Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   55 / 608
(#) lapose válasza anonym1s hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Szia!

Vigyázz, mert bemész a málnásba!
Az a számítás jó, de nem hídkapcsolásra vonatkozik!
Ha azonos feszültséggel számolsz, egy hídkapcsolású 8 ohm-mal terhelt erősítő megfelel két sima 4 ohm-mal terhelt erősítőnek!
Mindenesetre egy hidaltnak bőven elegendő a 300VA-es trafó, de kettőnek már egy kicsit szűkös!
(#) anonym1s válasza lapose hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

De szerencsere jottel es kivezettel belole
Szoval akkor egy hidalt TDA7294-nek 8Ω-os hangfallal 30V feszultseg mellett kell 5A tapagankent ami sztereonal 10A.
Akkor viszont megsem eleg egy 500VA-es trafo mert abbol csak 8.33A jon ki 30V-nal.
Amugy ez lenne az. Meg tudnad nezni hogy mit szolsz hozza?
(#) lapose válasza anonym1s hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia!

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet, illetve majdnem egyszerűbb!
Teljesítménnyel kell számolni!
Egy hidalt TDA-ból tűrhető torzítás mellett 150-170W jön ki, ha megnő a torzítás, akkor még több!
Ha csak otthoni zenélésre kell, szűken elég a 300VA-es, de inkább 400VA kell neki!
Csak akkor érdemes nagyobbat rakni bele(500VA), ha sokat üzemel nagy hangerőn!
Van aki 600VA körül rak bele, de ez szerintem kicsit már túl van méretezve, mert az IC akkora teljesítményt, amihez ekkora trafó kell, már csak tekintélyes torzítás mellett ad ki!
(#) anonym1s hozzászólása Jan 14, 2009 /

Meg hogy lehet az hogy ezen a tablazaton az 500VA-es trafo 4.5kg, amit az elobb belinkeltem (itt) az meg csak 3.5kg? A nem magyar gyartmanyubol kisporoltak az anyagot?

Mekkora feszültségről akarod járatni?
A különböző gyártmányú trafók súlya eltérhet egymástól.

Na meg egy csavar bele nehogy konnyu legyen a dolgom de a vege igy is az, hogy ket hidalthoz kell 2db 300VA-es trafo minimum. Abban remenykedtem meguszom egy darab 500VA-essel.
Kossz a segitseget!

A 30V-bol 42.42V lesz ha jol szamoltam, szoval annyirol.
Ja, a taphoz a kondenzatorok mar megvannak, 4x22000μf/63V rifa gyartmanyuak. Eleg tekintelyes meretuek, lesz vagy 20 kilo az erositom mire elkeszul

Hidaltnak a +-35V bőven elég szerintem.

Olvastam itt valahol, hogy a kimeno feszultseget lehet csokkenteni ugy hogy a trafo kimeno kabeleire kotok azonos atmeroju hangszoro kabelt es tekerek ra meg nehany menetet. Szoval ha tul sok lesz a 42.5V akkor ezt az egyszeru de nagyszeru modszert fogom alkalmazni

Tessék:
Bővebben: Link

Bár tegyük hozzá: egy pontosan méretezett trafó többet ér!

Kossz
Remlett hogy az is te voltal, de nem voltam biztos.
Amugy meg pontosan be lesz meretezve a leiras szerint
persze csak abban az esetben, ha szukseges lesz a feszultseg csokkentesre.
(#) Bassmester válasza anonym1s hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia!
A most készülő híd-sztereó (2x200W) fégfokomba 600VA / 2x29V AC trafót rendelek. Az 500VA-es sajnos csak épphogy elegendő lenne hozzá, a 600VA-es viszont már optimális méretezés, persze külön táppal és minimum 2x10.000µF pufferral csatornánként.
(#) Cunici hozzászólása Jan 14, 2009 /

sziasztok nekem egy kérdésem volna . Az egyik , hogy ezt az erősítő lehet működtetni +-40v ról , mert nekem ijen tápm van.
(#) blokkmetal válasza Cunici hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Ha a tápodból +-40V !!EGYEN!!feszültség jön ki pufferelve, akkor simán mehet erről a feszültségről. Nekem is annyiról megy egy, csak azért mondom.
(#) ZPKing válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia! Nekem 2x 30 Voltom van egyenirányítás puffer 42 Volt. Simán jó!

Rendben köszi szépen akkro sztem egyenlőre ennyi elég , aztán majd ha vami adódna az építés közeb akkor benézek
(#) anonym1s hozzászólása Jan 14, 2009 /

Akkor oke, mert nekem 4x22000μf van osszesen, csatornankent 44000.

Ja olvastam itt valahol, hogy a csillamot lehet helyettesiteni teflon bevonatu sutoformaval. Az aramot nem vezeti, azt megmertem, de vajon a hot jobban vezeti mint a csillam?

nah szal megvan az első kérdésem a kapcsolási rajzon láthatók a kondenzátorok és az értelmezés helyesége végett A "mű farád=mikor farád, nF=nano farád; mF=mili farád?. és ezzel az a prob h nem találtam sehol sem mili farádos kondikat, valaki tudna linkelni egy oldalt vagy ha rosszul látom a dolgokat , akkor a helyesbítést elfogadom, köszi a segítséget
(#) lamalas válasza Cunici hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Udv,

1mF = 1000uF, tehat az 5mF-os kondi 5000µF-ot jelent. Ilyet azonban nem fogsz talalni a boltokban, helyette a 4700µF-os szabvany ertek tokeletesen jo.
(#) Cunici válasza lamalas hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

nf osat taláéltam gondolom h ojan jó lesz nem ??

Az erősítőben az ic-t hogyan kell elszigetleni a hűtőbordától , mert hallotam vmit h ha összeérnek akkor az gond, segítséget előre köszsönöm
(#) gb197 válasza Cunici hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia.
A kulcsszó: szigetelőgyűrű és alátét. Alkalmazását a csatolt képen láthatod.Bővebben: Link
(#) arnold12344 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Hali én úgy terveztem hogyha már szól akkor szóljon rendesen és megrendeltem egy 630VA -es toroidot 2*30V AC és tettem neki 6*22000µF puffert a "telt basszusért" és egy kbpc3506-al egyenirányítottam.Szerintem ez egy korrekt táp!!!
(#) arnold12344 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Már a brutális hűtésre visszatérve csak a csavar és a kíváncsiság kedvéért megpróbálkozok egy "likvid"Hűtővel
Melyben egy pici szobaszökőkút szivattyú szolgáltat áramlást egy saját tervezésű és kivitelezésű borda veszi fel a hőt ami egy kb 6mm belső átmérőjű átlátszó tömlőben viszi a desztillált vizet a ventis hűtőhöz ami egy asus gyártmányú triton hűtő! remélem elég lessz!!!
Mert ha nem
Képeket teszek ha kész lessz ,és vége a Vizsgaidőszaknak
Persze csak ha érdekel valakit!!! :yes:
(#) MPedro hozzászólása Jan 14, 2009 /

Értesítek mindenkit, zoka "kopogos" erősítője megérkezett hozzám. (ld. #342739).

Mérésre talán a hétvégén lesz lehetőség, de az első szemrevételezés szerint a táp hídja gyanusan kicsinek látom (zoka szerint 10A).
A saját végfokaimnál hasonlóan magas (vagy magasabb) fesznél a saját nyugalmam kedveért 2 db 15A-et használtam.

P.
(#) Solt85 válasza gb197 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

gb197 ! Ilyen szigetelő alátétet hol szereztél ?? Nálunk itt a környéken csak tranzisztorokhoz való szabvány méretűt lehet kapni..... :S

arnold12344: Az a 6*22000µF nem sok ?? nem kötekedés képp... nem vok pro... csak azt hallottam hogy amperenként 1000µF kell ...csak hogy én is okuljak meg hogy igaz-e ez
(#) gb197 válasza arnold12344 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia, Arnold!
Ha azt gondolod, hogy amiért tele pakolod elkóval, ettől jobb hangja lesz, "telt basszus", akkor bizony tévedsz! A nagykapacitású elko komplexum kifejezetten agyonvágja az ic-s erősítők egyébként jó hangját, s amit Te hallasz az bizony a basszusban felrakódás és szinezettség lesz, és semmiféle képpen természethű hangzás.
Amivel viszont egyetértek 630-as trafó vagy inkább 1kVA csarornánként, minél nagyobb annál jobb, ez valóban a minőnőséget növeli.
(#) gb197 válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nekem sok beszerzési forrásom van, de országosan a RET és SINI kft mindenhová elküldi neked. RET: LinkSINI: Link
(#) ImiDj hozzászólása Jan 14, 2009 /

Szerintetek ez a kapcsolas mukodik?Mert a mute meg a stby ra van kotve a +feszre
(#) gb197 válasza ImiDj hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Az egész beállítás rossz, de a logikai bemenetű mute és stby a tápra kötve, na ezt inkább ne próbáld ki!
Ha lehet is, nem ajánlott.
Következő: »»   55 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem