Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés

Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 83
(#) haxy27 válasza lambi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Hát először is ahhoz az kell hogy legyen a laptopodon is egy ilyen csatlakozó.

http://data.hu/get/658454/sajat.zip
(#) cimopata válasza haxy27 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Így parabolával mennyit visz a cucc?
(#) lambi válasza haxy27 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Hat epp azt szeretnék csinálni rá,hogy tudjak rá kapcsolni egy antennát.
(#) Dudus válasza lambi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

A legtöbb notebook-ban miniPCI csatlakozós WLAN kártya van. Az antenna viszont a monitor keretében van. Ezért gyárilag egy vékony koax-szal vezetik oda a jelet. Tehát a kártyán mindig van valamilyen csatlakozó, amire tudsz antennát rakni ha ki tudod vezetni a drótot a házból, amit a szellőzőrácson többnyire meg lehet tenni.

-szerintem-
(#) haxy27 válasza cimopata hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Hát most 3Megás netem van és megy rajta rendessen. Térképen megnézheted siklosbodony/garé a garéi az a falu tulsó végén a globuszon van. az enyém a falu elején.
(#) lambi hozzászólása Dec 19, 2008 /

koszi dudus,majd szetszedem es megnezem
(#) david233 hozzászólása Dec 30, 2008 /

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni wifi-s ketyerék iránt. Utánanéztem az antennáknak ami gyári csak nagyon drága. Szertnék belevágni a közeljövőben egy saját wifi antenna építésébe csak nem tudom milyen PCI-os wifikártyát érdemes venni a gépbe, ami nem is a legdrágább és nem is a leggagyibb. Tudnátok ebben segíteni, esetleg ötletet adni?

Nekem az Antenna lenne a legfontosabb hogy az ablakomba ki tudjam tenni ugyanis a környékünkön rengeteg a wifi csak egy sima notebook-nak a wifi-je elég gyenge és nem tud felcsatlakozni olyan hálózatra ami nincs levédve. Magyarul egy erős antennát szeretnék.

Előre is köszönöm

üdv David
(#) haxy27 válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

dupla bi circle antenát épits.
http://data.hu/get/658454/sajat.zip
(#) dB_Thunder válasza haxy27 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Az ugye tudjátok hogy ez a dupla bi circle (vagy quad) talpponti impedanciája 100 ohm és nem 50. Tehát ami hatásfokot nyersz vele, az el is veszted az illesztetlenség miatt. Úgyhogy elég a sima is, csak használj nagyobb reflektor lemezt és "füleket".
(#) david233 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

És ha egy ilyet sikerül összerakni akkor mennyivel fog javulni a teljesítménye egy gyárihoz képest?

És milyen karit vegyek a gépembe? milyet ajánlotok? (azt tudom h le lehessen csavarni az antennáját)

előre is köszi
(#) haxy27 válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

A dupla circle az eegy 19dBi antena nagyon kis zaju antena. kártyábol meg olyat vegyél amiet akarsz Tplink az elég olcsó.
(#) 2ltb hozzászólása Dec 30, 2008 /

Sziasztok!
Anyi hozzafüzni valom lenne a temahoz hogy wireless kartyakat es antennakat hasznalunk amiota megjelentek a piacon elerhetö aron,ami azt jelenti hogy akkoriba egy pci kartya meg 100 marka felett volt,egy iranyitott antenna par szaz dollar.
Sokfele antenna felet kiprobaltunk akkoriba,es elmondhatom hogy ezek közül a biquad nak ismert antenna mesze verte a többi peldanyt, allitolag 9 db nyeresege van.
Termeszetesen kiprobaltunk gyari antennakat is,ezek közül van egy racsos reflektorral elatott valtozat,ez eleg jol müködik,viszont az akkoriban magas ara miatt nem valt be.
Ekkor még az interneten nem voltak csak konzervdobozbol csinalt antennak leirasai!
Egy baratommal nekialtunk es csinaltunk biquad antennat, amit a tv antennas vilagbol ugye szinte mindenki ismert,a tovabbiakban valamelyikunknek eszebe jutott hogy mi lenne a ezt az antennat egy kisebb meretü parabola tanyerba a fej helyett beepitenenk.
Kiprobaltuk es müködött dolog,kendvenc helyünkröl egy 70 meter magas gabonatarolorol sikerült athidalni Arad es Nagylak közti tavolsagot! ami legvonalba kb 50 kilometer.
Ezt akkoriban gyari antennaval nem tudtuk elerni!
nem beszelve arrol hogy a gyari antennak töredekebe került az elöallitasa.
Az antennat megmertük rezonancia szempontbol is,es jol viselkedik.
Azota több peldanyt hasznaltunk,ezekböl nekem szemely szerint ma is müködik 1 darab +a parja,ugyanis ezen keresztul van internet hozzaferesem ha jol szamolom mar vagy 7 eve.
(#) david233 válasza 2ltb hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Igen ezeket én is halottam hogy nagy távolságot be tudnak ma is lőni házi készítésű antennával . De nem tudom azt hogy pl nálunk van 9 db wifi ami közül 4 nincs levédve és hogy mekkora antenna kéne egy ilyen jel becserkészéséhez? És hova érdemes elhelyezni Háztetőre? ( de itt ugyebár éri a hideg a meleg stb jah és a kábel ami nem lenne rövid hozzá.) Szerintetek mi legjobb ilyen célra? Nem az a baj hogy nincs wifi mert az van bőven csak nincs megfelelő eszközöm amivel be lehetne gyűjteni a jelet[gyenge a jel egy laptophoz mert azzal próbáltam ki a wifit. ]. Ennél fogva kártyát sem tudom hogy milyet érdemes venni pc-be.

Üdv.

david
(#) 2ltb válasza 2ltb hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Szoval szerintem, ez az egyik legjobb olcson elöallithato antenna.
Termeszetesen fontos tenyezö a kivitelezes minösege!leven szo 2,4 ghz frekvenciarol.
Kabelkent magyobb hoszosag eseten ajallanam a belden holland ceg h1000 kabeljat,csatlakozo tipus ami jo hozza mallunk N csatlakozo neven ismert,valamint lehetöleg kerülendö minden fölösleges adapter ,toldás ,es hasonlo dolog hasznalata!
Nallam 20 meter kabel van ,ugyanis az antennam 15 meter magas arbocon van telepitve,mivel igen fontos tenyezö a direkt ralatas a 2 antenna közt!
Az interneten lehet sokfele leirast talani a kivitelezeserol az altalam emlitett antennatipusnak,szerintem egy probat mindenkinek meger,akar a sima akar a parabolas valtozat kiprobalasa.
Remelem valakinek hasznara lesz amit itt leirtam.
(#) 2ltb válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

SZia!
MIndenesetre az a wifi kartya ami laptopokba van beepitve nem tavolsagi munkara van kitalalva,ebben a formajaban legalabb is,ezek arra jok hogy hazon belul nem vagy kabelhez kötve.
Mindenkeppen hazon kivul telepitett antennara kell gondolni,akar iranyitott akar körsugarzo,termeszetesen ez attol is fugg mire akarod hasznalni,egy kimondott atjatszora csatlakozni vagy csak körülnezni hogy mire tudsz racsatlakozni.
Viszont erösen fugg az adott lehetösegektöl is,a lakas helyzete, magassaga,szükseges kabel hosza es meg sok kis aprosag.
10 meter hoszusagig lehet hasznalni egy olcsobb kabelt szinten belden ceg,digitalis jelkabelnek nevezik itt nallunk,
kodjat nem tudom,ebböl van egy olyan kialakitas amiben egy pci kartya antennaja van felaldozva,a csatlakozoja le van szerelve es direkbe van forrasztva a kabel vegere,es ugy kiteve a tetöre,persze jol elszigetelve hogy viz ne kerüljön bele.
Es vegezetül a kartyarol,csakis olyat erdemes venni amin kulsö csatlakozo van,legyen ez pci kartya,usb adapteres,esetleg pcmci.
Ezekhez lehet kapni szerelheto csatlakozot,vagy ha esetleg nem vagy jartas akkor van kesz adapter kabel is,persze joval több az ara.
(#) dB_Thunder válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

A sima bi circle (quad) nyeresége 12dB a dupláé pedig 15 dB körül van (Ezt egy antenna tervező program számolta, de a tapasztalat is ezt igazolja). Én nem kártyát vennék hacsak nincs a gép az ablak alatt, ugyanis a hosszú antennakábelen (ami ráadásul nem is olcsó) elveszik a jel. Nem véletlenül használnak külső eszközöket(Acces point), rövid antennakábelt (max 1,5méter) táltáplálást (POE) az UTP kábelen keresztül. Ethernet oldalon a vezeték akár 50 méter is lehet. Ezeknek az AP-nek a gyári antennája csak pár dB nyereséggel dolgozik, bár ez még mindig jobb mint a laptop beépített antennája. Én fél évig loptam Angliában a netet külső eszközzel, és épített antennával...

Köszi az infókat! Igazából nem átjátszásról van szó hanem körül szeretnék nézni ahogy fogalmaztál. A ház helyzete szerintem előnyös mert a hegy oldalon lakunk és tényleg sok wifi bejött laptoppal de én is tapasztaltam h ha pl 2-es erősségű a jel arra nem tudok rákapcsolódni. A másik dolog pedig az h a szobám a tetőtől kb 5 m-re van és ott hol érdemes ilyet elhelyezni? pont a tetején vagy tegyem ki az udvaron lévő pince szellőzőbe úgy h az antenna hegye kilóg egy kicsit. ( itt megjegyzem h 2 udvar van a lakásunkhoz egy lent és egy fent, a hegy adottsága miatt emiatt is gondoltam ilyen dolgokra)

Szerinted így meg lehet oldani, vagy mindenféleképpen tetőre érdemes kirakni?
(#) david233 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

a gépem az ablak alatt van tehát nem gond csak a tető miatt hogy oda érdemes e feltenni? ezt kérdeztem 2ltb-től is. A netszerzés ingyen,... igen az jó lenne főleg úgy h a mi netünk gyenge 1mbit és a környéken amit laptoppal beszedtem (ami nem volt egyszerű) az volt 4mbit vagyis lenne értelme körülnézni. Tudnál esetleg egy rajzot küldeni? meg hogy mi szükséges egy kb 3-4 méter-es wifi antennához amit házilag meg lehet oldani..

előre is köszi és az infókat is

üdv

david
(#) 2ltb válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 / 2

Hat a leirtakbol itelve jo pozicioba vagy,mindenesetreminnel magasabban kell az atennat kitenni,fontos a direkt rálátás,es a tobbi attol fugg menyi anyagi raforditast szansz ra a dologra, ha olcsosagra törekszel akkor par meter kabel is eleg,felteve ha közel az ablak.
Amit db Thunder azok is mind igazak,elfelejtettem emliteni hogy nallunk is az AP fent van az antennaarbocon,es halozati kabelon megy fel az adat,csak itt nallam van a hoszu kabel +pci kartya,mivel akkoriban ez volt a legolcsobb megoldas,ugyanis az Avaya AP akkoriban ha jol emlekszek 600 marka körüli arban volt,es ertelmetlen lett volna kliensnek is azt hasznalni.
Viszaterve a nallad szobanforgo kerdesre,szerintem megcsinalhatod azt a valtozatot amit elöbb leirtam,egy par meter jo minosegü kabel,es egy lecsavarhato antenna felaldozasabol öszerakott dolgot,esetleg a biquad szimpla valtozatat,viszont ez iranyitott lesz!

Kedvcsinalonak ime par kep!

Valószínű működni fog efelől semmi kétségem sincs, csak még egy dolog. Milyen PCI-os wifikártyát ajánlanál? mert van sokféle pl Linksys, D-link, SMC stb. Nem kell hogy túl drága legyen egy pár ezer forintra gondoltam. Nem tudom mennyiből jönne ez ki? tehát egy kari egy antenna + kábel.

És kábelt hol lehet beszerezni?

üdv

david
(#) 2ltb válasza david233 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Na ezek most mind jo kerdesek!
Sajnos nekem a most kaphato kartyakkal nem sok tapasztalatom van,nekem planet wl8035 kartyam van, 22mb/s os ösregi,pci,leveheto fme csatlakozos antennaval.
Valamint egy Ralink markaju es chipset es kinai csoda,szinten pci es fme csatlakozo.
Es vegezetul egy edimax usb s cucc ami pendrive megretü,szinten Ralink chipset es,es szinten fme csatakozo van rajta.

Azok közül amit felsoroltal talan a linksys volna az ami ha jol tudom arban is müködesben is megfelelö(ha valaki olvassa es tudja kerem segitsen)a masik resze meg ami az antennat es kabelt illeti es szerintem csakis attol fugg hogy hol laksz es mik a vasarlasi lehetösegek,esetleg netröl is lehet venni.

Azt ugyanis nem mondtam en sajnos romaniaba lakom Arad varosba,es itt mas lehetösegek vannak,szerintem Magyarorszagon jobb a kinalat ,csak meg kell keresni.

Es vegezetül attol is fugg a dolog menyire vagy jartas elektronikaban,mert ha külön veszel kabelt es csatlakozokat azt ösze kell szerelni minnel pontosabban,mert kritikus a dolog es ettöl függ a vegeredmeny.

kabelekrol info peldaul ittBővebben: Link
(#) 2ltb hozzászólása Dec 30, 2008 /

NA hogy pontositsak par dolgot,kabel h155 220 ft /meter ,csatlakozo RPSMA h155 ös kabelhez 400 ft/darab

ez az egyik vege a pc kartya felöl,a masik csatlakozo attol fugg milyen antennat teszel ra, azt is lehet probabol csinalni hogy a kabel veget 3 centi hoszan lefejted a muanyag boritast,az arnyekolost viszahajtod,esetleg vekony drotszallal vagy cernaval letekered hogy ne aljon mindenfele,es a kabel közepso drotér röl szinte töviböl körbevagod es lehuzod a szigetelest,es kesz is a proba antenna!
felulirott termekek pld. wireless-bolt.hu n kaphatok link megvan az antennakabeles topikban!
(#) haxy27 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Először is így van a nyereség ahogy irtad a quadnál de a circle az más a sima circle az 14,4 a dupláé meg 19,83dBi

A két antenna nem keverendő.

Quad= négyszögletesre hajtogatott drotbol van.
Circle = karikára hajlított drotbol van.
(#) dbase hozzászólása Dec 30, 2008 /

Azt azé senki ne felejtse el, hogy ekkora frekvancián és ilyen vékony keresztmetszetü kábelen elég nagy a csillapítás. Egyik helyen olvastam, 10méteren 3dB, azaz fele telkesítmény.Nézzetek utánna!
(#) haxy27 válasza dbase hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

kábel függő. én átlagban 40cm kábelt használok.
(#) dB_Thunder válasza haxy27 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

haxy27! Én nem akarok veled vitatkozni érzékenység ügyben, de azt megköszönném ha tudnál olyan oldalt linkelni ahol ezt írják, illetve még jobb mérik! Mert én csak ezt a lapot találtam, volt még 1 de az nem jött be... És itt is csak 12.5dB nyereséget mértek.

dbase barátom a 3 dB csak 1.5 arány, a fele vagy a duplája az 6dB ... 12dB ( ami 4es arányt jelent kb) után kezd érezhetővé válni a logaritmikus görbe
(#) Qti Gabi válasza haxy27 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Mostanában engem is érdekel még nem gyakorlati szinten inkább csak elméletbenn a wifi antennák és azok az oldalak ahol leírások vannak antennákrólés ott láttam olyat mint a dupla circle csak quad kivitelezésbenn ki hallott erről hogy az használható-e és mekkeora a nyeresége.ha megtalálom az oldalt beteszem
(#) kendre256 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

3 dB kétszeres teljesítmény.
-3 dB fele teljesítmény.
G= 10*lg(P2/P1)
(Egyébként amit belinkeltél oldalt, azon nem 12,5 dB nyereséget írnak, hanem 12,5 dBi-t. Az a kis i 2 dB különbséget jelent. A 12,5 dBi 2 dB-lel kisebb, mint a 12,5 dB.)
(#) kendre256 válasza dbase hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

A H155 csillapítása még ennél is nagyobb, 0,48 dB méterenként, 3 dB csillapításhoz "6 m is elég".
(#) haxy27 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2008 / 1

Pár link
http://trevormarshall.com/biquad.htm
http://pe2er.nl/wifisector/index.htm
http://www.simandl.cz/stranky/czfreenet/anteny/biquad/biquad.htm
http://www.freeantennas.com/projects/template/index.html
http://martybugs.net/wireless/conifermods.cgi
http://martybugs.net/wireless/biquad/double.cgi
http://www.educypedia.be/electronics/antennawlanbiquad.htm

A circle valamiért jobb. Nekem is az van egy 110cm es parabola fókuszába rakva, és igy van KB: 7km es linkem ezen jön a net a szolgáltató 3M/386k ad és rendesen megy. Kis térerővel is tökéletes amit a gyári antennárol nem mondhatok el.
Következő: »»   7 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem