Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
IN-18 szép, szép... Én is IN-18-ból szerettem volna/szeretnék csinálni órát csak hát irreálisan drága a cső...
Vagy esetleg neked van valami titkos olcsó IN-18 cső forrásod? Nekem egyelőre az IN-14 beszerzése is macerás, úgy néz ki meg kell barátkoznom az e-bay-el.
Jól teszed ha megbarátkozol vele, én is onnan szereztem mind a három garnitúrát. (2 Moszkából, 1 pedig az USA-ból érkezet). Szállítással együtt is olcsóbb volt darabonként legalább egy ezressel mint az egyetlen magyarországi helyen ahol hozzájuthatsz.
A felprogramozott pic-et, a kristály-t, a kerámiás (military spec.) ruszki 74141-eket, és a hozzá való kapcsolást szintén az USA-ból a neonixie.com-on vettem ami szállítással együtt megállt egy tizesben. A trafót csináltattam hozzá (6V / 500mA, 150V / 50mA). Ja, az eredeti bontott bakelit foglalatokat is az ebay-en vettem, volt vagy egy ezres darabja szállítással együtt de ha meglátod azt fogod mondani megérte! A pic persze dátumos és egy csomó hasznos dolgot tud!
Gratulálok a dobozod nagyon jó lessz , és garantálom hogy a furat helyzetek azok jók! / kisgeri / Még egy két kép , MrBrown - dobozáról ! És természetesen nagyon kiváncsian várjuk a beépítésről a képeket ? Már látom lelki szemeim előtt !
Nem kértem rá engedélyt ezért nem is reklámoztam hogy a te kezed mukáját dícséri a doboz!
Igen, kedves fórumtársak... Látván a képeket CIROKL ECL82-éről miután utalást tett rá hogy "segít ahol tud" múlt hét csütörtökön fel vettem vele a kapcsolatot priviben és mára itt tart a dolog...
Nem kötekedés akart lenni, de más csőre gondoltam elsőre.
Amúgy nagyon tetszik a doboz, elismerésem! Nekem leginkább azok az órák tetszenek, amik be vannak dobozolva, és nem látszik ki a belük. Az én nagy órám Z568M-ekkel készül, annak a doboza fából és üvegből készül, de nagyon igényesre csinálom. Az ebay-t én is csak ajánlani tudom, pár dolgot már én is vettem ott. (de nem ezeket a csöveket, mielőtt még azt mondanátok, hogy nem vagyok normális, hogy milyen drágán )
Ennek a pozíciónak jónak kell lenni, ez egy soha nem látott foglalat az IN-18-hoz ezért nem egyezik egyik általunk ismert felfogatási pozícióval sem.
Egyébként úgy számolom, hogy mindenel együtt kijön úgy 60 ezerből ami azért nem is rossz ha azt nézzük legalább a duplájáért megy a nagyvilágban és persze a "TE CSINÁLTAD" érzést se hanyagoljuk el! Remélem nem iszom előre a medve bőrére hiszen még nincs is kész
Azért a polírozott sem csúnya...
Sosem állítottam hogy csúnya csak a "matt" nekem jobban teszik és volt választásom (pontosabban nem volt , mert CIROKL "csak" ilyet tudott prezentálni)!
A laposabb (70mm helyett olyan 30-40) jobban tetszett volna talán de a trafóhoz ragaszkodtam, meg ahoz is hogy ne legyen sem szélesebb sem pedíg mélyebb így ez lett a kompromisszumos megoldás.
Az sem rossz, de szerintem a csiszoltnak van egy hatalmas előnye, hogy nem látszik meg rajta azonnal egy ujjlenyomat.
Valóban előny, mert ha én ezt összerakom és észreveszem hogy valaki hozzányúlt...
Ez igaz. Amúgy próbáltam én is szálrahúzni az anyagot de nem lett egyenletes. Egyébként nem tapogattam...
Mindamellett nagyon szép lett a dobozka! Gratula a készítőnek! :kalap: Idézet: Nem csak ilyet tudok csak most ez gyorsan kutyafuttában ez egyszerűbb , mármint a technikai megvalósítása !Nos mivel hogy ez heggesztve van , ezért mondanám csak hátha valaki megkérdőjelezi ? Ezt nem igen lenne szerencsés polírozni ? miért ! mert ugyebár a heggesztés az hővel jár és akkor már a polírozásnál ezeken a vonalakon elütő lessz a szine a felületnek! Más a történés egy sima felületnél . vicsys által feltett képen látható ! Ott csak simán kipolírozzuk aztán OK , Reméllem még ezzel nem offolok? Végül is egy nixie csöves óra beépítésének és a dobozolásának , egy lehetséges megoldásáról egy két gondolat !Sajnos én ezekhez a csövekhez nem nagyon értek!Bár van egy két darab nixie csövem ithon , csak erkjének! Mini „mert CIROKL "csak" ilyet tudott prezentálni)!”
Ma sikeresen levizsgáltam, úgyhogy jövő héttől lesz időm végre az órámmal foglalkozni Ez a kijelző lesz beépítve az eddigi helyett A jobb oldali érdekes kijelző is lesz használva, csinálok bele Idő/Dátum meg ilyesmi feliratokat, és épp az fog világítani, ami aktuális lesz
Nos ebből is látni mennyire nem vagyok ebben othon! Köszi a kisegítést most már tudom mim van !
..és az is VFD, nem nixie. Szerintem.
Amúgy tényleg szép a doboz (vagy mi), gratula!
Ha off ha nem az megínt tanúltam valamit.
Nem lekissebbíteni akartam az érdemeidet / lehetőségeidet csak azt hittem nincs is rá módod hogy polírozz. De akkor is jobban tetszik így, te Laci nehogy csillogjon-villogjon mire hozzám kerül
Látom mindenki órázik
Én egy egy digitest fogok készíteni Z560M csővel, foglalatot is vettem hozzá, 74141-em is van, tehát csak egy ugrás
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni, hogy ebben a cikben található programozóval: lehet-e gond nélkül programozni azt az PIC-et ami az órához kell?programozo
Az esély megvan rá, de nagyon csekély. Ha otthon megvan hozzá minden apró kütyü, akkor megpróbálhatod (elég kevés az alkatrészigénye, ahogy látom). Egy próbánál többet viszont sajnos nem ér.
Esetleg valamilyet nem tudnál hozzá ajánlani?
Sziasztok! Nekem gond volt a 74141-esek beszerzése, de sikerült találnom, akit érdekel, az Incompban lehet kapni kb. még egy tucatot.
Sziasztok!
Ahogy várható volt meg kellett barátkoznom az ebay használatával és hirtelen felbuzdulásból meg is rendeltem egy tucat IN-14-est, aztán egy kicsit meg is bántam, hogy elkapkodtam, mert az IN-8 cső jobban megtetszett, szerintem szebb maga a cső is meg előnyösebb, hogy foglalatba lehet tenni de sebaj majd legközelebb azt rendelek. Tegnap érkeztek meg a csövek egyenesen Moszkvából, de mivel nincs megfelelő méretű panelom nem tudom folytatni az építkezést :no:, pedig már csak a csövek panelja van hátra. Igaz a táppanellal van egy kis bibi, de majd azt újratervezem ha nem tudom orvosolni a problémát.
Helo mindenkinek. Valaki segítsen kaptam egy Nixie csöves órát, a cső típusa Z573M és az a problémája hogy egy ideig működött kb fél perc aztán elhomályosodott a cső és csak homályos folt látszik belül, most már egyáltalán el sem indul csak homályos a kép ahogy bekapcsolom. Utána olvasgattam és arra jutottam hogy valószínű attól van hogy nincs meg az anód feszültség ami ennél 140 volt. A tápomban van egy tranyó szerintem az mehetett tönkre mivel megkapja bázis emitter láb között a feszt és még is az emitter és kollektor láb között nincs rövid zár. Pedig elméletileg annak kellene lenni nem? Mivel a tranyó kapcsoló fokozatot lát el. Sőt a kollektor emitter láb között semmiféle ellenállás nincs pedig még ha nem is rövid zár akkor is kellene valaminek lenni ez csak egy sima szakadást kreál nekem.
Segítséget köszönöm előre is.
Nem nem ilyen tápom van nekem valami házi készítésű tápom van 230 at kap a trafó abból pedig kapok 180V-ot meg 12V-ot de ma rámértem a cső 13 lábán ott kapja az anód feszt és azt megkapja mert van rajta 189 V de viszont az amit az órát kapcsolja vezeték aminek elméletileg kéne 6 ls 12 V között kapni az a tranyóról jön le. A terheletlenül mérem a tranyót akkor ott kapok 6 7 V ot váltózó menyi de ha rákötöm a terhelést esetemben az órát valamint a vezérlő panelt a Csövek egy pillanatra felvillana rajtuk a számok majd vissza esik olyan homályosra és ha úgy rámérek akkor minimális 0.1 V os feszt kapok ott. Te hát akor valószínű hogy a tranzisztor ment tönkre? Mivel terhelésnél eltűnik róla a feszt.
Segítséget előre is kösz
( Használd a válaszgombot légyszives! Köszönöm... )
Kezd a tesztelést a csövekkel... El kellene távolítani a vezérkő egységeket! S a csövek és a csöveket kapcsoló tranzisztorok üzemképességét kellene leellenőrizni. Ha vezérlés nélkül valamelyik csö világít vagy dereng, akkor annak a tranzisztora is okozhatja a hibás működést. ( Mivel a 180V már veszélyes, ezért fokozott óvatossággal végezd a tesztelést! ) Ja! Az anódellenállásokat is ki kellene mérni. Ha meg van pörkölődve, (mert PL: alá lett méretezve), akkor csere.
Na szóval az anód ellenállásokat leméregettem azok mind jók bár most mérem ott a feszültséget és azon csak 71 V van gondolom az nem elég a cső begyujtáshoz. És ezért is nem működik.
Vélemény? Lehetséges hogy megépítem azt a tápot amit feltettél és akkor lesz normális anod feszültségem |
Bejelentkezés
Hirdetés |