Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
5000 Hz-nél akarod keresztezni akkor a magas elé a kondi
legyen két darab 2 mikrós remix párhuzamba kötve,az sbx-nek csinálj egy 0.25 mH-s tekercset.Az ellenállást csillapításnak szokták betenni a hangsugárzó elé,ezzel hangolják össze a hsz-ek dB számát,ha jól tudom. Sok sikert,üdv.
Szia!
Egy netto 6 literes zárt dobozt csinálj neki, a mellékelt hangváltóval. A keresztfreki 5,5 kHz lesz. A SAL piezóra nem jó dolog alacsonyabb frekit engedni, ha a mélyközép lehetővé teszi a magasabb keresztfrekit. 1,5kHz-5 kHz között az átlegember hallása egy kicsit érzékenyebb, ezért ezt a tartományt nem túl kellemes élmény egy ilyen piezón hallgatni. Miféle monitordoboz lesz ez ? Számítógéphez, monitor mellé? Eléggé halk lesz, a maximum hangnyomása a 105 dB-t nem fogja meghaladni. C1 = 1µF MKT R1 = 22 Ohm 2W R2 = 12 Ohm 2W L1 = 0,23 mH
Hangdoboz epites..stb
cimu konyvet tanulmanyozni. Tulajdonkepp nem kell semmi csak esetleg egy ellenallas a Piezzo-val sorbakotve amivel kiegyenlited tetszoleges hangnyomas aranyt. A melykozep hangszoro impedanciaja a magas hangokon novekszik igy a piezzo impedanciaja meg csokken a magasak fele igy tob jel fog jutni a frekvencia novekedesevel . A piezzo ugy 4KHz-tol felfele mukodik.
105dB? Ha te 105dB-t kicsikarsz abból az SBX-ból anélkül, hogy porrá hamvadna akkor veszek neked 10 újat. Alapból csak 81dB az érzéketlensége kb, lin kitéréssel meg jó ha 10-12W-ig bírja.
Egyébként a középtartománya nem sokkal színvonalasabb, mint a piezóé szóval jól meglesznek együtt. Váltó ügyben már majdnem jó a megoldásod, de itt: http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=42275#42275[Link][/url] született meg az igazi. Ui: a 6 liter is sok, nem tud annyit kezelni a hangszóró.
jajj hagyjuk már azt a könyvet, aki abból tanul hangváltót építeni, az nagyon sok csapdába fog még belesétálni, mire kapisgálni kezdi majd a lényeget.
A piezóvel sorba kötött ellenállás szép és jó dolog lenne, HA nem volna a hangszóró impedanciája 1000 ohm körül. Normálisan csak olyan váltóval működik, ahol viszonylag kis értékű ellenállással van a hsszel párhuzamosan kapcsolva, és utána jön még egy, vele sorosan, hangnyomásillesztési céllal.
ööööh arra gondoltam igen, hogy mi szól még a "mélyláda" mellett, de nem a wattok érdekelnek, az teljesen lényegtelen infó.
Jaja... úgy van ahogy mondod :yes:
Elszámoltam magam tartós 98dB -nél már a termikus határon lenne szegény lengőtekercs, abból kiindulva hogy 83dB-t írtak az adatlapjára és 35W a névlegese. Ez is attól függ hogy mivel számolsz utána. Bár tökmindegy, mert ebből a hsz.-ból szerintem nem nagyon lehet használható dobozt csinálni A JBL például 4.72 literes zártat számolt ki neki, reflexbe meg elvileg nem jó.
Megnéztem a linket.
SAL piezót mértél már? 93-95 dB-t írnak róluk. Ezeket mekkora feszültséggel kell hajtani méréskor hogy a Z=8 Ohm-ra vonatkozó érzékenységét megkapjam? Bár én nem tervezek ilyet használni de azért érdekelne.
Koszonok mindent Uraim! Kisebb-nagyobb elteressel osszecsengnek a velemenyek, tehat nagyjabol tudom mi lesz, igy menni fog a dolog!
Na es igen, sem piezo sem sbx nem egy csudajo darab de igy altalanos felhasznalasra, (igen) monitor melle tulajdonkeppen filmezesre meg normalis hangeron siman zenelgetesre talan megteszi.... Meg 1,5 eve boltoltam el oket valami bagatel osszegert es azota bontatlanul az agy alatt hevertek...mondom fabrikaljuk mar beloluk valamit Egyebkent jobb hijan leszimulaltam ilyen-olyan programokkal, a gyari ajanlas ugye 6,5 liter, a progik ugyszint 6,5 korul ajanlottak, legalabbis zart dobozt....lehet somogyiek sem szarakodnak aztan csak siman bepotyogik es azt ajanljak a nepnek Kepletekkel utanaszamolni meg szinte lehetetlen mert amorf szamokat kapsz....igy rahagytam, legyen. Aztan ugy gondoltam legyen inkabb rexlex, igaz nem reflexbe valo, de annyira keves az alja ezeknek az sbx-eknek, legalabbis a kicsiknek ,hogy gondoltam megtoldom egy reflexnyilassal... Persze masra nem hagyatkoztasz csak szimulaciokra, igy kotottem egy kompromisszumot, lett 8,4 liter , hogy lejebb megy talan 50 hz kornyekere , tobbet a gyari adatok sem irnak es itt meg ELVIEKBEN egesz elfogahtatonak tinik a melytobblet mint hz-ben mint nyomasban...aztan meredeken esunk Aztan ,hogy igy lesz e vagy sem hat le van szarva, ugy sem nagyon tehetsz mas igy vaktaban.... Mindenesetre legeloszor sima hangfalban probaltam ki, nem dobozban....tehat jol lehetett tesztelni... Valoban 70 Hz korul a leglatvanyosabb a melyeket illetoen egeszen 50 hz-ig meg hasznalhato de utana mar fuldoklig...40-45 hz meg megszolal rajta de nem ertekelheto....7 khz-nel tenyleg eros kiugras, de folotte egeszen 10-11 khz-ig egesz korrektul, legalabbis fulre meg nyoszorog... Mindenesetre arra a 7000 hz koruli orditasra nem vagyok kivancsi, ezert akartam 5000 hz korul vagni, a tobbi meg menjen a piezora nemi csillapitassal....ennyi lett volna a cel Aszem ezt maradek nelkul teljesitettuk az altalatok leirtakkal Koszonom, tovabbi szep napot
Na ja, nekem meg 6.5 liter jott ki zartra...na nem minth azart doboznal olyan nagy jelentosege volna...
Mindenesetre a 96 dB az nalam stimmel...annyit szamoltam...tehat olyan nagyon elcseszve nem lesz...mar a vasedenyhez kepest!
Jó lesz az. Gondolom úgy is közelröl és szemből fogod hallgatni. Csinálj hozzá egy 80 Hz-es felüláteresztő szűrőt a végfok elé. Nem fog úgy lengeni és egy kicsit terhelhetőbb is lesz
erre szoktak mondani ,hogy szarbol var, mi?
4 litertől nagyobb zárt doboz már nem elfogadható a hangszórónak.
Van itt a fórumon egy érdekes topik. Hangsugárzó PVC csőből.
Ajánlom figyelmedbe. Ilyen kis térfogatnál én biztosan kipróbálnám az egyszerűsége és még egyebek miatt. Ha még egy szubot is csinálnál alájuk, úgy sokkal komolyabb hangja lehetne a "rendszernek".
Igen, és ennyi erővel akár TL is lehetne belőle, de szerintem ez a hangszóró nem ér annyi vesződséget amennyivel a TL hangolása járna. Megtaláltam a mérésem, és sajnos 79dB@1W.
Ez komoly? Az nagyon kevéske. Közelről kell hallgatni
Nekem is vannak itthon 10 cm körüli hsz.-im, csak sajnos a gyártójukat sem tudom beazonosítani. Asszem rakok fel képeket a hangfalas topikba, hátha valaki ráismer.
Bass reflexbe kerul vegulis...mert mar elotte osszeraktam...Hat ez a peldany regebbi, gyari specifikacioja szerint 83 dB...volt akkor....persze a fele sem igaz ez mindig igy van...
Amig meg falban van es nem dobozban meg kene nekem is merni...bar tippem igy hirtelen nincs...Regen meregettem de, hogy a teljesitmenyt, hoyg allitom be nomad hazgyari modszerekkel azt igy hirtelen nem tudom
Ilyet en is csinaltam meg anno az akkori SAL SRP 1620-as "csodaval". Nem olvastam elotte meg ilyesmirol, nekem is csak ugy Isteni szikra volt de melysegesen csalodtam, semmi extrat nem produkalt. Annyi volt az elteres ,hogy en sarokelembe raktam a hangszorot, ugy az elore nezett es nem felfele. A 16 centis jo valasztas volt, gyakorlatilag majdnem hibatlanul passzolt a jo kis baumaxos szennyvizvetekbe Azt tudom ,hogy elég draga is volt a cso!!
Az a 7 kHz-es "kiugrás" szűrővel volt, vagy anélkül?
Ha ott annyival hangosabb hogy zavar, akkor a nagyobb meredekségű szűrő is megfontolandó lehet. Reflexbe biztos hogy nem raknám. Nézd meg a JBL-lel hogy várhatóan mit fog művelni. Úgy sem megy sokkal lejjebb, viszont a kaotikus mélyátvitel az borítékolható.
Ja igen, a mereshez meg annyit ,hogy eleg csak impedenciat nezni es rajossz ,hogy siman 5%-os elteresek vannak. Pl van nalam 2 SAl DTF-12 dom. Most banyasztam elo, ha nezted a masik forumot is akkor ott emlitettem is ,hogy talaltam tehat valoszinu az megy az sbx-ek melle. Mindenesetre egyszerre vettem anno a 2 darabot es az egyik pl 8.3 ohmos a masik meg 7.7, ez mifelent csipobol 7,5% elteres. Ennyit somogyiekrol, no comment!
szuro es minden nelkul, csak falban volt. JBL-t meg megvizsgalom, sosem hasznaltam de lehet itt az ideje!
Az derék! Majd eszerint kell a váltót méretezni, akkor nem lesz olyan gáz, a piezóknál viszont mindenképp jobb hangja lesz a cuccnak.
Na ja, derek! Mindegy, botfulnek jo lesz
Ha kesz, majd nyilatkozom. Meg is kene merni de mar fogalmam nincs mivel mertem anno, csak azt tudom ,hogy hanggeneratort raengedtem 20hz-tol 20 khz-ig es 1 meterrol mertem, de hogy milyen programmal azt mar nem tudom...mindenesetre tanulsagos volt meg ha nem is tul reprezentativ es nem is egy kukk suketszobaban tortent. Max arra jo ,hogy a frekikeprol kapsz egy nagyjaboli kepet, ha esetleg valahol nagyon borzalmas akkor javitasz rajta de mast nem tehetsz, ugyanis en biztos nem tudom mondjuk 1w-ra beallitani az erositest es hasonlok
Ha elektret mikivel mérted, akkor az átviteli görbéről nagyjából valós képet kaptál, ami a dB- ileti már nem biztos (kalibráció). Itt közrejátszanak a szoba befolyásoló tényezői is. A nemrég csinált mélyládámat az udvaron és ittbent is méregettem. Eltérő görbéket produkált, még fülre is más volt. Kint sokkal szebben szólt, a környék kutyáinak legnagyobb örömére
Sziasztok !
Tudna nekem valaki segíteni, van egy mélyládám(haver csinálta), de mivel csak a szűz hangszórók így nemnagyon faxa ! Valaki csinálna nekem egy kapcsolási rajzot(alkatrészek feltüntetésével) ? 2 darab 100W-os 8Ω-os mélyközép MNC hangszóró van benne. Még nincs összekötve semmi, csak 1 hangszóróhoz 1 kivezetés.Tudna valaki segíteni vagy legalább támpontot adni ? Csak annyit szeretnék, hogy bármilyen erősítőre rákössem és pöpecül szóljon !
Szia!
Hangváltót szeretnél hozzá? Ha mélyláda, akkor a végfok elé csinálj egy aktív aluláteresztő szűrőt. Ehez sokféle kapcsirajz létezik, de nagyjából mind ugyanazt a célt szolgálja. Ha a hangszórók tipusát és a doboz jellegét, térfogatát, egyebeit is megadnád, akkor jobban képben lennénk hogy miről is van szó.
Lehet hülyeségeket beszélek, de csak most kezdő lelkes amatőr vagyok ! A végfok nem csak az erősítőben van ? Típus: MNC Eclipse II Home (322 06).
Méret: 40magas, 50hosszú, 30széles !
Progira van javaslatod mivel tudnek merni? Elektret mikrofon stimmel, anno azzal mertem! Bar a bekotesere nem emlekszem, ketlem ,hoyg szimplan csak be kene kotni...
Ha küldesz linket, vagy adalapot ezen hangszóró T-S adatairól akkor megnézem. Rákerestem de nem egyértelmű a dolog
Ha mélyládaként akarod használni, akkor az erősítő és a jelforrás közé bekötött aktív szűrő lehetne jó megoldás.
Én egy régi progival, az Audiotesterrel mértem, bár erről is megoszlanak a vélemények, de szerintem jó.
Hangkártya és driver terén válogatós. A mérőáramkört a program illusztrálja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |