Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   356 / 2208
(#) fleta válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2009

Sajna lakótelepi vagyok, de hetente 2x én is tavon vagyok, , az Alpári holtág tavirózsáin ülünk csónakban és horgászunk kisebb nagyobb sikerrel.. Megnézem a képeidet, fájditom a szivem.
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 6, 2009
Ez is csak ezért lett csak mono mert a hálózati trafó eléggé picike , először teszteltem ! és nem igazán birt volna két csövet tartósan ellátni energiával! Próbálkoztam két cső fűtésével csak azt már nem szerette! Még egy trafót meg nem akartam beletenni , ez úgyis csak kisérletnek indult jókis időtöltés! Majd a követező az már Sztereó lessz ! pcl86 se
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jan 6, 2009
Olvashattál, az elektroncso.hu-n. Ott olvastam én is ezt, de akkor sem igaz.
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2009
Azért ez a mono mostmár marad így ahogy van, remélem és nem szeded szét!!!
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 6, 2009
Mármint melyik nem igaz?
Nem nem leszz szétszedve ! most már egy két általam épített dolgot azért szeretnék elrakni magamnak . Mert eddig csak szinte iparszerűen gyártottam a sok sok erősítőt meg a hasonló elektronikákat / Tranzisztoros/ az elmúlt 30 egy nehány évben .és öszintém mondhatom ebből a rengeteg általam összerakott termékből egysem maradt nálam?
Hát igen, a saját kis gyűjteménynek megvan a maga varázsa.
Vegyük úgy hogy az imént elszóltad magad és megfelelő anyagi juttatás ellenében vállalsz dobozkészítést esetleg asvállóból is?
Ezt tudva lehet hogy át lesz építve az EM83-as kütyüm amit néhány hónapja prezentáltam!
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 6, 2009
Köszi szépen Zoli, megkaptam.
:yes:
Arra emlékszem az egy jó kis szerkezet!Ötletes volt a kialakítása a toroid közepébe a cső! Ha megkérnek természetesen segítek amiben tudok bár már a cégnél eléggé korlátoltak a lehetőségek !Van még kb egy tábla 2mm saváló lemezem !
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jan 6, 2009
Csak gondold végig, ugyanők leírják, hogy a triódának kötve sokkal kevesebb teljesítményt szolgáltat. Szerinted a triódának kötött pentódánál a segédrácsra becsapódó elektronok nem létesítenek áramot, ami hozzáadódik az anódáramhoz, ráadásul vezérelt is mindkettő. Mégis kisebb a teljesítmény.
Az UL kapcsolástechnika átmenet a pentóda, és trióda között. 0%-nál pentóda, 100%-nál trióda. Ha belegondolsz, a pentóda "felé menet" egyre kisebb tekercsrészen tud "hatni" a segédrács áram, mégis amikor teljesen elfogy, akkor legnagyobb a kivehető teljesítmény. Ezzel jó nagy ellentmondásba kerülnek. A CHZ által is említett 40% körüli megcsapolás azért alakult ki a gyakorlatban, mert ez az a határ, ahol inkább az előnyei vannak meg az UL-nek, a teljesítménycsökkenés még nem jelentős.
Akkor majd lehet hogy meg leszel kérve általam (az a gyönyörű szenvedő szerkezet...). Bár az igazat megvallva lehet hogy az EM83-at hagyom úgy mert egy másik projecthez keresek méltó dobozolást. Ez egy hidegkatódos numerikus kijelző elektroncsövekből (IN-18) kialakított óra. Bocs a megfogalmazásért de így talán nem off-olok és mégsem kellett átrángatnom téged a nixie-s topicra
(#) sturbi hozzászólása Jan 6, 2009
Így áll most a RIAA korrektorom, egy jó darabig így is marad, mert igen szépen szól.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 6, 2009
Szívesen , remélem műlödik is !
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 6, 2009
Csak pentódás beállítás kellett?
Eléggé bátor dolog volt a így ketté választani a korrekciós tagokat gondolom számoltál a cső kapacitásaival is .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 6, 2009
Muszáj volt, nagyon érzéketlen erősítőim vannak most, normál érzékenységű végfokkal jó lett volna triódás kötésben is (nagyobb erősítési tényezőjű csövek kellettek volna az első két fokozatba, de mindenáron 6zs45-el akartam korrektort csinálni, mert ezekkel még sehol nem láttam semmilyen kapcsolást), meg akkor elég lett volna egy katódkövető, vonali erősítő helyett.
A magas korrektor cseles valóban, de nagyon jó. Nagy amplitúdójú magasak eleve nem kerülnek az alacsony tápfeszű cső bemenetére. Nyilván számolni kellett a csőkapacitásokkal is (félkezes hasraveréses alapon), először a számolt 150 K/470 pF volt benn, utána hallás alapján 2 lépésben lett a 220 pF. A mélynél jó lett a számolt érték, bár a 36 K ilyen volt kéznél (hátha nem lesz kicsi), de bevált módszerrel került bele.
(#) EcoPityu válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 7, 2009
De kis aranyos!!!
Nagyon kis pikk-pakk!! teljesen tetszik, és gratulálok!
És szerencsére légszerelt-bakelitszegecselt technológiával készült, és így nem anakronisztikus látvány, mint a LED-el világított elektroncső, IC-s távirányítóval...
Szerintem is hagyd meg így monoblock-nak, és ha tudsz, építs mellé egy ugyanilyet.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
IMI!!!

Az én két , majdnemtökegyforma 6p3sz-es, és 6L6-os erölködőm is UltraLineárban, és símán kötve 10w külömbséget mutatott, kapcsolásváltoztatás nélkül, azonos beállításban!
UL 50%=30w
G2 100ohm +Ut-re=40w /450v-ról/
(#) EcoPityu válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 7, 2009
szia!
Ha már nem zavar-flusztrál a kezdeti összezörrenésünk, amit én már el is felejtettem , akkor ütközhetünk, én a CIB-bankba, és a trombita utcai O&V Tksz-be szoktam járni minden hónapban, és a héten még el kell ugranom!

Priviben pontosíthatunk!
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 7, 2009
Elég szubjektív fogalom, mi a jelentős. A 10W már jelentős, de tulajdonképpen mindegy, hogy 30, vagy 40W-os, szobába. Jani próbálgatta azt a csúnya drótkupacot, és a 28W-jával teljesen elégedett volt, csodálkozott is, mekkorát szól. Én is elgondolkodtam, kell-e a 6P45Sz "uborkásüveg". Trafóügyileg a PL500 20.000 HUF-al kevesebbe fáj. Szerintem a kb 20 (használt) PL500-sal még hosszú évekig elmuzsikálnék.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2009
Nézegettem a korrektorod átvitelt és kb. +-5dB között megy .Töréspontok is elcsúsztak ..
Szerintem kicsit változtatni kellene , 36K helyett 85k és a 220p az 470p , talán próbáld ki .Lehet , hogy nem jön be , de nem nagy beavatkozás lenne .
Itt láthatod a görbéket .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009
Én is ezeket az értékeket számoltam. A magasnál biztosan nem jó a 470 pF (itt a fej típusát is erősen kalkulálni kell), legalábbis ha 36 K marad a mélynél. 82 K-s előtéttel majd megpróbálom még (ha találok), akkor lehet hogy feljebb kell mennem a 220 pF-al is a számított érték felé.
Magasnál az ellenállás induktivitása sem hagyható figyelmen kívül...., nemigen szimulálható ez a rész.
Hogy jobban látszon , itt van a freki/fázis menet is az eredeti és ajavasolt ..
A változtatos után -1dB belül vagyunk.
(#) rockersrac válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 7, 2009
yo!csütörtökönként én max 13:30 ig érek rá mert utána nekem suli!(keddenként úgyszint) a többi napom általában szabad,de a héten tuti ráérek!estefelé leszek megint itt he-n 1/2 9 - 9 felé! addig is jó csövezést! (nem csak neked,hanem minden ,,csöves" társunknak itt a fórumon! )
Azért 2db ellenálás párhuzamosan ezt megoldja .., fülre ez nem belőhető .
Fázismenet is sokkal rosszabb az eredetinél.
(#) Gatery hozzászólása Jan 7, 2009
Sziasztok!

Elnézést hogy így bele offolok....

Egy kezdő kérdésem lenne (a kezdő kérdésekhez is írtam...de azt nem látogatják ennyire ektívan mint ezt a topicot.....).

Van egy sima műveleti erősítőm, ami 1x-et erősít.

A kérdés az lenne, hogyha én ezt az erősítőt egy olyan 5V-al táplálom meg amin van valamekkora zaj...pl +-250mV, és a bemenetére egy nagyon stabil 1V-ot adok akkor a kimeneti jelemen is rajta fog csücsülni ez a zaj vagy nem?

Tehét kérdés az hogy egy sima erősítő mennyire zajtűrő, azaz a tápzaja ráül e az erősített jelre...?

A másik hogy miven különlegesebb egy videó erősítő
mint egy erősítő? (Nagyobb a belső ellenállása? Jobban elnyomja a zajt? Miben speciálisabb?)
Előre is köszönöm!
Mindjárt kipróbálom. :yes:
OK .
Én azért bízom ebben a szinulációban , mert több korrekton is átfuttatam pl. SP8 és megmutatta a különbségeket .
Az igaz , hogy idealizált helyzetet szimulál , de dúrva hibákat nagyon jól megmutat .
(#) fleta válasza Gatery hozzászólására (») Jan 7, 2009
Igen a zaj mindég ott van, és ahogy erősítesz az is úgy erősödik. Szűrd meg a tápot, és nincs zaj.
A videó erősítőt hogy érted? A videó erősítő a videó jelet erősíti, az audió, meg az audió jelet.
(#) Imi65 válasza fleta hozzászólására (») Jan 7, 2009
A középiskolai tankönyvemben így van leírva: Videó, vagy szélessávú erősítőnek nevezzük azt az erősítőt, ami DC-től több MHz sávszélességű.
Következő: »»   356 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem