rajta AC-be teljes áramot mérni (a két "szélső" kapocs között), csak a testhez képest tudom mérni a feszültséget. Persze egyenirányítva már van feszültség + és - között is a kondik miatt!

Remélem érthető voltam a végefelé...
Várom az okítást!
Peti.
(#) Peti_85 válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

egyébként itt van a delikves...

A nagyobb kondik azok 2200 u, 25 V ... A méretarány kedvéért..

javítva szabi83

DSCF0828.JPG

(#) Peti_85 válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

u.i.: Meg amúgy nem olyan vészes a mlelegedés, csak mint egy kis hálózati adapter... Szóval nem nagy probléma csak mégis kíváncsi voltam.

Éppen jó, hogy így tekerted.

Ha nem szükséges a kettős ( + ; - ) tápfesz, akkor a két tekercs párhuzamosan köthető.

Minden trf melegszik, az az igazi, ha a tekercs, ill a mag is kb. azonos ütemben, erős kézmelegre (50fok körül) melegedik csak fel.
Szentem jó lesz a trf-od.

Más:
Ha tudsz a műszereddel 200mV-ot, esetleg kissebb feszültséget mérni, akkor miért nem tudsz áramot?

I=U/R
Csak megfelelő teljesítményű legyen az ellenállásod.

Idézet:
„TEhát a két szekunderoldali tekercs az végig egymás mellett fut! Nem is tudok rajta AC-be teljes áramot mérni (a két "szélső" kapocs között), csak a testhez képest tudom mérni a feszültséget. Persze egyenirányítva már van feszültség + és - között is a kondik miatt!”

Szeretném, ha készítenél róla rajzot, mert így, amit leírtál az alapján rosszul állítottad össze a tápodat . Bár működhet, és ha igaz, amit sejtek, túlterheled minden félperiódusban a magot, és akkor biza melgedhet!!!
De ehhez feltétlen kellene a táp rajza, a trf bekötése is legyen rajta a tekercsek kezdet - vég jelölésével!!
(#) Peti_85 válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Idézet:
„Éppen jó, hogy így tekerted.”
Na most akkor jó vagy nem jóóó?!
Nem tudom lerajzolni. és egyszerűbben sem tudom elmagyarázni. De pl ha egy sima nem szimmetrikus trf-et csinálnék akkor a szekunderre tekernék fel x menetet igaz? Igaz! De mivel nekem 2-szeres feszültségre volt szükségem 2-szer x menetet tekertem, úgy hogy egyszere fogtam össze a két külön drótot, és így időt spórolva egymással párba tekertem fel az x menetet.

Más. AMúgy tényleg nem olyan forró, rajta tudom tartani a kezem, nem éget, vagy ilyesmi.

NA azt az árammérést nem igazán értettem.... JAh és a műszeren is csak DC-áram mérhető AC sajna nem. A DC is olyan hogy hiába tekergetem a méréshatárt mindig ugyanazt az értéket mutatja!

Na itt van valami képecske... Én csináltam

névtelen.JPG

(#) vicsys válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

próbáld meg így...

sztem.gif

(#) Norberto válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Peti_85: szerintem Tom Lord értette, hogy hogyan gondoltad a tekerést...épp ezért írta rá, hogy "Éppen jó, hogy így tekerted..."

Mert értette

És én is értem...egyébként milyen trafó elérése lett volna/volt a végcél? Kettős táp? Mert akkor az úgy jó, ahogy csináltad...de természetesen ilyenkor a két végpont között nem mérhető feszültség...ha tanultál elektrotechnikát, tudhatod azt is, hogy miért...azért, mert ezek ekvipotenciális pontok (Azonos potenciálon levőek...)

Ha viszont egyes tápfesz kell neked, akkor vicsys rajza alapján össze tudod állítani.
(#) Peti_85 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Hát jah
Így sem rosszabb!
Majd akkor lehet megnézem így!
Csak már tudod nem nagyon akarom szétszedni meg tekergetni megint!
Köszi
Peti.
(#) Peti_85 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

Oksa értem!!!

CSak hát én tényleg "hobbielektronikás" vagyok, mert én közgázos suliba jártam és most meg matek szakon vok
Tehát az elektronikához nincs sok közöm,mármit speciálisan elvi tudás... De azért már kezdem érezgetni a dolgokat!
Peti.
(#) _JANI_ válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /

A trafót NEMKELL szétszedned!!!

Csak a kivezetéseket kell a
Idézet:
„(#33798) vicsys”
által megadott módon újrakötni.
(#) Tom Lord válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 24, 2006 /

No, ezért kell kérdezni, mi meg, válaszolunk.
Persze van amikor a vén "róka" is csak a buksit vakargatja.

A leírás alapján egyéertelmű volt a trafód tekercselése, és bekötése!

A tápod felépítése azonban nem.
Feltételezem kétutas, kétáramkörös (kéttekercses) megoldás, nem +; - feszültséget állít elő ( egy "0"-hoz képest). Ha így van, akkor a tekercseid mindíg csak az egyik (pl.: pozitív) félperiódusban terhelik a magot (meg az gész trf-t is akkor terheled). Ezért melegszik inkább a mag!

Vicsys rajza szerint mindenképpen kösd át a trf.-t!!!
:yes:

A hasonló felhasználásra készített trf.-t éppen így kell tekercselni (azért, hogy teljessen egyforma legyen a két tekercs), csak a tekercseket sorba kell kötni, amit Te nem tettél meg. (Ennek pontosítására kellett volna a tekercsek kezdete-vége, az agyenirányítóhoz viszonyítva)
Ahogy Te alkalmaztad, a két tekercs vége összeköthető! (Ezért is nem tudsz feszt mérni, de áramot sem a két vég között. Így kell párhuzamosan kötni a két tekercset!) De erre mindenképpen greatz egyenirányítót (4 db. dióda) kell kötni.

Az árammérés:

A fogyasztóval sorba kötsz ismert értékű ellenállatot, ezen feszültrséget mérsz, és kiszámítod a két értékből a körben folyó áramot.:yes:

Súgok: 10 ohm és 200mV-os méréshatár 0-20mA méréshatárt ad,
És a rajta disszipálódó teljesítmény:
P=UxI=(UxU)/R
Az áramkörbe az ellenállás mindíg fixen legyen bekötve, ne a műszer !! (Ha megszakad az ellenállás köre, akkor a műszeren a teljes tápfesz megjelenhet, és ugyi, az nagyon káros...)
(#) Tom Lord válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 24, 2006 /

Az azért nagy cumi lesz, ha a trf. tekercselés kezdetén csak 1, az-az 1db kivezetést hozott ki!

Azért még így is menthető!
Ahogy már jeleztem, a két tekercs párhuzamosan, és az egyenirányító greatz.
Ha kettöstáp ( + , - ), akkor csak 1 utas egyenirányítás jöhet szóba, de 2A felett??

Vagy 2db greatz. :yes:
Következő: »»   8 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem