Fórum témák
» Több friss téma |
A "Mute"-t és a "Stby"-t kösd a pozitív tápra...persze valami nagyobb (22 k, 47 k) ellenállással! És akkor normális marad és még a funkciókat is tudod használni!
Idézet: „Muszáj ehhez szimmetrikus táp?” Te jó ég...akkor hogyan hajtod meg? Sima egyszeres trafóval? Akkor pláne, hogy nem megy. Idézet: „Az baj, ha nincs elszigetelve?” Igen, szokott bajt okozni, véletlen mondjuk hozzáérinted a "+" vezetéket a bordához és ez valamit ki is nyírhat akár. Rossz esetben az IC-t... Idézet: „"Vagy ha meg lehetne oldani, hogy a hűtő ne kapjon negatív feszt!"” Hát persze, hogy meg lehet oldani: erre árulnak szilikon vagy csillám alátétet, illetve kis műanyag gyűrűt a csavar feje alá, hogy ne érintkezhessen fémesen a bordával. Te szerinted elég jó a hütés, ha még szilikonzsírt sem raktál alá? Öregem, vannak még zavaros kérdések számodra, ahogy látom; kérdezzgess előbb, nehogy tönkremenjen valamid...
Szevasztok! Jöttem segítséget kérni!
Az a helyezet, hogy van itthon (még én készítettem) 3 db tda7294 es végfok(mind a 3 oszcilloszkóppal lett kimérve, tesztelve, a suliban), ebből csak egyet fogok felhasználni, de nem ez a lényeg. Hála Istennek találtam egy trafót is, ami egy diszkólámpában volt benne. dizsilámpa: - égő: 250W 24V - "hangérzékeny" motorforgásirány változtató( azthiszem ez lehet a neve, feladata 100% hogy ez) - trafó: 2db kivezetés, 24V-> de nem egyenirányított (Graetz, sima diódahidat sehol nem talátam) És az utolsó kivezetés : szerintem olyan 12-15 volt lehet benne, sajnos nem tudtam már kimérni mert közben szépen kinyírták a műszeremet: , egyébként ez az utolsó kivezetés a hangvezérlőre volt kötve. Arra szerettem volna rátérni, hogy megfelelő-e a trafó, mivel a 24V os forrás mellett nincs föld szál. Persze 24V váltóáram, ezt egyeirányítanám (8amperes Graetz-em van itthon), majd 4700mikróval kisimítanám(esetleg 10 000-el), talán kapnék is 30V ot. Várom a segítségeket! KÖSZÖNÖM!!!
Akkor most valamit nem értek,
A trafóból 4db vezeték jön le, ebből kettő db a 24V ot csiánál, kettő db pedig a továbi kiméretlen, de 100%osan 24Vnál kevesebb feszültséget termel. Így figylmen kívül hagyva a kiméretlen részt, a 24V váltófeszültség, tehát +- folyamatosan váltakozik, azt még egyenirányítani, és akkor meglenne a +- a táphoz. Nem? Egy végfoknak kell 1* +- 24 vagy 28 V. Miért kell egy végfoknak 2* +-28V? Én csak egy végfokot írtam, nem 2db-ot. Egyenirányítás után a következő lenne a helyzet : +fesz olyan +22V, - fesz -22V . De föld az nincs. Bocs hogy értetlenkedem csak ebből az egy mondtatos válazból kb ennyit tudtam kihozni. A 4700as kondi amúgy jó lenne, vagy legyen 10000-es?
Az alapvető probléma, hogyha föld nincs a kimeneten (ez nem is föld igazából, csak egy középlecsapolás), akkor MÁÁÁR nincs is értelme plusz-mínuszos trafóról/kimenetről beszéln. A plusz-mínuszt ugyanis a közös ponthoz KÉPEST szokták plusz-mínusznak hívni. Amúgy is pozitívnak és negatívnak hívják, de az nem +- -os trafót "alakít ki". Lesz belőle egy sima föld, vagy másnéven GND, meg lesz belőle egy ehhez a GND-hez képest mérhető 30-33V egyenfesz (24V egyenirányítva). Szerintem inkább majd a 10ezer mikrósat használd, az ekkora feszültségnél hatásosabb, és több energiát tud tárolni. Bár lehet, hogy ezt a trafót nem is tudod használni ehhez az erősítőhöz hosszútávon...ezt majd a továbbiakban az okosabbak majd JÓL megmondják
Hát szerintem ne is álmodjatok róla hogy sima trafóval megoldod a TDA7294 tápellátását...
Úgy igen, hogy 2 db! ugyan olyan trafód van!!! Na az már aztán király! Végül is a szimm. trafó is ugyan ez! Két trafó egy magon (és persze azért jobb így mert sokkal pontosabb, nincs differencia a két feszültség között. Én is csináltam már kisebb (54 W) trafót és elmondhatom, hogy az mindkét "oldalon" ugyanannyit mértem pontosan!!! (na jóóó volt talán 5/100-ad eltérés (0,05 a gyengébbek kedvéért... )) na hali u.i.: Szedd szét a trafót és csináld magad... Peti.
csatoltam a rajzot...
bejelöltem rajta a földet és ahoz képest lévő +és- pontokat. Végfokhoz ez kell(ene).
Bár nem jelezte senki, hogy érdekli, nem ússzátok meg, elkészült a bulidoboz:
Buliláda TDA7294-el Üdv Inhouse
Ez nagyon komoly lett Jó a bőr bevonat is.
Grat.
Kössz! A bőrt pont nem én csináltam, de átadom! :yes:
Üdv Inhouse
Szia!
Ha már TDA7294... Fel tudnád rakni azt a paneltervet, ami alapján TE csináltad meg a Végfokot, mert úgy látom - bár ez nem biztos - hogy a Tiéd más... Előre is köszi. Csak kíváncsi lennék más megoldásokra is! Peti.
Ha nem felejtem el, beszkennelem, egyébként nem az enyém. KIT-ben vettem, nem akartam ezzel is görcsölni.
Üdv Inhouse
Helló
Mennyiért osztogatnak 1 ilyet???Jó lenne ha mégis felscannelnéd. Peti.
Talán 2000Ft körül volt, egy zacskóban a NYÁK, az IC, és a körítés. A hangerőpoti,hűtőborda, táp, vezeték, stb...nincs benne.
Üdv Inhouse
Nagyon köszi!!!
Szerintem mások is megörültek neki!!! Hali Peti.
Sziasztok!
Szerintetek meg lehet táplálni egy ilyen végfokot egy KAPCSOLÓÜZEMŰ TÁPPAL? Elvileg nem látom ennek akadályát, de szinte minden végfok kapcsolásában hagyományos (50 Hz-es nagytrafó+kipufferelt Graetz-híd) tápegységet ábrázolnak. Pedig a kapcstáp kevésbé költséges, mint az 50Hz-es trafó, kisebb a tömege ezért jobban lehet rögzíteni... Vagy az is lehet, hogy a kapcstáp által kibocsátott villamos zaj jelentősen zavarja a végfokot?
Elvileg semmi akadálya
DE: A kapcsolóüzemű tápnál a legfőbb probléma a villamos zavar, amit kelt, megfelelően kell méretezni rá szűrést. (Bár én egy tuningolt PC tápról hajtok különösebb szűrés nélkül egy 2x30W-os erősítőt, nem hallok zavart...) A másik: házilag elég nehéz trafót csinálni hozzá, (méretezés, kivitelezés), készen nem tudom hogy lehetne-e kapni, vagy valamelyik cég gyártana-e 1-2 egyedi darabot olcsón
Nekem is megfordult a fejemben egyszer ez az ötlet, de lebeszéltek róla és nem ispróbáltam megcsinálni...
1.) Valóban nagyon sok a zavar amit összeszed a hálózatból... (persze egy PC táp az profimódon össze van rakva, azért nem zajong annyira) 2.) Valami olyasmi még a probléma, hogy a kapcsi-táp az nem olyan "tiszta" szinusos jelet produkál, mint egy hálózati trafó, inkább négyszögjelet, sokkal szögletesebb a görbe így ez is okozhat zavart a hangzásban Persze az én szavam sem szentírás, de én ilyeneket hallottam. AMi tuti, hogy szerintem megszólaltatja, csak romlik a minőség.. Peti.
Heló! Muszály egy TDA7294 hez szimmetrikus táp??mi a külömbség a szimmetrikus meg a normál táp között?nem lenne jó ha normál táppal hajtanám meg és ha a gnd-t rákötném a 230v földjére??nem a 230Vra!!!!!!!!!csak a földre mi lenne vele?hogy készítsek simmetrikus tápot??Elöre is köszi!!!
az előző oldalon pontosan erre válaszoltam és képet is linkeltem...
Igen muszály! (de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz) Egyébként meg azért szimmetrikus mert a közös (föld, test) ponthoz képest az egyik oldal pozitív a másik meg negatív. Olyan mintha 2 elemet sorba kötnél és a közös pontjuk a föld. (ez a föld v. test nem a hálózati föld) ITT A CIKK A HE-n!!!
A mellékelt elvi rajzban "sima egyszeres trafóval" felépített szimmetrikus táp kapcsolási rajza látható. Azért teszem fel, mert amint látom sokunknak gondot jelent a táp elkészítése, na meg szimpla szekunder tekercsű trafót egyszerübb beszerezni.
Anyit füznék a rajzodhoz, én is ezzel nyomulok sok erősítőmbe, de ajánlott kétszer akkora kondik mint ami lenne alapba, mert ezzel a kapcsolással minden második pillanatban töltődik a kondi, a szimmetrikus trafónál meg minden pillanatban.Így könyebb kisütni, könyebben leesik a fesz .
Na helló mindenkinek!Én ma megépítettem és 2db 10 000µF-es kondit tettem rá!jól muxik!Elektrolyt kondi!Diódának meg egyenirányított hűtéssel ellátott diódákat tettem rá!Nagyon jól muxik!
Ezt az egyenirányítót egy QUAD 405-ös végfokhoz építettem. Diódaként 2db párhuzamosan kötött BY255-öt (1KV 3A) használtam, a kondik pedig 10000u 63V-osak voltak. A diódák közös lábait egy PC tábpól kiszerelt hűtőzászlóra rögzítettem.
Egyébként valóban kétszer akkora ELKÓ kell, mint egy kétutas egyenirányítóba!
Én is építettem ilyen ic-vel és nagyon elégedett vagyok vele. Egyszerű és jól szól....Egy valami viszont fontos!!!, a mute és stand-by lábakra a gyári elrendezésű elenálás +kondival aránylag nagy feszültség jut, ha rákötitek a pozitív tápra. Az egyik kapcs rajzon láttam, hogy+5 volt( a lábakon) az ideális és akkor már szól. kipróbáltam, hogy a pozitív tápot(+35volt) rákötöttem a mute és stand-by lábakra, így is szólt és a gyári adatlap szerint elvileg elbírja, de sokkal jobban melegedett még bemenőjel nélkül is...viszont +5voltnál meg alig melegedett! erre érdemes odafigyelni! ellenállással osszatok le neki 5V-t vagy kicsit többet....
Milyen biztosítékot ajánlotok a sima, vagy a hídbakötött kapcsoláshoz?
Illetve nemtudja valaki, hogy ez az ic hány ampert vesz fel max? (mondjuk ki milyen teljesítményű tápot csinált neki?) |
Bejelentkezés
Hirdetés |