Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Ez még jobb, egyesíti a két IC-t. De nálunk szerintem nem kapható és ha rendelhetsz is netán, akkor jóval drágább lehet, minta másik kettő együtt (52HUF+42HUF). De mondom, a meghajtó IC kitermelhető!
csak az a baj, hogy 3 külömböző gép. Akkor egyszerűbb lenne egy ilyet csinálni.
Az MP4101-et megnézem ezeken a panelokon.
Mind a 2 rajz unipoláris ugye? Jól láttam.
Igen, mind a kettő. Igazság szerint meghajtásnak használhatsz tekercsenként egy tranzisztort is. árban az sem vészes.
Segítenél nekem egy alkatrész listát csinálni?
Én amatőr vagyok. Mi, micsoda, stb. Pl: 1kOhm ellenállás 12 db (ha jól nézem). Köszi: Zozzzz
Esetleg valaki hozzáértő segítene a csatolt rajzon lévő alkatrészek listáját összeállítani? Köszi.
Szia. Az 1 rész.jpg kellene, a többi megy, ha nem probléma. Ha minden igaz a 2 rész.jpg a motor táp igaz?
Köszi a segítséget.
CSak úgy ahogy szoktuk. Balról jobbra: 470uF, de vele párhuzamosan legyen egy 100n, aztán az IC: LM7805, majd 100µF (de ez sok, legyen 10µF Tantál) majd egy 10nF-ot ir, de 100nF a szokásos. Valamint ajánlott az IC-k táplábaira közvetlenül egy 100nF is. Ahogy mondod az a motortáp lesz...
Az LPT portról hogyan lehet kiolvasni az oda beérkező adatokat (D0;D7) lábakról?
Köszönöm előre is! Üdv mindenkinek.
A Contol regiszter 5. bitjét kell 1-be állítani, majd az adatportra irányított olvasással megkapod annak tartalmát.
Hello.
ezt már többször is olvastam én is, hogy a control regiszter 5. bitjét kell logikai 1 -re állítani. Ez Pontosan hogyan történik? Szoftverből állítom e, vagy a portra adott külső feszültséggel? Ha szoftverrel, akkor pascal-ban ezt hogyan kell megtenni, illetve ha kívülről, a portra adott külső feszültséggel, akkor pontosan hogyan? Köszönöm.
Olvasni, olvasni -- Google
Az LPT-nek van egy báziscíme, amit általában az emberek ismernek, pl. 0x378. Bázis + 1 a státuszregiszter, ahol bemenő jeleket tud kezelni, illetve Bázis + 2 a control regiszter (itt 0x37A). Az említett 5. bit a kétirányú kommunikációt engedélyezi, persze csak akkor, ha maga az alaplap, hardveresen, ezt lehetővé teszi. Állítása programból történik, legbiztosabb módja az, ha beolvassa az ember a regisztert, 1-be állítja az 5. bitet, majd visszaírja az eredményt, így a többi bit nem változik. Pascal-ban nem tudom, hogy vannak az in / out utasítások, de nagyon bevált módszer egy io.dll vagy hasonló letöltése, telepítése, majd a dll függvényeinek hívogatása, a dokumentáció szerint. Ez segít megkerülni a kernel módú hozzáférési jog problémáját is, ami a Win2000 óta sok gondot okozott már a hobbizóknak. Szerk.: ezt korábban írtam ide, szerintem a lényeg benne van.
Üdv. Medve! Köszi a választ. A kérdésre azt hiszem ez nem 100%, de a további hozzászólásokból valahogy majd összeollózzuk. Ez nem a Te hibád, én vagyok az ún, analóg őskövület.
Üdv, Lajos
Sziasztok. Még egy kérdés az UCN5800 helyettesíthető a MIC5801YN-nel? Mert ezt lehet kapni. Csatolom az adatlapokat. Ja meg hogy mihez kellene. Köszi.
Üdv. Medve! A probléma kezd megoldottnak kinézni, ami egész jó hír. ManGroove-val ma délután nekiestünk a megoldásnak és a portbővítő kártya beállítása, a bios állítgatása valamint a Paralel port monitor nevű exe elindítása után a gép elfogadta az lpt2-t is. Ezek után a szimulátor jeleit (D0;D3) adatbemenetekre kapcsolva a program már ki tudta írni (másolni) az lpt3-ra amit az lpt2-n talált. Ez egyébként egy 1Hz frekvenciájú 4db LED-ből álló futófény, illetve ennek megfelelő +5V-os jelsorozat volt. Az időkésés 0,35ms. A program egyébként ha a konfiguráció is alkalmas rá, azt a bizonyos 5. kontrollbitet automatikusan 1-re állítja.
Most itt tartunk. Üdv mindenkinek, Lajos
Szerbusz.En is epittem egy LPT kartyat kb 1 evvel ezelott es sokaig keresgeltem hozza szerte a neten progikat. Aztan hosszu keresgeles utan ratalaltam a Relais Timer nevu progira amit xp-n futtatok es eleget tesz majd minden ohalyodnak amit az lpt kartyaval szandekozol tenni. Ird be a keresobe es ha nem talalnad akkor majd valahogyan atkuldom neked.Rem tudtam segiteni
Hello.
Fulop Lajos Barátommal tegnap délután sikerült olvasásra bírni a portot, ahogy Medve javasolta. (Control regiszter 5. bit logikai "H" szintre állításával.) Nos ez már nem probléma. Két port van a gépben, az egyik az olvasó port, (ide érkezik az adat) és az író port (ez a kimeneti port.) Készítettünk egy programot, ami az olvasó portra küldi a jelet, majd azt változtatás nélkül ki küldi az író portra. Tehát lényegében lemásolja a bejövő adatot. (futófény) Alacsony frekvenciával kükdött jelek esetén semmi gond nincs, nem téveszt. Azonban, ha növeljük a frekvenciát, (1Khz; 2Khz; stb) akkor rendszerint téveszt a kimenet. Magyarul, a beolvasott értéket nem mindíg adja vissza helyesen. Ez rendszertelen időközönként jelentkezik. Nem mindíg azt az információt kapom vissza, amit a bemenetre adtunk. Ezt hogyan lehetne kiküszöbölni? Van -e valamilyen módszer erre? Elnézést hogy kissé hosszúra és bonyolultra sikerült a kérdés. Köszönöm. üdv! /ManGroove
Üdv Medve! Ez a probléma megoldódott és ahogy szokott jön a következő. ManGroove leírta.
Köszönöm a segítséget. Üdv Lajos
Sziasztok!
Idézet: „Nem mindíg azt az információt kapom vissza, amit a bemenetre adtunk.” A hiba oka egyszerű, ezt már két oldallal előrébb leírtam: Link
Kb. értem. Tehát, ha DOS módban, nem win felületen futtatjuk a lefordított *.exe Pascalban írt programot, akkor elképzelhető, hogy rendbejönm illetve ez a hiba jelenség megszűnik? Mert a tesztelések alkalmával a még le nem fordított programmal próbáltuk (CTR+F9) Tehát Pascalból futtatva.
Köszönöm és üdv!
A szkópos vizsgálat alapján kb. azt tapasztaltuk amit Te is leírtál. Bemenet:2 csat. ez szinkronizál. PC válaszjel 1 csat. A frekit növelve véletlenszerű szinkronhibák adódnak. Kb ennyi.
Üdv. Lajos
Sziasztok!
Itt biztosan tudtok nekem segíteni. Keresek notebookhoz USB-LTP átalakítót amivel biztosan tudom működtetni a következő diszkófényt Egy konkrét típus érdekel linket vagy boltot ahol lehet ilyet venni. Köszi
Az mindegy, hogy (CTR+F9), vagy utána a kész exe fut, az a lényeg, hogy ne a delphi alatti win32-es alkalmazást hozz létre, hanem DOS-ost, és azt se a windows parancsablakában (command) futtasd, hanem a DOS, free DOS, DrDOS... alatt.
fulop lajos: Igen, én is szkópon vettem észre ezt a hibát.
Ha biztosra akarsz menni, akkor PCMCIA csatolójú kártyát kell választani. Sajnos az USB-LPT konverterek az esetek nagyon nagy százalákában nem működnek. PCMCIA-s LPT kártyát gyárt a pl. a Sunix, ez a gyártó viszonylag könnyen hozzáférhető itthon is.
Mi ezt a típust használjuk (ez két portos): Bővebben: Link Van egy portos változata is: Bővebben: Link
Hát igen ez mind szép és jó de még PCMCIA sincs mert
ahelyet Express Card van. Ráadásul cserélték gariban a laptopot és volt a egy PCMCIA tv tunerem aztán ennyi vol. nem tom használni. Erre megoldás esetleg? USB vagy Express Card Vagy ezt amit működtetni akarok azt nem lehet RS232- Com porton működtetni valahogy? Köszi
Ha sorosan akarod az adatokat kivinni, akkor egy soros 8 bites shift regiszter kell. Viszont ahoz 3 jelet kell küldeni.
1. Adat 2. Léptetés 3. Kiírás a kimenetekre Ezt még a soroson se tudod, met ott csak 2 kimenet van. Szerintem az USB-LPT átalakító a legjobb. Windows alól, Delphiben szerintem mennie kell. Vedd meg pénteken, hétvégén próbálkozz, ha nem jó vidd visza hétfőn A próbálgatásokra elég egy led a kimeneti bitre ellenállásal. Bővebben: Link
Üdv Action2K ! Köszi a DOS-os tippet. Így már hiba nélkül repülnek a bitek. DOS és TURBO PASCL. A kimenet késése 0-0,032ms a bemenethez képest. 25kHz-ig toltuk a bemenet frekijét, a működés totál stabil, 32kHz-nél meg totál összeomlik, itt már a bemenőjel szélessége nem fedi át a mintavételi időköz-t (agy kvantálási idő) nem tudom ezt hogy hívják.
Egy másik kérdés. A Win 98-at le lehet-e butítani olyannyira, hogy ne egerésszen örökké. A WIN 98 alat ha egész nap megy a gép, de nem csinálok rajta semmit, az akkor is piszkálja a vinyót meg ki tudja még miket, pl. az LPT-ket. Vagy ezt is lehet a bios-ban? Még egyszer köszi szépen. Üdv. Lajos |
Bejelentkezés
Hirdetés |