Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   377 / 1319
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

16 bites timert választasz, ill. elő és utóosztót állítasz be, vagy minden megszakításban egy további saját számlálót használsz. Ehhez jól kell ismerni a Timereket és a megszakításokat, amiket megismerhetsz az első linkről, amit ajánlottam.
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Elég nehéz ez nekem....
Jól kapisgálom ,hogy a timer1-et be kéne kapcsolnom ?

Olvastad az "első linken" a Timerekkel kapcsolatos részt? Ott elég jól le van írva, hogy mire való a Timer és le van rajzolva az áramkör logikai felépítése is.
Hidd el itt nem lehet általános kérdésekre választ adni, itt konkrét kérdésekre tudunk jól válaszolni, könyvet mégsem írhatunk, ezt be kell látnod!
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Azóta azt olvasgatom.....
"egyszer azt mondta nekem egy tibeti bölcs..........................,de egy szót sem értettem belőle"
Sándor György

Hidd el én sem 2 hét alatt értettem meg. Add meg neki azt az időt, ami megjár!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Érdekes dolog ez a tanulás, valahogy én is úgy vagyok az új dolgokkal, hogy elolvasom, rágcsálom, aztán rá sem nézek pár napig. Ez alatt a pár nap alatt valahogy leülepszik és kitisztul, ha utána újra előveszem a témát, már fogom érteni az összefüggéseket. Ha az ember nekiesik és azonnal végig akarja tanulni, akkor viszont sokszor csak kínlódás a vége.
(#) slogan válasza szilva hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Az az érdekes ,hogy vannak dolgok benne ,amik tök logikusak
pl.
movlw b'00010000' ,vagy 16
movwf portd

ezt simán értem
a
call wait -et is értem ,meg tudom írni

de miért nincs egy timer1,1 v. timer1,0 ,amivel ki/be kapcsolhatom

előbb leírtam (nem bemásoltam) egy programot ,úgy látszott(1/4 -éig) ,hogy értem ,de aztán kiderült ,fogalmam sincs mit írtam le.
Annyira szerteágazik ,hogy nem tudom követni......
(#) icserny válasza slogan hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Idézet:
„miért nincs egy timer1,1 v. timer1,0 ,amivel ki/be kapcsolhatom?”

Azért nincs, mert a meglevő utasításokkal is egyszerűen megoldható. Azt kellene megérteni, hogy az I/O portok, a többi SFR (speciális funkciójú) regiszter és a RAM memória (az ún. "file regiszterek") kezelése egységesen történik.

BCF f,b
a b. sorszámú bitet törli az f regiszterben. Itt mindegy, hogy f egy memóriarekesz, egy I/O port vagy a timer1 vezérlésére szolgáló T1CON SFR regiszter.

Hasonlóan a BSF f,b utasítás az f regiszter b. bitjét logikai egybe állítja.

Ha azt mondod:

1. BSF T1CON,TMR1ON

akkor megtaláltad a keresett timer1,1 megfelelőjét.

T1CON és TMR1ON definíciója a PIC include állományában van. Többek között ezért kell a forráskód elejére az
  1. #include <pic16f690.inc>

sort beszúrni.

ermészetesen, az még nem egy nagy vívmány, hogy a timer1-et engedélyezed, hiszen a kívánt működéshez be is kell azt konfigurálni...
(#) kisszee hozzászólása Jan 3, 2009 /

Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel az ICSP adapterrel + pickit2 -vel tudok programozni picdem2 -es fejlesztőpanelen levő ( azzal kompatibilis lábszámú ) PIC -eket ? Most már eléggé megkavarodtam, akármilyen amatőr kérdés, inkább a biztosra megyek, előre is köszi.
(#) Thowra hozzászólása Jan 3, 2009 /

Üdv mindeniek!
JDM égetőt lehet mplab hoz kapcsolni?
Csak égetni szeretnék, debug meg hasonlók nem kellenek. Ez nem a sima 5 alkatrészes instabil JDM, külső tápos és van benne egy max232 es is.
Sajna nem tudom mi van az egyetlen 877 es picemmel, tegnap simán írtam ma meg nem tudom. olvasni igen, törölni is engedi, de írni nem. A hiba képét csatoltam.
Előre is köszönöm.

névtelen.JPG

(#) slogan válasza icserny hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Ez idáig világos ,csak pl. azt nem értem (a fonalat nem találom) hogy a T1CON 8 bitjét hol tudom állítani

Ez nem úgy megy ,hogy T1CON B'00000001' és akkor bekapcsoltam a "Timer1 működés engedélyező bit ;0=tiltva;1=engedélyezve" ?

Mert pl . az OPTION_REG -nél ezt megtaláltam....

Metr ugye itt egy táblázat ,gyönyörűen ,csak nem tudom hova írjam a megfelelő 1-eket ,nullákat

(#) skeletornb válasza slogan hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Én is kezdő vagyok PIC-ek terén, de bátran állítom, hogy watt oldalán és az itt írottak alapján minden érthető és világos. Elsőre valóban zavarosnak tűnik, rengeteg rövidítés és utalás. Egy délután alatt lehetetlen a megértése. De ahogy halad előre az ember, rájön, hogy azoknak a rövidítéseknek értelme is van, és ha már tudjuk a miértjét, sokkal egyszerűbb az alkalmazása is.
Továbbá érdemes végigolvasni az egészet, vagy ha nem is az egészet, de sorba venni a főbb részeket, nem pedig csak kiragadni egy valamit, mint pl Timer1. Én is azt hittem, hogy elég ha csak azt olasom ami nekem kell, aztán rá kellett jönnöm, hogy sok újdonságot tartogat még a témakör. Másrészt, meg előford az is, hogy ugyanazt több megközelítésből is leírják, ez is könnyíti a megértést.

skeletor
(#) slogan válasza skeletornb hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Értem én ,de ha semmit nem halad az ember ,az gáz.....
(#) kisszee hozzászólása Jan 3, 2009 /

Ha már ennyire ragaszkodsz a delayokhoz,itt elmagyarázzák nagyjából, hogy hogyan működik, plusz még tudom ajánlani ezt az oldalt is, itt letölthető a készítő diplomamunkája, ami szerintem kezdésnek nem rossz, ledekkel kezd, elmagyarázza nagyjából a programtervezést is. ( Tudom, mondtad már, hogy végigolvastad a Topi féle cikket, de nem rossz dolog több helyről is megnézni, honnan építik fel az alapokat. )
(#) slogan válasza kisszee hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Tudom ,hogy ez nem iskola....

Nem írna valaki mégis egy demo jellegű programocskát ,ami egy ledet villogtat timer1 megszakítással aportd -n ?

877 a proci és 20mega a kristály

csak hogy lássam ,és azon eltűnődve a leírt oldalakat hozzávetve esetleg megérteném .....

Ha nem megy ,esküszöm beiratkozok egy tanfolyamra
(#) Mate78 válasza slogan hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Ugyanúgy, mint az OPTION regiszternél, egy movlw-movwf-fel beteszed a kívánt működéshez tartozó bitkombinációt a T1CON regiszterbe.Az, hogy melyik bit mit jelent a T1CON-ban, az adatlap 51.oldalán találod.Megvan az adatlap?Szerintem sokkal többre mész, ha nem mással íratod meg a programot,hidd el.
(#) slogan válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Köszi !

A PIC pdf.jére gondolsz ,mint adatlap ?
(#) Mate78 válasza slogan hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Igen,arra, itt van:
Bővebben: Link
(#) icserny válasza slogan hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Idézet:
„Ez nem úgy megy ,hogy T1CON B'00000001' és akkor bekapcsoltam a "Timer1 működés engedélyező bit ;0=tiltva;1=engedélyezve" ?”

Hát nem...
T1CON a timer1 vezérlő regiszterének a címe. A levelet sem a lakcím viszi ki, hanem a postás bácsi! Az adatmozgatást itt a MOV utasítások végzik. Például:

1. MOVLW 0xff
  2. MOVWF T1CON
  3. (Ezt ne próbáld ki, csak szemléltetésnek írtam!!!)

A timer1 engedélyezésél azonban arra ügyelj, hogy a TMR1ON bit bebillentésekor nemkellene kinullázni a T1CON regiszter többi bitjét. Ezért ajánlottam előzőleg a bitbillegtető utasításokat.

(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Az oldalamon találhatsz kész példákat is. Az ne zavarjon, hogy 18F-re íródott, főleg, hogy van neked az is. Minden PIC majdnem egyforma, az eltérések ilyen szinten még nem nagyon számítanak. Utánapedig az adatlapok használata a programozás alatt, elengedhetetlen. (és most is az!)
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ha van benne rendes illesztés(max232), akkor az nem JDM!
De mindegy, mert az MPLAB nem kezeli a soros portos égetőket.

Próbálj meg kihagyni azt a címet, lehet, hogy meghallt az a cella.
Hányszor írtad már újra? 500 felett várható, hogy tönkremegy! (ezért is jobbak kezdőknek a 18F-ek többek között!)
(#) szilva válasza Thowra hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Egy chip törlés után próbáld meg kiolvasni a flash tartalmát és nézd meg, hogy a 0003-as címen mit találsz! Ha jó a flash, akkor mindenhol 3FFF-nek kellene lennie. Ha nem 3FFF van ott, akkor lehet, hogy tényleg meghalt a cella (ha viszont 3FFF van ott, de 2805 beírása után 2800 olvasódik, akkor én még mindig élnék a gyanúval, hogy nem a cella károsodott, hanem valami kommunikációs hiba okozza).
(#) Thowra válasza szilva hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Üdv!
próbáltam törölni de nem segített.
A kiolvasásnál valami szemét bennemarad a picbe.
Az opciókat át tudom állítani, be is írja rendesen, de semmi mást nem ír bele.Próbáltam winpiccel, icproggal de nem változott semmi. A pic kb 10x lett írva. Statikus töltéssel sem tettem benne kárt, földeltem magam mialatt dolgoztam vele. Egyik nap minden ok, másnap a program futott, akartam frissíteni mert tettem bele még pár apróságot, de már nem tudtam írni. Mit csinálhatok rosszul ?
(#) sandor81 hozzászólása Jan 4, 2009 /

Helló kezdő pikező vagyok és azt kérdezném hogy p4es gépem van és com portra keresek működő égetóhöz rajzot és programot hozzá ami müködik xpén is meg próbapalnlhez rajzot.
kezdetnek mire van szükségem égetőn és próbapanlen kivül?? mennyibe felülnek a pikek??
előre is köszi!!!
(#) icserny válasza sandor81 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Watt oldalán találsz kapcsolási rajzokat. Kezdőként nem biztos, hogy ezzel kellene "letenni a névjegyedet", de szíved joga...

Idézet:
„mennyibe felülnek a pikek??”

Ez "Mennyi kerülnek" akart lenni? Lásd www.chipcad.hu!
(#) watt válasza sandor81 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Több dolgot nem szeretünk itt.
1. Ha valaki nem olvassa el a topicot, és úgy kérdez.
2. Ha valaki trehány és nem fordít kellő figyelmet a helyesírásra(nem kell hibátlannak lenni, de...).
3. Ha valaki úgy akar PIC-ezni, hogy azt se tudja eszik-e vagy isszák, és azt hiszi, itt mindenre választ fog kapni, még arra is, hogyan kell töltöttkáposztát készíteni!

Had mondjam el, hogy ez a témakör nem egyszerű. Elektronikai és bináris logikai alapképzettségre van szükség, amit itt ebben a topicban nem fogunk tudni adni. Erre valók a könyvek és a sok olvasás, tanulás. Én kb. 1évet saccolnék, hogy valaki tök nulláról de jó képeségekkel belejön a dologba. Akinek nem ennyire jók a képességei, annak 2év. Vannak, akik soha nem értik meg, ugyanis ez nem egy egyszerű dolog(mondhatni kiváltságos), bár ezt már említettem!
Ha érzel magadban erőt, hogy egy baromi összetett dolgot megtanulj, akkor olvasd el ezt a topicot illetve a közben megtalált temérdek hivatkozást! Ha ez megvan, akkor nem kell feltenned az iménti kérdéseidet, mert meglesznek a válaszok!
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Vettem az adást !
(#) sandor81 válasza watt hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Köszi az "építő" jellegü kritikát!!! Amiket itt találtam azt elolvastam de nagyon sok minden van itt. Bár tudom a PIC nem egyszerü dolog de attol még érdekel. Én csak valami "csapásirányra" gondoltam merre induljak el amit akár a kezdő is könnyen megért és nem csak kudarcok érik amitől elmegy a kedve az egésztől hanem vannak sikerélményei is.
Köszömöm a hozzászolásokat!!!!
(#) icserny válasza sandor81 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Idézet:
„Én csak valami "csapásirányra" gondoltam merre induljak el”

Ez olyannyira az érdeklődésed és lehetőségeid függvénye, hogy senki sem lehet elég okos hozzá - helyetted.

Sok jó projekt és tananyag található az Interneten, nézz körül, s ha valami felkeltette az érdeklődésedet, akkor konkrét kérdésre hasznosabb válaszokat tudunk adni.

Idézet:
„és nem csak kudarcok érik amitől elmegy a kedve az egésztől”

A legtöbb kudarc pont a soros portos PIC égetők építése és használata során szokta érni a kezdőket.
Egy PICkit2-vel és egy, a céljaidnak megfelelő demókártyával biztosabb a siker...
(#) potyo válasza sandor81 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Nocsak, 11:39-kor regisztráltál, és már végig is olvastad a témát? Ezt ugye nem akarod beadni nekünk...

watt-al meg nagyon egyetértek.
Következő: »»   377 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem