Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   15 / 132
(#) bakkerbela válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ácsi! Senki nem mondja, hogy barmit is a foldbe dongol. Monacor pl szoba sem jott es ha mar itt tartunk a moncor is csak egy atlagos marka, semmi elhagyom a hajam dolgot nem produkal. Itt csupan arrol volt szo, hogy sokkalta kevesebbet vartam ezektol a 10 centis SBX-ektol mint amit produkalnak. Kar ezt kiforgatni ha engem kerdezel!
(#) bakkerbela válasza agressiv hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ugy van....magam sem ertem mit kell a monacortol ugy elajulni. Sima olcso embereknek valo mint a SAL amivel keves penzol lehet otthonra valami hasznalhatot takolni...se tobb se kevesebb. Mellesleg szo nincs rola , hogy a SAL milyen jo volna, epp par beirassal ezelott irtam mekkora egy *** pl a hirhedt domjuk, mert nem kis kulombdeget mertem mar az impedenciaban is....tehat no comment!

Csak ismételni tudlak: no comment.
-- kobold
(#) Gyurix hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok az oldalon található alul áteresztő szűrőt lehet helyetesíteni egy passzív szűrővel? És azzal is el lehet érni ugyanezt a jó hangzást?
(#) lapose válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szia!

Melyik oldalon? A linket elfelejtetted!
(#) Gyurix válasza lapose hozzászólására (») Jan 10, 2009 1 /

Nem felejtettem el hanem erre az oldalra gondoltam a hobbielektronikára de itt a link:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_atereszto_szuro.html

Az erősítő kimenetére rakott passzív szűrővel kiválthatod.
Mihez kellene szubhoz?
(#) Gyurix válasza lapose hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Igen ahoz kellene olyan 140 vagy 160Hz től kéne vágnija.

Megoldható, de nagy induktivitás és kondi kell hozzá, már majdnem egyszerűbb egy aktív aluláteresztő.
(#) Gyurix válasza lapose hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

én passzívat szeretnék.
(#) pl13 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Hát a monacor hangszóróit egyébként nem volna nehéz, mert ők is pont ugyanazt csinálják, mint a SAL, csak sokkalta nagyobb méretekben.
EGyáltalán nincs összefüggés az ár és minőség között sajnos.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a SAL tudna olyan olcsó lenni, amilyen rossz, és megérné megvenni a hangszóróikat.
(#) agressiv válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Nem lehet helyettesíteni passzív szűrővel. Lehet passzív szűrőt csinálni,de az soha nem lessz olyan mint az aktív. Nagyon drága, és az erősítő teljesítményének a fele elveszik a szűrőben.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Ez sem igaz ebben a formában. Annyi igaz, hogy szubnál egy passzív szűrő megépítése drágább lehet, mert a nagy induktivitású tekercsek nem túl olcsók, de van, amikor nincs más járható út, mert nem tudunk az erősítő előtt belenyúlni a jelbe, vagy nem is akarunk.

Egyébként jól méretezett passzív szűrőnél, minimális a tekercs teljesítményfelvétele, ugyanis nagyon alacsony a DC ellenállása, és alig esik feszültség rajta (ami meg esik, az néha még jól is jön, mert lehet vele módosítani kicsit a hangszóró paramétereit).
(#) Gyurix válasza agressiv hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Oké akkor megcsinálom ezt a szűrőt de ehez mekkora trafó kell hány watt hány amper? Szűrő:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_atereszto_szuro.html
(#) frissadam hozzászólása Jan 12, 2009 /

Hi mindenki!
Egy kis segítség kellene. Van egy 4ohmos hs280 hangváltóm.Át kellene alakítanom 8ohmosra . A tekercseknél nem tudná megmondani valaki hogy milyen drót,és hány ment van rajtuk?A mellékelt ábrán a felső hangváltókról lenne szó.
Kösz előre is!

Te hát senki?
(#) Bassmester válasza frissadam hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szerintem jobban jársz ha az eredeti helyett tervezel és építesz egy újat, az adott hangszórókhoz
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Tényleg értelmetlen másolni őket.
(#) jdani hozzászólása Jan 12, 2009 /

Hali. Lenne egy abszolút béna kérdésem. Mi az a hangváltó?
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 12, 2009 /

4,7 bipol kondit a magas hsz +kivezetésére.Műhelybe jóvanaz. Másfél évet kellett várni a válaszra XD
(#) frissadam válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Én is így vagyok ezzel.De valaki venni akar tőlem egy párat.És gyárit szeretne kézhez kapni.Nekem 4 ohmosak vannak, már mint hangváltó,és a hangfalban viszont 8ohmos sugárzók.Vagy új váltót csinálok, vagy átépítem eredetire,a kérés szerint. Ha valakinek van építő jellegű ötlete egyedi beállításra, mert már csinált ilyet, szívesen meghallgatom.
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

No én nem szórakozok tekergetéssel, kész tekercseket használok, az értékek meg adottak.

És hol lehet orion hangváltó tekercseket venni? A mélyé az vasmagos....
(#) frissadam hozzászólása Jan 13, 2009 /

Az h adottak a tekercs méretek az mit takar? Olyan tekercs kell ami a hangváltó rajzán szerepel? Vagy van más bevált érték?
(#) Bassmester válasza jdani hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ha csak találomra elolvasol kb 20 hozzászólást ebben a topikban, akkor jó eséllyel rájössz.
(#) Bassmester válasza frissadam hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Lehet kapni gyári tekercseket, melyeknek adott az induktivításuk, nem kell méretezni, csévét esztergálni, tekergetni, méregetni. Bár vásárláskor nem árt egy erre alkalmas multiméterrel ellenőrizni az értékeket.
Az hogy konkrétan milyen szűrőkapcsolás kell és milyen értékű alkatrészekkel, az a hangszórókon múlik. Nem túl egyszerű jól méretezni, de nem is lehetelen. Ehez a hangszórók átviteli karakterisztikájával és még egy-két lényeges adattal kéne mindenképpen tisztában lenni.
(#) karpi válasza frissadam hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

GOOGLE

kulcsszo --> talalsz amit csak szemed szad kivan
kb ilyesmit kapsz

ppeldaul itt

Ha nem hiszed a szamitasok helyesseget meg keresel 10 programot es osszehasonlitod .Aztan egy kozeparanyos megoldast valsztasz .
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Szoval a pasziv szuro az pasziv akarehol is van az aramkorben .

A hangszoro ele a "nagyaramu" pasziv szuro draga anyagigenyes , mig ket illeszto fokozat kozott a vegerositio elott olcsobb lehet .Kisebb es jobb es nagyon kis vesztesegel tobb fokozat kaszkadolhato .
A melynyomo igy is ugy is nagyon rossz hatasfoku , ha ennek a 1% -os hatasfoknak a 10-20%-kat elfustoli a "szuro" 10% -ot a hangszorokabel a megmaradt 0,7% plusz egy -3dB power compressio mar igen jo eredmeny.Azonkivul cipeljuk a hatalmas tekercset .

Szubwoofer-bol egy kisebb felszerelesnel eleg egy darab es majdnem akarhova helyezheto mivel gombhullam a melyhang .Ennek ugy is kulon vegerosito kell , igy a bemenetere teszik a pasziv szurot.Lattam hangolhato/alithato szurovel ellatott erositot,amivel a hangfalhoz es esetleg a kornyezethez lehetet allitgatni a hangsavot.
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Az érték és a méret szavak nem rokonértelműek.
Az értékek adottak, pl. 0,4-0,5mH, ilyen induktivitású tekercset pedig lehet készen beszerezni.

Az egész hangsugárzó mondható elhibázottnak, gyakorlatilag az Orionnak nem volt olyan hangsugárzója, ahol a hangváltót valóban a hangszórókhoz méretezték volna. A HS-280-at értelmes megodlásként kétutassá kellene alkakítani, egy 3kHz-től legalább hansználható magashsszel, és ehhez a verzióhoz váltót tervezni. Persze nem úgy, ahogy karpi gondolja, mert az semmi jóra nem vezetne, attól még az Orioné is jobb megoldás.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem drágább egy passzív megoldás sem, mint egy aktív, még csak nem is bonyolultabb, és kb ugyanannyi hibalehetőséget hordoz magában.
Passzív szűrőnél az alkatrészek soros ellenállása pedig részét képezi mindig a tervezésnek, jól lehet vele finomhangolni a váltót, és 5%-nál több nem veszik rajta, ha jól tervezel.
Persze nem nagyon értem a gondolatmeneted, mert ha az erősítő nem 12W max. kimenőteljesítményű, akkor nem okozhat gondot hogy a tekercsen valamekkora feszültség esik a bemenőjelből.

A hangolható aktív szűrők meg sajnos nem olyan jók, mint hinnéd, nem elég pontosak, a jóságuk együtt változik a ker. freki és a meredekség hangolgatásával.

Persze annyiban egyetértünk, hogy ha már szubot kell illeszteni a rendszerhez, inkább aktív megoldással készüljön a szűrő.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Pasziv szurokrol beszelek nam aktivrol.Az aktiv nekem nem tetszik egy jo ideje.Eloszor el voltam ajulva ( tobb tiz evel ezelott) mindenesetre az aktiv szurokkel is ajanlatos csak csillapitani es nem kiemelni.

Atkapcsolhato szurokre szavazok en is hogy a kivant josag megmaradjon.

vegyuk a legroszabb esetet ahol nagyon latszik a baj :
adott 2Ohm hangfal/hangszoro , erre sorba 1 ohm a szuro es avver sorba a jkabel 0,5 Ohm ..nem szamitgatok vegyk durvan csak a pelda kedveert 1/2 az eronek nem jut a hangszorora.
Termeszetessen vannak megoldasok de ez egy nagyon amatorkozeli pelda.
Következő: »»   15 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem