Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó PVC csőből

Témaindító: netwolf, idő: Dec 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) netwolf hozzászólása Dec 30, 2008 /

Sziasztok!

Építeni szeretnék egy egyszerű aktív hangfalat, méghozzá PVC csőből. Olyat, mint Pagrus is anno, csak sajna megszűnt a blogja. Vagy ez is érdekes lehet a Pluto-2. http://www.linkwitzlab.com/Pluto/Pluto-2.htm
Ez utóbbi egy 2-utas a többi általában TL.
Az erősítő részébe TDA1562eseket raknék, és kis kapcsolóüzemű táppal hajtanám(akár laptop táppal). Gyerekszobába lenne így ha nem szólna csak 20W-ot, akkor se lenne gond. (Kacérkodom a vezetéknélküli hangátvitellel, és a 12v-os aksiról hajtással is, amit a talpába helyeznék el, de senkit nem akarok felizgatni, pedig a gyerekszobába ez lenne a legbiztoságosabb megoldás)
Ha valakinek van ez írányú tapasztalata kérem ossza meg velem. Érdemes-e belekezdeni? Milyen buktatói vannak a dolognak? Milyen minőségű lehet ez az egész. Előre is köszönöm!
(#) Zenner válasza netwolf hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Hmm...

Érdekes megoldás az biztos

Ha jól emlékszem Vicsys épített ilyet, de javítsatok ki, ha tévedek

Szerintem érdemes bele kezdeni én is majdnem építettem ilyet csak nem volt akkora PVC csövem, mint amekkora kellett volna

Üdv!
(#) 18david18 válasza netwolf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Üdv!

Nagyon érdekes megoldás! Úgy vélem a vezetéknélküli hangátvitel egyik legegyszerűbb módja a rádió. Olcsón rövidtávú, de viszont jó minőségű FM rádióadókat lehet építeni, mely ilyen célokra megfelelő. Sok kapcsolást illetve leírást lehet találni, ajánlom pl a Rádió adó építése című témát. Rádió vevőnek egy FM rádió is megteszi persze lehet építeni is :yes: és azt szépen beépíteni az erősítő mellé.
PVC cső hangfallal kapcsolatban találtam érdekes oldalakat melyek lehetséges, hogy segítségre lessznek
Link 1
Link 2

Üdv!
(#) netwolf válasza Zenner hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Nem volt megfelelő PVC csőved? A 11cm átmérőjű 2m hosszú vagy 1200FT, igaz az 110cmes is...tehát elég olcsó, közben keresgélek tovább hátha találok komplett leírást és várom Vicsyst :yes:
(#) lamalas válasza netwolf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

En anno megepitettem a Pagrus fele PVC TL-t, de nekem nagyon nem tetszett a SAL titan dom hangja igy inkabb H2000 HG1,9-es magasat hasznaltam helyette (persze mas valtoval!). Mostanaban a ket unnep kozott szedtem szet ezt a hangsugarzot.

Ha valakinek kellenek az alkatreszek akkor a TVM hangszorok kivetelevel eladasra bocsajtom oket.

PVC_TL.jpg

(#) netwolf válasza lamalas hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Én azért SAL-t nem raknék bele, de összeségében, nem volt túl kopogós, milyen volt a mélye? Mivel hajtotad? Vagy építsek inkább rendes kis dobozt?
(#) vicsys válasza netwolf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Inkább...
(#) netwolf válasza vicsys hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Ezek, és mások szerint te is építetteél, ilyen csodát? És akkor jók a tapasztalatok? aki épít ilyet?
(#) watt válasza netwolf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Egyik ismerősöm is épített PVC csőből hangfalat, úgy hívtuk "malac". (szépen röfögött )
(#) szamóca válasza watt hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Azt hiszem a Bose-nak vannak ilyen kültéri TL csövei kültéri hangosításhoz.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

4-8m hosszhoz és a tartóállványzat tartóelemein történő hajlásmentességhez , kell is.
(#) Daveeboy hozzászólása Dec 31, 2008 /

Sziasztok!
Érdekes lehet. TL csövek tervezése a téma.

Bővebben: Link
(#) netwolf válasza Daveeboy hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

köszönöm ezt ismerem. A PVCvel az asztalos munkát sporólnám meg...
(#) nolex hozzászólása Jan 1, 2009 /

Hmmm apám vízvezetékszerelő, simán megtudnánk csinálni...valakinek van valami tapasztalata?
(#) Zenner válasza netwolf hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Én ezt inkább csak próba képen raktam volna össze
(#) lamalas válasza netwolf hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Idézet:
„A PVCvel az asztalos munkát sporólnám meg”

Jah, en is igy gondoltam amikor megcsinaltam. Amugy kiserletezni, jatszadozni, tanulni jo dolog egy ilyen PVC TL hangsugarzo. Hang is jon belole szoval zenet is lehet hallgatni a segitsegevel raadasul a felhasznalt hangszorokhoz, anyagokhoz ill. az arahoz kepest nem annyira szornyu a hangja, de azert lehet ettol sokkal jobbat is kesziteni
(#) nolex válasza lamalas hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Mondd csak azt a 2 hangszórót hogy illesztetted oda? egynelőre innen képről ki nem találom.
Kb mekkora magasságú?
(#) lamalas válasza nolex hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

A hangszorok a 110-es PVC csovekhez kaphato narancssarga szinu vegelzarokba vannak csavarozva. A felso vegelzaro amiben a TVM hangszoro van egy konyokcsobe csatlakozik, a magasat tarto vegelzaro pedig csak egyetlen csavarral van a felso konykcsohoz csavarozva. Az egesz magassaga 125cm.
(#) nolex válasza lamalas hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Belső tömés? Hogy oldottad meg?
Van esetleg jelentős különbség a fadobozos hangfalak között?
Előnyök/Hátrányok?

bocsi csak nagyon érdekel, számomra teljesen új...
(#) netwolf válasza nolex hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

sziasztok!

Találtam a német hangfal építős magazinban, egy csőből készült mini csővet. Csatolom hátha valaki kedvet kap. A pluto 2-es eredeti tevemről meg találtam egy tesztet, ahol az Orionhoz mérik...http://theaudiocritic.com/plog/. Az erősítő project be most az elektor decemberi számában látott IRS20955SPBF ragadta meg tekintetem. Valaki épített, látott ilyet? Ja és a T-amp, az ami 8 elemről megy. Jó lenne a régi is, ha valaki tudna róla tapasztalatott vagy rajzot mondani :yes:
thx

subcso.rar

(#) lamalas válasza nolex hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Belso tomites spiralis alakban van feltekerve egy vekonyabb lecre ami az egesz hangsugarzo talpahoz van rogzitve. A csillapito anyagot pedig a lecbe csavart facsavarok tartjak. A konyokcsobe kulon van egy kis csillapitas.

Van kulonbseg a fa es muanyag hazbol keszult dobozok hangja kozott. Bizony szamit az, hogy milyen anyagbol keszul a doboz! Az elonye ennek a doboznak az, hogy konnyen, gyorsan elkeszitheto, eleg hozza egy lombfuresz, egy reszelo es egy furo, nem kell asztalsmuhely meg draga szerszamok. Tovabbi elony, hogy olcso hangszorokbol keszul es egy kis kitartassal, kiserletezessel _relative_ jo hangot ki lehet csikarni belole.

Hatranya, hogy vekonyabb muanyagbol van (ez nem a legoptimalisabb hangsugarzo doboz), az atlagos ulo zenehallgatashoz kicsit magas, illetve tovabbi hatrany lehet az, hogy mivel ez egy TL hangsugarzo ezert nagyon sokat kell jatszadozni a belso csillapitassal, hogy elnyomjuk azokat a rezonanciakat amik mar hatranyosan hatnak az eredo hangra. Erdekes kontraszt, hogy konnyu megepithetosege miatt akar elso hangsugarzonak is ajanlhato lenne, azonban mivel TL sugarzorol van szo tapasztalat es muszerezettseg nelkul nagyon nehez megfeleloen beloni a csillapitast es igy nagyon esetleges a vegso hangminosege ezert elso hangsugarzonak nem feltetlen ajanlhato . Ennek ellenere en is bevallaltam elso hangsugarzonak, megcsinaltam es nem bantam meg, kezdesnek jo volt, erdekes volt, de mar tulleptem rajta es felismertem, hogy jo TL-t nehez csinalni, sok ido, tapasztalat es kitartas kell hozza!
(#) nolex hozzászólása Jan 4, 2009 /

Itt van egykét link:link1
link2
(#) Dióda válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Hínye de komoly az a kukac a második linken !
Üssenek meg de tetszik .
(#) netwolf válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Természetesen mind2-t láttam mielőtt indítottam a topicot. A kis kígyó nem is, olyan egyszerű.
Én inkább maradok a pluto2nél, vagyis rajzoltam saját terveket. Persze normális hangszórók is el kellenének, mert mnc-t, salt, nem szeretnék, talán videoton2000 vagy fostex, vifa, az olcsóbbakból és ami még jó is...sikerült a leap crossovershopot is felküzdenem a gépre, ha 2 csatornás lenne a cuccos...az erősítő részhez nagyon tetszik a tripathos megoldás, t-amp, 8 darab elemről vagy 10 ceruza aksiról, és sima 12vos táppal is megy, a minőség is úgy tünik kiváló. Sajna a cég csődbe ment, de van a 41hz.com, ahol lehet kit-et rendelni, de itthon nem találok chip forgalmazót, vagy marad az ebay igaz ott dobozolva lehet erőlködöket venni, meg panelt is. Persze lehet, hogy nem építem a csőbe, ha amúgy is jól nézki. A postázást, azért nem nagyon vágom, mert összevissza írkálják, hogy hány euro, hány dollár.
(#) pl13 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

És sajnos a PVC csöveknél a hajlítások eredeti kialakítása sem megfelelő ahhoz, hogy TL-ként jól funkcionáljanak.
(#) barany165 válasza nolex hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Szia!Én lemodeleztem régen egy igazi "fazék" hangot:
Mosófazék+bele illeszkedő vofer.Azóta tudom mire mondják ezt.Annó a Termálban a hifibemutatón láttam ill.hallotam cső alakú hangsugárzót ami körkeresztmetszetű és perlitbetonból volt.Az élég jó hangú volt,de nemterjedt el!Üdv. és sok sikert!
(#) lamalas válasza pl13 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Hmmm, hogy oszinte legyek anno nem is figyeltem a konyokcso belso kialakitasat. Ezert nem is igazan tudom miert nem jok TL dobozhoz ... ? Talan azert mert _nem_ egyenletes a konyokcso keresztmetszete

Azota mar a pinceben vannak a csovek szoval ha valamikor eljutok egy OBI-ba akkor majd megvizslatom milyen is a belso kialakitasa.
(#) pl13 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

épp az, hogy sztem közel egyenletes.
(#) Signum válasza nolex hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Hello!Én gázszolgáltatonál dolgozom,és én PE csőből csináltam mélyládát.300mm-es 20mm-es falvastagsággal,nagyon szépen szolt!
(#) lamalas válasza pl13 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Es az miert nem jo egy egyeneletes keresztemtszetu TL-hez? Az rendben van, hogy talan nem ez a legjobb TL fajta a rezonanciak szempontjabol, de az adott PVC TL hangsugarzohoz pont jo, hogy egyenletes a konyokcso keresztmetszete ... legalbbis en igy gondolom.

En azota is csak nagyon keveset nezegettem a TL sugarzokat, mert valszeg nem nagyon fogok a lelki vilagukkal foglalkozni, nekem elegendo a zart es b-reflex dobozokkal szivni ... sot! mostmar b-reflexel sem nagyon akarok sokat szivni
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem