Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   24 / 254
(#) MolnarG válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

IN-18 szép, szép... Én is IN-18-ból szerettem volna/szeretnék csinálni órát csak hát irreálisan drága a cső...
Vagy esetleg neked van valami titkos olcsó IN-18 cső forrásod?
Nekem egyelőre az IN-14 beszerzése is macerás, úgy néz ki meg kell barátkoznom az e-bay-el.
(#) MrBrown válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Jól teszed ha megbarátkozol vele, én is onnan szereztem mind a három garnitúrát. (2 Moszkából, 1 pedig az USA-ból érkezet). Szállítással együtt is olcsóbb volt darabonként legalább egy ezressel mint az egyetlen magyarországi helyen ahol hozzájuthatsz.
A felprogramozott pic-et, a kristály-t, a kerámiás (military spec.) ruszki 74141-eket, és a hozzá való kapcsolást szintén az USA-ból a neonixie.com-on vettem ami szállítással együtt megállt egy tizesben. A trafót csináltattam hozzá (6V / 500mA, 150V / 50mA).
Ja, az eredeti bontott bakelit foglalatokat is az ebay-en vettem, volt vagy egy ezres darabja szállítással együtt de ha meglátod azt fogod mondani megérte!
A pic persze dátumos és egy csomó hasznos dolgot tud!
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Gratulálok a dobozod nagyon jó lessz , és garantálom hogy a furat helyzetek azok jók! / kisgeri / Még egy két kép , MrBrown - dobozáról ! És természetesen nagyon kiváncsian várjuk a beépítésről a képeket ? Már látom lelki szemeim előtt !
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nem kértem rá engedélyt ezért nem is reklámoztam hogy a te kezed mukáját dícséri a doboz!
Igen, kedves fórumtársak...
Látván a képeket CIROKL ECL82-éről miután utalást tett rá hogy "segít ahol tud" múlt hét csütörtökön fel vettem vele a kapcsolatot priviben és mára itt tart a dolog...
(#) kisgeri válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nem kötekedés akart lenni, de más csőre gondoltam elsőre.

Amúgy nagyon tetszik a doboz, elismerésem! Nekem leginkább azok az órák tetszenek, amik be vannak dobozolva, és nem látszik ki a belük.
Az én nagy órám Z568M-ekkel készül, annak a doboza fából és üvegből készül, de nagyon igényesre csinálom. Az ebay-t én is csak ajánlani tudom, pár dolgot már én is vettem ott. (de nem ezeket a csöveket, mielőtt még azt mondanátok, hogy nem vagyok normális, hogy milyen drágán )
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Ennek a pozíciónak jónak kell lenni, ez egy soha nem látott foglalat az IN-18-hoz ezért nem egyezik egyik általunk ismert felfogatási pozícióval sem.
Egyébként úgy számolom, hogy mindenel együtt kijön úgy 60 ezerből ami azért nem is rossz ha azt nézzük legalább a duplájáért megy a nagyvilágban és persze a "TE CSINÁLTAD" érzést se hanyagoljuk el!
Remélem nem iszom előre a medve bőrére hiszen még nincs is kész
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Azért a polírozott sem csúnya...

PC010006.jpg

(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Sosem állítottam hogy csúnya csak a "matt" nekem jobban teszik és volt választásom (pontosabban nem volt , mert CIROKL "csak" ilyet tudott prezentálni)!

A laposabb (70mm helyett olyan 30-40) jobban tetszett volna talán de a trafóhoz ragaszkodtam, meg ahoz is hogy ne legyen sem szélesebb sem pedíg mélyebb így ez lett a kompromisszumos megoldás.
(#) kisgeri válasza vicsys hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Az sem rossz, de szerintem a csiszoltnak van egy hatalmas előnye, hogy nem látszik meg rajta azonnal egy ujjlenyomat.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Valóban előny, mert ha én ezt összerakom és észreveszem hogy valaki hozzányúlt...
(#) vicsys válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Ez igaz. Amúgy próbáltam én is szálrahúzni az anyagot de nem lett egyenletes. Egyébként nem tapogattam...
Mindamellett nagyon szép lett a dobozka! Gratula a készítőnek! :kalap:

Nem is doboz hiszen nem lesz alja
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Idézet:
„mert CIROKL "csak" ilyet tudott prezentálni)!”
Nem csak ilyet tudok csak most ez gyorsan kutyafuttában ez egyszerűbb , mármint a technikai megvalósítása !Nos mivel hogy ez heggesztve van , ezért mondanám csak hátha valaki megkérdőjelezi ? Ezt nem igen lenne szerencsés polírozni ? miért ! mert ugyebár a heggesztés az hővel jár és akkor már a polírozásnál ezeken a vonalakon elütő lessz a szine a felületnek! Más a történés egy sima felületnél . vicsys által feltett képen látható ! Ott csak simán kipolírozzuk aztán OK , Reméllem még ezzel nem offolok? Végül is egy nixie csöves óra beépítésének és a dobozolásának , egy lehetséges megoldásáról egy két gondolat !Sajnos én ezekhez a csövekhez nem nagyon értek!Bár van egy két darab nixie csövem ithon , csak erkjének! Mini
(#) Müszi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Azok VFD-k, nem nixik!

üdv
(#) zoknee hozzászólása Jan 14, 2009 /

Ma sikeresen levizsgáltam, úgyhogy jövő héttől lesz időm végre az órámmal foglalkozni Ez a kijelző lesz beépítve az eddigi helyett A jobb oldali érdekes kijelző is lesz használva, csinálok bele Idő/Dátum meg ilyesmi feliratokat, és épp az fog világítani, ami aktuális lesz
(#) CIROKL válasza Müszi hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nos ebből is látni mennyire nem vagyok ebben othon! Köszi a kisegítést most már tudom mim van !
(#) vicsys válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

..és az is VFD, nem nixie. Szerintem.
Amúgy tényleg szép a doboz (vagy mi), gratula!
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Ha off ha nem az megínt tanúltam valamit.
Nem lekissebbíteni akartam az érdemeidet / lehetőségeidet csak azt hittem nincs is rá módod hogy polírozz. De akkor is jobban tetszik így, te Laci nehogy csillogjon-villogjon mire hozzám kerül
(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Látom mindenki órázik
Én egy egy digitest fogok készíteni Z560M csővel, foglalatot is vettem hozzá, 74141-em is van, tehát csak egy ugrás
(#) eriktoth hozzászólása Jan 15, 2009 /

Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni, hogy ebben a cikben található programozóval: lehet-e gond nélkül programozni azt az PIC-et ami az órához kell?programozo
(#) Norberto válasza eriktoth hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Az esély megvan rá, de nagyon csekély. Ha otthon megvan hozzá minden apró kütyü, akkor megpróbálhatod (elég kevés az alkatrészigénye, ahogy látom). Egy próbánál többet viszont sajnos nem ér.
(#) eriktoth válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Esetleg valamilyet nem tudnál hozzá ajánlani?
(#) TyeDa hozzászólása Jan 15, 2009 /

Sziasztok! Nekem gond volt a 74141-esek beszerzése, de sikerült találnom, akit érdekel, az Incompban lehet kapni kb. még egy tucatot.
(#) MolnarG hozzászólása Jan 30, 2009 /

Sziasztok!
Ahogy várható volt meg kellett barátkoznom az ebay használatával és hirtelen felbuzdulásból meg is rendeltem egy tucat IN-14-est, aztán egy kicsit meg is bántam, hogy elkapkodtam, mert az IN-8 cső jobban megtetszett, szerintem szebb maga a cső is meg előnyösebb, hogy foglalatba lehet tenni de sebaj majd legközelebb azt rendelek. Tegnap érkeztek meg a csövek egyenesen Moszkvából, de mivel nincs megfelelő méretű panelom nem tudom folytatni az építkezést :no:, pedig már csak a csövek panelja van hátra. Igaz a táppanellal van egy kis bibi, de majd azt újratervezem ha nem tudom orvosolni a problémát.

DSCF5462.JPG

(#) Takikaa hozzászólása Feb 9, 2009 /

Helo mindenkinek. Valaki segítsen kaptam egy Nixie csöves órát, a cső típusa Z573M és az a problémája hogy egy ideig működött kb fél perc aztán elhomályosodott a cső és csak homályos folt látszik belül, most már egyáltalán el sem indul csak homályos a kép ahogy bekapcsolom. Utána olvasgattam és arra jutottam hogy valószínű attól van hogy nincs meg az anód feszültség ami ennél 140 volt. A tápomban van egy tranyó szerintem az mehetett tönkre mivel megkapja bázis emitter láb között a feszt és még is az emitter és kollektor láb között nincs rövid zár. Pedig elméletileg annak kellene lenni nem? Mivel a tranyó kapcsoló fokozatot lát el. Sőt a kollektor emitter láb között semmiféle ellenállás nincs pedig még ha nem is rövid zár akkor is kellene valaminek lenni ez csak egy sima szakadást kreál nekem.

Segítséget köszönöm előre is.
(#) _JANI_ válasza Takikaa hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

(#) Takikaa hozzászólása Feb 10, 2009 /

Nem nem ilyen tápom van nekem valami házi készítésű tápom van 230 at kap a trafó abból pedig kapok 180V-ot meg 12V-ot de ma rámértem a cső 13 lábán ott kapja az anód feszt és azt megkapja mert van rajta 189 V de viszont az amit az órát kapcsolja vezeték aminek elméletileg kéne 6 ls 12 V között kapni az a tranyóról jön le. A terheletlenül mérem a tranyót akkor ott kapok 6 7 V ot váltózó menyi de ha rákötöm a terhelést esetemben az órát valamint a vezérlő panelt a Csövek egy pillanatra felvillana rajtuk a számok majd vissza esik olyan homályosra és ha úgy rámérek akkor minimális 0.1 V os feszt kapok ott. Te hát akor valószínű hogy a tranzisztor ment tönkre? Mivel terhelésnél eltűnik róla a feszt.

Segítséget előre is kösz
(#) _JANI_ válasza Takikaa hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

( Használd a válaszgombot légyszives! Köszönöm... )

Kezd a tesztelést a csövekkel...
El kellene távolítani a vezérkő egységeket! S a csövek és a csöveket kapcsoló tranzisztorok üzemképességét kellene leellenőrizni. Ha vezérlés nélkül valamelyik csö világít vagy dereng, akkor annak a tranzisztora is okozhatja a hibás működést. ( Mivel a 180V már veszélyes, ezért fokozott óvatossággal végezd a tesztelést! ) Ja! Az anódellenállásokat is ki kellene mérni. Ha meg van pörkölődve, (mert PL: alá lett méretezve), akkor csere.
(#) Takikaa hozzászólása Feb 10, 2009 /

Na szóval az anód ellenállásokat leméregettem azok mind jók bár most mérem ott a feszültséget és azon csak 71 V van gondolom az nem elég a cső begyujtáshoz. És ezért is nem működik.

Vélemény?
Lehetséges hogy megépítem azt a tápot amit feltettél és akkor lesz normális anod feszültségem
Következő: »»   24 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem