Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Mindenkinek!
Gitározgatok, valamint villamosmérnöknek tanulok, szal veszélyes párosítás sokat keresgéltem az elmúlt pár évben Wah effektek után. A probléma a tekercs illetve a potméter, hisz a tekercs 500mHs kell legyen szal macerás megcsinálni, a poti meg hosszúéletű, kb 500.000 forgatást kell kibírnia. Nemrégiben találtam egy projektet, mely szűrőkkel dolgozik tekercs nélkül, valamint jóságot is lehet rajta állítani. Az egyetlen probléma, hogy egy dual poti kell hozzá. A link itt található: http://hem.passagen.se/robin2/im/whawha.gif Nos a projektet sima Radiohmossal megcsináltam miután leanalizáltam Tinában, és a Frequency response egy az egyben megegyezett a klasszik Cry Babyvel. Ezek után nem volt meglepő, hogy a hangja is, sőt... Tehát ezek után nekiálltam longlife potikat keresni, és rá is akadtam egy gyártóra: Vishay, akár 1millás élettartammal. Sajnálatos módon dual potikat nem gyárt... Szal a kérdés, hogy valakinek van-e tapasztalata vkinek ilyesmivel, mert 2 dbot venni belőle már pénzben sok lenne...hátha ismer valamelyikőtök más gyártmányt, módszert thx Rob
Üdv!
Szerintem egy ilyen potméterért felesleges több ezer forintot kiadni. Egy olcsóbb átlagos potméter is nagyon sokáig, több évig bírja. Egy ilyen potméter is tökéletesen megteszi, elhasználódás után pedig csere. :yes: Üdv!
Szió!
No igen, van valami amit elfelejtettem mondani szal a Radiohmos potira visszatérve (ami kb hasonló tulajdonásgokkal rendelkezik mint a RohS) - szal mint említettem ezzel próbáltam le. Kb fél órányi Wahpedálozás után már recsegett, és a teszt végére már használhatatlanul elkopott Ezért problémás a problémám
Mi lenne, ha digitális potmétert használnál?
Vezérelhetnéd valamilyen nem-súrlódó mechanikai eszközzel. Mondjuk optikai elven sokféle elképzelhető, erről le lehet venni a szögelfordulást mint egy potiról, és egy kis proci (8láb AVR, ha már itt vagyunk ) hajtja a kettős digitális potit.
Szia.
Az a fent ajánlott potméter a kukába való, pénzt nem szabad érte adni. Egy normális ALPS poti viszont 6-7 ezer az olcsóbbik, a profi változat 12-14ezer Ft. Másik megoldás az elktronikus szabályozás, ez lehet örökéletű is. Ezt ajánlanám.
Szia szerintem a digitális poti lenne a megfelelő mint ahogy már azt írták vagy az egérből kiberhelt szögelfordulás érzékelő.
Bár ha te a wishay-nál találtál olyan potit ami megfelel érdemes felvenni a magyar importőrrel a kapcsolatot mert szoktak adni ingyenes termékmintát nem csak nagykereskedőknek!
Hi!
Huh próbáltam felvenni a kapcsolatot velük, felhívtam, egy fickó vette fel, mondom érdekelnének ezek az 1 millió fordulatos potik...aszondja mekkora mennyiségben...mondom próbából 1-2 darab kellene....erre elküld a halál faszára..... ) jellemzően magyar mentalitás Digit potira is gondoltam, de megmondom őszintén, van egy olyan érzésem hogy leprogramozni meg installálni a cuccba félek, hogy legalább annyira macerás mint tekercselni egyet Bár lehet hogy én néztem rossz digit potit, mert találtam dualt, csak igazából nem vágtam le hogy mi irányítja a "csuszkát" de alatta találtam valami oldalas programot, ekkor rettentem el :S Van tapasztalatod digit potikkal?
Najó, asszem a vélemények egyhangúak a digit potival kapcsolatban )
A problémám tényleg, hogy nem ismerem ki magam velük valaki tudna esetleg segíteni? link, módszerek, minden érdekel ) (örökéletűségnél felcsillant a szemem )
No!
Megnézegettem a másik topicot, meg közben találtam egy ilyet: HAZÁNKBAN IS KAPHATÓ!! MCP42010E/P szal ő lenne de van persze szingli is belőle
Nézz körül itt:
Maxim Alul vannak "Application Note"-ok, amikből sokat lehet tanulni, tippeket szerezni a digitális potikkal kapcsolatban. Különösen ajánlom a 1118-ast: "Manually Operated Digital Potentiometer Doesn't Need a Microprocessor" -> link Ja, és a maximtól is lehet termékmintát kérni (de tőlük tényleg) Sok sikert!
Ilyet csak akkor vegyetek, ha nincs más és éppen nagyon kell. Sok Piher poti már újkorában sem tökéletes, helyette inkább a Radiohm, méginkább az Alpha potikat ajánlanám.
Árban kb. ugyan azok, viszont nagyságrenddel jobbak. Wah-pedálba pedig a régi Remix potik elég sokáig szolgálhatnak. Érdemes gyűjteni őket.
Ne tegyel normal potit , inkabb ket LDR ( fotoerzekeny )ellenallast es egy LED-el vilagitod .A fenyt egy arnyekolo lemezzel alitod amit a pedal mozgat.
A profi pedalokban ilyen van .Ezt aztan nyuzhatod amig a tengely ki nem kopik,Eseleg a LDR-el parhuzamossan lehet kotni egy egy 1ooK-os ellenallast hogy az also hatart beallitsad . De lehet JFET -el is megoldani a dolgot . A LED/LRD a legszimplabb megoldas a normal potmeter utan. Ezenkivul egy LFO-val vagy vagy egy ADSR+AnvelopeFallower-el kiegeszitve "autowah" lehetoseg is adodik.
Pont ugyanilyen PIHER potit raktam az erősítőmbe néhány hónapja hangerőszabályozónak, mert nekem is azt mondták, hogy egész jól bírja.
Az enyém már recseg, pedig nem volt állandóan tekergetve!
Hi all!
Közben sokat gondolkodtam modelleztem meg minden és a következő optimális megoldásra jutottam: Szal az egész egy gradiens szenzorral kezdődik, ami egy fototranyóból és egy led-ből fog állni, valamint köztük egy olyan áttetsző lapka fog mozogni, mely színátmenet átlátszóból feketébe, remélem el lehet képzelni. Persze az egész szépen le lesz árnyékolva, hogy külső fény minimálisan juthasson csak be. A fototranyó kollektor vagy emitterkapcsolásban tehát kimenőfeszt fog változtatni, a csík huzogatása folyamán. A jelet valahogy offszettől meg kell fosztani pl műverrel, valamint fel kell erőasíteni, minden esetre a lényeg hogy a két végállásban 0 és 5 V legyen a fesz. A tranyó kimeneti karakterisztikája persze nem lineáris, dehát nem lehet minden tökéletes Minden esetre az így kapott jelet egy AD átalkítóba lehet vezetni, melynek SPI (Soros) kimenete van. Ezt pedig a hazánkban is kapható Sorosan SPIvel vezérelhető dual digitpoti chipekbe vezetve meg is van a digitpoti Elméletben így néz ki amit kigondoltam, sztem simán megvalósítható sok teszttel meg szimulációval, nomeg persze papír, ceruza ) Remélem nem vétettem semmi elvi hibát |
Bejelentkezés
Hirdetés |